LARISSA STORIES -ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ (Α΄ΜΕΡΟΣ)



H Λάρισα βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο σημείο εδώ και 8.000 χρόνια, σήμερα είναι μια  σύγχρονη πόλη που φημίζεται για τον πολιτισμό, την κουλτούρα αλλά και την έντονη ζωή της μέρα νύχτα.
 Είναι μια πόλη που δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών είτε για επαγγελματικούς, είτε για ιατρικούς, είτε για τουριστικούς λόγους και σ αυτό συμβάλλει η γεωγραφική της θέση.
Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και συνδέεται με όλους τους μεγάλους εθνικούς οδικούς άξονες μεταφορών, έτσι μπορεί κάποιος εύκολα να την φτάσει με το αυτοκίνητο ή το υπεραστικό  λεωφορείο αλλά και με το τρένο.
Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας απέχουν από την Λάρισα 353 χλμ το ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ από την Αθήνα και 152 χλμ το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από την Θεσσαλονίκη.
Σήμερα είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων και τα τελευταία χρόνια κινείται σε σύγχρονους ρυθμούς και εξελίσσεται καθημερινά προς το καλύτερο. Είναι μια επίπεδη πόλη που μπορεί να την περπατήσει κάποιος εύκολα με τα πόδια ή με ένα ποδήλατο και να εξερευνήσει τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ


ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ




Στο λόφο του Μεζούρλου στα νότια της πόλης, σε μια έκταση 54 στρεμμάτων θα βρείτε τον νέο εκθεσιακό χώρο των 1500 τ.μ. που περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τον Θεσσαλικό χώρο. Ευρήματα από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή, την εποχή Σιδήρου και Χαλκού, την Αρχαϊκή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή μέχρι την Οθωμανική περίοδο και τον 19ο αιώνα. Ένα υπέροχο μουσείο που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2015 και αξίζει να το επισκεφτείτε. (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ )

Το Διαχρονικό Μουσείο θα το  βρείτε στον λόφο ΜΕΖΟΥΡΛΟ

τηλ.241 350 8242
 Ώρες λειτουργίας - Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-16.00 (Καθημερινές και σαββατοκύριακα, πλην Δευτέρας).
Γίνονται και ξεναγήσεις από αρχαιολόγους κατόπιν συνεννόησης.


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


Λειτουργεί από το 1974 και περιλαμβάνει αντικείμενα από την παραδοσιακή ζωή της Θεσσαλικής υπαίθρου (16ος-20ος αιώνας) και της αστικής ζωής από την πόλη της Λάρισας. Μπορείτε να δείτε πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό. Σκοπός του Μουσείου είναι η προβολή και η διάσωση του λαογραφικού πολιτισμού της Θεσσαλίας.


Θα το βρείτε, Φαρσάλων και Γουργιώτη στην Λάρισα τηλ.2410239446, 2410239537

Ώρες λειτουργίας-Δευτέρα -Παρασκευή 9.00-14.00


ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι.ΚΑΤΣΙΓΡΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ




Ιδρύθηκε το 1983 και αποτελεί την δεύτερη πιο σημαντική πινακοθήκη στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει μέρος της συλλογής του Γ.Ι.Κατσίγρα προς τον Δήμο Λάρισαίων. Η συλλογή Γ.Ι.Κατσίγρα περιλαμβάνει 781 έργα του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και τα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, σχεδιασμένα από τον Ερνέστο Τσίλερ. Στις συλλογές του μουσείου συμπεριλαμβάνονται πάνω από 750 έργα τέχνης προερχόμενα από το κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, τη συλλογή του Δήμου Λαρισσαίων, καθώς και έργα που αποκτήθηκαν από αγορές και δωρεές. Η πινακοθήκη φιλοξενεί πολλές περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με Πινακοθήκες,Μουσεία και καλλιτέχνες.

Από το 2003 λειτουργεί στο νέο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Γ.Παπανδρέου 2, 41334, Λάρισα

τηλ.2410612505, 2410623615
Ώρες λειτουργίας 
Τρίτη-Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00
Σάββατο-Κυριακή 10.00-14.00 Δευτέρα κλειστά


ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ





Το πάρκο του Αλκαζάρ στη Λάρισα φιλοξενεί πολλά αγάλματα, γνωστών καλλιτεχνών.Μεταξύ αυτών το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, έργο του Λαρισαίου διάσημου γλύπτη, Φιλόλαου Τλούπα που φιλοτέχνησε το 1991.Κάτω από μνημείο υπήρχε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο της πόλης, στην παλιά Πυριτιδαποθήκη.

Θα το βρείτε στο αισθητικό άλσος Λάρισας (πάρκο Αλκαζάρ) 


ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ





Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας ακριβώς δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου, παλαιότερα ήταν παλαιά πυριτιδαποθήκη. Είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό - διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στους χώρους του Μουσείου υπάρχει μόνιμη έκθεση, καθώς και ειδική αίθουσα για τη φιλοξενία προσωρινών εκθέσεων και εκδηλώσεων. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας έχει τον τίτλο: «1941 - 1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται». Πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Άξονα.
Τα αντικείμενα της έκθεσης αφορούν την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης (1940 - 1944). Περιλαμβάνονται: χάρτες, έντυπος αντιστασιακός τύπος, φωτογραφικό υλικό, γραφομηχανές που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΛΑΣ και την  ΕΠΟΝ καθώς και στολές του Γ. Σαράφη.

Ώρες λειτουργίας: Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 2410 280220
Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42 (στον αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 5ου Γυμνασίου - Λυκείου)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ



google

Ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο για τα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά  δεδομένα, φιλοξενείται σε 2 πέτρινα κτήρια στον χώρο του Στρατοπέδου Νικολάου Πλαστήρα. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει συλλογές εργαλείων σαγματοποιού, είδη σταβλισμού, συλλογές ιατροφαρμακευτικού υλικού και άλλα αντικείμενα της Υπηρεσίας από ιδρύσεώς της μέχρι τις μέρες μας. Τα εκθέματα είναι μοναδικά και καθιστούν το Μουσείο, σε πόλο έλξης τόσο για την ερευνητική επιστημονική κοινότητα όσο για το ευρύ κοινό.


Θα το βρείτε στο Στρατόπεδο "Στρ. Ν. Πλαστήρα" 1η Στρατιά

τηλ.2410993352
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα -Παρασκευή 9.00-13.30 (κατόπιν συνεννόησης )

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


Το Σιδηροδρομικό Μουσείο ιδρύθηκε το 2005 από σιδηροδρομικούς  και μέλη του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου .

Την συλλογή των εκθεμάτων του Μουσείου, φροντίζουν τα μέλη του Συλλόγου και περιλαμβάνει περισσότερα από 2000 σπάνια αντικείμενα συλλεκτικής αξίας στολές και καπέλα σταθμάρχη και προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, σφυρίχτρες, καραμούζες, τσιμπίδες ακύρωσης εισιτηρίων, φανοί θυέλλης (πετρελαίου), ασετιλίνης, ηλεκτρικοί και αλλαγής τροχιάς, τηλέγραφοι, τηλέφωνα, ρολόγια τσέπης και τοίχου και σημαιάκια.Στον προαύλιο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να δει  δύο σπάνιες και μοναδικές στην Ελλάδα ατμομηχανές και άλλα οχήματα του σιδηροδρόμου όπως την παλιά δρεζίνα  και ένα κωπήλατο βαγονέτο.

Θα το βρείτε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας,  Παλαιολόγου 37, Τ.Κ. 412 23

Τηλέφωνο: 2410-590270,


ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Ο Ιπποκράτης ,πατέρας της ιατρικής, έζησε τα τελευταία του χρόνια της ζωής του στην Λάρισα. Εδώ πέθανε και ο τάφος του ήρθε στην επιφάνεια το 1826  μετά από μια πλημμύρα του Πηνειού και τοποθετείται στην έξοδο της αρχαίας πόλης προς την Γυρτώνη.Προς τιμή του το 1978 στήθηκε ένα κενοτάφιο με το άγαλμα του Ιπποκράτη στην κορυφή του,έργο του γλύπτη Γεώργιου Καλακαλά. Αργότερα το 1986 στο χώρο του κενοταφίου φιλοξενήθηκε  το Ιατρικό Μουσείο ,το οποίο είναι επισκέψιμο για το κοινό .

Θα το βρείτε έναντι Αλκαζάρ οδος Γρ. Λαμπράκη
Όποιος ενδιαφέρεται να το επισκεφτεί θα πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 2410-500325.




ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΠΠΟΥ 


Έμβλημα της πόλης αλλά και της ΑΕΛ, το άλογο, όλοι έχουμε ακούσει την χαρακτηριστική φράση "σούζα τ αλογάκι ".  

Ο Λαρισαίος καλλιτέχνης Μίλτος Παπαστεργίου ,φιλοτέχνησε το Μνημείο της πόλης το 1994,τον Ίππο. Πολλά έχουν ειπωθεί για το συγκεκριμένο άλογο αλλά αυτό συνεχίζει αγέρωχο να έχει την θέση του στην είσοδο της πόλης, από την οδό Κοζάνης, στην μικρή πλατεία, κάτω από τον Ναό του αγίου Αχίλλειου.
Ένα ακόμη άγαλμα με άλογο, έργο του καλλιτέχνη Ζαχαρία Μπεκιάρη, μπορείς να δεις ,μπροστά από το στάδιο του Αλκαζάρ.

Ενώ τελευταία ένα ακόμη μοντέρνο και βυσσινί,στα χρώματα της ΑΕΛ, μπορείς να δεις  έξω από το AEL FC ARENA.

Ο ΓΛΥΠΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ



Οι πεζοδρόμοι στην Λάρισα, έδωσαν άλλη πνοή στην πόλη αφού τώρα μπορείς να κάνεις τις βόλτες σου ανέμελα χωρίς την ύπαρξη αυτοκίνητων δίπλα σου, να πίνεις τον καφέ σου στα εκατοντάδες καφέ που άνοιξαν και να κάνεις τα  ψώνια σου στα εμπορικά καταστήματα. Η πόλη άλλαξε μορφή και 2 εκπληκτικά συντριβάνια, έργα της Λαρισαίας γλύπτριας τοπίου, Νέλας Γκόλαντα ήρθαν να ολοκληρώσουν αυτό που έλειπε.
Ξεκινήστε από την πλατεία Ταχυδρομείου, όπου βρίσκεται το πρώτο τμήμα του Γλυπτού ποταμού, με τους καταρράκτες των νερών να συμβολίζουν τις ορεινές πηγές του Πηνειού ποταμού, συνεχίστε την βόλτα σας ανακαλύπτοντας μικρότερα συντριβάνια στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης για να φτάσετε στην Κεντρική Πλατεία σ ένα ακόμη μεγάλο συντριβάνι, όπου τα νερά που αναβλύζουν από αυτό, ακολουθούν υποθετικά μια υπόγεια διαδρομή συμβολίζοντας την πεδινή διαδρομή της ροής του Πηνειού.

ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ



Ο μύλος του Παππά είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που θα βρείτε στην οδό Γεωργιάδου, κατηφορίζοντας από τον λόφο του Φρουρίου.Ανήκει στο Δήμο Λαρισαίων αποτελεί έναν πολυχώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ενώ στις αίθουσες του φιλοξενούνται πολλά συνέδρια και περιοδικές εκθέσεις. 
Ο μύλος του Παπά είναι ένα χαρακτηριστικό βιομηχανικό κτήριο αλευροποιίας που κατασκευάστηκε το 1883. Καταστράφηκε δυο φορές από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε ενώ σήμερα αποτελεί στολίδι για την πόλη της Λάρισας. 
Στους χώρους του φιλοξενεί 
το θέατρο του Μύλου για τις παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Λάρισας, το γνωστό Θεσσαλικό θέατρο, 
τις αίθουσες και τα γραφεία της Φιλαρμονικής του δήμου,
το κουκλοθέατρο Τιριτόμπα και το Μουσείο Κούκλας
το μουσείο Σίτου και άρτου
τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου 
το θερινό κινηματογράφο 
και την Μουσική σκηνή ''Μύλος 1927" όπου γίνονται πολλές συναυλίες καλλιτεχνών τους χειμερινούς κυρίως μήνες.

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΥΣ


 5km βορειοδυτικά της πόλης της Λάρισας,στην Περιοχή Γιάννουλη, μπορείτε να επισκεφτείτε το  Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας "ΑΡΙΣΤΕΥΣ"Το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας μπορούν να επισκεφτούν καθημερινά μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Επίσης, κάθε Πέμπτη βράδυ υπάρχει η δυνατότητα για επίσκεψη στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας ελεύθερα. Στους επισκέπτες γίνεται ξενάγηση και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβολής πραγματοποιούνται εκλαϊκευμένες αστρονομικές ή σεισμολογικές ομιλίες, ως επίσης και προβολές βίντεο συναφούς περιεχομένου. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, μπορούν να παρατηρήσουν με το τηλεσκόπιο τη Σελήνη, τους πλανήτες ή χαρακτηριστικά άστρα

Θα το βρείτε στη ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, Τ.Κ. 41500, ΛΑΡΙΣΑ

Ώρες προσέλευσης του κοινού για τις αστροβραδιές, κάθε Πέμπτη βράδυ στις 20:00 τους θερινούς μήνες και στις 19:30 τους χειμερινούς μήνες.
ΤΗΛ.: 2410 591000 FAX: 2410 593600

TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια:

  1. Έχω πάει αρκετές φορές Λάρισσα αλλά ποτέ δεν την είδα όπως εσύ, έχει τόσα πολλά πράγματα που δεν τα πρόσεξα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νατασσα έχει περισσότερα από αυτά που διάβασες, την επόμενη φορά που θα έρθεις με χαρά θα στα δείξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή