"Η πόλη του Μεταξιού'' και ''Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου ''


 Πέρασαν ,πολλά χρόνια ,ήμουν ακόμη παιδί όταν πήγα με τους γονείς μου εκδρομή στο Σουφλί και η μητέρα μου αγόρασε  μεταξωτά ,κυρίως για να τα κεντήσει,γιατί όπως έλεγε είναι τα καλύτερα του κόσμου !!!!!


Περνώντας τα χρόνια ανακάλυψα ,στα ταξίδια μου και άλλα μεταξωτά στην Κίνα ,στην Ινδία ,πολύ καλής ποιότητας με υπέροχα χρώματα και σχέδια , αλλά εκείνα τα μεταξωτά της μαμάς ,που αγόρασε από το Σουφλί ,τα έχω μέσα στην καρδιά μου και μάλιστα το ένα που το κέντησε με τα μαγικά χεράκια της το στρώνω ακόμη και το προσέχω σαν τα μάτια μου.


Σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Τουρκία ,σχεδόν απαίτησα μια παράκαμψη στο Σουφλί για να δω ξανά τα  διάσημα μεταξωτά του.Το Σουφλί άλλαξε ,μεγάλωσε όπως και εγώ ,τα μεταξωτά του όμως είναι ακόμα τα καλύτερα και σε περιμένουν στα μαγαζιά εκεί στην πλατεία ,όπως τότε....
Μια πόλη που γεωγραφικά βρίσκεται στην Θράκη , 65 χλμ  βόρεια της Αλεξανδρούπολης και μόλις 500 μέτρα από τον ποταμό Έβρο. Ο πληθυσμός δεν είναι περισσότερος από 5.000 ανθρώπους.
Γνώρισε μεγάλη άνθηση τον 19ο αιώνα και ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο,κυρίως λόγω της καλής ποιότητας του μεταξιού.
Ιδρύθηκαν  πολλά εργοστάσια παράγωγης μεταξιού με πιο γνωστά το Μεταξουργείο Τζίβρε και το Κουκουλόσπιτο Καλέση. 
Δημιουργήθηκαν  θέσεις εργασίας ,αναπτύχθηκε  η σηροτροφία και η παραγωγή κουκουλιών.Τα μεταξωτά του Σουφλίου έφταναν στις καλύτερες αγορές του κόσμου.
Όλα αυτά μέχρι το 1923 ,τότε με την συνθήκη της Λοζάνης και την ανακατανομή της γης ,παραχωρούνται 70.000 στρέμματα με μουριές .Τα φύλλα της μουριάς ήταν η βασική τροφή για τους μεταξοσκώληκες και έτσι η παραγωγή μειώθηκε.Φυσικά στην συνέχεια η ανακάλυψη της τεχνητής μεταξωτής ίνας έδωσε το τελικό χτύπημα στην περιοχή.

Απομεινάρια της άνθησης είναι τα αρχοντικά της περιοχής ,τα καταστήματα γύρω από την πλατεία που πωλούν ακόμη μεταξωτά ,τα 5 εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή  και τα μουσεία μεταξιού, που υπάρχουν στην πόλη για να θυμίζουν τις καλές εποχές.
Ένα τέτοιο μουσείο,επισκεφτήκαμε στο κέντρο της πόλης ''Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου '' ιδρύθηκε από τον Οίκο Μεταξιού Τσιακίρη, που δραστηριοποιείται και σήμερα,στην παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού ,από τα μέσα του 20ου αιώνα.Στο  Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου υπάρχουν μηχανήματα που βρίσκονται σε λειτουργία,και δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει  όλη τη διαδικασία επεξεργασίας του μεταξιού , όπως είναι η αναπίνηση, η επεξεργασία του νήματος  και η ύφανση.

Ένας χώρος προσεκτικά μελετημένος για να  γνωρίσεις όλη την διαδικασία παραγωγής του  μεταξιού  και την ιστορία του.
Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό ανακαινισμένο κτήριο στην οδό  Βασιλέως Γεωργίου 199 στο Σουφλί ,με υποδομές για την  πρόσβαση ατόμων  με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).Στο ισόγειο λειτουργεί πωλητήριο- κατάστημα με διάφορα μεταξωτά είδη. 

Λειτουργεί κάθε μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ,σαββατοκύριακα και αργίες.Η είσοδος είναι δωρεάν και γίνεται  εξαιρετική ξενάγηση. 


Ένα μεγάλο μπράβο στους δημιουργούς του Μουσείου.Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να γίνονται παράδειγμα προς μίμηση .
Σας προτείνω οπωσδήποτε μια στάση στο Σουφλί και επίσκεψη στο Μουσείο.


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου