ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ-ΣΕΡΒΙΑ


Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ημερησία εκδρομή στο  Novi Sad.Το Νόβι Σαντ (σερβικά: Нови Сад / Novi Sad), είναι η πρωτεύουσα της βόρειας σερβικής επαρχίας Βοΐβοντίνα, και το διοικητικό κέντρο της. 

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, μετά από το Βελιγράδι. Στην πιο πρόσφατη επίσημη απογραφή το 2013, η πόλη είχε πληθυσμό 388.490 κατοίκους. Είναι ένα μεγάλο βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Σερβίας με δικό του πανεπιστήμιο και μια από τις περιοχές με την μεγαλύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα.



Μετά από μιάμιση ώρα διαδρομή, από το Βελιγράδι φτάνουμε στο Novi Sad και θα περιηγηθούμε στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.


Petrovaradin Fortress and the clock tower



Κάστρο με πολύ ωραία θέα  στο Δούναβη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρολόι του κάστρου Πετροβαραντιν που δείχνει την ώρα σε όσους  διασχίζουν τον Δούναβη, ο μεγάλος δείκτης δείχνει την ώρα και ο μικρός τα λεπτά, έτσι ώστε να την βλέπουν από μακριά.


Svetozar Miletic Square




Πλατεία στο κέντρο της πόλης. Όμορφα κτίρια δεξιά και αριστερά του πεζοδρόμου  που στα ισόγεια τους βρίσκεις ενδιαφέροντα καταστήματα και καφέ.

Svetozar Miletic Monument


Στη μέση της πλατείας μπροστά από το Δημαρχείο, στο κέντρο της πόλης του Νόβι Σαντ βρίσκεται ένα άγαλμα του Σβέτοζαρ Μίλετιτς, ο γενικός εισαγγελέας, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πολιτικός, ο δήμαρχος του Νόβι Σαντ, και ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων στην περιοχή Βοΐβοντίνα. Λέγεται ότι έχει επίσης συμβάλει στην ενοποίηση και τυποποίηση της Σερβικής γλώσσα.

Cathedral - St. Mary







Ο καθεδρικός της πόλης έχει ένα καμπαναριό 76 μέτρα ύψος πρόσφατα καθαρισμένο και πολύ  ωραία χρώματα στην κεραμοσκεπή του. Το εσωτερικό του ναού είναι εντυπωσιακό με ιδιαίτερα βιτρό στα παράθυρα.


Vladicanski Dvor - Bishops Palace



Το Bishop's Palace στο Νόβι Σαντ βρίσκεται στο  τέλος του κεντρικού πεζόδρομου Zmaj Jovina που οδηγεί στην πλατεία Ελευθερίας. Ένα ιδιαίτερο παλάτι που χτίστηκε το 1901 και συνδυάζει διάφορα στυλ αρχιτεκτονικής (Γοτθική, νεοκλασικό, μπαρόκ). Μπορείτε να το επισκεφτείτε και να  δείτε το εσωτερικό του.







Μια ενδιαφέρουσα πόλη με αρκετά αξιοθέατα για να επισκεφτείς και ωραία αγορά, εμείς βρεθήκαμε εκεί τις γιορτινές μέρες με χιόνι και  κρύο, ήταν όμορφα στολισμένη για να υποδεχτεί τον καινούργιο χρόνο, στο κέντρο της υπήρχε και μια αγορά με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής αλλά και χειροποίητα είδη .


Δοκιμάσαμε το τοπικό κρασί Bermet, ένα γλυκόπιοτο αρωματικό κρασί, που αποκαλείται όπως μας είπαν και κρασί των διαπραγματεύσεων γιατί η Μαρία η Θηρεσία ήθελε να κερνάει στους επισκέπτες της ένα κρασί που θα βαραίνει τα πόδια αλλά όχι το κεφάλι τους.

Πολύ καλό και το μέλι της περιοχής, το οποίο επίσης δοκιμάσαμε και αγοράσαμε και ένα βάζο.




Μια βόλτα στις όχθες του Δούναβη λίγο πριν φύγεις θα σου αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πραγματικά άξιζε αυτή η ημερησία εκδρομή. 
Την προτείνω και σε εσάς, αν βρεθείτε στο Βελιγράδι και έχετε χρόνο, αφιερώστε μια μέρα και στο Νόβι Σαντ.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου