ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ

Σκέφτεσαι να ταξιδεύσεις στην Καππαδοκία ? Θέλεις να μπεις στο πνεύμα του ταξιδιού ,τότε πρέπει να διαβάσεις το ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ της Σόφης Θεοδωρίδου.
.......Η ζωή των τελευταίων Ελλήνων σε μια μικρή γωνιά της Καππαδοκίας και παράλληλα η ιστορία μιας ακατάλυτης μα αδιέξοδης αγάπης στη σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Ανταλλαγής των πληθυσμών.......Λίγα λόγια για το βιβλίο


Μάρτης του 1902. Σ’ έναν παραποτάμιο οικισμό της Καππαδοκίας, την ώρα που ο καϊκτσής Δημητρός βλέπει τα νερά του ποταμού να βάφονται κόκκινα, γεννιέται η κόρη του, η ασθενική Νιόβη. 


Οι συντοπίτες της θα τη χαρακτηρίσουν ισκιερή και θα της χαρίσουν ελευθερίες ανάρμοστες για ένα θηλυκό, πιστεύοντας ότι για λίγο μόνο είναι γραφτό να ζήσει ανάμεσά τους. Μα το κορίτσι τούς διαψεύδει. 


Ο καιρός κυλά, έρχονται οι Βαλκανικοί κι ο Μεγάλος Πόλεμος, και οι αρμονικές σχέσεις Ρωμιών και Τούρκων δοκιμάζονται. Η μεγάλη φτώχεια κατατρύχει τον οικισμό και περισσότερο την οικογένεια της Νιόβης. Ώσπου μια μέρα, κι ενώ η Αυτοκρατορία βογκά σαν τον δράκο κάτω απ’ το δόρυ του Αϊ-Γιώργη από την ελληνική κυριαρχία στη Σμύρνη, ένας επιφανής Τούρκος μαγεύεται απ’ τα μαβιά της μάτια και φλέγεται να την αποκτήσει. 


Εκείνη έχει δώσει από μικρή την αγάπη της στον ατίθασο Φιλίπ, που ανοίγει την πόρτα σέρτικα, σαν κατακτητής. Μα ο νέος έχει από χρόνια χαθεί κυνηγώντας τα δικά του όνειρα στην Πόλη, στην Οδησσό και σε πεδία μαχών, κι αυτή έχει μόνο ένα μενταγιόν να τη δένει μυστικά μαζί του. 


Κι ύστερα έρχεται η Καταστροφή κι η Ανταλλαγή… 


Ένα καράβι σαλπάρει χωρίζοντας στα δύο την ψυχή της. Το ένα κομμάτι πίσω, στην παλιά πατρίδα· το άλλο στη νέα, την αρχέγονη, όπου η ζωή καραδοκεί να δοκιμάσει διπλά τις αντοχές της, συνάμα όμως και του Φιλίπ......... Λίγα λόγια για την συγγραφέα 


Η ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της Η ΝΥΦΗ ΦΟΡΟΥΣΕ ΜΑΥΡΑ, ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ, Τ’ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΞΥΠΟΛΥΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ, Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠ’ ΤΗ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ, ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΛΑΘΟ, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ και ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ. Κυκλοφορεί από  τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και μπορείτε να το βρείτε στα  βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλετε εδώ https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003846/porfyro-potami?cid=1003846


η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
****Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει στις χαμένες πατρίδες ,περιγράφοντας την ζωή των τελευταίων Ελλήνων στα βάθη της Μικράς Ασίας,στην μακρινή Καππαδοκία ,την καθημερινότητα τους ,την συμβίωση τους με τους Τούρκους γείτονες ,την γλώσσα τους ,τα ήθη και τα έθιμα αλλά σε ταξιδεύει και μέσα από ιστορικά γεγονότα σε άλλες εποχές,σε μεταφέρει στην μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών με κεντρικό ήρωα την Νιόβη αλλά και τον Φιλίπ ,η Νιόβη  ερωτεύεται ,μοιράζεται στην παλιά της πατρίδα και την αγάπη της ,με την Ελλάδα  και την καινούργια ζωή της.Η συγγραφέας σε κάνει με τις περιγραφές της να αισθάνεσαι συγκίνηση ,συναισθήματα ,χαρά και λύπη.

Ένα βιβλίο,με πολλά μηνύματα ,που διαβάζεται μέχρι το τέλος του ,χωρίς να θέλεις στιγμή να το αφήσεις από τα χέρια σου .

Σας το προτείνω .TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου