ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ-ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΑ 4ΑΡΙΑ


Στην Πλατανούσα Ιωαννίνων, μετά από μια υπέροχη διαδρομή, κατεβαίνοντας προς τον Ποταμό Άραχθο, είχαμε την τύχη να βρεθούμε στις εγκαταστάσεις και τα αμπέλια του οινοποιείου - αποστακτήριου ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΔΟΞΙΑ και να γνωρίσουμε τους ιδιοκτήτες του,  Κωστή και Παναγιώτα. Φυσικά είχαμε ανταλλάξει από πριν πολλα μηνύματα και τηλέφωνα για το πως θα φτασουμε μέχρι εκεί και ακολουθώντας τις πινακίδες πολύ προσεκτικά, φτάσαμε λίγο αργοπορημένοι. Η τοποθεσία που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και η θερμή φιλοξενία των ιδιοκτητών, μας αποζημιώσαν για την επιπλέον διαδρομή που κάναμε για να τους γνωρίσουμε και να τα πούμε από κοντά.




Τα ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΔΟΞΙΑ είναι μια μικρή οικογενειακη επιχείρηση που γνωρίζει καλά την τέχνη της οινοποίησης από παλιά, "η επιχείρηση με τα 4αρια" όπως μας είπε ο Κωστής, το 1904 ο πάππους του, έκλεισε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας, το 2004 ξεκίνησε πάλι η λειτουργία του οινοποιείου και το 2014 άνοιξε για πρώτη φορά το αποστακτήριο και τώρα αν όλα πάνε καλά θα προχωρήσουν σε νέα επενδυτικά σχέδια και μέχρι το 2024 θα είναι έτοιμοι.



Ο Κωστής μας ξενάγησε στον χώρο του οινοποιείου με τα μεγάλα inox τα και δρύινα βαρέλια που έχουν αντικαταστήσει εδώ και χρόνια τις ξύλινες βαρέλες, φτιαγμένες από ξύλο «σκαμνιάς» (μουριάς) και πλατάνου, τότε που το κρασί γίνονταν με το μεράκι και το πάθος του παραγωγού. Τώρα τον λόγο έχουν οι ειδικοί και η επιστήμη μας είπε, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάλι καταπληκτικό γιατί τα αμπέλια μας που βρίσκονται γύρω από το οινοποιειο και φθάνουν μέχρι και τους Ραφταναίους Τζουμέρκων παράγουν μοναδικές ποικιλίες, λόγω του εδάφους που καλλιεργούνται και του κλίματος της περιοχής. Φυσικά κληρονομήσαμε από τους προγόνους την αγάπη και ο μεράκι για το καλό κρασί. 

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στα ιδιόκτητα αμπέλια, της περιοχής της Πλατανούσας και μέχρι τους Ραφταναίους και το Μονολήθι,  είναι το Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Traminer, Ντεμπίνα, Λημνιό και το Ασύρτικο, ενώ υπάρχει και ένας αμπελώνας στην Ζάκυνθο με τις σπάνιες ποικιλίες Σκιαδόπουλο και Αυγουστιάτης.



Μας εξήγησε με λεπτομέρειες και απλά κατανοητά λόγια όλη την διαδικασία οινοποίησης αλλά μας έδειξε και με καμάρι το τελευταίο απόκτημα της επιχείρησης, το αποστακτήριο (2014) , από το οποίο παράγουν το τσίπουρο ενώ έχουν την δυνατότητα εμφιάλωσης μέχρι και 2500 φιάλες τσίπουρο ημερησίως.
 Με καμάρι μας έδειξε και μας έβαλε στο ποτηράκι, να δοκιμάσουμε το μοναδικό παλαιωμένο τσίπουρο, ένα εξαιρετικό απόσταγμα, το οποίο έχει περιορισμένη παραγωγή και είναι βραβευμένο με 4 διακρίσεις. 1 διάκριση πήρε και το λευκό τσίπουρο.

Διακρίσεις όμως έχουν κα τα κρασιά της επιχείρησης ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΔΟΞΙΑ, 2 διακρίσεις το λευκό κρασί ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ και 4 διακρίσεις το ερυθρό Raging River δηλαδή ο ΠΕΡΑΤΑΡΗΣ, μας εξήγησε ότι περατάρης ήταν αυτός που περνούσε τον κόσμο σε ένα κλουβί που κρεμιόνταν σε ένα συρματόσχοινο, από την μια όχθη του Αράχθου στην απέναντι. 


Ήρθε η ώρα της οινογνωσίας και η Παναγιώτα ως άψογη οικοδέσποινα μας περιποιήθηκε όπως αρμόζει σε μια φιλόξενη Ηπειρώτισσα. Όπως μας είπαν, φιλοξενούν κάθε χρόνο μέχρι και 2.500 άτομα από όλο τον κόσμο, που έρχονται μέχρι εδώ όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές του τόπου, αλλά και για οινοτουρισμό - αγροτουρισμό και οινογνωσία.


Το τραπέζι στρώθηκε δίπλα στον ποταμό Άραχθο και φυσικά μας προσέφεραν να δοκιμάσουμε ντόπια καπνιστή πέστροφα και αρκετά από τα κρασιά τους. 

Περατάρης οίνος ερυθρός
Μονότοξο οίνος ερυθρός
Ηλιαχτίδα οίνος λευκός
Αυγουστίνος οίνος ερυθρός ημίγλυκος
Αυγουστίνος οίνος ερυθρός ξηρός

και φυσικά τσίπουρο και παλαιωμένο τσίπουρο σε μια εκπληκτική συσκευασία με δερμάτινη ετικέτα.


Έτσι λοιπόν γνωρίσαμε το οινοποιείο ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΔΟΞΙΑ, τα προϊόντα του αλλά και τους καινούργιους φίλους, Κώστα ΝΤΑΛΙΤΣΑ και Παναγιώτα ΣΚΑΡΓΙΩΤΗ στην Πλατανούσα Ιωαννίνων, που βρίσκεται δίπλα στην καταπράσινη κοιλάδα του Αράχθου, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Ελπιζω σύντομα να ξαναβρεθώ στην περιοχή, με την υπόσχεση να επισκεφτώ πάλι τους φίλους και το  οινοποιείο και να εφοδιαστώ με τα κρασιά, που είναι άριστης ποιότητας και φυσικά με το παλαιωμένο τσίπουρο που ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΟ!


Όπως σας έγραψα και πριν εκτός από το οινοποιειο δραστηριοποιούνται και με επιχειρήσεις οινοτουρισμού και αγροτουρισμού, έτσι διατηρούν και τον ξενώνα "ARIANNA", ένα πέτρινο σπίτι χτισμένο το 1937,  διαθέτει σύγχρονες ανέσεις, διατηρώντας όμως το παραδοσιακό του χρώμα, στο οποίο μπορείτε να μείνετε για να εξερευνήσετε την περιοχή των Τζουμέρκων.


Κτήματα Ευδοξία
info@ktimata-evdoksia.gr
τηλ.: 6978776610 – 6978776611

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου