ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Σε ένα ταξίδι μου λίγα χρόνια πριν, στην Ρωσία, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το μετρό της Μόσχας.




Το μετρό ξεκίνησε την λειτουργία του στις 15 Μάιου του 1935 (το 2015 γιόρτασε τα 80 χρόνια λειτουργίας ) και από τότε επεκτάθηκε ώστε σήμερα να έχει 200 σταθμούς με 12 γραμμές μήκους 301 χιλιομέτρων ενώ συνεχίζονται οι εργασίες προέκτασης του και συντήρησης. Το βαθύτερο σημείο του είναι στα 84 μ. Είναι τεράστιο και πολυσύχναστο αφού καθημερινά εξυπηρετεί 9εκ. ανθρώπους!!!








<<Η ξεναγός του Μουσείου της Μόσχας, Άννα Λουντινά, λέει πως με τον σκύλο συνδέεται μια από τις μεγαλύτερες προλήψεις του μετρό: «Αν τρίψεις τη μύτη του σκύλου είναι γούρι. Ενώ πιο δίπλα βρίσκεται η ορνιθοτρόφος με τον κόκορα, τον οποίο δεν πρέπει να ακουμπήσεις, γιατί αντίθετα θα φέρει κακή τύχη. Ωστόσο, και ο κόκορας λάμπει από τα πολλά αγγίγματα».



Πρόκειται για πραγματικό στολίδι και σύμβολο για την Μόσχα, ένα πραγματικό μουσείο που κρύβει στους ορόφους και σε κάθε στάση του, πραγματικά έργα τέχνης, χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, ζωφόρους, ανάγλυφα, παράθυρα βιτρό, και ψηφιδωτά φτιαγμένα με μάρμαρο, γρανίτη και γυαλί. Ένα μείγμα μπαρόκ, κλασικισμού, σοβιετικού ρεαλισμού. Με εικονογραφήσεις από τον αθλητισμό, την γεωργία, τη βιομηχανία, και παραστάσεις από σημαντικές νίκες και φυσικά από την Οκτωβριανή Επανάσταση.









Στους χώρους του απαγορεύεται η φωτογράφιση, όπως και στα περισσότερα μετρό του κόσμου, άλλα εγώ θα σας αποκαλύψω μερικά από τα αριστούργημά του, όπως τα αποτύπωσε στα κλεφτά ο φακός της μηχανής, με τα δικά μου μάτια.







Αν βρεθείτε στην Ρωσία ζητήστε από τον ξεναγό σας μια επίσκεψη στους πιο σημαντικούς σταθμούς του μετρό και πραγματικά δεν θα το μετανιώσετε.


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου