ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΕΤΝΑΜ -ΗΟΙ ΑΝ ΚΑΙ DA NANG

Σήμερα θα περιπλανηθούμε στο κεντρικό Βιετνάμ, σε μια όμορφη παραδοσιακή πόλη, την HΟΙ ΑΝ και αργότερα στην μοντέρνα Da Nang .

Το Χοι Αν, από τον 15ο -17ο αιώνα ήταν ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι του Βιετνάμ, κατά μήκος του ποταμού Τho Bon, που την διαρρέει. Τότε λοιπόν στην πόλη εγκαταστάθηκαν πολλοί έμποροι, μεταξύ αυτών πολλοί Κινέζοι και Γιαπωνέζοι οι οποίοι έφεραν στην πόλη, την κουλτούρα των χωρών τους. Έτσι σήμερα βλέπουμε έντονα Κινέζικες και Γιαπωνέζικες επιρροές στην πόλη.

Στις μέρες μας δεν αποτελεί σημαντικό λιμάνι αλλά λόγω της ομορφιάς της, η πόλη προσελκύει πολλούς τουρίστες να φτάσουν μέχρι εδώ και να την γνωρίσουν.

Η παλιά πόλη Χοι Αν είναι ένα μουσείο. Χαρακτηρίστηκε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO .

Τι αξίζει να κάνεις στην ΗΟΙ ΑΝ

1.Βόλτα στον πεζόδρομο Tran Phu (Tran Phu Walking Street) αλλά και στα υπόλοιπα σοκάκια της παλιάς πόλης.



Χαρακτηριστική η αρχιτεκτονική των  παραδοσιακών σπιτιών, βαμμένα με κίτρινο χρώμα με ιδιαίτερες στέγες και με ξύλινες βεράντες από τις οποίες κρέμονται  βουκαμβίλιες και   φαναράκια, τα όποια  δίνουν μια νότα ρομαντισμού, ειδικά το απόγευμα την ώρα που αρχίζει να δύει ο ήλιος .



Στα σοκάκια μπορείς να δεις νιόπαντρα ζευγάρια να φωτογραφίζονται αφού επιλέγουν την πόλη για το γαμήλιο ταξίδι τους.


Νομίζω ότι η πιο ωραία ώρα για να περπατήσεις στην παλιά πόλη, είναι η ώρα που ανάβουν τα χιλιάδες χρωματιστά υφασμάτινα φαναράκια και η πόλη παίρνει άλλο χρώμα και άλλη όψη.



Αν πάλι θέλεις να την δεις άδεια, χωρίς τουρίστες και να την φωτογραφήσεις, πρέπει να σηκωθείς πολύ νωρίς το πρωί, κάτι που δεν κατάφερα να κάνω γιατί το πρωί που σηκώθηκα, έβρεχε καταρρακτωδώς και δεν ήταν η μέρα κατάλληλη για φωτογραφίες.



Στενά σοκάκια και δρόμοι, με εκατοντάδες καταστήματα με τοπικά προϊόντα, έργα τέχνης, σουβενίρ και υφάσματα, κινέζικους ναούς και μνημεία, σπίτια πολλών ετών που έχουν πια ιστορική σημασία και μπορείς να τα επισκεφτείς και να δεις από κοντά το στυλ, τα έπιπλα αλλά και τον τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι αυτής της όμορφης πόλης.



Εδώ μπορείς να βρεις υπέροχα υφάσματα να αγοράσεις ή ακόμη και να ράψεις ρούχα, στα ραφτάδικα με γρήγορη παράδοση (αν μείνεις 2 και 3 μέρες στην πόλη).



Φυσικά από εδώ θα αγοράσεις τα χαρακτηριστικά υφασμάτινα φαναράκια, κάτι που προσωπικά δεν έκανα και το μετάνιωσα και θα σας παρακαλέσω εσείς που με διαβάζετε όταν θα πάτε στην Χοι αν, να μου στείλετε ένα μήνυμα να σας δώσω την παραγγελία μου ή να μου φέρετε  δώρο φαναράκια !!!θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα ....



2.Στην παλιά πόλη θα δεις πολλούς Κινέζικους ναούς, με πιο σημαντικό για να επισκεφτείς τον ναό  της θεάς Τιέν Χάου (Fukian Assembly Hall (Phuc Kien).



Η  Τιέν Χάου ήταν η προστάτιδα Θεά της επαρχίας που βρισκόταν το Χοι Αν, ο θρύλος λέει ότι όταν ένα καράβι που μετέφερε 6 οικογένειες που είχαν εκδιωχθεί από την επαρχία Φουτζιαν της Κίνας, όταν έπεσαν με μια μεγάλη θαλασσοταραχή, η θεά με ένα φαναράκι στα χέρια άνοιξε δρόμο μέσα στα κύματα και τους οδήγησε με ασφάλεια στο λιμάνι της ΧΟΙ ΑΝ. Οι οικογένειες εγκαταστάθηκαν στην πόλη, άνοιξαν εμπορικά και προς τιμήν της θέας που τους έσωσε, έκτισαν τον ναό. Μέσα στον ναό υπάρχουν οι προτομές των οικογενειών που σώθηκαν και ίδρυσαν τον ναό. 



Ο ναός αποτελεί το μέρος όπου οι κάτοικοι προσεύχονται για αυτούς που ταξιδεύουν αλλά και πολλά  ζευγάρια έρχονται μέχρι εδώ για να προσευχηθούν στο ιερό της θεάς, προκείμενου να τεκνοποιήσουν.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωτερική αυλή, με έναν εξαιρετικό κήπο από σπάνια λουλούδια και φυτά καθώς και η τριπλή πύλη στην είσοδο του ναού, καθαρά κινεζικής επιρροής.



Μέσα στο ναό περιηγηθείτε και θαυμάστε τις λεπτομέρειες στους τοίχους και το ιερό, σηκώστε τα μάτια σας ψηλά για να δείτε τα μεγάλα σπιράλ αρωματικά στικ που ανάβουν προς τιμή της θεάς!.



Ο ναός κτίστηκε το 1692.
Τον ναό θα τον βρείτε στο Νο 46 της Tran Phu


3.Επισκεφτείτε το σπίτι του Tan Ky, χτισμένο πριν 200 χρόνια, ένα μείγμα Κινέζικης, Γιαπωνέζικης και Βιετναμέζικης αρχιτεκτονικής. Ένα ξύλινο σπίτι με δυο ορόφους, με πολλά έπιπλα και αντικείμενα. Αξίζει ένα πέρασμα από εδώ!




Θα το βρείτε στο Νο 101 Νguyen Thai Hoc -HOI AN

4.Cotic ένα ακόμη παραδοσιακό σπίτι, όπου εκτός από τα ενδιαφέροντα εκθέματα, κυρίως μινιατούρες από το βιετναμέζικο παραδοσιακό θέατρο "tuồng" . Εδώ μπορείς να χαλαρώσεις στην εσωτερική αυλή του, πίνοντας ένα τσάι.



Θα το βρείτε στο Νο 60 της Nguyen Thai Hoc ,δρόμος παράλληλος στην Tran Phu.

5.Βόλτα στο ποτάμι και από τις δυο όχθες για να δεις την αρχιτεκτονική της πόλης, αξίζει μια βόλτα στο ποτάμι με σαμπάνς (παραδοσιακές βάρκες).



Το βράδυ αγοράστε μικρά χάρτινα κουτάκια με ρεσω από τις ντόπιες γυναίκες που τα πουλούν και ρίξτε τα  αναμμένα στο ποτάμι κάνοντας μια ευχή, για τα καλύτερα που θα έρθουν.....



6.Αn Hoi bridge -the bridge of lights, η γέφυρα των φώτων όπως την αποκαλούν, όπου το βραδυ φωτίζεται καταπληκτικά από επιγραφές και φαναράκια. Μπορείτε να την περάσετε και να συνεχίσετε τις βόλτες σας στην απέναντι όχθη ή να επισκεφτείτε την νυχτερινή αγορά.
Καθίστε σε ένα από τα παραποτάμια bar και απολαύστε μια μπίρα έχοντας υπέροχη θέα στην γέφυρα και το ποτάμι αλλά και στην απέναντι όχθη με τα φωτισμένα φαναράκια.



7.Το βράδυ κάντε μια βόλτα  στην Hoi An Night Market. Μια παραδοσιακή αγορά για να αγοράσεις σουβενίρ, χρωματιστά βραχιολάκια από κλωστές και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα. Κάντε τα σχετικά παζάρια και ρίξτε τις τιμές στο μισό !!!



8.Γιαπωνέζικη Γέφυρα, κτίστηκε το 1593 από τους Ιάπωνες εμπόρους, ως συμβολική χειρονομία ειρήνης, για να συνδέσουν την ιαπωνική με την Κινέζικη συνοικία και τις σχέσεις τους. Πρόκειται για μια ξύλινη γέφυρα, σκεπαστή ώστε να μην βρέχεται κάποιος όταν την διανύει. Στις  εισόδους της υπάρχουν από ένα ζευγάρι  σκύλων και ένα πιθήκων σε κάθε μεριά. Λένε ότι ξεκίνησε να κτίζεται στο έτος του πιθήκου και τελείωσε στο έτος του σκύλου. 



Ο θρύλος επίσης  λέει ότι παλιά υπήρχε ένα τέρας που το κεφάλι του ήταν στην Ινδία, η ουρά του στην Ιαπωνία και το σώμα του στο Βιετνάμ. Όταν αυτό το κακό θεριό κουνιόταν σεισμοί, καταποντισμοί και μεγάλες πλημμύρες έπλητταν τις περιοχές.Τότε οι Βιετναμέζοι αποφάσισαν να το σκοτώσουν, φτιάχνοντας μια γέφυρα  στο πιο αδύνατο σημείο του, την πτέρνα του! κάτι μου θυμίζει αυτό !!!
Είναι μια καλοδιατηρημένη γέφυρα, η τελευταία της αναστήλωση έγινε το 1986, χωρίς να έχει χάσει στο πέρασμα των ετών, τίποτα από το αρχικό της στυλ.

9.Νοικιάστε ένα ποδήλατο (cyclo bike), αφού κάνετε τα σχετικά παζάρια με τον ποδηλάτη για να σας γυρίσει σ΄ολη την πόλη και να σας δείξει τα πιο ενδιαφέροντα μέρη.

10.Tο ΧΟΙ ΑΝ φημίζεται και για την καλή βιετναμέζικη  κουζίνα του .
Σπεσιαλιτέ της πόλης είναι η σούπα  cau lao - κάο λάου. Πρόκειται για μια  σούπα που περιέχει noodles (μακαρόνια από αλεύρι ρυζιού)  λένε ότι τα μαγειρεύουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο με νερό που φέρνουν από το πηγάδι ενός χωρίου που λέγεται  Cham και βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη για να είναι πιο νόστιμα, προσθέτουν φύτρες φασολιών, μαριναρισμένες πολύ ψιλές φέτες τηγανισμένου χοιρινού και άλλα λαχανικά (σπανάκι κ.α.) από πάνω ελάχιστο ζωμό κρέατος και στο τέλος μια ροδέλα φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά, την οποία δεν βάζω ποτέ, την πάτησα μια φορά και φτάνει !!!!!αλλά προσθέτω μπόλικο lime, αλάτι και πιπέρι.



Φυσικά και εδώ το ρύζι είναι ο πρωταγωνιστής στα γεύματα, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε υπέροχα ντάμπλινγκς και spring rols  με διάφορες γεύσεις.

Αν είσαστε πολλές μέρες στο Βιετνάμ και επιθυμήσατε ελληνικό φαγητό,θα το βρείτε εδώ, ναι ναι στο ΗΟΙ ΑΝ  !!!! ναι καλά διαβάζεται, σας έχω κάνει και σχετική ανάρτηση http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/hoi.html


Στην ΧΟΙ ΑΝ θα φτάσετε αεροπορικώς από το Ηanoi μέσω της Danang. Εμείς πετάξαμε  με Vietnam Airlines στην Danang, μια πτήση που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα .
Η απόσταση είναι 30 χιλιόμετρα από την Danang στο Hoi An, με  λεωφορείο, μέσα από μια ωραία παραθαλάσσια διαδρομή, στο μεγαλύτερο μέρος της, όπου μπορείτε να κάνετε και τα μπάνια σας αν μείνετε αρκετές μέρες εδώ.



Η Danang είναι μια μεγάλη εμπορική και σύγχρονη πόλη, η τέταρτη μεγάλη πόλη του Βιετνάμ και σημαντικό λιμάνι, που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, βλέποντας  τον οργασμό ανοικοδόμησης στην περιοχή. Καινούργιοι δρόμοι με νησίδες στην μέση, μεγάλα κτήρια, νέες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ η πόλη τις επόμενες μέρες (10-11-17) θα φιλοξενούσε το μεγάλο συνέδριο των ηγετών της Ασίας με την συμμετοχή του Τράμπ και του Πούτιν.
Τα μέτρα ασφάλειας στην περιοχή ήταν ήδη δρακόντεια και κάποια μέρη απλησίαστα λόγω αποκλεισμού ενόψει της επίσκεψης των ηγετών.
Την πόλη την επισκέφτηκα με πολύ άσχημο καιρό, λίγες μέρες μετά πέρασε από εδώ ένας καταστροφικός τυφώνας που από ότι έμαθα σάρωσε τα παράλια, ενώ άφησε πίσω του πολλές φυσικές καταστροφές αλλά και ανθρώπινες απώλειες. Πάντως όλα αποκαταστάθηκαν γρήγορα και το Συνέδριο των ηγετών έγινε, από ότι διάβασα και είδα στην τηλεόραση.



Λόγω καιρού, οι  απαιτήσεις μου να τριγυρίσω στην πόλη ήταν περιορισμένες και έτσι επισκέφτηκα το ενδιαφέρον Μουσείο  Cham Da Nang , αφιερωμένο στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής της φυλής Cham του Βιετνάμ, οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από το 192 μ.Χ. 



Ζούσαν στο κεντρικό και Νότιο Βιετνάμ. Σήμερα μπορείς να τους βρεις στην Καμπότζη και στις επαρχίες  Phan Rang-Thap Cham , Phan Thiet , Χο Τσι Μινχ και στην επαρχία Γιάνγκ στο Νότιο Βιετνάμ. Επιπλέον 4.000 Chams ζουν σαν μετανάστες στην Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη. Οι Cham people αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα των μουσουλμανικών κοινοτήτων τόσο στην Καμπότζη όσο και στο Βιετνάμ.



Το μουσείο Ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της αποικιακής γαλλικής κυριαρχίας το 1915, είναι γνωστό ως το μοναδικό μουσείο του είδους του, στον κόσμο. Το Cham Museum Da Nang χωρίζεται σε δέκα εσωτερικές αίθουσες εκθέσεων, όπου απεικονίζονται 300 τερακότα και πέτρινα γλυπτά από τον 7ο έως τον 15ο αιώνα ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρέθηκαν. 



Τα περισσότερα εκθέματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον και είναι μοναδικά.
 Διεύθυνση : 02, 2 Thang 9 Street, Da Nang Τηλ : +84 511 357 4801 
Τιμή εισόδου : Ενήλικες VND 40.000, Φοιτητές VND 5.000



Μέσα στην πόλη ενδιαφέρον παρουσιάζει η γέφυρα  Dragon Bridge που έχει μήκος 666 μέτρα και διασχίζει τον ποταμό Han, και είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στο Βιετνάμ. Χαρακτηριστικό της γέφυρας είναι ο χρυσός Δράκος που την διατρέχει και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι συμβολίζει την εξουσία, την ευγένεια και την καλή τύχη.



Πριν φτάσουμε στην Da Nang, στα νότια, υπάρχουν τα μαρμάρινα βουνά τα 
Marble Mountains, ένα σύμπλεγμα 5 ασβεστολιθικών και μαρμάρινων βουνών. Οι κορυφές τους είναι γνωστές και έχουν ονόματα από τα στοιχεία της φύσης ως Thuy Son (νερό), Moc Son (ξύλο), Hoa Son (πυρκαγιά), Kim Son (μέταλλο) και Tho Son (γη) και επάνω τους υπάρχουν παγόδες, στις οποίες προσεύχονται οι πιστοί. Από τις κορυφές τους έχεις καταπληκτική θέα προς τις παραλίες της περιοχής με την λευκή άμμο και τους φοίνικες.


Η περιοχή της Da Nang, είναι πλούσια σε βιετναμέζικο  μάρμαρο, κάτι που το μαρτυρούν τα μαγαζιά στην είσοδο της πόλης με τα  τεράστια σε μέγεθος αγάλματα προς τιμή διάφορων θεοτήτων, με μορφές ανθρώπινες, του Βούδα αλλά και ζώων, λιοντάρια, δράκοι κ.α. που περιμένουν τους ντόπιους αγοραστές τους άλλα και από την υπόλοιπη Ασία, προκειμένου να διακοσμήσουν τα σπίτια, τους κήπους και τους ναούς.
Βέβαια σήμερα δεν γίνεται εξόρυξη μαρμάρου από τα ιερά βουνά, τα Marble Mountains αλλά τα φέρνουν από άλλες περιοχές του Βιετνάμ, πλούσιες και αυτές σε μάρμαρο αλλά και της Κίνας και η βιομηχανία επεξεργασίας μαρμάρου και μαρμαρογλυπτικής συνεχίζεται.



Πριν εγκαταλείψω οριστικά την περιοχή, ένα πέρασμα από την China beach κρίθηκε απαραίτητη με μια στάση για φωτογραφία, όσο μπορούσα γιατί η βροχή και ο αέρας δυνάμωνε, στο σημείο όπου έγινε η πρώτη απόβαση των Αμερικανών πεζοναυτών κατά την διάρκεια του πόλεμου του Βιετνάμ ή του πολέμου με τους Αμερικάνους όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.



Ακριβώς απέναντι, επισκέφτηκα μια έκθεση μαρμάρου και άλλων αντικειμένων προς πώληση, φτιαγμένη έξυπνα για μια στάση των τουριστικών λεωφορείων και απόλαυσα ένα υπέροχο πιάτο με κοτόπουλο και lemongrass στον πρώτο όροφο όπου υπήρχε ένα πεντακάθαρο και περιποιημένο εστιατόριο!!!! Το μόνο πρόβλημα,που αντιμετωπίσαμε πολλές φορές κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο Βιετνάμ ήταν ότι στα περισσότερα μαγαζιά, αργούν πολύ να σερβίρουν και οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν αγγλικά για να συνεννοηθείς εύκολα.



Όμως η ώρα περνούσε, ο καιρός αγρίευε και έπρεπε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέσω μιας υπέροχης  διαδρομής στα ψηλά βουνά του κεντρικού Βιετνάμ, μέσα από καταπράσινα τοπία, καταρράκτες που τα νερά τους  ερχόταν από ψηλά και τα μακρύτερα τούνελ της Ινδοκίνας.
Η σήραγγα  Hải Vân Pass, που περάσαμε είναι σημαντική για την περιοχή αφού μειώνει την απόσταση μεταξύ Da Nang και Huế κατά 20 χιλιόμετρα και εξοικονομεί χρόνο περίπου μιας ώρας  σε σχέση με την  παλιά διαδρομή. Η σήραγγα άνοιξε επίσημα στις 5 Ιουνίου 2005. Η σήραγγα χωρίστηκε σε δύο τμήματα, με συνολικό μήκος 6,28 χλμ και πλάτος 12 μέτρα.

Καταπληκτική η διαδρομή μας με ένα βροχερό καιρό που έκανε το τοπίο ακόμη πιο όμορφο. Ο συνοδός, μας έδινε συνεχώς καινούργιες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την χώρα και την Ιστορία της, όμως γρήγορα με πήρε ο ύπνος, όπως και τους περισσότερους και δεν καταλάβαμε πως φτάσαμε στην ιστορική και αυτοκρατορική ΧΟΥΕ-Huế, νωρίς το μεσημέρι, για την οποία θα κάνω ιδιαίτερη ανάρτηση.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου