HOOVER DAM- ένα θαύμα της μηχανικής και των ανθρώπων!

Τριάντα μίλια νοτιοανατολικά του LAS VEGAS, στα σύνορα της Νεβάδα με την Αριζόνα βρίσκεται το φράγμα - HOOVER DAM.



Θεωρείται ένα από το 7 θαύματα της σύγχρονης μηχανικής για το αμερικανικό Έθνος και αποτελεί μια μαρτυρία για την ικανότητα των ανθρώπων να κατασκευάσουν ένα τέτοιο έργο μέσα σε αντίξοες για εκείνη την εποχή συνθήκες και μάλιστα να παραδοθεί δυο χρόνια νωρίτερα για χρήση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.


Χιλιάδες άνθρωποι, θύματα της ανεργίας, σε μια εποχή ύφεσης λόγω της οικονομικής κρίσης έφτασαν μέχρι εδώ, στην έρημο για να εργαστούν σε ένα μεγαλειώδες έργο, να δαμάσουν τον ποταμό Κολοράντο, ώστε να ελέγχονται οι πλημμύρες στην περιοχή με την εκτροπή του να γίνουν αρδευτικά έργα και να κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Μέσα σε 5 χρόνια από το 1931 ως το 1936 έφτιαξαν το μεγαλύτερο φράγμα της εποχής του, με τα τόσο σημαντικά για την Νεβάδα, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια, οφέλη.




Πάνω από 100 άτομα θυσιάστηκαν για την κατασκευή αυτού του έργου, ενώ σήμερα υπάρχει ένα μνημείο προς τιμή τους.



Το όραμα του τότε υπουργού εσωτερικών Χέρμπερτ ΗΟΟVER και αργότερα 31 πρόεδρου των ΗΠΑ, έγινε πραγματικότητα.
Το φράγμα εγκαινιάστηκε στις 30/9/1935 από τον πρόεδρο Franklin Roosvelt, ενώ πήρε το όνομα προς τιμή του εμπνευστή του, ΗΟΟVER.
Δίπλα στο φράγμα δημιουργήθηκε η λίμνη Μήντ (Mead lake) η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη των ΗΠΑ .
Κοντά βρίσκεται η Boulder City (περιοχή Νεβάδα) η οποία αρχικά δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί τους εργαζόμενους και σήμερα είναι μια όμορφη πόλη.
Σήμερα εκτός από τα μεγάλα οφέλη που παρέχει το φράγμα αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο, πολλοί τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο και πραγματικά αποτελεί ένα θαύμα λόγω του μεγέθους του και της κατασκευής του. Φυσικά τα έργα συνεχίζονται με σύγχρονες μεθόδους τεχνολογίας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια στην περιοχή, μετά την 11 Σεπτεμβρίου, διότι μια τρομοκρατική επίθεση εδώ, θα μπορούσε να αφήσει την μισή Αμερική χωρίς νερό και ηλεκτρικό.




Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοξωτή γέφυρα -MIKE O'CALLAGHAN -PAT TILLMAN MEMORIAL BRIDGE -HOOVER DAM BYPASS- με την εκπληκτική θέα προς το φράγμα. Πρόκειται για την δεύτερη σε ύψος γέφυρα των ΗΠΑ ,270 μέτρα πάνω από τον ποταμό Κολοράντο, με μήκος 1900 πόδια, 579 μέτρα. Δόθηκε στην κυκλοφορία το 2010 και διαθέτει 4 λωρίδες κυκλοφορίας.


Δέος και θαυμασμός για αυτό το ανθρώπινο θαύμα της μηχανικής που έδωσε ζωή σχεδόν στην μισή Αμερική. Αν σας φέρει ο δρόμος στο Λας Βέγκας κάντε μια απόδραση μέχρι εκεί θα εκπλαγείτε σίγουρα!

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου