ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟ ΜΠΑΠΜΗ ΜΠΙΖΑ

Καλημέρα σας, σήμερα στο Trips and Dreams by Mary φιλοξενούμε τον κ. Μπάμπη
Μπίζα, ταξιδευτή αλλά και συγγραφέα του βιβλίου "Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ρωσίας-
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ".

Μια ιδιαίτερη συνέντευξη με τον πολύ-ταξιδεμένο κ. Μπάμπη Μπίζα, που ταξιδεύει χρόνια τώρα, έχει γυρίσει όλο τον κόσμο και αποφάσισε να μας χαρίσει μέσα από τις σελίδες του  βιβλίου μοναδικές περιπλανήσεις σε μια αχανή χώρα, όπως χαρακτηρίζουν οι περισσοτεροι την Ρωσία.

Θα μας ταξιδέψει όμως με την δικιά του ματιά και σ όλο τον κόσμο. Ας διαβάσουμε τι μας είπε στην on line κουβέντα μας.


νησιά Σολομώντος

1)Κε Μπίζα, πείτε μας πως γεννήθηκε η ιδέα για να γράψετε το βιβλίο "
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ". Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε; Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Γειά σας. Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε από προσωπική ανάγκη το 2015, όταν ταξίδεψα στη Ρωσία σε απομακρυσμένες περιοχές. Η Ρωσία απαρτίζεται από 85 επαρχίες. Με εξαίρεση το δίδυμο Μόσχα -Αγία Πετρούπολη και τις πόλεις κατά μήκος του Υπερσιβηρικού, δεν υπήρχε τίποτε για την υπόλοιπη αχανή χώρα που να βοηθήσει έναν ταξιδιώτη να βρει το δρόμο το. Ξεκίνησα από το ΜΗΔΕΝ, αρχίζοντας μια τουριστική χαρτογράφηση αυτών των περιοχών που οι άνθρωποι πρώτη φορά έβλεπαν και άκουγαν. Ακόμα όμως και στις ήδη γνωστές πόλεις τα πράγματα είχαν αλλάξει τρομερά. 
Η οικονομική ανάπτυξη είχε επιφέρει ριζικές αλλαγές. Παλαιά κτήρια αναστηλώθηκαν, εγκαταλελειμμένα μοναστήρια επαναλειτούργησαν, δρόμοι διανοίχτηκαν και τα σχετικά. Όλα ήταν καινούρια. Περίπου 50 μέρες διήρηκε το ταξίδι μου εκεί και κατάλαβα ότι έπρεπε να ξαναγυρίσω για να δω καλλίτερα τα "γνωστά" μέρη που έγιναν αγνώριστα. Από τη Ρωσία έπρεπε να φύγω σε μια μέρα για τον Παναμά που θα ξεκίναγε ένα ταξίδι με ιστιοφόρο στα νησιά του Ειρηνικού. Η πρώτη στάση θα ήταν μετά από 60 ώρες. Τότε μου ήρθε η ιδέα να καταγράψω όλες τις πληροφορίες που είχα συγκεντρώσει μερικά 24ωρα πριν.
Στο τέλος βγήκα από το ιστιοφόρο με το πρώτο υλικό του βιβλίου. Είχε αρχίσει η κυοφορία του ταξιδιωτικού οδηγού ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ. Το 2016 συνέπεσε με το έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ρωσίας -Ελλάδος. Το βιβλίο ξαφνικά ήταν επίκαιρο. Σαν μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας φάνηκε ότι έπρεπε να κυκλοφορήσει σε μια πιο διεθνή γλώσσα . Επέλεξα τα αγγλικά. Το 2017 κυκλοφόρησε η αγγλική έκδοση All Russia Guide που καταχωρήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Μόσχας. Το 2018 η αγγλική έκδοση πήρε το 3ο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό της Ρωσίας ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ ΠΥΞΙΔΑ. Δεκάδες άρθρα στα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν τα ταξίδια μου και το βιβλίο ..

2)Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σ αυτό το βιβλίο? Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία σε σχέση με άλλους ταξιδιωτικούς οδηγούς που κυκλοφορούν?

Πρώτα θα διαβάστε για περιοχές της Ρωσίας για τις οποίες δεν έχει γραφτή ποτέ τίποτα στο
παρελθόν. Το δεύτερο είναι η αξιολόγηση με καθαρά ταξιδιωτική κριτική ματιά των αξιοθέατων κάθε επαρχίας. Τι αξίζει να δεις και που δεν αξίζει να σπαταλάς το χρόνο σου. Σε μια χώρα τιτάνιων διαστάσεων δεν πας 5000 χλμ πιο μακριά για να ανακαλύψεις ότι δεν έχει τίποτε. Ούτε να σταθείς σε μια αδιάφορη πόλη που όμως αν πας μια ώρα μακριά της βρίσκεις κάτι το εξαιρετικό.


Η Φρύνη ετοιμάζεται για τα Ελευσίνια μυστήρια-μουσείο Ρώσων ζωγράφων Αγία Πετρούπολη

3)Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς για να σας γνωρίσουμε καλύτερα πότε αρχίσατε να κάνετε ταξίδια ?

Ξεκίνησα εδώ και 40 χρόνια. Με ωτο στοπ στην Ινδία από κει μούτσος σε ελληνικό πλοίο που βρισκόταν στο λιμάνι του Κολόμπο για την Αφρική. Από εκεί πήγαμε στην Αμερική και επέστρεψα μετά αεροπορικώς στην Ελλάδα μετά από 5 ολόκληρους μήνες. Μόλις που πρόλαβα τις εξετάσεις για το Συνταγματικό Δίκαιο στη σχολή μου.

4)Πόσες μέρες τον χρόνο ταξιδεύετε?

Κατά μέσο όρο 300 μέρες το χρόνο, ίσως και λίγο παραπάνω. Μεταξύ δύο ταξιδιών σπάνια
μεσολαβεί περισσότερο από μία βδομάδα. Το συνηθισμένο είναι 2-4 μέρες.

5)Σε πόσες χώρες του κόσμου ταξιδέψατε ?

Σε όλες . Και στις 195 χώρες. Απ αυτές οι 193 είναι μέλη του ΟΗΕ και 2 χώρες (Βατικανό και
Ταϊβάν) που δεν είναι μέλη. Μετά 13 χώρες που κήρυξαν ανεξαρτησία αλλά δεν αναγνωρίζονται απ όλους . (Κόσοβο, Σομάλιλαντ, Αμπχαζία κλπ) σύνολο 208. Τέλος ένας ατέλειωτος αριθμός από αυτόνομα κρατίδια, υπερπόντιες κτήσεις και κηδεμονευόμενα εδάφη που φτάνουν σχεδόν τα 200. Τελικός απολογισμός θα γίνει στο νέο βιβλίο που ετοιμάζω «Γεωγραφικός Οδηγός για Ταξιδιώτες".
Τέλος επισκέφτηκα και τον Βόρειο και το νότιο Πόλο.


αποστολή Νότιος Πόλος

6)Από τα μέρη που έχετε επισκεφτεί ποια είναι αυτά που έκοψαν την ανάσα ή έμειναν 
χαραγμένα για πάντα στην μνήμη σας.

Η Ανταρκτική προσφέρει το πιο μεγαλειώδες σκηνικό. Μετά το Γκραν Κάνυον στην Αριζόνα. Ακολουθούν τα βραχώδη τοπία και οι καταρράκτες στην Κανάϊμα της Βενεζουέλας, και τέλος ο Καταρράκτης Κινγκ Τζωρτζ στο Κίμπερλυ της Αυστραλίας.
Ανθρώπινα έργα:η ξύλινη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κιζι της Ρωσίας, το ανάκτορο Ποταλα στο Θιβετ και ο Ναός Ανγκόρ Βατ στην Καμπότζη.

7)Πέρασε πότε από το μυαλό σας να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μείνετε στο εξωτερικό και σε ποια χώρα θα μπορούσατε να μείνετε?

Δύο χώρες πληρούν τα κριτήρια που θα με έκαναν να κατοικήσω: Η Γερμανία και ο
Καναδάς. Τελικά οι συνθήκες ήταν καλλίτερες για μένα στην Ελλάδα και έμεινα εδώ. Δεν
το μετάνιωσα ούτε στιγμή.

8)Θα θέλατε να μας πείτε την πιο ευτυχισμένη στιγμή σ ένα από ένα ταξίδια σας.

Όταν αντίκρισα την Ανταρκτική από το κατάστρωμα του πλοίου. Ένιωσα δέος παρά ευτυχία. Ήταν όμως ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα, μια αποκάλυψη.

10)Μιλήστε μας για την πιο άσχημη περιπέτεια σ ένα από τα ταξίδια σας και πως το αντιμετωπίσατε.

Όταν με ρίξανε σ ένα κελί στην Ασφάλεια της Βεγγάζης. Φωτογράφιζα σκηνές της αγοράς και με συλλάβανε με υποψίες κατασκοπίας. Είχε γίνει αστραπιαία και διακριτικά και κανείς δεν το είδε .
Δεν πρόλαβα να ειδοποιήσω το προξενείο η τον αρχιμανδρίτη.της Βεγγάζης. Ανησύχησα για τις εξελίξεις. Ήταν μια παρανοϊκή κατάσταση που μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.


Βουσμάνοι της Ναμίμπια 

11)Τι είναι το πιο σημαντικό για εσάς σ ένα ταξίδι?

Το ανακάτεμα και η συναλλαγή με τους ανθρώπους του τόπου. Όσα πιο πολλά χέρια σφίξεις και κουβέντες αλλάξεις τόσο πιο κοντά είσαι να βιώσεις το ταξίδι και τον τόπο που επισκέπτεσαι.

12)Ποια κουζίνα του πλανήτη μας, σας αρέσει περισσότερο? πείτε μας ένα ιδιαίτερο φαγητό που δοκιμάσατε και σας ενθουσίασε ?

Του Αζερμπαϊτζάν. Αρωματική, πρωτότυπη και με διαφορετική προσέγγιση. Είναι περίεργο
πως άλλες δευτερότερες κουζίνες έκτισαν brand name και το Αζερμπαϊτζάν παραμένει άγνωστο.
Το Κοβουρμά Μποζμπας είναι από τα κορυφαία πιάτα. Κριάρι βραστό με κορόμηλα. Ξεφεύγει απ τα συνηθισμένα μεσανατολικά πιάτα.

13)Τι συμβουλές θα δίνατε σ αυτούς που θέλουν να σας μοιάσουν και να ταξιδέψουν σ όλο τον κόσμο?

Να ταξιδεύετε ελαφρά, χωρίς βαλίτσα, να τρώτε σε λαϊκά μαγειρεία και να ανακατεύεστε με τους ντόπιους. Μείνετε μια δυο μέρες σε μικρή πόλη ή χωριό.


 ΝΗΣΟΣ ΣΑΧΑΛΙΝΗ -ΡΩΣΙΑ

14)Θέλετε να μας πείτε ποιος θα είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σας προορισμός και πόσο 
σύντομα πιστεύετε ότι θα επανέλθουμε σε προ covid-19 εποχή, για να ταξιδέψουμε πάλι ?

Τον Ιούνιο θα αρχίζουμε να ταξιδεύουμε αλλά δεν ξέρω που. Εξαρτάται ποιες χώρες θα έχουν ακόμα σε ισχύ απαγόρευση εισόδου στους ξένους ή υποχρεωτική καραντίνα.
Επίσης τι θα μπορείς να κάνεις στη χώρα που θα επιτρέπεται να επισκεφτείς. Πιστεύω τέλος του μήνα θα έχουμε τις πρώτες αποφάσεις.

15)Ετοιμάζεται κάποιο καινούργιο βιβλίο με κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη μας, θα μας γράψετε ίσως σε κάποιο βιβλίο σας, τις εμπειρίες σας ?

Για τις εμπειρίες δεν έχω χρόνο εκτός αν ξαναμπούμε σε καραντίνα κάνα δύο μήνες ακόμα.
Πάντως το νέο βιβλίο το προανέφερα. Γεωγραφικός Οδηγός χωρών και υπερπόντιων εδαφών για ταξιδιώτες. Που πάω και τι μπορώ να δω εκεί. Σύντομο και εύχρηστο βιβλίο για όσους θέλουν να μάθουν την τι υπάρχει στον κόσμο.

Τελειώνοντας με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την κουβεντούλα μας και θα ήθελα να μας πείτε που και πως μπορούμε να βρούμε εσάς και το βιβλίο σας.Το βιβλίο της Ρωσίας έχει τίτλο ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ.
Πωλείται ή στέλνεται με αντικαταβολή η πιστωτική κάρτα από το ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας
TRAVEL BOOKSTORE
Σόλωνος 71, Αθήνα 10679
τηλ. 210 3616943
fax. 210 3616948
info@travelbookstore.grTRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου