ΑΝΔΡΟΣ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΑΠΟΠΝΕΕΙ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!


Μόλις δυο ώρες, από το λιμάνι της Ραφήνας ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να βρεθεί στο λιμάνι του Γαυρίου και στο δεύτερο μεγάλο νησί των Κυκλάδων την Ανδρο, με μήκος 40 χλμ. και πλάτος 17 χλμ.


Η Ανδρος μου έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή που κατέβηκα από το πλοίο. Δεν μοιάζει με τα άλλα Κυκλαδονήσια, έχει μια υπέροχη φυσική ομορφιά και μια ηρεμία μοναδική, πολύ πράσινο αφού το νησί έχει ποτάμια, τρεχούμενα νερά, πηγές, καταρράκτες, βουνά και βουνοκορφές που προφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές μέσα από χωμάτινα μονοπάτια και πέτρινα καλντερίμια που σε οδηγούν σε μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα, ξωκλήσια και μοναστήρια, μέρη με υπέροχη θέα στα χωριά αλλά και στο καταγάλανο Αιγαίο να απλώνεται μπροστά σου αλλά και κατεβάσματα σε μοναδικές παραλίες με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά για μπάνιο και θαλάσσιες δραστηριότητες.
Οι κάτοικοι είναι χαλαροί και χαμογελαστοί, πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν και έχουν καταφέρει να κρατήσουν το νησί σε άλλο επίπεδο τόσο στην καθημερινότητα όσο και στο επίπεδο τουρισμού και υπηρεσιών.
Oι λάτρεις του καλού φαγητού θα βρουν άπειρες προτάσεις στα καταστήματα εστίασης και στα ζαχαροπλαστεία του νησιού, τόσο σε παραδοσιακές γεύσεις όσο και στις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας που παντρευoυν το παραδοσιακό με το gourme.



ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά από την Ραφήνα με τακτικά δρομολόγια καθημερινά, η διαδρομή είναι 2 ώρες και το λιμάνι άφιξης το Γαύριο. Αν πάρετε το αυτοκίνητο μαζί σας ( το οποίο σημειώνω ότι χρειάζεται γιατί είναι ένα μεγάλο νησί) κατευθυνθείτε προς τον προορισμό σας, με την βοήθεια ενός χάρτη, ή του gps. 

Υπάρχει καλή οδική σήμανση στο νησί, οι δρόμοι είναι καλοί, ασφαλτοστρωμένοι στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, υπάρχουν λίγοι βατοί χωματόδρωμοι και θα συναντήσετε και αρκετές στροφές λόγω των βουνών.

Σε διαφορετική περίπτωση χρησιμοποιήστε το ΚΤΕΛ – Άνδρου, πληροφορίες για τα δρομολόγια στο τηλ. 22820 22316 ή χρησιμοποιήστε ταξί (σας δίνω τηλέφωνα για να συνεννοηθείτε ΤΑΞΙ – Χώρα: 2282022171 ΤΑΞΙ – Γαύριο: 22820 71561 ΤΑΞΙ – Μπατσί: 22820 41081



TI ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΧΩΡΑ ΑΝΔΡΟΥ


Η ΧΩΡΑ της Ανδρου είναι η πρωτεύουσα του νησιού και αποπνέει από την πρώτη στιγμή που θα φθάσεις εκεί έναν αέρα αρχοντιάς και πολιτισμού.
Η Χώρα είναι γεμάτη με νεοκλασικά κτήρια και πυργόσπιτα, ιδιοκτησίες καπετανέων και εφοπλιστών. Χαρακτηριστικό το λευκό χρώμα των Κυκλάδων στα ασβεστωμένα σπίτια και στα σοκάκια και τα πολλά λουλούδια στις αυλές των σπιτιών.

Αφού αφήσετε το αυτοκίνητο σας, στο παρκινγκ ξεκινήστε την περιήγηση σας από τον κεντρικό πεζόδρομο, την οδό Γεωργίου Εμπειρίκου και συνεχίστε την εξερεύνηση στα σοκάκια της, πριν καταλήξετε στην στην πλατεία του Αφανή Ναύτη και στη θάλασσα.


ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΙΩΝ


Ξεκινώντας την περιήγησή σας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το νεοκλασικό του 1925, την Λέσχη Ανδρίων, μια από τις προοδευτικότερες και μακροβιότερες κοινωνικές λέσχες της Ελλάδας.



Δωρεά της οικογένεια Ζαννή Καμπάνη, λειτούργησε αρχικά ως λέσχη των εφοπλιστών αναπτύσσοντας κοινωνική και πολιτιστική δράση. Σήμερα γίνονται προσπάθειες για την επαναφορά του σωματείου για την διαφύλαξη και προβολή της ιστορίας του νησιού, αύξηση εξωστρέφειας και τη προσέλκυση νέων μελών. Η λέσχη λειτουργεί στο ισόγειο του κτηρίου ενώ στους επάνω ορόφους βρίσκονται υπηρεσίες του νησιού.


ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ή Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ


Κάντε μια στάση στην πλατεία και δείτε το κτήριο του γηροκομείου, χτίστηκε το 1894 με δωρεά του Κωνσταντίνου Εμπειρίκου και σήμερα φιλοξενεί αρκετούς ηλικιωμένους.
Δείτε το κτήριο του Δημαρχείου και το μνημείο των πεσόντων.


ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ

Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα που συστάθηκε με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου στην Άνδρο. Στο Ίδρυμα γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις ενώ λειτουργεί εργαστήριο κεραμικής, παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Μουσικών Οργάνων (μαντολίνο, κιθάρα, πιάνο) και βυζαντινής μουσικής στους κατοίκους του νησιού. (τηλ. 2282024598)

Συνεχίστε την βόλτα σας στον κεντρικό πεζόδρομο παρατηρώντας τα υπέροχα κτήρια που σήμερα στεγάζουν στα ισόγεια τους εμπορικά καταστήματα, τράπεζες και καφέ, κάντε μια στάση για να φωτογραφίσετε την εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, της Κοίμησης της Θεοτόκου και συνεχίστε για να συναντήσετε την πλατεία Καίρη που σφύζει από ζωή μέρα και νύχτα, Δείτε την προτομή του του λόγιου Θεόφιλου Καΐρη, έργο του γλύπτη Γ. Μπονάνου στήθηκε εδώ το 1912, την μαρμάρινη κρήνη του Καμπάνη που υπάρχει στο ίδιο σημείο από το 1818. Μια στάση στην πλατεία για ένα καφέ στα καφέ και ζαχαροπλαστεία της ή ένα ουζάκι για ξεκούραση και βγάλτε μερικές φωτογραφίες με θέα στην θάλασσα, αφού στο δεξιό σας χέρι θα δείτε από ψηλά την παραλία Παραπόρτι.



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην πλατεία θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο. Άνοιξε τις πύλες του το 1981, με δωρεά του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, αρχιτέκτονας ο Στάμος Παπαδάκης. Στο μουσείο υπάρχουν πολλά ευρήματα της γεωμετρικής περιοχής από τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς και εκθέματα από την αρχαϊκή έως την βυζαντινή εποχή. Από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι το άγαλμα του Ερμή της Άνδρου το οποίο αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο από το πρωτότυπο του Πραξιτέλη, καθώς και ένα από τα 35 αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα που έχουν διασωθεί, (η χάρτα εκδόθηκε το 1796-97 στη Βιέννη). (τηλ. 2282023664)


ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ -ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ

Συνεχίστε για το Μουσείο σύγχρονης Τέχνης. Είναι το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1979 από τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή, αρχιτέκτονας ο Στάμος Παπαδάκης. Το 1986 το Μουσείο επεκτάθηκε με μια νέα πτέρυγα. Είναι ένας χώρος στον οποίο εκτός από τα έργα και τις συλλογές του ιδρύματος φιλοξενούνται και εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. (τηλεφ. 2282 022444)



Από τα σκαλιά κατεβείτε στη παραλία Νειμποριό, που σίγουρα έχετε ακούσει και δει στην ταινία που γυρίστηκε εδώ την "Μικρά Αγγλία" του Παντελή Βούλγαρη. Περπατήστε κατά μήκος της παραλίας και σηκώστε τα μάτια σας ψηλά να δείτε τα καπετανόσπιτα να στέκονται πάνω στα βράχια για να αγναντεύουν οι ιδιοκτήτες στην θάλασσα και συνεχίστε να φθάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο, μέσα στην θάλασσα.


Δείτε στο βάθος και πίσω από το Ενετικό κάστρο, τον μοναδικό φάρο στην Ευρώπη, τον Τουρλίτη που βρίσκεται πάνω σ ένα βράχο, μέσα στην θάλασσα. Χτίστηκε το 1887 και λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897. Έχει ύψος 7 μέτρα.
Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να τον φωτογραφίσετε από εδώ, αν δεν σκοπεύετε να τον πλησιάσετε με κάποιο σκάφος.



Επιστρέψτε στην πλατεία και συνεχίστε την πορεία στον πεζόδρομο, περνώντας την στοά με την ΠΟΡΤΑ που σε βάζει την παλαιά-μεσαιωνική πόλη. Πάνω από αυτή την στοά είναι κτισμένο το αρχοντικό Βροντίση. Στην βόλτα σας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όμορφα σπίτια με χαρακτηριστικά βενετσιάνικου και νεοκλασικού ρυθμού, πολλές κρήνες, μαρμάρινες στήλες, σμιλεμένες με διάφορα σχέδια και επιγραφές με τα αρχικά των ιδιοκτητών και τις χρονολογίες που κτίστηκαν οι κατοικίες, δείτε τον θερινό κινηματογράφο, cine αυλή, το Δημοτικό θέατρο, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου του 17ου αιώνα και το σπίτι όπου έζησε ο Θεόφιλος Καΐρης.

Θα συνεχίσετε περνώντας από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και θα φθάσετε μέχρι το Ναυτικό μουσείο λίγο πριν βρεθείτε στην πλατεία της Ρίβας και το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη.


ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Με δωρεά της οικογένειας Νικολάου Γουλανδρή, ιδρύθηκε το 1972. Τα εκθέματα του αποκαλύπτουν την πλούσια ιστορία της Ανδριώτικης ναυτιλίας, με ναυλώσεις, συμβάσεις, ημερολόγια ναυτικών, λιθογραφίες, φωτογραφίες και μακέτες Ανδριώτικων πλοίων από τις σκούνες εκείνων των εποχών μέχρι και τα σημερινά δεξαμενόπλοια. (τηλέφωνο 2282022664)



ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΙΒΑΣ


Την πλατεία της Ρίβας θα την βρείτε στο τέλος της χερσονήσου πριν το γεφυράκι που την συνδέει με τα ερείπια του ενετικού κάστρου, εδώ κάποτε βρίσκονταν τα σπίτια των Εμπειρίκων αλλά οι Γερμανοί στις 23 Σεπτέμβριου του 1943 για να αναγκάσουν την ιταλική φρουρά να παραδοθεί αφού η Ιταλία είχε ήδη συνθηκολογήσει, με καίκια κανονιοβολήσαν από την θάλασσα το νησί καταστρέφοντας τα σπίτια των Εμπειρίκων, το ενετικό κάστρο και τον φάρο Τουρλίτη. Μαζί με τα σπίτια χάθηκαν αντικείμενα (έπιπλα, πίνακες κλπ) μεγάλης αξίας ενώ οι Εμπειρίκοι δεν τα ξαναέστησαν και δωρίσαν τα οικόπεδα στον Δήμο της Ανδρου. Το 1958 έγινε δωρεά από τον Ν.Ι.Γουλανδρή, στο Δήμο ώστε να αναμορφωθεί ο χώρος και έτσι δημιουργήθηκε η πλατεία και προς τιμή του, ονομάστηκε Πλατεία Ν.Ι. Γουλανδρή.


ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ


Το 1958 με την αναμόρφωση της πλατείας υπό την εποπτεία του Ανδριώτη αρχιτέκτονα Α. Κριεζή, και με σχέδια του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου στήθηκε το Άγαλμα του Αφανούς Ναύτη για να θυμίζει σ΄ όλους, τους ναυτικούς της Ανδρου που χάθηκαν στην θάλασσα αλλά και αυτούς που επέστρεψαν στο νησί.
Σήμερα αποκαλούν την πλατεία, η πλατεία του Αφανούς Ναύτη.
Το 2000 ένας τρελός αέρας στο νησί, έριξε το άγαλμα. Οι αρχές ενεργοποιήθηκαν και γρήγορα βρέθηκαν κάποια από τα σχέδια του αγάλματος, και έτσι αποκαταστάθηκε και τοποθετήθηκε πάλι στην θέση του.



ΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΟ

Το Κάτω κάστρο θεωρείτε ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα του Αιγαίου αλλά και ένα τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού στην άκρη της Χώρας. Το κάτω κάστρο χτίστηκε από τον Μαρίνο Δανδολο το 1207 λίγο μετά την έλευση των Ενετών στο Νησί. Σήμερα είναι κατεστραμμένο και για περάσεις στον βράχο όπου βρίσκεται πρέπει στην ουσία να περάσεις πάνω από μια στενή λωρίδα θάλασσας, πλάτους 2-3 μέτρων μέσω ενός πέτρινου γεφυριού, με μεγάλη καμάρα, για το πέρασμα πρέπει να κάνεις αναρρίχηση και να ανέβεις πάνω στην πέτρινη γέφυρα, όχι και τόσο εύκολη υπόθεση αν δεν είσαι συνηθισμένος, όσοι περνάνε όμως απέναντι έχουν την ευκαιρία να δουν την πλατεία της Ριβας και το νησί από άλλη οπτική γωνία.


Επίσης από το Κάτω κάστρο θα έχετε την ευκαιρία να φωτογραφήσετε τον φάρο Τουρλίτη που από την πλατεία της Ρίβας δεν έχετε την ευκαιρία ούτε καν να δείτε.

Στα στενά σοκάκια της περιοχής θα ανακαλύψετε την Παναγία την Παλατιανή ή εκκλησία της Αγίας Τσουράς, που ήταν το παρεκκλήσι των λατίνων ηγεμόνων, που έμεναν για χρόνια στο νησί.


Επισκεφτείτε ακόμη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Παρουσιάζει εκθέματα από τη ζωή της Άνδρου και αντίγραφα της χριστιανικής τέχνης, θα το βρείτε στο στο παλιό παγοποιείο του Μαντζαβελάκη στην είσοδο της Χώρας, στο ξενοδοχείο Paradise. (τηλ. 2282022187)

Καΐριος Βιβλιοθήκη



Οι λάτρεις των βιβλίων μπορούν να κάνουν ένα πέρασμα από την Καΐριο Βιβλιοθήκη, αίθουσες από άλλη εποχή φιλοξενούν 3000 τόμου από την ιδιωτική συλλογή του Θεόφιλου Καίρη. 85000 βιβλία βρίσκονται στην βιβλιοθήκη, πολλές σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, έργα τέχνης και μια μικρή αρχαιολογική συλλογή. Εδώ φιλοξενούνται εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις. Λειτουργεί εργαστήριο βιβλιοδεσίας και συντηρήσεων. (Τηλ. 2282022262)


Σας γράφω τα τηλέφωνα σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε τα μουσεία, για να επικοινωνήσετε πρώτα μαζί τους για να μάθετε τις ώρες λειτουργίας τους αλλά και επειδή κάποια παραμένουν κλειστά λόγω του Covid-19 .

Στο νησί δραστηριοποιείται το Φιλοζωικό Σωματείο Άνδρου-Animal Welfare Society of Andros το οποίο βοηθάει πολύ με το έργο του, το νησί στο θέμα με τα αδέσποτα και εγκαταλειμμένα ζώα αλλά και με προγράμματα στειρώσεων σε όσους επιθυμούν για τα ζώα τους, από εθελοντές κτηνίατρους που έρχονται εδώ για να βοηθήσουν.


Συνεχίστε τις περιηγήσεις σας στο νησί στα όμορφα χωριά της Ανδρου, επισκεφτείτε το χωριό Μένητες για να δείτε τις πηγές με τις μοναδικές βρύσες τους, τον γεωμετρικό οικισμό της Ζαγόρας , τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιοπόλης, τον Πύργου του Αγίου Πέτρου και το χωριό Αλαδινού με το πέτρινο γεφύρι και το Σπήλαιο Φόρος. (αναλυτικά για το σπήλαιο δείτε ΕΔΩ)



ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Η Άνδρος διαθέτει πολλές και όμορφες παραλίες, στο Βορειοδυτικό μέρος του νησιού, όπου μείναμε στο Κυπρί, μπορείτε να κολυμπήσετε στην Χρυσή Άμμο και στην παραλία Κυπρί, πιο κάτω θα βρείτε την παραλία του Αγίου Πέτρου με το beach bar ΚΑLΙVA.



Στο Μπατσί θα βρείτε επίσης υπέροχες παραλίες με ξανθιά άμμο και καταγάλανα νερά.

Στα βορειοανατολικά του νησιού μπορείτε να κολυμπήσετε στη Βόρη, στο Βιτάλι με άμμο και μικρά λευκά βότσαλα 15 χλμ από το Γαύριο και την Άχλα, κάτω από το χωριό της Βουρκωτής, όπου μπορείτε να φθάσετε μέσα από έναν βατό χωματόδρομο ή πιο γρήγορα με σκάφος.


.
Αν πάτε Νότια θα συναντήσετε τον Μύλο, ενώ στον Βορρά θα κολυμπήσετε στην μαγική παραλία του Ζόρκου που βρίσκεται 15 χλμ από το Γαύριο, ένα κομμάτι του δρόμου είναι χωματόδρομος αλλά προσβάσιμος μέχρι την παραλία.

Ανατολικά και στην χώρα της Ανδρου θα βρείτε τις παραλίες Νειμποριό και Παραπόρτι.

Τέλος στα νοτιοανατολικά θα βρείτε την διάσημη παραλία της Γριάς το πήδημα με το χαρακτηριστικό βράχο η οποία βρίσκεται 38 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου και για την προσεγγίσετε θα χρειαστείτε μια κατάβαση της πλαγιάς ακολουθώντας ένα μονοπάτι για περίπου 5 λεπτά, μετά τον Ορμο Κοθρίου.



ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΤΟΠΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ


Η Ανδρος είναι το νησί που ο κάθε καλοφαγάς θα βρει την χαρά του!!! Θα απολαύσετε τοπικά πιάτα, με ντόπια προϊόντα που παράγονται στο νησί αλλά και πιάτα που απογειώνουν τις ντόπιες συνταγές και τις πάνε σε άλλο επίπεδο γαστρονομίας!!!

Αιγαιοπελαγίτικες παραδοσιακές συνταγές με ντόπια υλικά και γκουρμέ καταστάσεις!!!

Θα σας προτείνω εστιατόρια, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία που επισκέφτηκα και έμεινα ενθουσιασμένη από τα σούπερ πιάτα τους, λόγω ποικιλίας και ποιότητας αλλά και φαντασίας στην παρουσίαση τους. Σίγουρα ψάχνοντας και εσείς, θα ανακαλύψετε και άλλα.

Στο Μπατσί για μαμαδίστικο φαγητό, παστίτσιο, μουσακά, τουρλού και χειροποίητες σαλάτες φάβα, μελιτζανοσαλάτα, χτυπητή και πολλά πιάτα ακόμη, κάντε μια στάση στην ταβέρνα του ΣΤΑΜΑΤΗ, με την υπέροχη βεράντα και την πιο ωραία θέα στον όρμο Μπατσίου. Η ταβέρνα είναι γνωστή και για τα ψαρικά της.


Δίπλα θα βρείτε την ταβέρνα ΟΤΙ ΚΑΛΟ με τις υπέροχες γαριδομακαρονάδες, το κριθαρότο με γαρίδες και άλλα λαχταριστά πιάτα, υπέροχες σαλάτες και τυριά, με θέα στην παραλία του Μπατσίου και την υπέροχη εξυπηρέτηση και το σούπερ σέρβις από την ίδια την χαμογελαστή και εξυπηρετικότατη ιδιοκτήτρια.

Αν το βράδυ θέλετε ένα σουβλάκι στο χέρι, περάστε μια βόλτα από το ψητοπωλείο ΜΑΤΥΛΛΗ.

Για το ποτάκι θα σας προτείνω την βεράντα του Capriccio bar, ειδικά την ώρα που δύει ο ήλιος, είναι μαγευτικά.

Στο λιμάνι του Γαυρίου επισκεφτείτε Το ουζερί – μεζεδοπωλείο ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ του Σιγάλα που βρίσκεται στο λιμάνι. Ο κος Γιώργος θα σας ανταμείψει για την επιλογή σας με μοναδικούς ψαρομεζέδες. Γαρίδες σαγανάκι, ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, μυδοπίλαφο, χταποδάκι, καλαμαράκια και ότι φρέσκο ψάρι τραβάει η καρδιά σας. Πιείτε ντόπιο ουζάκι ή τσίπουρο androp και ζητήστε από τον κ. Γιώργο να σας περιποιηθεί σούπερ, με μια αστακομακαρονάδα.




Στάση οπωσδήποτε στην ΕΥΤΥΧΙΑ, στο λιμάνι Γαυρίου, για καφέ αλλά και για να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά χειροποίητα γλυκά της και τις κρέπες. Προτείνω να δοκιμάσετε πορτοκαλόπιτα!!!!top top! Αν διψάτε κάντε μια στάση για μια μπύρα που συνοδεύεται και από πεντανόστιμα μεζεδάκια. 

Στον Όρμο Κορθίου, ακριβώς πίσω από την παραλία, στον πεζόδρομο, επιλέξτε το Sea Satin Nino για Gourmet απολαύσεις. Οι ιδιοκτήτες του Δημήτρης και Μαρία Γιγίνη, κατάφεραν με επιτυχία να παντρέψουν την παράδοση με το νέο και να παρουσιάσουν καινούργια πιάτα με ντόπια υλικά, αντικριστές σαρδέλες με μελωμένα κρεμμύδια, βολάκι με τοματίνια, τυροκροκέτες, στάκα στο ψωμάκι, καλαμαράκια με πέστο και πολλά πιάτα ακόμη, θα αποθεώσουν τον ουρανίσκο σας.



Στην Χώρα αναζητήστε την ΕΝΔΟΧΩΡΑ ένα μαγαζί με αιγαιοπελαγίτικο περιβάλλον και νόστιμα πιάτα. Σαλάτες, χούμους και πολλά τοπικά πιάτα που θα σας ενθουσιάσουν!

Στην Χώρα της Ανδρου θα σας προτείνω τα Σκαλάκια για παραδοσιακές σπιτικές γεύσεις της κυρά Χαρίκλειας, εδώ δοκιμάστε το διάσημο φαγητό της Ανδρου την φουρτάλια, ομελέτα με πατάτες , δυόσμο και τα Ανδριώτικα λουκάνικα από πάνω και αν είσαστε vegan ζητήστε να την δοκιμάσετε μόνο με κολοκύθια, μια κολοκυθοφουρτάλια.

Για το πρωινό σας, για δροσερούς χυμούς, σαλάτες και φρουτοσαλάτες και διάφορα snacks σας προτείνω το Fresco Juice & Salad Bar.

Το βράδυ για ένα ποτάκι κάντε ένα πέρασμα από την πλατεία, κατεβείτε μερικά σκαλάκια για να βρεθείτε στο Lithi.

Στην Ανδρο ζητήστε να μάθετε ποιο μαγαζί φτιάχνει Λαμπριάτη, για να το δοκιμάσετε, ένα από τα ποιο ωραία, γευστικά και ευωδιαστά φαγητά, που το κάνουν κυρίως το Πάσχα, γεμίζουν το κουφάρι του κατσικιού με τυριά, αυγά, εντόσθια, ρύζι και δυόσμο. Ίσως ανακαλύψετε κάποια ταβέρνα στα ορεινά του νησιού ή σας το φτιάξουν αν είσαστε μεγάλη παρέα, κατόπιν παραγγελίας.

Δοκιμάστε λούζες, λουκάνικα και τα ντόπια τυριά τους, που είναι καταπληκτικά και φτιάχνονται από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα. Τα λάτρεψα πάνω από σαλάτες, ψητά, τηγανισμένα, η τριμμένα πάνω από ζυμαρικά, ενώ γύρισα πίσω στην πόλη φορτωμένη με μια τσάντα, από αυτά.
Δοκιμάστε Μαλαχτό, το όνομα του σημαίνει το τυρί που έχει ζυμωθεί ("μαλαχτεί"), Αρμεξιά (πετρωτή) φρέσκο τυρί που ζυμώνεται με λίγο αλάτι και έχει πιεστεί ανάμεσα σε πέτρες και Βολάκι, ένα σκληρό τυρί πικάντικο ιδανικό για να το τρίψετε πάνω από μακαρονάδα. Είναι το μαλαχτό τυρί που ζυμώνεται σε σχήμα κώνου και κατόπιν μένει στον ήλιο κρεμασμένο μέσα σε ένα πανί.

Το νησί της Ανδρου έχει πολλές λεμονιές και πολλά δένδρα με εσπεριδοειδή, έτσι οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούν πολύ στις συνταγές τους και κυρίως στα γλυκά τους. Γλυκά του κουταλιού, λοιπόν λεμόνι, άνθος λεμονιού, παμπιλόνι, πορτοκάλι, νεράντζι κ.α. αλλά και εσπεριδοειδή με επικάλυμμα σοκολάτας κυρίως πικρή, που είναι από τα αγαπημένα μου.


Παστέλι που φτιάχνεται με καρύδια, παξιμάδι, μέλι και ζάχαρη αλλά και παστελαριές δηλαδή σύκα γεμιστά με αμύγδαλα και καρύδια, αμυγδαλωτά με ανθόνερο και ζάχαρη άχνη, εργολάβοι, παστιτσάκια, αλλά και τα παραδοσιακά σκαλτσούνια Ανδρου. Για γλυκά σας προτείνω να περάσετε μια βόλτα από το ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΖΑΙΡΗΣ, στην Μεσαριά της Ανδρου και να δοκιμάσετε και την τούρτα με τα καραμελωμένα αμύγδαλα, την σαντιγί και το μαύρο κεράσι!!!με μια λέξη ΚΟΛΑΣΗ!!!


.
Στο νησί παράγεται τσίπουρο και ούζο εμφιαλωμένο (ήδη σας μίλησα σε προηγούμενο άρθρο μου για το αποστακτήριο ANDROP) μπορείτε να το βρείτε στις ταβέρνες και σε πολλά καταστήματα του νησιού, που πουλούν παραδοσιακά προϊόντα.

Δοκιμάστε την παραδοσιακή σουμάδα και τα λικέρ με λεμόνι και μαστίχα και άλλες υπέροχες γεύσεις.

Η Ανδρος έχει πολύ καλής ποιότητας μέλι, κυρίως θυμαρίσιο αλλά και ερείκη!!!
(διαβάστε σχετικά για την επίσκεψη μας στις 3melisses)

Επισκεφτείτε τα παραδοσιακά καταστήματα με ντόπια προϊόντα του νησιού και γυρίσετε με τις αποσκευές σας φορτωμένες με ντόπια προϊόντα όπως η κλασσική κάπαρη αλλά και αυτή που μοιάζει με αγγουράκι τουρσί, καπαρόφυλλα, λιαστές ντομάτες, κρίταμα, ντόπια χειροποίητα ζυμαρικά και τραχανάδες. ΄



Πολλά από τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε συγκεντρωμένα στο μακρόστενο και με γεμάτα  ράφια τοπικά προϊόντα, το ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, στον πεζόδρομο στην Xώρα.

Όταν επιστρέψετε από το νησί και ανοίγετε τα βάζα, όταν μαγειρεύεται θα γυρίζουν οι σκέψεις σας στο νησί της Ανδρου και θα θυμόσαστε με νοσταλγία πόσo ωραία και γευστικά προϊόντα και φαγητά γνωρίσατε!


ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ


Στην Χώρα σας προτείνουμε το 
Camara Suites Andros Boutique Hotel, ένα ξενοδοχείο κτισμένο σε προνομιακή θέση ενός ανυψωμένου και απότομου βράχου με θέα στην θάλασσα, χτισμένο στην θέση ενός παλιού οχυρωμένου πύργου από την εποχή της Ενετοκρατίας, με πολυτελή  χειροποίητα έπιπλα υπογραφής του Ν. Χαρίτου, χειροποίητα στρώματα της μάρκας HYPNOS , έργα τέχνης που αντηχούν την ναυτική παράδοση της Άνδρου και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό κάνει τον φιλοξενούμενο φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.




Στο Κυπρί, το ξενοδοχειακό συγκρότημα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΕΡΡΑΚΗΣ, είναι η ιδανική λύση για διακοπές αφού σε απόσταση αναπνοής βρίσκετε μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού για μπάνιο και θαλάσσια σπορ. Επίσης με βάση το ξενοδοχείο, όπου υπάρχει και χώρος παρκινγκ μπορείτε να ξεκινάτε για τις καθημερινές σας οδικές αποδράσεις και περιηγήσεις. 
Αναλυτικά για το ξενοδοχείο, αφού είχαμε την τύχη να φιλοξενηθούμε σ αυτό  μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ
















TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου