TRIPS AND DREAMS by MARY
  • HOME
  • DESTINATIONS
  • _EUROPE
  • _GREECE
  • _ASIA
  • _AFRICA
  • _NORTH AMERICA
  • _SOUTH AMERICA
  • _OCEANIA
  • TRAVEL MAP
  • BUCKET LIST
  • TRAVEL
  • _HOTELS & SPA
  • _RESTAURANTS-CAFE-BARS
  • _FOODS AND DRINKS
  • _ACTIVITIES-SPORTS
  • _ROAD TRIPS
  • _MUSEUMS-MOMUMENT
  • _TRAVEL TIPS
  • _TRAVEL NEWS
  • _TRAVEL EVENTS
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • _REVIEWS
  • _BOOKS
  • _MUSIC
  • _FILMS-VIDEO
  • _ART
  • _PHOTOGRAPHY
  • _LIFESTYLE
  • _GIVEAWAYS
  • GUESTS
  • _INTERVIEWS
  • _POSTS
  • WORK WITH ME
  • ABOUT & CONTACT
facebook twitter Instagram pinterest linkedin

Η άνοιξη ήρθε, η φύση άρχισε να ντύνεται στα ανοιξιάτικα και η επιθυμία μας για μικρές αλλά και μεγαλύτερες αποδράσεις άρχισε να γίνεται μεγαλύτερη. Τι πιο ωραίο από το να διαλέξουμε προορισμούς που θα μας φέρουν σε επαφή με την φύση και τα παραδοσιακά χωριά μας, που όλο και κάτι ιδιαίτερο έχουν να μας αποκαλύψουν.

Σήμερα επέλεξα να σας πάω σ ένα ορεινό χωριό της πατρίδας μας, που όσοι έχουμε ταξιδέψει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη -βγαίνοντας από την κοιλάδα των Τεμπών από τον παλιό δρόμο και όχι μέσω των τούνελ που δόθηκαν στην κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια- σίγουρα συναντήσαμε στον δρόμο μας, τον σιδηροδρομικό Σταθμό Ραψάνης και την πινακίδα που γράφει προς Ραψάνη. Θα προσπαθήσω να σας δείξω τις φυσικές ομορφιές της περιοχής της Ραψάνης αλλά και τις προσπάθειες των κατοίκων που γίνονται για να κρατήσουν τους κατοίκους αλλά και τις παραδόσεις στο χωριό τους, το οποίο απέχει από την Λάρισα μόλις 49 χλμ, περίπου μισή ώρα.

Θα σας ταξιδέψω λοιπόν στην Θεσσαλία, στον Νομό Λάρισας, στην Ραψάνη που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια για τους αμπελώνες της και για το καλό κρασί της, το κόκκινο, το μπρούσκο και το τσίπουρο. Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ παραγόταν το νέκταρ των θεών του Ολύμπου.

Δεν υστερεί όμως και σε αξιοθέατα και καλό φαγητό, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα καλά κρεατικά της, αφού κύρια απασχόληση των κάτοικων είναι η κτηνοτροφία! Ένα χωριό που έχει ιστορία και παράδοση και φυσικά μέλλον.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΡΑΨΑΝΗ




Θα κάνετε βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και θα δείτε τα σπίτια και τα αρχοντικά με τις όμορφες αυλές,γεμάτες με δένδρα και ανθισμένα λουλούδια, σταματήστε στις πέτρινες βρύσες του χωριού και πιείτε καθαρό και γάργαρο νερό που έρχεται από τις πήγες του Ολύμπου. Περπατώντας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την αρχιτεκτονική του χωριού αλλά και να συναντήσετε ντόπιους που εύκολα θα πιάσουν κουβέντα μαζί σας και θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά του χωριού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ 




Γνωστή για τις αμπελοκαλιέργειες και τη παραγωγή καλού κρασιού η Ραψάνη από τα αρχαία χρόνια, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα μουσείο αφιερωμένο στην αμπελουργία και την οινοποιία της περιοχής. Το μουσείο λειτουργεί από το 2012 και εκτός από τις αίθουσες με τα παλιά αντικείμενα αμπελουργίας και οινοποίησης, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες της υπαίθρου και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορείς να διαβάσεις, έχει στον εξωτερικό χώρο και ένα μικρό θέατρο για 100 άτομα, όπου γίνονται εκδηλώσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο μουσείο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γίνονται εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σχετικές με την αμπελουργία και την οινοποίηση καθώς και οινογνωσίες με καλεσμένους και ομιλητές ακόμη και από το εξωτερικό.




Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινές και σαββατοκύριακα άλλα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά για ραντεβού τηλ. 24950 61259

Αναζητήστε στην πάνω πλατεία ''Ιτιά" του χωριού, τον ντόπιο κ. Νίκο Κλαδίσιο, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος και θα σας ξεναγήσει στο μουσείο αλλά θα σας πει και πολλές ιστορίες για το χωριό του.






Το μουσείο είναι επισκέψιμο και από μαθητές, κάθε χρόνο γίνονται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και προς το τέλος του καλοκαιριού η γιορτή του κρασιού.

Στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά οινοποιία τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε αφού κλείσετε ραντεβού.



Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα δείτε το ψηλό ρόλοι και θα βρείτε τις ταβέρνες του χωριού και τους κατοίκους να κάθονται κάτω από τον παχύ ίσκιο της κληματαριάς και των αιωνόβιων δένδρων να απολαμβάνουν το πρωινό καφεδάκι τους αλλά και το τσιπουράκι τους αργότερα.





ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΑΨΑΝΗΣ



Στην πλατεία βρίσκεται και το κοινοτικό κατάστημα της Ραψάνης που στην σοφίτα του στεγάζεται η βιβλιοθήκη του χωριού. Σας προτείνω να επισκεφτείτε την Βιβλιοθήκη του χωριού, η οποία επαναλειτουργεί από το 2004, ενώ η ίδρυση της έγινε το 1970 με προεδρικό διάταγμα. Είναι από τις πιο όμορφες, σαν χώρος, βιβλιοθήκες που έχω επισκεφτεί και μου έκανε εντύπωση πόσα παιδιά ήταν εδώ και διάβαζαν ή επέλεγαν βιβλία για το σπίτι τους, αφού λειτουργεί και σαν δανειστική βιβλιοθήκη. 

Επίσης η βιβλιοθήκη εκτός από την προσπάθειά της να φέρει το βιβλίο και την ανάγνωση πιο κοντά σε μικρούς και μεγάλους, τρέχει παράλληλα χειμώνα και καλοκαίρι πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις ώστε να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην φύση, την ιστορία του τόπου, την παράδοση και τον πολιτισμό.





 Από πληροφορίες που εκμαίευσα κατά την επίσκεψή μου, από την Χάιδω Πανταζή, την ψυχή στην λειτουργία της βιβλιοθήκης αλλά και στην άντληση πληροφοριών για το χωριό της, την Άνοιξη κάνουν ιστορικά περιπατητικά με τα σχολεία που τους επισκέπτονται αλλά και πολλές ακόμη δράσεις. Κάθε καλοκαίρι κάνουν το το λαογραφικό «Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις Καλοκαίρι;» από 21-31 Ιουλίου και πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Τις Απόκριες γίνονται δράσεις με τα έθιμα της Αποκριάς και αν επισκεφτείτε το χωριό το Πάσχα θα έχετε την τύχη να παρακολουθήσετε ανάλογες δράσεις (περιπατητικές, λαογραφικές αλλά και με θρησκευτικό ενδιαφέρον).



Περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία στη συλλογή της, έχει 1070 ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα , χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Η βιβλιοθήκη έχει συμβάλει στη δημιουργία πολλών παραρτημάτων στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Τεμπών , εξοπλίζοντας με βιβλία από τη συλλογή της τις μικρές βιβλιοθήκες του Μακρυχωρίου, Συκουρίου (είχε και πολλούς τίτλους από παλιά) και Αμπελακίων καθώς και τις σχολικές του Καλοχωρίου , Γόννων και Πυργετού. Εποπτεύει την λειτουργία τους , συντονίζει μια σειρά από δράσεις και ευελπιστεί στη δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών για την περιοχή του Δ. Τεμπών.

Η βιβλιοθήκη έχει στη συλλογή της το μοναδικό γραπτό σωζόμενο κείμενο που αφορά την ιστορία της Ραψάνης και το δεύτερο κατάστιχο της Θεσσαλίας , «Το κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, 1778-1889» , και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων του 18ου αιώνα. Σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική, κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και με τουριστική κίνηση κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, η βιβλιοθήκη προσάρμοσε τις υπηρεσίες που προσφέρει προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης σχεδόν όλων των αναγκών των κατοίκων του χωριού, αποτελώντας το κέντρο της τοπικής κοινωνίας. (άντληση πληροφοριών από 
https://libraryrapsani.blogspot.com/) 


Η βιβλιοθήκη διαθέτει δωρεάν wi fi.
Λειτουργεί καθημερινά ως δανειστική από Τρίτη έως Σάββατο από 8:00π.μ. - 3:30 μ.μ .





Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στο προαύλιο της θα δείτε την προτομή, έργο του Κώστα Νταή, του Μ. Καραγάτση (Ροδόπουλος Δημήτρης), ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του 1930. Το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από το δέντρο πτελέα η καραγάτσι που υπήρχε στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου κάτω από τον παχύ ίσκιο του, ο Καραγάτσης με ένα βιβλίο στο χέρι, περνούσε τα καλοκαίρια του. Από το προαύλιο μπορείτε να έχετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο, που απλώνεται μπροστά σας. 





Επισκεφτείτε τα μοναστήρια που βρίσκονται λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος, δείτε το σαν μια καλή ευκαιρία για πεζοπορία στην φύση.





Στο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων 10 χλμ Δυτικά από τη Ραψάνη. Δείτε την αγία τράπεζα έργο του 10ου αιώνα και το τέμπλο του καθολικού του 13ου αιώνα.

Το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου με τις υπέροχες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.




Το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.

Την μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, βρίσκεται 4 χλμ BΔ από τη Ραψάνη, δείτε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, χρονολογείται μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ 



Θα βρείτε ταβέρνες στην πλατεία του χωριού, θα καθίσετε κάτω από τον παχύ ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, θα ξεκινήσετε με ένα τσιπουράκι, θα φάτε υπέροχα ψημένα κρέατα, αφού οι ταβερνιάρηδες, έχουν κάνει τέχνη το ψήσιμο, θα πιείτε το κόκκινο ραψανιώτικο κρασί και στο τέλος θα δοκιμάστε ντόπια γλυκά του κουταλιού, καρυδάκι, καρότο με γιαούρτι.

Πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία του χωριού και πιάστε κουβέντα με τους ντόπιους, έχουν να σας πούνε πολλές ιστορίες για το χωριό και την γύρω περιοχή και απολαύστε την θέα, τα παράλια του Νομού Λάρισας, με το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά σας.

Κοντά βρίσκονται οι παραλίες των Μεσαγγάλων, της Κουλούρας, του Στομίου καθώς και το Δέλτα του Πηνειού, που μπορείτε επισκεφτείτε σε κάποια άλλη απόδραση σας.


ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στο χωριό υπάρχει ξενώνας και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, που μπορείτε να μείνετε.


Ένας ακόμη ενδιαφέρον προορισμός, στην Ελληνική επαρχία που νομίζω ότι αξιζει να επισκεφτούμε και να τον γνωρίσουμε, στις Ανοιξιάτικες εξορμήσεις μας.


2
Share

Επόμενος και τελευταίος προορισμός της 3ημερης απόδρασης μας στην Ορεινή Κορινθία το γραφικό χωριό Πλατανιώτισσα, ο επισκέπτης που θα φτάσει μέχρι εδώ θα έχει την τύχη να δει και να προσκυνήσει σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες εκκλησίες της χώρας μας, που βρίσκεται στην κοιλότητα (κουφάλα) ενός δένδρου αλλά και να απολαύσει τοπικά φαγητά και προϊόντα στις ταβέρνες του χωριού.

Δεν μπορώ να πω πια διαδρομή είναι η πιο γρήγορη για να φτάσετε από τα Καλάβρυτα στην Πλατανιωτισσα γιατί εμείς είμαστε "ότι να ναι" με τις διαδρομές, για άλλου ξεκινάμε και αλλού βρισκόμαστε και επί πλέον την ώρα που ξεκινήσαμε για το χωριό, δεχτήκαμε ένα τηλέφωνο από την ξαδέλφη της οδηγού μας, που μένει στο Διακοπτό και αποφασίσαμε να πάμε να την πάρουμε από το σπίτι της και να συνεχίσουμε από εκεί προς την Πλατανιώτισσα με την καθοδήγηση της, αφού ξέρει καλά την περιοχή.  Από το Διακοπτό μέχρι το χωριό Πλατανιώτισσα η απόσταση είναι 31 χιλιόμετρα και κάναμε λιγότερο από 1 ώρα. Η διαδρομή ήταν ιδιαίτερη και όμορφη καθώς με το αυτοκίνητο ανεβαίναμε στο βουνό και περνούσαμε μέσα από ιδιαίτερους σχηματισμούς βράχων, το μάτι μας έβλεπε μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο από ψηλά ενώ σε κάποια σημεία το πρασινο έκανε την φύση μοναδική χάρη στα νερά του ποταμού Κερυνίτη.




Λίγο η κουβέντα για την περιοχή και οι πληροφορίες που ακούγαμε από την Πόπη, από το Διακοπτό, λίγο η όμορφη φύση, η μια ώρα διαδρομής και οι στροφές, πέρασαν και χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε στο όμορφο καταπράσινο χωριό με τα πανύψηλα πλατάνια, που βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων και το διατρέχουν γάργαρα νερά, είναι χτισμένο στην δυτική όχθη του  ποταμού Κερυνίτη.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο, βρίσκοντας  εύκολα πάρκινγκ αφού η ώρα είχε περάσει και οι μεσημεριανοί επισκέπτες της Κυριακής, που φτάνουν μέχρι εδώ για το καλό φαγητό στις ταβέρνες, είχαν ήδη φύγει. Έτσι περνώντας το γραφικό πέτρινο γεφύρι και τον καλό συντηρημένο  νερόμυλο μπήκαμε στον προαύλιο χώρο, για να επισκεφτούμε το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας.



3 πλατάνια πριν από 1000 χρόνια, που φύτρωσαν και μεγάλωσαν μαζί με την πάροδο των χρόνων δημιούργησαν μια κουφάλα. Ένα μοναδικό εκκλησάκι στο εσωτερικό κοίλωμα δημιουργήθηκε για να υποδέχεται τους πιστούς για να θαυμάσουν και να προσκυνήσουν κάτι το μοναδικό.
Ένα  θαύμα έγινε εδώ, όταν  μοναχοί του Μέγα Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, το 849 μ.Χ. όταν μαίνονταν η Αίρεση των εικονομάχων, την μετέφεραν κρυφά από χωριό σε χωριό, έφτασαν ένα βράδυ μέχρι εδώ, και  κουρασμένοι όπως ήταν κρύφτηκαν μέσα στην κουφάλα του πλάτανου για να μην τους βρει κανείς. Ακούμπησαν την εικόνα επάνω στον πλάτανο και το πρωί που ξύπνησαν είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στο σημείο που την είχαν ακουμπήσει. Από στόμα σε στόμα μαθεύτηκε και έτσι η κοιλότητα των πλάτανων, έγινε εκκλησάκι και ονομάστηκε η Παναγία η Πλατανιώτισσα και το χωριό πήρε το όνομα Πλατανιώτισσα.

Στην ίδια περιοχή είχαν διανυκτερεύσει πριν από πολλα χρόνια οι μοναχοί Συμεών και Θεόδωρος που είδαν στο όνειρο τους την Θεοτόκο να τους λέει που θα βρουν την εικόνα. (σας τα έχω πει αυτά σε προηγούμενη ανάρτηση μου, δείτε εδώ https://maria-tsil.blogspot.com/2020/04/blog-post_8.html )




Ο πλάτανος έχει ύψος περίπου 25 μέτρα και η περίμετρος του κορμού είναι στην βάση 17 μέτρα. Στο εσωτερικό υπάρχει το Αγιο Βήμα όπου ο ιερέας με τον βοηθό του, τελεί την θεία λειτουργία ενώ στον κυρίως ναό μπορούν να χωρέσουν έως και 15 προσκυνητές. Το συνολικό μήκος του ναού είναι 8 μέτρα και το πλάτος 3 μέτρα.
Στο εκκλησάκι υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη, ενώ από την ξύλινη κατασκευασμένη οροφή κρεμεται ένα καντήλι που δεν σβήνει ποτέ.


Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι όταν ο προσκυνητής μπαίνει στο κοίλωμα και  κοιτάξει στα δεξιά του, στα 3 μέτρα ψηλά από το έδαφος, για να δει την τυπωμένη, ανάγλυφη, αχειροποίητη  και αμετάβλητη στους αιώνες εικόνα της Θεοτόκου που κρατάει στα χέρια της το βρέφος. Είναι ακριβώς η ίδια εικόνα που είδαμε στον Ναό της Θεοτόκου στο Μέγα Σπήλαιο, ένα αποτύπωμα της ανάγλυφης εικόνας επάνω στον κορμό, έχει τις ίδιες διαστάσεις και οι εξοχές της είναι αντίστοιχες με τις αντίστοιχες εσοχές, το πιο εντυπωσιακό σε εκείνο το σημείο είναι ότι η εικόνα δεν έχει μεταβληθεί παρ ότι το δένδρο μεγάλωσε, είναι σαν να νέκρωσε σε εκείνο το σημείο το δένδρο, εδώ και αιώνες ενώ το υπόλοιπο αναπτύχθηκε κανονικά. 

Ο ναός της Παναγίας της Πλατανιώτισσας εορτάζει στις 8 Σεπτέμβρη.



Στον καταπράσινο και περιποιημένο προαύλιο χώρο που θα βρείτε την Παναγία Πλατανιωτισσα, θα δείτε  και την εκκλησια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μια εκκλησια βασιλικού ρυθμού, με υπέροχες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1740 ενώ δεν γνωρίζουμε πότε κτίστηκε η εκκλησια.



Φεύγοντας στην έξοδο αφήστε τον οβολό σας εκεί που έχει τα κεριά και πάρτε μαζί σας και ένα βιβλιαράκι με την ιστορία Του Ιερού προσκυνήματος της Παναγίας της Πλατανιώτισσας για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες (από εκεί τις άντλησα και εγώ) αλλά και να ενισχύστε τον ναό.


Η ώρα είχε περάσει και πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα έπρεπε να δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις για να ολοκληρώσουμε την περιήγηση μας στην περιοχή. Επιλέξαμε μια από τις πολλες ταβέρνες το χωριού,"Το ποτάμι "εκεί που παρκάραμε το αυτοκίνητο και νομίζω ότι η επιλογή μας ήταν σωστή. 
Το μαγαζί ήταν όλο στην διάθεσή μας, αφού η ώρα ήταν περασμένη, οι ιδιοκτήτες ευγενικοί και τα φαγητά τους καλομαγειρεμένα. Ήδη στην κουζίνα ετοίμαζαν τα φαγητά για να υποδεχτούν τους βραδινούς πελάτες. Φάγαμε υπέροχη γίδα βραστή, μανιτάρια στιφάδο που εκεινη την ώρα τα έβγαλε η μαγείρισσα από την φωτιά, ψητά λουκάνικα, παϊδάκια, τυριά και σαλάτες. Όλα ήταν υπέροχα. 




Το μαγαζί και η ιδιαίτερη διακόσμηση του σε έκαναν να αισθάνεσαι  ότι βρίσκεσαι στο βουνό και ήταν  όμορφα και ζεστά. 

Με βαριά καρδιά σηκώθηκαμε για να να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουμε με την πρώτη ευκαιρία για να γνωρίσουμε καλύτερα την περιοχή, την Ορεινή Κορινθία και τα μέρη που δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε.
Η περιοχή έχει  ενδιαφέρον, υπέροχη φύση  και πολλα και σημαντικά αξιοθέατα και δεν εξαντλείται σε ένα διήμερο ή 3ημερο..










0
Share
Δεύτερη μέρα στην Πελοπόννησο και πρωινό ξύπνημα στο Κιάτο από όπου θα ξεκινήσει η σημερινή μας εξόρμηση για να γνωρίσουμε τα Καλάβρυτα και την γύρω περιοχή.  Ξεκινώντας από την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στρίψαμε στην έξοδο για Διακοφτό, έχοντας σύμμαχο έναν υπέροχο φθινοπωρινό καιρό, για να ανέβουμε στο όρος Χελμός ή Αροάνια και να φθάσουμε στον τελικό μας προορισμό τα Καλάβρυτα.
(έξοδος Διακοφτό (Πούντα) μέχρι τα Καλάβρυτα 32 χλμ) 


0
Share
Το φθινόπωρο αλλά και η Άνοιξη είναι οι εποχές που με ξεσηκώνουν και με προκαλούν για αποδράσεις και γνωριμία με τα όμορφα μέρη της Ελλάδας μας. Μέρη που θα γνωρίσω τα μνημεία τους, την ιστορία της περιοχής, τις εκκλησίες, θα γνωρίσω και θα ξαναδώ ανθρώπους που μένουν εκεί, θα γευτώ τις τοπικές γεύσεις τους.


0
Share
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα
Προβολή έκδοσης κινητού

TRAVEL WITH US

About Me

Hello!! I'm Mary!

Welcome to my travel blog, TRIPS AND DREAMS. Here you will find my wanderings in Greece and the rest of the world, a lot of photos and informations from my travels as well as many travel and packing tips that will make your journeys more comfortable and beautiful. Together we will travel to every corner of our planet and discover its beauties.

Follow Me

  • facebook
  • twitter
  • instagram
  • Pinterest

Facebook Page

MEMBER OF

Popular Posts

  • 16 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • 2 + 1 ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ EDIRNE-ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ
  • ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Blog Archive

  • ►  2024 (9)
    • ►  Ιουλίου (6)
    • ►  Ιουνίου (2)
    • ►  Φεβρουαρίου (1)
  • ►  2023 (23)
    • ►  Δεκεμβρίου (1)
    • ►  Οκτωβρίου (5)
    • ►  Ιουνίου (6)
    • ►  Μαΐου (3)
    • ►  Απριλίου (1)
    • ►  Μαρτίου (7)
  • ►  2022 (17)
    • ►  Νοεμβρίου (7)
    • ►  Οκτωβρίου (3)
    • ►  Σεπτεμβρίου (3)
    • ►  Αυγούστου (1)
    • ►  Ιουνίου (3)
  • ►  2021 (24)
    • ►  Οκτωβρίου (7)
    • ►  Σεπτεμβρίου (5)
    • ►  Ιουλίου (2)
    • ►  Ιουνίου (5)
    • ►  Μαΐου (3)
    • ►  Μαρτίου (1)
    • ►  Ιανουαρίου (1)
  • ▼  2020 (36)
    • ►  Δεκεμβρίου (5)
    • ►  Νοεμβρίου (3)
    • ►  Οκτωβρίου (2)
    • ►  Σεπτεμβρίου (7)
    • ►  Αυγούστου (1)
    • ►  Ιουλίου (8)
    • ►  Ιουνίου (1)
    • ►  Μαΐου (2)
    • ▼  Απριλίου (4)
      • ΡΑΨΑΝΗ ΕΝΑΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
      • ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ (Γ΄ΜΕΡΟΣ)
      • ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Β΄ΜΕΡΟΣ)
      • ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ - ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ...
    • ►  Φεβρουαρίου (1)
    • ►  Ιανουαρίου (2)
  • ►  2019 (32)
    • ►  Δεκεμβρίου (8)
    • ►  Νοεμβρίου (3)
    • ►  Οκτωβρίου (1)
    • ►  Σεπτεμβρίου (2)
    • ►  Ιουλίου (1)
    • ►  Ιουνίου (1)
    • ►  Μαΐου (10)
    • ►  Απριλίου (3)
    • ►  Μαρτίου (2)
    • ►  Ιανουαρίου (1)
  • ►  2018 (21)
    • ►  Δεκεμβρίου (4)
    • ►  Οκτωβρίου (2)
    • ►  Σεπτεμβρίου (1)
    • ►  Αυγούστου (1)
    • ►  Ιουνίου (2)
    • ►  Μαΐου (7)
    • ►  Μαρτίου (2)
    • ►  Φεβρουαρίου (2)
  • ►  2017 (49)
    • ►  Δεκεμβρίου (3)
    • ►  Νοεμβρίου (9)
    • ►  Οκτωβρίου (10)
    • ►  Σεπτεμβρίου (2)
    • ►  Αυγούστου (4)
    • ►  Ιουλίου (2)
    • ►  Μαΐου (3)
    • ►  Απριλίου (6)
    • ►  Μαρτίου (2)
    • ►  Φεβρουαρίου (7)
    • ►  Ιανουαρίου (1)
  • ►  2016 (43)
    • ►  Δεκεμβρίου (4)
    • ►  Νοεμβρίου (2)
    • ►  Οκτωβρίου (3)
    • ►  Σεπτεμβρίου (3)
    • ►  Αυγούστου (16)
    • ►  Ιουνίου (1)
    • ►  Μαΐου (4)
    • ►  Απριλίου (2)
    • ►  Μαρτίου (5)
    • ►  Ιανουαρίου (3)
  • ►  2015 (15)
    • ►  Νοεμβρίου (5)
    • ►  Οκτωβρίου (6)
    • ►  Φεβρουαρίου (4)
  • ►  2014 (13)
    • ►  Οκτωβρίου (4)
    • ►  Αυγούστου (7)
    • ►  Ιανουαρίου (2)
  • ►  2013 (16)
    • ►  Δεκεμβρίου (9)
    • ►  Ιουνίου (2)
    • ►  Μαΐου (2)
    • ►  Απριλίου (1)
    • ►  Ιανουαρίου (2)
  • ►  2012 (8)
    • ►  Δεκεμβρίου (1)
    • ►  Ιουλίου (1)
    • ►  Φεβρουαρίου (2)
    • ►  Ιανουαρίου (4)
  • ►  2011 (2)
    • ►  Ιουνίου (2)
  • ►  2010 (6)
    • ►  Νοεμβρίου (5)
    • ►  Φεβρουαρίου (1)
  • ►  2009 (14)
    • ►  Ιουλίου (14)
  • ►  2008 (2)
    • ►  Απριλίου (2)

Translate

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

This work is copyrighted

Facebook Twitter Instagram Pinterest Bloglovin

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Trending

Copyright © 2019 TRIPS AND DREAMS by MARY

Created with by BeautyTemplates Customized by Despina's Studio..