ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΑΨΑΝΗΣ, ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ


Στις εξορμήσεις στα χωριά και τις διάφορες περιοχές που επισκέπτομαι προσπαθώ πάντα να βρίσκω ιδιαίτερα σημεία που είτε έχουν ιστορικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό ενδιαφέρον ή αφορούν δράσεις που βοηθάνε ώστε ο τόπος να γίνει πιο γνωστός και οι κάτοικοι να ωφελούνται και γενικά να υπάρχει ανάπτυξη και πρόοδος. Στην εξόρμηση μου μαζί με φίλους από την Αθήνα, στο χωριό Ραψάνη του Νομού Λάρισας, για να τους δείξω τα αξιοθέατα που θα συνδυάζονταν και με γαστρονομικού ενδιαφέροντος, πρόγραμμα, αφού το χωριό φημίζεται για το καλό κόκκινο κρασί και τα ψητά κρεατικά του, ανακάλυψα μια βιβλιοθήκη.

Σας έχω ξαναμιλήσει για την αγάπη μου να επισκέπτομαι βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και για την ανάγνωση βιβλίων. Έτσι δεν έχασα την ευκαιρία να την επισκεφτώ και να μοιραστώ μαζί σας ότι είδα και έμαθα για αυτήν την "μικρή" βιβλιοθήκη αλλά και "τεράστια" συγχρόνως, για το έργο που προσφέρει στο χωριό και την γύρω περιοχή. Για την Ραψάνη και τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε, θα σας μιλήσω σε ιδιαίτερο άρθρο.


Στην κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται το κοινοτικό κατάστημα της Ραψάνης και στην σοφίτα του στεγάζεται η βιβλιοθήκη, η οποία επαναλειτουργεί από το 2004, ενώ η ίδρυση της έγινε το 1970 με προεδρικό διάταγμα. Είναι από τις πιο όμορφες, σαν χώρος, βιβλιοθήκες που έχω επισκεφτεί και μου έκανε εντύπωση πόσα παιδιά ήταν εδώ και διάβαζαν ή επέλεγαν βιβλία για το σπίτι τους, αφού λειτουργεί και σαν δανειστική βιβλιοθήκη.




Επίσης η βιβλιοθήκη εκτός από την προσπάθειά της να φέρει το βιβλίο και την ανάγνωση πιο κοντά σε μικρούς και μεγάλους, τρέχει παράλληλα χειμώνα και καλοκαίρι πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις ώστε να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην φύση, την ιστορία του τόπου, την παράδοση και τον πολιτισμό.


Από πληροφορίες που εκμαίευσα κατά την επίσκεψή μου, από την Χάιδω Πανταζή, την ψυχή στην λειτουργία της βιβλιοθήκης αλλά και στην άντληση πληροφοριών για το χωριό της, την Άνοιξη κάνουν ιστορικά περιπατητικά με τα σχολεία που τους επισκέπτονται αλλά και πολλές ακόμη δράσεις. Κάθε καλοκαίρι κάνουν το λαογραφικό «Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις Καλοκαίρι;» από 21-31 Ιουλίου και πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Τις Απόκριες γίνονται δράσεις με τα έθιμα της Αποκριάς και αν επισκεφτείτε το χωριό το Πάσχα θα έχετε την τύχη να παρακολουθήσετε ανάλογες δράσεις (περιπατητικές, λαογραφικές αλλά και με θρησκευτικό ενδιαφέρον).


""Η βιβλιοθήκη "Περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία στη συλλογή της, έχει 1070 ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα , χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Η βιβλιοθήκη έχει συμβάλει στη δημιουργία πολλών παραρτημάτων στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Τεμπών , εξοπλίζοντας με βιβλία από τη συλλογή της τις μικρές βιβλιοθήκες του Μακρυχωρίου, Συκουρίου (είχε και πολλούς τίτλους από παλιά) και Αμπελακίων καθώς και τις σχολικές του Καλοχωρίου , Γόννων και Πυργετού. Εποπτεύει την λειτουργία τους , συντονίζει μια σειρά από δράσεις και ευελπιστεί στη δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών για την περιοχή του Δ. Τεμπών.


Η βιβλιοθήκη έχει στη συλλογή της το μοναδικό γραπτό σωζόμενο κείμενο που αφορά την ιστορία της Ραψάνης και το δεύτερο κατάστιχο της Θεσσαλίας , «Το κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, 1778-1889» , και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων του 18ου αιώνα. Σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική, κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και με τουριστική κίνηση κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, η βιβλιοθήκη προσάρμοσε τις υπηρεσίες που προσφέρει προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης σχεδόν όλων των αναγκών των κατοίκων του χωριού, αποτελώντας το κέντρο της τοπικής κοινωνίας"".
(άντληση πληροφοριών από https://libraryrapsani.blogspot.com/) όπου μπορείτε να διαβάσετε τα νέα και πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της βιβλιοθήκης άλλα και του χωριού).


H βιβλιοθήκη διαθέτει free wi fi.
Λειτουργεί καθημερινά ως δανειστική από Τρίτη έως Σάββατο από 8:00π.μ. - 3:30 μ.μ .

TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια: