ΣΟΥΒΕΝΙΡ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ


Ένα ταξίδι δεν ολοκληρώνεται ποτέ αν δεν αφιερώσεις έστω και λίγο χρόνο για ψώνια. Τα πρώτα χρόνια που άρχισα να ταξιδεύω αφιέρωνα ατέλειωτες ώρες στα ψώνια για αγορές σε ρούχα, τοπικά κοσμήματα, είδη οικιακής χρήσης αλλά και δώρα για τους φίλους. 
Σιγά σιγά κατάφερα να κόψω αυτό το χόμπι γιατί τις περισσότερες φορές στοιχίζει αρκετά αλλά προσθέτει και βάρος στις αποσκευές, ενώ μπορεί να αγοράσεις πράγματα επηρεασμένος από τον τόπο που βρέθηκες, που δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ.
Έτσι τώρα πια επιλεκτικά αγοράζω κάποια μικροαντικείμενα που θα μου θυμίζουν την επίσκεψη μου και τις στιγμές που πέρασα στην χώρα από όπου τα αγόρασα.

Στην Ιορδανία λοιπόν οι αγορές μου περιορίστηκαν σε ελάχιστα σουβενίρ και προϊόντα με τοπικό χαρακτήρα.






1.Μια παραδοσιακή μαντήλα-keffiyeh σε άσπρο και κόκκινο χρώμα, σύμβολο των αγώνων της χώρας αλλά και μια πρακτική λύση για το κεφάλι, αφού το κρατάει δροσερό κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου, θα την φορέσετε και στις ξεναγήσεις σας στους αρχαιολογικούς χώρους. Ζητήστε από έναν βεδουίνο να σας την δέσει και να σας μάθει τον τρόπο δεσίματος. Προσωπικά δεν έμαθα τον τρόπο δεσίματος αλλά την έφερα στις αποσκευές μου πίσω στην χώρα μου και τώρα διακοσμεί σαν τραπεζομάντιλο το τραπέζι της βεράντας.


2.Αγοράστε προϊόντα από τη Νεκρά θάλασσαάλατα, λάσπη και καλλυντικά,μυρίζουν τέλεια, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και θα τα βρείτε σε πολύ καλές τιμές στα τοπικά καταστήματα αλλά και στα καταστήματα του αεροδρομίου σε πιο ακριβές τιμές.
Φροντίστε να αγοράσετε αυτά τα τέλεια προϊόντα και για δωράκια στους φίλους σας. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστούν.



3. Σ όλα τα μέρη του κόσμου το κόσμημα είναι και το εμπορικό τους σήμα, έτσι λοιπόν και στην Ιορδανία τα ασημένια κοσμήματα είναι κάτι το συνηθισμένο και τα πωλούν είτε στα καταστήματα είτε σε πάγκους. Θα μπείτε σίγουρα στον πειρασμό να διαλέξετε ένα που σας ταιριάζει είτε είναι αυθεντικό είτε αντίκα είτε κακή απομίμηση. Επίσης θα βρείτε κρεμαστά νομίσματα να κρεμιούνται μόνα τους ή σε ρούχα .


4.Πάντα όταν επισκέπτομαι χώρες της Ανατολής κάνω βόλτες στα παζάρια αλλά και στις παραδοσιακές αγορές .Έτσι βλέπω τα χρώματα αλλά γεύομαι και οσμίζομαι τα αρώματα του τόπου.Και φυσικά πάντα αγοράζω μπαχαρικά που είτε δεν υπάρχουν στην χώρα μου είτε έχουν διαφορετική γεύση. Από την Ιορδανία αγόρασα sumak,θυμάρι με σησάμι,σπόρους κάρδαμου για τα φαγητά και τα γλυκά. Φυσικά εδώ οι τιμές τους είναι φτηνές και η ποιότητα τους άριστη.



5. Εδώ θα αγοράσετε αραβικό καφέ, σε διάφορες ποικιλίες και τιμές αλλά θα σας συστήσω να αγοράσετε αραβικό καφέ με κάρδαμο που έχει υπέροχη γεύση. Μια ιδέα για δωράκια σε φίλους που τους αρέσει να δοκιμάζουν ιδιαίτερες γεύσεις σε μικρές αεροστεγείς συσκευασίες που δεν πιάνουν χώρο. 



6. Η τέχνη των κεραμικών ανθεί στην Ιορδανία και έτσι μπορείτε να αγοράσετε όμορφες δημιουργίες κεραμικών με υπέροχα χρώματα και σχέδια. Χαρακτηριστικά τα κεραμικά πιατάκια  με το μπλε χρώμα που λένε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον βασιλιά και την βασίλισσα αλλά και για εμάς τους κοινούς θνητούς καλά είναι για σουβενίρ.

Αν σας αρέσουν τα ψηφιδωτά στην Madaba μπορείτε να επισκεφτείτε ένα εργαστήρι που φτιάχνουν ψηφιδωτά και αφού δείτε τον τρόπο που κατασκευάζονται μπορείτε να αγοράσετε ένα αντικείμενο μικρό ή μεγάλο ανάλογα με το γούστο και τις ανάγκες σας ή κάτι μικρό για τον λαιμό σας πχ το ζώδιο σας, λεπτοδουλεμένο και με μεράκι.



7. Ένα μπουκαλάκι με άμμο είναι must, να το φέρετε από την Ιορδανία. Επιλέξτε ένα τεχνίτη στην Πέτρα,να σας το φτιάξει με πολλά χρώματα άμμου, με φοίνικες, με καμήλες και ζητήστε του να  γράψει το όνομά σας στα Ιορδανικά .



8.Οι γυναίκες μπορούν να αγοράσουν ένα παραδοσιακό βεδουίνικο φόρεμα. Πρόκειται για μαύρα μακρυά φορέματα και πουκαμίσες με κεντήματα, (οι παραδοσιακές στολές έχουν κόκκινα κεντήματα) αλλά θα δείτε φορέματα με κεντημένες κλωστές σε αναρίθμητα χρώματα και σχέδια, κυρίως στην αγορά του Αμμάν.

Αυτά λοιπόν ξεχώρισα στις αγορές μου στην Ιορδανία και έφερα μαζί μου για να μου θυμίζουν αυτή την μαγική χώρα που μπήκε για τα καλά στην καρδιά μου.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου