48 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ....


Επίσκεψη  ακόμη μια φορά σ΄ μια πρωτεύουσα της Κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα Χειμώνα, σας μιλάω για την  Βιέννη την πρωτεύουσα της μουσικής, των μεγάλων μουσικών προσωπικοτήτων, των αυτοκρατόρων, την πόλη με τα μεγαλόπρεπη παλάτια, τους επιβλητικούς ναούς καθώς και τα μοναδικά της μουσεία.



Πρώτη φορά την επισκέφτηκα πριν μερικά χρόνια αμέσως μετά την πρωτοχρονιά και τώρα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων γιατί η Βιέννη φημίζεται για τις χριστουγεννιάτικες αγορές της καθώς και τις καταπληκτικές χριστουγεννιάτικες συναυλίες της (περισσότερα για την Χριστουγεννιάτικη Βιέννη μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ )




Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας με πληθυσμό περίπου 1.800.000 κατοίκων, μπορείτε εύκολα να την φτάσετε αεροπορικώς, απευθείας από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη με την AEGEAN. Υπάρχουν και άλλες αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν αυτό το δρομολόγιο (ryanair,austrian airlines κ.α). Για να ταξιδέψετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριο σας ή την αστυνομική σας ταυτότητα που έχει εκδοθεί μετά τον Ιούνιο του 2005.
 Το αεροδρόμιο βρίσκεται 18 χλμ από το κέντρο της Βιέννης και για να φτάσετε χρησιμοποιήστε το τρένο City Airport (CAT) εισιτήριο 19 ευρώ (πήγαινε έλα) ή το δημόσιο τρένο S7 με 3,90 ευρώ, θα βγάλετε εισιτήρια στα μηχανήματα του αεροδρομίου. Υπάρχει επίσης η λύση του λεωφορείου ViennaAirportLines με 8 ευρώ και του ταξί το οποίο όμως είναι πιο ακριβό. Ανάλογα με ποιο μέσο θα χρησιμοποιήσετε θα φτάσετε στο κέντρο σε 16 έως 25 λεπτά .

Αν πάλι είσαστε λάτρεις των οδικών ταξιδιών, απέχει από την Αθήνα μόνο 1.285 χλμ. !!! και ίσως χρειαστεί να κάνετε και μια διανυκτέρευση, πριν φτάσετε. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε την κάρτα διοδίων Vignette μόλις μπείτε στην χώρα, υπάρχει σε ψηφιακή μορφή, θα την κολλήσετε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας και θα την βρείτε σε βενζινάδικα και σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος. Όποιος οδηγεί χωρίς βινιέτα στους αυστριακούς αυτοκινητόδρομους, απειλείται με πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Όταν φτάσετε βάλτε τα ρολόγια σας μια ώρα πίσω, συνάλλαγμα δεν χρειάζεται να κάνετε η Αυστρία ανήκει στην ζώνη του Ευρώ, βάλτε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα και ξεκινήστε. Στο κέντρο της πόλης θα μετακινηθείτε με τα πόδια και για τις πιο μακρινές αποστάσεις θα χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο και το μετρό. Αγοράστε την ViennaCard  και χρησιμοποιήστε την σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και σε κάποια μουσεία, αξιοθέατα και εστιατόρια (εκπτώσεις μέχρι και 50%).

Τι θα προλάβεις να δεις σε 48 ώρες στην Βιέννη με ρωτούν οι φίλοι μου? Θα δείτε μια πόλη με έντονο αριστοκρατικό χαρακτήρα, μια πόλη που μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι, μια πόλη με πολλά μουσεία και εκδηλώσεις αλλά και έντονη σύγχρονη ζωή. 

Μια πόλη που θα δοκιμάσεις βιεννέζικη σοκολάτα και στρούντελ αλλά και το φημισμένο βιενέζικο σνίτσελ και την ζάχερ τόρτε.
Θα σας τα πω όλα για να είσαστε προετοιμασμένοι όταν την επισκεφτείτε.



1.Στην καρδιά της Βιέννης θα επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Stephansplatz ,στο Νο 3. Ο ναός γοτθικού και ρομανικού ρυθμού ιδρύθηκε το 1147.
Εντυπωσιακοί οι πύργοι και τα κωδωνοστάσια αλλά και τα χρωματιστά πλακάκια της στέγης, μήκους 111 μέτρων. Το υψηλότερο σημείο του ναού βρίσκεται στον  νότιο Πύργο, «Στεφλ»με ύψος 136 μέτρα.
Εντυπωσιακό και το εσωτερικό του, όπου εκτός από την Αγία Τράπεζα υπάρχουν πολλά παρεκκλήσια. Μέσα στον ναό θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εξαιρετικά έργα τέχνης αλλά μπορείτε να κατεβείτε και στις κατακόμβες και να δείτε λείψανα αγίων και βασιλιάδων. Εντύπωση προκαλεί και το εκκλησιαστικό όργανο του ναού. Αν έχετε χρόνο  ανεβείτε στο καμπαναριό του Αγίου Στεφάνου για θέα σ΄ όλη την πόλη. 
Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το κτίριο με τους καθρέφτες "Teehaus Haass & Hass". Ωραίες αντανακλάσεις για φωτογραφίες στα τζάμια του.


2.Βόλτες,στο κέντρο της Βιέννης στον ιστορικό δακτύλιο ( ringstrasse -Ringstraßen) με τα πόδια ή μια καλή ιδέα είναι να την δείτε ξεκούραστα με το τραμ (στοιχίζει 9 ευρώ το άτομο, χρησιμοποιήστε την vienna card για έκπτωση) και θα έχετε και μια ξενάγηση στα αγγλικά ή την γλώσσα που επιθυμείτε, όχι όμως στα Ελληνικά. Η αφετηρία του είναι στην Schwedenplatz.
Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την Κρατική Όπερα, το Δημαρχείο, τα δίδυμα μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Καλών Τεχνών,την Εθνική Βιβλιοθήκη, το παλάτι Σενμπρούν, την Χειμερινή Σχολή Ιππασίας και άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης .Φροντίστε να επισκεφτείτε όσα αξιοθέατα σας ενδιαφέρουν περισσότερο γιατί απαιτείται πολύς χρόνος και δεν θα προλάβετε να τα δείτε όλα (μέσος όρος 2,5-3 ώρες το καθένα για τα πιο σημαντικά εκθέματα).
Θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση για να  βγάλετε  μια φωτογραφία έξω από το Αυστριακό Κοινοβούλιο του οποίου αρχιτέκτονας ήταν ο Θεόφιλος Χάνσεν  ο όποιος σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και σχεδίασε την Ακαδημία των Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη .Μοιάζει με ελληνικό ναό. Πολλά αγάλματα και παραστάσεις, κοσμούν το υπέροχο λευκό κτήριο ενώ το άγαλμα της θεάς Αθηνάς κλέβει την παράσταση. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε φωτεινό παράδειγμα για πολλούς λαούς .Το κτήριο κτίστηκε μεταξύ 1873-1883. θα το βρείτε στην οδό Dr.-Karl-Renner-Ring 3.


3. Περπατήστε  στην οδό των Ελλήνων (Griechengasse) με τις δύο ορθόδοξες εκκλησίες αφιερωμένες η μια στον Άγιο Γεώργιο και η άλλη στην  Άγια Τριάδα, βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου .
Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν εδώ το 18 αιώνα, οι περισσότεροι διέπρεψαν και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή της πόλης.
Στην οδό Fleischmarktκαι στο Νο 13 θα βρείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας η οποία χτίστηκε το 1858 σε βυζαντινό ύφος από τον Δανό αρχιτέκτονα Theophile Hansen, με δωρεά του βαρώνου Σίμωνα  Σίνα, με καταγωγή από την Ήπειρο, μεγάλου μας εθνικού ευεργέτη που έμενε στην Βιέννη και δεν ήρθε πότε στην Ελλάδα. Η εκκλησία λειτουργεί τις Κυριακές αλλά και τις γιορτές. Στην Βιέννη έχει την έδρα του, ο μητροπολίτης Αυστρίας, Αρσένιος, από το 2011 και αν συνεννοηθείτε από πριν μπορείτε να τον συναντήσετε  και να μιλήσετε μαζί του.
Στον δεύτερο όροφο στεγάζεται  η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης που ιδρύθηκε το 1801 και είναι το  το πιο παλιό ελληνικό σχολείο του παροικιακού Ελληνισμού στην Ευρώπη.
Άλλωστε και σήμερα υπάρχει παροικία Ελλήνων στην Βιέννη και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των μελών συνεχώς.
Συνεχίστε την βόλτα σας στα γραφικά δρομάκια της ελληνικής γειτονιάς 
σηκώστε τα μάτια ψηλά να  δείτε τα κτίρια και  τις πινακίδες, κάντε στάση στην  παλαιότερη ταβέρνα της πόλης "Griechenbeisl ",που βρίσκεται εδώ από το 1447 και ονομάστηκε "ελληνική ταβέρνα" επειδή  ήταν σημείο συνάντησης των Ελλήνων.Θα την βρείτε στην οδό Fleischmarkt  στο Νο 11, σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί και θεωρείτε ένα από τα καλά ρεστοράν της πόλης. Στην είσοδο του δείτε το βαθύτερο πηγάδι του 15ου αιώνα.


4.Συνεχίστε τη βόλτα σας και στην διασταύρωση των οδών Fleischmarkt και Rotenturmstrasse, κάντε μια στάση στο σπίτι του Ρήγα Φεραίου  ή Αντώνιου Κυριαζή όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, που εύκολα θα ανακαλύψετε, από το ιδιαίτερο κίτρινο χρώμα της πρόσοψης. 

Ακριβώς μπροστά στην είσοδο υπάρχει η προτομή του Ρήγα Φεραίου και η επιγραφή «Όποιος ελεύθερα συλλογάταισυλλογάται καλά».
Σ αυτό το κτήριο υπήρχε το τυπογραφείο των αδελφών Πούλιου, όπου τυπώθηκαν το 1797 η Χάρτα, ο θούριος του Ρήγα άλλα και πολλά επαναστατικά φυλλάδια με τα οποία ξεσηκώθηκαν οι υποδουλωμένοι λαοί των Βαλκανίων ενάντιων των κατακτητών της εποχής.


5.Παρατηρείστε, στην οδό  Hoher Markt 10-11, μπροστά από το κτίριο  Helvetia Insurance το  διάσιμο ρολόι Anker Uhr  (Anker Clock). Το ρολόι βρίσκεται επάνω σε μια γέφυρα που ενώνει 2 κτίρια μεταξύ τους και έχει διάμετρο 4 μέτρα.
Κάθε ημέρα 12 ζευγάρια φιγούρες (που συμβολίζουν την επιστήμη, την τέχνη, την αγάπη, τη μουσική, το θέατρο, τη βιομηχανία, το εμπόριο  τη βιεννέζικη κουζίνα κλπ) το κάθε ένα χωριστά, κάνουν ένα βήμα μπροστά την ώρα. Σε δώδεκα ώρες, όλες οι φιγούρες  περνούν από το ρολόι μία φορά και συνοδεύονται από ένα μουσικό κομμάτι. Βρεθείτε εκεί στις 12 το μεσημέρι, που όλα τα σύμβολα μετά  μουσικής, θα περάσουν από μπροστά σας. Είναι η ώρα του τουρίστα!!! Πάρτε  μια καλή φωτογραφία και βίντεο και πριν φύγετε μην αφήσετε παραπονεμένη και την πίσω πλευρά του ρολογιού.



6.Στάση για να πιείτε καφέ ή μια βιενέζικη σοκολάτα στο φημισμένο  Cafe Central και βρίσκεται σε Herrengasse 14 Corner Herrengasse / Stauchgasse
Μην απογοητευτείτε από την ουρά που θα βρείτε στην είσοδο, με μια μικρή αναμονή θα σας τακτοποιήσουν σε τραπέζι και θα εντυπωσιαστείτε από το εσωτερικό του κτηρίου που στεγάζεται το καφέ αφού πρόκειται για το ιστορικό κτίριο Palais Ferstel, που αρχικά λειτούργησε σαν χρηματιστήριο, ενώ αργότερα τμήμα του έγινε καφέ και ήταν τόπος συνάντησης των διανοουμένων της πόλης, στο τέλος του 19ου ,αρχές του 20ου αιώνα. Από εδώ πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες συγγραφείς, μουσικοί,πολιτικοί. Ο Χίτλερ πέρασε αρκετές ώρες εδώ αλλά από εδώ πέρασε και ο Λένιν, λέγεται μάλιστα ότι έπαιξαν μαζί και μια παρτίδα σκάκι. Το  Cafe Central έκλεισε το 1943 γιατί υπέστη ζημιές κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου, έμεινε κλειστό για πολλά χρόνια και ανακαινίστηκε μετά το 1978 και λειτούργησε ξανά  το 1986.Μην το χάσετε, ωραίο περιβάλλον, καλός καφές, τέλεια σοκολάτα και μεγάλη ποικιλία γλυκών.



7.Θα αγοράσετε σουβενίρ για να θυμάστε το ταξίδι σας αλλά και για δώρα για τους φίλους σας τα γνωστά μαγνητάκια και τις χιονόμπαλλες .Επίσης ποτήρια για μπύρα με χερούλι που  τα θεωρώ πολύ κιτς αλλά και πιάτα με τα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης.
Θα αγοράσετε λικέρ σοκολάτας Μότσαρτ αλλά και σοκολατάκια Mozartkugel. Αυτόν τον σπουδαίο μουσικό τον έχουν κάνει ετικέτα παντού. Τα γνωστά σοκολατάκια  Mozartkugel, είναι μπαλίτσες με στρώσεις σοκολάτας  και στο κέντρο αμυγδαλόπαστα (μάρσιπαν),σας προτείνω όμως να τα αγοράσετε από ένα σούπερ μάρκετ που είναι πιο οικονομικές οι τιμές τους, από ότι στα επώνυμα καταστήματα.


8. Αφού φτάσετε στο Hotel Sacher, στο ισόγειό του, επί της οδού Philharmonikerstrasse   στο Νο 4, θα βρείτε το φημισμένο Cafe SacherΕδώ πιείτε μια ζεστή βιενέζικη σοκολάτα, που είναι φανταστική και θα παραγγείλετε ένα στρούντελ και ένα κομμάτι  Sacher Torte. Μόνο εδώ θα φάτε την Original Sacher-Torte με την σφραγίδα από σοκολάτα επάνω της, πρόκειται για μια τούρτα σοκολάτα με γέμιση βερίκοκου, που φτιάχνεται από το 1832 με τον ίδιο τρόπο, με  μια μυστική συνταγή. 
Μεταξύ μας μου άρεσε περισσότερο το στρούντελ και όχι η τούρτα, άλλα μην υπολογίζετε και πολύ την γνώμη μου αφού δεν είμαι λάτρης των σοκολατένιων γλυκών .
Ίσως και εδώ να βρείτε ουρά και να χρειαστεί να περιμένετε, άλλα σίγουρα η υπομονή σας, θα ανταμειφθεί, από το υπέροχο περιβάλλον και το σέρβις του καταστήματος που είναι σούπερ. Σημείωση,οι τιμές είναι ακριβές.
Μπορείτε να αγοράσετε από το cafe Sacher μια ολόκληρη Sacher-Torte και να την φέρετε στην Ελλάδα, δεν παθαίνει τίποτε μπορεί αν μείνει εκτός ψυγείου αρκετές ημέρες, έχει μια υπέροχη ξύλινη συσκευασία για να την μεταφέρετε με ασφάλεια, αλλά σας ενημερώνω ότι μπορείτε να την βρείτε και να την αγοράσετε και στα καταστήματα του αεροδρομίου. 

9.Ένα ακόμη ζαχαροπλαστείο-καφέ που ξεχωρίζω στην Βιέννη είναι το Demel, θα το βρείτε στην οδό Kohlmarkt 14, κοντά στο  Hofburg Palace. Μπαίνοντας μέσα παίρνεις μια γερή δόση βουτύρου, κρέμας και σοκολάτας και  τρελαίνεσαι χωρίς να ξέρεις τι να διαλέξεις, όταν κοιτάς  την βιτρίνα με τα γλυκά. Ένας γραφικός βιενέζικος χώρος για να απολαύσεις ένα εσπρεσάκι και ένα γλυκό της επιλογής σου, ενώ πολλοί ντόπιοι το προτιμούν για τις συναντήσεις τους ή για να διαβάσουν τα νέα στην εφημερίδα τους. Στο πίσω μέρος του καταστήματος ,πίσω από μια τζαμαρία μπορείς να παρακολουθήσεις πως γίνεται ένα κέικ -τούρτα, το υπέροχο στρούντελ και αλλά γλυκά, όμως απαγορεύονται οι φωτογραφίες με φλας. Εδώ θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε ένα κομμάτι τούρτας-κέικ καρότο. Επίσης αναζητήστε για να δοκιμάσετε nusskipfel, τοπικό γλυκό, μισοφέγγαρα ζύμης γεμιστά με καρύδια.



10)Το Wiener Schnitzel δεν είναι  το αγαπημένο μου φαγητό αλλά δεν θα μπορούσα να μην το δοκιμάσω και να σας πω που θα πάτε και εσείς για να το δοκιμάσετε, πήγα εκεί που πάνε όλοι λοιπόν για ένα παραδοσιακό βιενέζικο σνίτσελ στο Figlmuller που βρίσκεται στην οδό Wollzeile και στο νο 5, στην Συνοικία του Παλιού Πανεπιστημίου. Καλό είναι για να φάτε στην ώρα σας και να μην περιμένετε τις ουρές, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα ακόμη και στα ταξίδια, να έχετε κάνει κράτηση από πριν και όταν λέμε πριν εννοούμε πολλές μέρες πριν φτάσετε στην Βιέννη. Ένα τεράστιο σνίτσελ που δεν θα χωράει στο πιάτο σας και υπέροχες πατάτες βραστές σε χωριστό πιάτο  θα σας ανταμείψει.Πιείτε και μια μια local beer και συνεχίστε την περιήγηση στην πόλη.https://figlmueller.at/wollzeile/

11.Μια στάση στο αρτ νουβό κτίριο της απόσχισης, το οποίο εντυπωσιάζει από  το κυβικό σχήμα του, το  λευκό χρώμα του αλλά και τον χαρακτηριστικό θόλο του, που αποτελείται από 300 επιχρυσωμένα φύλλα δάφνης .Το κτίριο σχεδιάστηκε το 1897 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα  Secession Joseph María Olbrich  και είναι αφιερωμένο σε μια περίοδο όπου μια ομάδα Βιενέζων καλλιτεχνών το 1897 αποχώρησε από την επίσημη Ένωση Αυστριακών Καλλιτεχνών, πρόκειται για την Ομάδα των Ζετσεσιονιστών.
Το πιο γνωστό έργο που μπορείτε να δείτε εδώ είναι η ζωφόρος του Beethoven του Klimt .
Θα βρείτε το κτίριο  , στην οδό Friedrichstrasse  στο Νο 12.

12,Να παρακολουθήσετε μια παράσταση στην Κρατική Όπερα Wiener Staatsoper. Εγκαινιάστηκε  το 1869, από το ζεύγος Ελισάβετ και Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ (όπου Ελισάβετ η γνωστή μας Σίσυ), με  πρώτη παράσταση, την όπερα "Ντον Τζιοβάννι" του Μότσαρτ.
Η όπερα είναι ένα καταπληκτικό κτήριο με μια μεγάλη  μαρμάρινη Σκάλα που οδηγεί στα θεωρεία, ένα φουαγιέ και την κεντρική αίθουσα που έχει φιλοξενήσει τις  κορυφαίες παραστάσεις όπερας και θεάτρου. Θεωρώ ότι είναι μια  ανεπανάληπτη εμπειρία να παρακολουθήσει κάποιος μια παράσταση εδώ. Αν  ο χρόνος δεν το επιτρέπει ή αν κάποιος δεν βρει εισιτήριο για μια παράσταση μπορεί απλά να ξεναγηθεί στο κτήριο με εισιτήριο στα 9 ευρώ με αγγλόφωνη ξενάγηση.



13.Και αφού βρεθήκατε στην πόλη της μουσικής μια παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο Kursalon, φυσικά το κτίριο δεν έχει καμία σχέση με την Όπερα, η αίθουσα είναι κατά πολύ μικρότερη αλλά σίγουρα θα μαγευτείτε από το μουσικό αποτέλεσμα. Το Kursalon βρίσκεται στο Stadtpark, εκεί που θα δείτε και το πολύ φωτογραφημένο χρυσό άγαλμα του Strauss.


14.Αν θέλετε να κάνετε τα ψώνια στην Βιέννη, πάτε στην Μαριαχιλφερστράσε (Mariahilfer Strasse), ένα κεντρικότατο πεζόδρομο με εκατοντάδες καταστήματα κάθε είδους, πολλά από αυτά πανάκριβα.
Αν δεν το αντέχει η τσέπη σας ρίξτε μερικές ματιές στις βιτρίνες και συνεχίστε την περιήγηση σας στην πόλη.

15.Επισκεφτείτε την Vienna Naschmarkt μια υπαίθρια αγορά με εστιατόρια, καφέ και καταστήματα, όπου μπορείς να βρεις από τρόφιμα, μπαχαρικά και βότανα μέχρι ρούχα και σουβενίρ. Θα  πάτε με το μετρό ,στάσεις U4: Σταθμός Kettenbrückengasse και 
U1, U2, U4: Σταθμός Karlsplatz



16.Αν έχετε χρόνο στην διάθεση σας επισκεφτείτε λίγα χλμ έξω από το κέντρο της Βιέννης το γνωστό  κρασοχωρι Grinzing. Πρόκειται για ένα γραφικό μικρο προάστιο, με όμορφα σπίτια και ταβέρνες όπου μαζεύεται κόσμος για να δοκιμάσει τα κρασιά της περιοχής, αφού η Βιέννη φημίζεται για τα πολλά αμπέλια της που φτάνουν μέχρι τα όρια της πόλης. Είναι μόλις 30 χλμ από την Βιέννη και μπορείς εκτός από το αυτοκίνητο να το φτάσεις εύκολα με το Τραμ Νο 38, αλλά και με το U4 kai U6.
Εδώ μπορείτε να φάτε στις ταβέρνες παραδοσιακά φαγητά αλλά και να πιείτε ντόπιο κρασί σε μεγάλα ποτήρια της μπύρας στα οποία μάλιστα προσθέτουν και νερό. Τα κρασιά τους θεωρούνται αυθεντικά και όχι βιομηχανοποιημένα και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επίσης θα διασκεδάσετε και γιατί όχι θα χορέψετε κιόλας αφού υπάρχουν μουσικοί που θα παίζουν και θα τραγουδήσουν, ακόμη και ελληνικά τραγούδια αν τους πείτε ότι είσαστε από την Ελλάδα.

17.Αν θέλετε να ξαναγίνεται παιδιά μην χάσετε την επίσκεψη στο πάρκο Πράτερ (Prater) και για να είμαστε πιο ακριβείς στο λούνα παρκ Wurstelprater, για να ανεβείτε στην ρόδα (Reisenrad) που στήθηκε πρώτη φορά εδώ το 1897 και που ανεβαίνει σε ύψος 200 μέτρα από την γη. Ανεβείτε στο καρουζελ, στο roller coaster και γυρίστε τον χρόνο πίσω.



18.Λίγο έξω από το κέντρο της Βιέννης, εκεί που κάποτε ήταν δάσος, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την θερινή κατοικία των Αψβούργων, το  Schloss Schonbrunn. Περιλαμβάνει το κυρίως κτήριο, το παλάτι όπου θα θαυμάσετε τις μεγάλες αίθουσες με τα ροκοκό σχέδια ,τα μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στους κήπους, τις υπέροχες τοιχογραφίες και τις γύψινες λεπτομέρειες σε τοίχους και στις οροφές ,από όπου κρέμονται τεράστιοι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι.Από τις πιο ενδιαφέρουσες αίθουσες, η αίθουσα με τους καθρέπτες, το δωμάτιο του Ναπολέοντα, το δωμάτιο με τις πορσελάνες, το γαλάζιο κινεζικό σαλόνι και άλλα πολλά που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Επειδή ο αριθμός των επισκεπτών  που έρχεται για να δει το παλάτι είναι μεγάλος, φροντίστε να κλείσετε ηλεκτρονικά εισιτήριο για να μην στήνεστε άδικα στις ουρές και χάνετε χρόνο.
Φυσικά μην φύγετε από εδώ αν δεν επισκεφτείτε τους κήπους του παλατιού. Επισκεφτείτε το μουσείο με τις άμαξες και δείτε την αυτοκρατορική άμαξα, η οποία ήταν τόσο βαριά ώστε να χρειάζονται 8 άλογα για να την σύρουν , τον παλαιότερο ζωολογικό κήπο του κόσμου (1752), το συντριβάνι που βρίσκεται κοντά στα ρωμαϊκά ανάκτορα και άλλα πολλά.
Θα φτάσετε μέχρι εδώ, χρησιμοποιώντας το μετρό και την γραμμή  U4 στη στάση Schönbrunn. Προσοχή απαγορεύονται οι φωτογραφίες στο εσωτερικό του παλατιού.




19.Μην φύγετε από την Βιέννη αν δεν επισκεφτείτε τα ανάκτορα Μπελβεντέρε-Schloss Belvedere για τα οποία σας έχω ήδη μιλήσει και μπορείτε να δείτε περισσότερα ΕΔΩ 




20.Τέλος πριν φύγετε από την πόλη θα σας προτείνω μια βόλτα με άμαξα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Τις άμαξες θα τις βρείτε έξω από το παλάτι Hofburg και σας ενημερώνω για το ξέρετε ότι θα βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, μια 20 λεπτή βόλτα στοιχίζει 50 ευρώ άλλα θα ζήσετε το παραμύθι σας, το δικό σας όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, μια βόλτα με άμαξα που την σέρνουν τα άλογα στην πόλη της μουσικής, του Μότσαρτ και της πριγκίπισσας Σίσυ θα περάσει από μπροστά σας πριν την εγκαταλείψετε για κάποιον καινούργιο προορισμό.
Πιάτσα με άμαξες θα βρείτε και μπροστά από τον ναό του Αγίου Στεφάνου.

Σίγουρα η Βιέννη είναι από τους προορισμούς που έχει ο καθένας μας έχει στην ταξιδιωτική του λίστα για να δει έστω και μια φορά. Σας λέω ότι σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει. Είναι ένας προορισμός για όλες τις ηλικίες ταξιδιωτών με αρκετά και ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις και να δεις, αρκεί να έχεις ταξινομήσει τις προτεραιότητες σου. Είναι μια μεγάλη πόλη, με πολύ περπάτημα αλλά και καλό συγκοινωνιακό δίκτυο. Προετοιμασθείτε κάνοντας μια λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης και ξεκινήστε να την εξερευνήσετε. 

TRIPS AND DREAMS

5 σχόλια:

  1. Κατ’αρχάς... γειά σου
    Οφείλω να ομολογήσω ότι , για 48 ώρες στην πόλη , έκανες θαυμάσια παρουσίαση . Ένα θεματάκι έχεις στο (4) , για ψάξ’το λίγο καλύτερα !!!
    Βαϊζίδης Χαράλαμπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έτσι θυμάμαι να μας είπε ο guide μας, για πες μας περισσότερα, κάθε διόρθωση και επιπλέον γνώση, δεκτή

      Διαγραφή
    2. Η Επαναστατική Προκύρηξη , το Δίκαιο του ανθρώπου , το Σύνταγμα και ο Θούριος ήταν σε ένα έργο το οποίο τύπωσε ο Ρήγας σε 3000 αντίτυπα τον Οκτώβριο του 1797 στο Τυπογραφείο των Σιατιστινών αδερφών Μαρκιδες-Πούλιου , το οποίο όμως βρισκόταν στην Fleischmarkt 12 , με είσοδο από την Köllnerhofgasse ( λέγεται Darvarhof από το όνομα του Κλεισουριώτη -Κατσοριανού Ιωάννη Δάρβαρη που ήταν τότε ο ιδιοκτήτης του ) . Η Χάρτα του Ρήγα ήταν ένα εγχείρημα αρκετά περίπλοκο τεχνικά και δαπανηρό ,για να τυπωθεί σε ένα τέτοιο Τυπογραφείο , τυπώθηκε σε 1200 , αν θυμάμαι καλά , αντίτυπα στο Typographisches Palast του Tarttner , το οποίο ήταν εκτός της τότε Wien , στο σημερινό 1080 Wien ( Josefstadt ).
      Στο κτίριο στο οποίο αναφέρεσαι , το Zu der drei Raben στο 21 της Rotenturmstrasse ( στα τρία...κοράκια , καρακάξες θα σε γελάσω ) ήταν απλά η τελευταία κατοικία των αδερφών Πούλιου και πιθανότατα φιλοξενήθηκε ο Ρήγας για κάποιο διάστημα ( δεν τεκμηριώνεται )
      Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός , αν μπορώ να βοηθήσω να το κάνω ευχαρίστως !!

      Διαγραφή
    3. Trattner και ουχί Tarttner όπως γράφτηκε εκ παραδρομής και βέβαια είναι « Κλεισουριώτης-Καστοριανός»

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή