16 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, διαπίστωσα από το παράθυρο του αεροπλάνου, ότι βρέθηκα σε μια ιδιαίτερη χώρα, που δεν έμοιαζε με καμία άλλη, από όσες έχω επισκεφτεί μέχρι τώρα!


Πλησιάζοντας στο Κάιρο έβλεπα μια ατέλειωτη πόλη κτισμένη μέσα στην έρημο, που έχει αποκτήσει τα χρώματα της, αφού τα κτήρια και οι δρόμοι της ήταν καλυμμένοι με αυτό το χρυσοκίτρινο χρώμα της άμμου, της ερήμου. Οι ιδιόμορφες κατασκευές της, οι τρούλοι, τα τζαμιά, οι δρόμοι με τα πολλά αυτοκίνητα και ανάμεσα τους ο ζωοδότης ποταμός της Αιγύπτου με τα μπλε νερά του, που ταξίδευε νωχελικά ανάμεσα τους, της χάριζαν μια απίστευτη ομορφιά.

Ανυπομονούσα να προσγειωθεί το αεροπλάνο και να βρεθώ στους δρόμους της και τα αξιοθέατα της, που από μικρό κορίτσι ονειρευόμουν να τα θαυμάσω από κοντά. Η Αίγυπτος ήταν πάντα στην κορυφή της λίστας των ταξιδιών μου. Ένα ταξίδι στην Αίγυπτο μου είχε γίνει εμμονή από τότε που ήμουν ένα 10χρονο αταξίδευτο κορίτσι, τότε που έπαιρνα από τα ταξιδιωτικά γραφεία τα έντυπα των ταξιδιών και μελετούσα με τις ώρες τα πρόγραμμα τους, ενώ νοερά ταξίδευα στην χώρα των Φαραώ, των Πυραμίδων, του Νείλου, της ερήμου, του πολιτισμού, της Ιστορίας.


Μεγαλώνοντας πολλές φορές προσπάθησα να ταξιδέψω στην Αίγυπτο και πολλές φορές το ακύρωσα λόγω των συνθηκών (τρομοκρατικές ενέργειες, φόβος για το διαφορετικό, αρρώστιες, αραβική Άνοιξη και τελευταία λόγω της πανδημίας covid_19) αλλά τελικά ήρθε η στιγμή να το κάνω και αυτό!!!!

Κάθε εμπόδιο για καλό όπως λένε, γιατί τώρα πια ήξερα πως θα πάω και τι πρέπει να δω, δεν ήθελα ένα απλό πέρασμα από αυτή των χώρα, αλλά ήθελα να δω τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Καίρου, να περπατήσω στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης και όχι μόνο στους μεγάλους δρόμους της, να χρησιμοποιήσω τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι, να ζήσω στους ρυθμούς αυτής της χαοτικής πόλης, να δοκιμάσω παραδοσιακές ντόπιες γεύσεις και να ζήσω όσο πιο πολλά μπορώ. Να ταξιδέψω στο παρελθόν της, με τα θαύματα και τα μυστήρια, αλλά να ζήσω και το σήμερα αλλά γιατί όχι να δω και που βαδίζει, το μέλλον της. Να ταξιδέψω με ποταμόπλοιο στον Νείλο και να δω τα πιο σημαντικά μνημεία στις όχθες του, να βρεθώ στα χρωματιστά χωριά του, να φθάσω μέχρι την Αλεξάνδρεια του Καβάφη έστω και για μια μέρα αλλά να κάνω και μια βόλτα στην έρημο της Αίγυπτου, την έρημο που μ αρέσει τόσο πολύ, με ηρεμεί, με μαγεύει.

Για όλα αυτά που ήθελα να δω και να κάνω, αυτή την πρώτη φορά στην Αίγυπτο, χρειάστηκαν 10 ολόκληρες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του ταξιδιού και ένα πιεστικό αλλά πλήρες και καλά οργανωμένο πρόγραμμα που ακολούθησα και φυσικά στο τέλος, αποφάσισα ότι δεν τέλειωσα με αυτή την χώρα και ότι σύντομα θα είμαι κοντά της με καινούργιες διαδρομές και αναζητήσεις.




ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Η Αίγυπτος συνδέεται με την Ελλάδα, αεροπορικώς. Η απόσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο είναι 1.597 χιλιόμετρα. Αν η Ελλάδα συνδέονταν οδικώς με την Αίγυπτο θα κάναμε την διαδρομή σε 23 ώρες περίπου αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, μας χωρίζει η Μεσόγειος θάλασσα και έτσι φθάσαμε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας στο Διεθνές αεροδρόμιο του Καίρου, σε λιγότερο από 2 ώρες. Τα μίλια της πτήσης είναι 992. Για την ακρίβεια η πτήση της Egypt air η οποία έχει και το μονοπώλιο των πτήσεων στην Ελλάδα, ξεκινάει από την Αθήνα το μεσημέρι στις 13,15. Διάρκεια πτήσης 1 ώρα και 50 λεπτά.

Ενναλακτικά μπορείτε να βρείτε απευθείας πτήσεις που σας βολεύουν, με την Aegean Airlines και την Ethiopian Airlines, ενώ μπορείτε να κάνετε και τον γύρω του κόσμου ή να κάνετε συνδυαστικά τουρισμό και σε άλλες χώρες για λίγες ώρες ή και ημέρες όπως π.χ. στην Τουρκία, στο Αμπού Ντάμπι και αλλού, μέσω low cost εταιρειών με χαμηλότερα ναύλα. Επειδή προτιμάω όταν μπορώ, τις απευθείας πτήσεις, πέταξα με Εgypt air, αφού ψάχνοντας βρήκα εισιτήρια με προσφορά, απευθείας στην εταιρεία, σε πολύ καλή τιμή και για τις 4 πτήσεις που χρησιμοποίησα (2 εσωτερικές) χωρίς να χάνω χρόνο στα αεροδρόμια, περιμένοντας όλο το βράδυ άυπνη στις άβολες θέσεις αναμονής ή ταξιδεύοντας μέσω άλλων χώρων και πληρώνοντας μια και δυο διανυκτερεύσεις, ειδικά σε μέρη που είτε έχω ξαναπάει, είτε θεωρώ ότι είναι χάσιμο χρόνου να επισκεφτώ με ένα γρήγορο πέρασμα, έχοντας πάντα στο μυαλό μου, σκοπό και προτεραιότητα να φθάσω έγκαιρα στον βασικό προορισμό μου.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Καίρου θα το βρείτε στην περιοχή της Heliopolis και θα σας προτείνω να μείνετε το πρώτο βράδυ στην Heliopolis, προκειμένου να επισκεφτείτε και αυτό το όμορφο προάστιο του Καίρου.

Ψάχνοντας να βρω αν μπορεί να φθάσει κάποιος με πλοίο στην Αίγυπτο, διαπίστωσα ότι κανένα καράβι ή ferry boat δεν εκτελεί τέτοια δρομολόγια για επιβάτες από Ελλάδα, ίσως κάποιες εταιρείες από Κύπρο (Λεμεσός) μεταφέρουν εμπορεύματα και έτσι μπορείτε να μεταφέρεται ένα αυτοκίνητο ή μια μηχανή στην Αίγυπτο (στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας) αλλά αν πάτε για καθαρά τουριστικούς λόγους δεν ξέρω αν σας συμφέρει λόγω της γραφειοκρατίας, των παράβολων και των εξόδων γενικότερα να έχετε οδικό μέσο μαζί σας, ίσως είναι καλυτέρα να νοικιάσετε εκεί. ΄Ασε που για να οδηγήσει κάποιος στην Αίγυπτο πρέπει να είναι υπερήρωας και να ξεχάσει τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς που ξέρει, ενώ οι συνεχείς έλεγχοι του κράτους θα σας σπάσουν τα νεύρα και ίσως σας αδειάσουν και την τσέπη.

Για την είσοδο σας στην χώρα χρειάζεστε οπωσδήποτε διαβατήριο, που η λήξη του να έχει ισχύ για 6 ακόμη μήνες από την ημερομηνία άφιξης σας στην χώρα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τις 2 δόσεις, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την είσοδό σας στην χώρα, με τη χρήση εγκεκριμένου εμβολίου ή πιστοποιητικό Pcr, test certificate 72 ωρών, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Η χρήση μάσκας στο αεροπλάνο και το αεροδρόμιο είναι υποχρεωτική εκτός από την ώρα του φαγητού. Εκεί οι μάσκες πέφτουν και δοκιμάζεις 2 σάντουιτς ( εκ των οποίων αυτό με το λευκό ψωμί είναι απαίσιο και δεν κατάλαβα γιατί το προφέρουν ενώ με το μαύρο ψωμί είναι συμπαθητικό) ένα γλυκάκι, χυμό και νερό και δεν θυμάμαι αν είχε και κάτι άλλο!!!Καταλαβαίνεται ότι δεν ενθουσιάστηκα αλλά κάποιες άλλες εταιρίες δεν δίνουν ούτε νερό!

Το προσωπικό του αεροπλάνου ήταν ευγενέστατο και μπορώ να πω ότι τηρούνται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και κανόνες, κάνοντας συχνά συστάσεις στους επιβάτες για συμμόρφωση.

Visa για την είσοδο στην χώρα, θα την εκδώσετε στο αεροδρόμιο με την άφιξη σας, μόλις κατέβετε από το αεροπλάνο, στα πρώτα ανταλλακτήρια που θα βρείτε μπροστά σας, συνήθως υπάρχει ουρά, θα δώσετε 25$ ή 25 ευρώ (δεν παίρνουν αιγυπτιακές λίρες) αλλά θα σας δώσουν ρέστα σε αιγυπτιακές λίρες αν δώσετε ευρώ και θα παραλάβετε το πολυπόθητο χαρτάκι της Visa για την είσοδο στην χώρα (η τουριστική έχει ισχύ 30 ημέρες) θα το κολλήστε οι ίδιοι στο διαβατήριο σας, φροντίστε το διαβατήριο σας να έχει λευκές σελίδες για σφραγίδες και υπογραφές και θα προχωρήσετε στον έλεγχο των διαβατηρίων έχοντας ήδη συμπληρωμένη τη declaration form ( έντυπο δήλωσης υγείας) που μπορείτε να αναζητήσετε και από την αεροσυνοδό στο αεροπλάνο, για να την συμπληρώσετε κατά την διάρκεια της πτήσης για να μην χάνετε χρόνο στο γκισέ του ελέγχου. Αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος των στοιχείων και σας επιτραπεί η είσοδος, παραλαμβάνετε τις αποσκευές σας και το ταξίδι στην μαγευτική Αίγυπτο ξεκινάει.


Αφού θα κάνετε υποχρεωτική στάση στο ανταλλακτήριο, καλό είναι να αλλάξετε εδώ το πρώτο συνάλλαγμα σας, για να μην τρέχετε στην συνέχεια να βρείτε ανταλλακτήρια και τράπεζες, αφού οι τιμές είναι ίδιες παντού. Μην αλλάξετε μεγάλο ποσό, γιατί βρίσκεστε σε μια χώρα που όλα είναι φτηνά.

Μην σας παραξενέψει το γεγονός ότι από το αεροπλάνο μέχρι την έξοδο σας από το αεροδρόμιο ή στην επιστροφή μπορεί να σας ζητηθεί να δείξετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας αρκετές φορές, να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας σε αυτοσχέδια γκισέ πολλές φορές ή να περάσετε τις μικρές αποσκευές σας και να βγάλετε τα παπούτσια σας για έλεγχο πριν μπείτε στο αεροπλάνο, ενώ το έχετε ξανακάνει. Είναι αρκετά τυπικοί και ακολουθούν τα μέτρα προστασίας, ασφάλειας και ειδικά για τον Covid -19 στα σημεία εισόδου - εξόδου, κάτι όμως που θα διαπιστώσετε και εσείς δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα.


Η επιστροφή από την Αίγυπτο στη Ελλάδα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τις 2 δόσεις, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την είσοδό σας στην χώρα με τη χρήση εγκεκριμένου εμβολίου ή πιστοποιητικό Pcr, test certificate 72 ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα και πρέπει να έχετε συμπληρώσει 48 ώρες πριν το έντυπο PLF που θα βρείτε εδώ https://travel.gov.gr/ καθώς και declaration form.


TIPS - TI ΠΡΕΠΕΙ NA ΠΡΟΣΕΞΩ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ


1. Δεν πίνουμε νερό από την βρύση αλλά μόνο εμφιαλωμένο. Καλό είναι να έχετε ένα δικό σας μπουκάλι, επαναχρησιμοποιούμενο, κυκλοφορούν τόσο ωραία μπουκάλια, ώστε να διατηρείται το νερό σας κρύο αλλά και να πετάτε τα πλαστικά σε κάδο ώστε να βάλετε ένα λιθαράκι στο πρόβλημα των πλαστικών που γίνεται υπερκατανάλωση στην χώρα αλλά και των σκουπιδιών που υπάρχουν σχεδόν παντού.

Ζητείστε να κάνουν το τσάι ή τον καφέ σας με εμφιαλωμένο νερό, ίσως τους φανεί περίεργο αλλά δεν θα σας το αρνηθούν αφού θα το πληρώσετε και αποφεύγεται στα αναψυκτικά και τους χυμούς, τα παγάκια.

Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για το πλύσιμο των δοντιών σας.

Να πίνετε πολλά νερά κάθε ημέρα, τουλάχιστον 2 λίτρα διότι λόγω της υπερβολικής ζέστης και της έκθεσης στον ήλιο, μπορεί εύκολα να αφυδατωθείτε.



2. Ντυθείτε σεμνά και χωρίς υπερβολές, μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε μια ισλαμική χώρα αλλά ταυτόχρονα και πολύ τουριστική όπου όλα επιτρέπονται, απλά κάποιες φορές μπορεί να αισθανθείτε αμήχανα βλέποντας τον τρόπο ντυσίματος κυρίως των ντόπιων γυναικών. Τα ρούχα σας πρέπει να είναι καλοκαιρινά, βαμβακερά γιατί οι θερμοκρασίες είναι υψηλές όλο το χρόνο και μην πάρετε ομπρέλα μαζί σας, το πιθανότερο είναι να μην σας χρειαστεί γιατί δεν βρέχει ποτέ στην Αίγυπτο, αν θέλετε να την πάρετε το πιθανότερο είναι να σας φανεί χρήσιμη για σκιά από τον ανελέητο ήλιο στις περιηγήσεις σας.
Αντηλιακό και γυαλιά ηλίου κρίνονται απαραίτητα.
Ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια για τις βόλτες και περιηγήσεις, όπως και ένα ζευγάρι παντόφλες ή πέδιλα είναι χρήσιμα ειδικά για τα μέρη με άμμο.
Επίσης ένα καπέλο θα σας χρειαστεί αλλά θα σας προτείνω να αγοράσετε από κάποιο κατάστημα ή κάποιο πλανόδιο πωλητή μια μεγάλη μαντήλα (shal) από αυτές που φορούν οι ντόπιοι και να ζητήσετε να την δέσουν στο κεφάλι σας με τον παραδοσιακό τρόπο. Θα σας προστατεύσει αρκετά από τον ήλιο, άλλωστε κάτι παραπάνω ξέρουν οι ντόπιοι που τις φοράνε.
Αν θέλετε να ξεφύγετε από τον δυτικό τρόπο ντυσίματος, σας προτείνω να αγοράσετε κελεμπίες για να τις φορέσετε τις ημέρες του ταξιδιού, έτσι θα προστατεύεται τα χέρια σας και κάποια σημεία του κορμιού σας από τον ήλιο αλλά θα βγάλετε και ωραίες φωτογραφίες. Αγόρασα κελεμπίες με 5 ευρώ, μετά από σκληρά παζάρια.



3. Και αφού ανέφερα για αγορές και παζάρια θα σας πω ότι θα βρείτε πολλά καταστήματα αλλά και πλανόδιους πωλητές παντού, όλοι θέλουν να σας δείξουν και να σας πουλήσουν την πραμάτεια τους. Θα σας συστήσω αν θέλετε να ψωνίσετε να κάνετε παζάρια, σκληρά παζάρια όμως, να ρίξετε τις τιμές εκεί που θα είσαστε και εσείς ευχαριστημένοι αλλά και οι πωλητές. Μην δείξετε από την αρχή ότι θέλετε σαν τρελοί να αγοράσετε αυτό που είδατε.
Μια συμβολή είναι να έχετε μικρά χαρτονομίσματα κυρίων των 100 Egp, δεν είναι ούτε 5 ευρώ, σε διαφορετικές τσέπες, για να τους τα δείχνεται και να τους λέτε ότι αυτά δίνεται για την συγκεκριμένη αγορά, την κελεμπία μου την ζητούσε 800 egp και τελικά κατεβήκαμε στις 100 egp, γιατί αυτά του έδειξα ότι έχω. Σίγουρα ούτε αυτός έχασε, αλλά ούτε εγώ κέρδισα!!!

Προσωπικά όταν δεν θέλω να ψωνίσω τους το δείχνω με τον τρόπο μου, δεν σταματάω όταν μου βάζουν οι επίμονοι πλανόδιοι τα εμπορεύματα μπροστά μου, δεν τους μιλάω, κατεβάζω το κεφάλι μου, χωρίς καν να τους κοιτάξω και απλά συνεχίζω στον δρόμο μου, δοκιμάστε το πιάνει.



4. Το νόμισμα της Αιγύπτου είναι η λίρα Αιγύπτου, EGP Egyptian Pound.
Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι EUR 1,00 = EGP 18,11 (7-11-2021) για παράδειγμα EGP 1.000 αντιστοιχούν σε EUR 55,23.

Καλό είναι όπως προανάφερα να έχετε μαζί σας μικρά χαρτονομίσματα των 50 και των 100, τα οποία θα ζητήσετε να σας δώσουν στο ανταλλακτήριο ή να σας τα προμηθεύσουν - χαλάσουν στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας. Θα τα χρειαστείτε για τα ψώνια σας, για τα γεύματα και τους χυμούς σας από μικρά μαγαζάκια, στα ταξί ή άλλα μέσα μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσετε για να μην περιμένετε ρέστα αλλά και για να δώσετε φιλοδωρήματα σ όλους αυτούς που θα σας προφέρουν τις υπηρεσίες τους και πιστέψτε με, θα είναι πολλοί αυτοί που θα θελήσουν μέσα στους ναούς και τα αξιοθέατα να σας προφέρουν υπηρεσίες, είτε φωτίζοντας με τον φακό τους κάποια σημεία για να δείτε καλύτερα, είτε δίνοντας σας πληροφορίες και συμβουλές, τι άλλο ιδιαίτερο να δείτε και που να πάτε, μέρη που δεν πάνε οι άλλοι τουρίστες, αλλά και να αναλάβουν χρέη φωτογράφου ή και συνοδού σας στις φωτογραφίες, φυσικά όλα αυτά έναντι φιλοδωρήματος, που αν δεν κάνετε εσείς την κίνηση, θα σας το ζητήσουν αυτοί σίγουρα στο τέλος!!!

Αν δεν θέλετε τέτοιες υπηρεσίες δείξτε τους ή πείτε τους από την αρχή, ευγενικά "όχι δεν θέλω" για να βρουν και αυτοί τον επόμενο πελάτη τους, φτωχοί άνθρωποι είναι που θα κάνουν τα πάντα για τα προς το ζην.

Δώστε τους 5-10 λίρες για τις υπηρεσίες τους αν τις λάβετε και μια συμβουλή επειδή διαπίστωσα ότι δεν υπάρχουν πολλά χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 λιρών αν πέσουν στα χέρια σας μην τα διώξετε κρατήστε τα για τέτοιες περιπτώσεις.

Θα τα χρειαστείτε επίσης για να πληρώνετε τους υπαλλήλους καθαριότητας, για την είσοδο σας στις τουαλέτες, που θα βρείτε στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Καλό είναι να έχετε λίγο χαρτί, χαρτομάντηλα κ.λπ.. μαζί σας και ευτυχώς πια κουβαλάμε μαζί μας απολυμαντικά για τα χέρια μας και έτσι δεν θα χρειαστείτε σαπούνι γιατί το πιο πιθανό είναι να μην βρείτε κόλας.


5. Οι γυναίκες κάθε ηλικίας, να είσαστε έτοιμες να δεχτείτε πολλά κομπλιμέντα, ειδικά οι ξανθούλες και αφρατούλες καθώς τα πρότυπα γυναικών εδώ δεν ευνοούν μόνο τις ψηλές και καλλίγραμμες. Αν μάλιστα ακούτε και στο όνομα ΜΑΡΙΑ, θα ακούσετε πολλές φορές το όνομα σας και θα γυρίσετε νομίζοντας ότι σας φωνάζει κάποιος γνωστός. Το φλερτ για τους Αιγύπτιους είναι μέρος της ζωής και το χαρίζουν απλόχερα στις όμορφες καθώς θα ακούσετε πολλές φορές να σας λένε "you are beautyful"!Μην ανησυχήσετε αν δεν θέλετε περισσότερα μαζί τους, απλά συνεχίστε την βόλτα σας και μην δίνεται σημασία!



6. Για τις μεταφορές θα σας πω, να χρησιμοποιήσετε όλα τα μέσα μεταφοράς που έχει αυτή η χώρα. Να είσαστε όμως προετοιμασμένοι για άγριες καταστάσεις.

Μιλάμε ότι ειδικά στο Κάιρο, όχι ότι στην υπόλοιπη χώρα είναι καλύτερα, δίνω το βραβείο ως τη πιο χαοτική πόλη, με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο, αλλά και τον ήχο της συνεχομένης κόρνας να σου τρυπάει τα μυαλά, με μια ηχορύπανση που δεν έχω συναντήσει πουθενά μέχρι τώρα στα ταξίδια μου, σε περισσότερες από 60 plus χώρες του πλανήτη. Περιττό να σας πω ότι το depon για τον πονοκέφαλο πήγαινε σύννεφο.

Τώρα πια είμαι σίγουρη ότι οι οδηγοί παίρνουν το δίπλωμα νύχτα αφού δεν γνωρίζουν τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, μάλλον έχουν δημιουργήσει δικούς τους και φυσικά δεν έχω καταλάβει πως τα καταφέρνουν χωρίς φανάρια (αλλού δεν υπάρχουν καθόλου και αλλού δεν λειτουργούν), χωρίς να ακολουθούν τις λωρίδες στους δρόμους, κάνοντας προσπεράσεις από δεξιά και αριστερά, στρίβοντας όπου τους βολεύει, οποία στιγμή το αποφασίσουν και χωρίς φλας, δεν ξέρω πως κατάφερα να γυρίσω πίσω στην χώρα μου αρτιμελής και γερή, το παράδοξο ήταν πως δεν έχουν συχνά ατυχήματα από ότι διαπίστωσα τις ημέρες που έμεινα εκεί.



Σε μικρότερες πόλεις, ο οδηγός πρέπει να οδηγήσει ανάμεσα σε κάρα με άλογα και μάλιστα στην Γκίζα, στο αυτοκίνητο μας, έριξε ένας τύπος με κάρο το άλογο του και το καημένο είδε αστεράκια ενώ συνέχισε να το χτυπάει να στριμωχτεί για να μας περάσει.

Για να πω την αλήθεια τώρα που σκέφτομαι τέτοιο πανδαιμόνιο είδα ξανά στο Ανόι του Βιετνάμ με τα χιλιάδες μηχανάκια, στους δρόμους της Ινδίας με το κορνάρισμα να σου σπάει τα αυτιά, αλλά και την Κίνα με τα πολλά αυτοκίνητα και τους άπειρους οδηγούς!

Συμβουλή, σας παρακαλώ μην περάσει από το μυαλό σας να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο για να οδηγήσετε εδώ!!!Μπορείτε να οδηγείτε στην Αίγυπτο με διεθνή άδεια οδήγησης με ισχύ έως και έξι μήνες. Εάν σκοπεύετε να παραμείνετε στην Αίγυπτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για αιγυπτιακή άδεια οδήγησης.

Επίσης πολύ προσοχή, επειδή δεν υπάρχουν ούτε φανάρια σε λειτουργία ούτε διαβάσεις πεζών στους δρόμους αν θέλετε να περάσατε στο απέναντι πεζοδρόμιο πεζοί, πρέπει η να ακολουθήσετε τους ντόπιους και να είσαστε σε ετοιμότητα ή να κάνετε τον σταυρό σας και να προσπαθήσετε!!!

Χρησιμοποιήστε στην πόλη του παλιού Καίρου ένα τουκ τουκ για βόλτες γεμάτες αδρεναλίνη στα στενά δρομάκια της και για να φθάσετε γρήγορα εκεί που θέλετε, δεν σας το προτείνω για μεγαλύτερους δρόμους. Με μισό ευρώ θα σας πάει όπου θέλετε! Είναι για 2 άτομα το πολύ και για κανένα γνωστό λαθραίο δίπλα στον οδηγό που θα πάρει από τον δρόμο.

Επίσης χρησιμοποιήσαμε πολύ uber για τις μεταφορές μας και το συστήνουμε, ειδικά για την διαδρομή μας προς το ξενοδοχείο τα βράδια. Η απόσταση ήταν 13 χλμ από το κέντρο του Καίρου, μείναμε στην ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ και πληρώναμε μόνο 70 λίρες δηλαδή ούτε 4 ευρώ. Οι οδηγοί είναι τρελάρες κάνουν όλα αυτά που σας περιέγραψα πιο πάνω για να φθάσουν στον προορισμό, που πολλές φορές δεν ξέρουν ούτε κατά που πέφτει, για αυτό αν δείτε ότι δεν έχουν gps ανοίξτε το δικό σας για να τους βοηθήσετε. Πάντως θα περάσετε καλά στην διαδρομή, θα πιάσετε κουβεντούλα, θα σας πουν ότι το κάνουν σαν δεύτερη δουλειά, γιατί έχουν γυναίκα και παιδιά που πρέπει να φροντίσουν, θα σας δείξουν στο κινητό ενώ οδηγούν και φωτογραφίες της οικογένειας, θα ρωτήσουν το όνομα σας, τον τόπο καταγωγής σας και φυσικά θα σας ρωτήσουν αν θέλετε να ακούσετε μουσική για να σας βάλουν τις τελευταίες επιτυχίες. Το number 1 και το ya habibi τα ακούσαμε πολλές φορές μην σας πω τα χορέψαμε καθιστοί κιόλας!!!!!

Αν κάθεστε μπροστά και δίπλα από τον οδηγό, φορέστε την ζώνη ασφαλείας αν και το πιθανότερο είναι να σας πει πως δεν χρειάζεται.

Δεν χρησιμοποιήσαμε ταξί γιατί είναι "ακριβά" για τους τουρίστες, ξέρετε ότι συμβαίνει παντού αυτό, αλλά αν πάρετε ταξί κλείστε την τιμή από πριν. Μπορεί ο οδηγός να σας τριγυρίζει ώρες, λόγω κίνησης αλλά και για να βρει τον προορισμό σας, που δεν ξέρει και το ταξίμετρο να γράφει και σίγουρα εσείς θα ανησυχείτε γιατί δεν θα ξέρετε ούτε καν που βρίσκεστε! επίσης να έχετε στο μυαλό σας ότι λόγω του κυκλοφοριακού κομφούζιο δεν είναι σίγουρο ότι θα είσαστε στην ώρα σας, αν έχετε ραντεβού, ξεκινήστε πάντα πιο νωρίς και αφήστε περιθώριο χρόνου γιατί δεν ξέρετε πότε θα φθάσετε.

Επίσης μπορείτε να ανεβείτε σε ένα uber σκούτερ αλλά δεν έχω προσωπική άποψη γιατί ποτέ δεν θα το χρησιμοποιούσα σ αυτήν την τρελή για οδήγηση πόλη, είδα πολλούς οδηγούς με μηχανάκια πεσμένους στο δρόμο.

Στο Κάιρο υπάρχει δημόσια συγκοινωνία και μετρό. Τα δημόσια λεωφορεία έχουν συγκεκριμένες στάσεις. Κυκλοφορούν όμως και πολλά ιδιωτικά βαν τα οποία εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια, σηκώνεις το χέρι για να ανέβεις ενώ έχεις την επιλογή να κατεβείς όπου θέλεις. Στην Αλεξάνδρεια έχει δημόσια λεωφορεία και ιδιωτικά βαν αλλά όχι μετρό.
Το εισιτήριο στοιχίζει 5 λίρες μέχρι 10 λίρες για τις μεταφορές και όλα τα μεταφορικά μέσα είναι γεμάτα, ειδικά στο Κάιρο μια πόλη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων καταλαβαίνεται τι συμβαίνει. Εκτιμήστε την κατάσταση ανάλογα, ειδικά τώρα λόγω covid και επιλέξτε το κατάλληλο μέσο για την μεταφορά σας.

Η Αίγυπτος διαθέτει και σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο όμως δεν χρησιμοποίησα για να έχω να πω κάτι. 



7. Κατάλληλη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος την Αίγυπτο είναι μεταξύ Οκτώβρη και Μάρτη. Οι θερμοκρασίες έφταναν μέχρι και 35 βαθμούς και σκέφτεται ότι νότια και στην έρημο η θερμοκρασία ήταν ανυπόφορη. Φυσικά δεν το συζητώ για τους καλοκαιρινούς μήνες που καίει ο τόπος ειδικά αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε στο νότιο τμήμα της χώρας. Θεωρώ ότι πήγα την πιο ωραία εποχή του χρόνου, αρχές Οκτώβρη και μάλιστα λόγω του covid-19 δεν είχε ορδές και πολυάριθμα γκρουπ, συνάντησα κυρίως μικρές παρέες και μεμονωμένους ταξιδιώτες. Δεν θα επέλεγα ποτέ ένα ταξίδι στην Αίγυπτο την περίοδο των εορτών (Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ούτε το Πάσχα) γιατί την επισκέπτονται πλήθη τουριστών λόγω αδειών αλλά και λόγους ασφαλείας (συνήθως δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Κοπτών Χριστιανών).


8. Για την Αίγυπτο έχουμε ακούσει πολλά και διάφορα, καλά και άσχημα, όλα τα χρόνια που πέρασαν και πολλές φορές τα ταξίδια που είχαμε προγραμματισμένα ακυρώθηκαν περισσότερο για λόγους ασφαλείας, σίγουρα είναι μια χώρα με έντονο το αραβικό στοιχείο αλλά βρίσκεται και στην Αφρική. 2 στοιχεία που γεννούν στον επισκέπτη που θέλει να την επισκεφτεί για πρώτη φορά πολλά ερωτηματικά και φοβίες για αυτό καλό είναι να μην ακούτε ανθρώπους που δεν έχουν πάει ή δεν έχουν ζήσει εκεί και έχουν μόνο ακούσει και μεταφέρουν πολλές φορές λανθασμένα, εμπειρίες από άλλους αλλά να ακούτε εμπειρίες από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει ή ζουν σε αυτή την συναρπαστική χώρα η οποία είμαι σίγουρη θα σας ανταμείψει αν την επισκεφτείτε και εσείς. Η Αίγυπτος είναι σε γενικές γραμμές μια ασφαλής χώρα , τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι χαμηλά σε σχέση με τις ΗΠΑ ή κάποιες χώρες της Ευρώπης. Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και θα προσπαθήσουν να κάνουν τις διακοπές σας όσο το δυνατόν καλύτερες και ευχάριστες γιατί ζουν από τον τουρισμό!

Επίσης συμπαθούν τους Έλληνες και όταν σας ρωτάνε από που είσαστε να τους λέτε, Γιουνάν, θα δείτε ενθουσιασμό στα πρόσωπα σας αλλά και σεβασμό για την χώρα μας. Μου έτυχε από μαγαζάτορα, όταν με ρώτησε από που είμαι και του είπα Υann να πεταχτεί όρθιος από την καρέκλα του, να την καθαρίσει και να μου ζητήσει να καθίσω, να ξεκουραστώ !!Το πρόσωπο του έλαμψε από χαρά, δεν μου ζήτησε ούτε να ψωνίσω, ούτε με ενόχλησε με την συμπεριφορά του, χάρηκε απλά επειδή έπιασε κουβέντα με μια Ελληνίδα!!!

Είναι λοιπόν η Αίγυπτος ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη;

Φυσικά δεν μπορώ να σας απαντήσω με βεβαιότητα ότι ναι θα είναι ασφαλές και το δικό σας ταξίδι, αλλά το δικό μου ταξίδι αρχές του Οκτώβρη του 2021 ήταν απολύτως ασφαλές. Ο guide μου αλλά και άνθρωποι που μένουν εκεί και εργάζονται αλλά και φίλοι Έλληνες που έχουν καταγωγή και την επισκέπτονται τακτικά, με τους οποίους είχα μιλήσει όταν προετοίμαζα το ταξίδι με διαβεβαίωναν ότι η Αίγυπτος είναι μια ασφαλής χώρα και ότι η κυβέρνηση και ο οργανισμός τουρισμού έχουν κάνει πολλές προσπάθειες, ώστε οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς. Αλλωστε είναι μια χώρα που βασίζεται στον τουρισμό και μετά τα γεγονότα και τις επιθέσεις που γίναν τα τελευταία χρόνια και τους στοίχισε αρκετά σε επισκεψιμότητα τουριστών θέλουν οι τουρίστες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς.

Διαπίστωσα με τα δικά μου μάτια ότι στα περισσότερα μέρη που κινείτε ο κόσμος (ντόπιοι και τουρίστες), υπάρχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία, ενώ στα περισσότερα αξιοθέατα γίνονταν καταγραφή και έλεγχος των στοιχείων τόσο κατά την είσοδο όσο και στην έξοδο και έλεγχος στα αυτοκίνητα. Οι εκδρομές εκτός πόλης γινόταν με συνοδεία ενόπλων αστυνομικών ενώ στην εκδρομή μας στην έρημο, μας διέθεσαν για προστασία και ασφάλεια ένα ολόκληρο όχημα με συνοδεία 5 ενόπλων αστυνομικών και στρατιωτών οι οποίοι δεν μας έχασαν στιγμή από τα μάτια τους, ενώ βοήθησαν τον οδηγό μας να αλλάζει και το λάστιχο που έσκασε.

Βασικά το πρόγραμμα που ακολούθησα ήταν για την παρέα μου και το ξενοδοχείο που επιλέξαμε, φροντίσαμε να μην έχει Ευρωπαίους και Αμερικανούς τουρίστες. Ήταν σε μια περιοχή με στρατιωτικές σχολές στο κέντρο της Ηλιούπολης με πολλούς  ντόπιους, Άραβες και Γιαπωνέζους επιχειρηματίες στην πλειονότητα και αυτό με έκανε να αισθάνομαι πιο ασφαλής. Ο έλεγχος στην είσοδο ήταν σχολαστικότατος και μάλιστα σε 2 σημεία εισόδου.

Γενικά κινηθήκαμε αρκετά, μέσα στην πόλη του Καίρου, είτε με το αυτοκίνητο με τον έμπειρο οδηγό μας, είτε με μέσα μεταφοράς (όχι όμως με δημόσια και ιδιωτικά λεωφορεία λόγω covid-19), είτε με τα πόδια, καθίσαμε και φάγαμε σε εστιατόρια με ντόπιους και σε καφέ χωρίς να νιώσουμε ανασφάλεια ούτε στιγμή, τριγυρίσαμε στις αγορές τους την ημέρα και στα στέκια όπου βρίσκεται η νεολαία και κινείται ο κόσμος το βράδυ.

Τώρα εσείς αν ανησυχείτε για το πόσο ασφαλείς θα είσαστε σε ένα ταξίδι στην Αίγυπτο επειδή πάτε πρώτη φορά σε μια ιδιαίτερη χώρα και δεν θέλετε να κάνετε περισσότερα πράγματα από αυτά που πρέπει να δει ένας τουρίστας στην πρώτη σας επίσκεψη, θεωρώ ότι είναι καλύτερα να κλείσετε το ταξίδι στην Αίγυπτο μέσω ενός οργανωμένου ταξιδιωτικού γραφείου με εμπειρία στα ταξίδια, σε τέτοιες χώρες, ώστε και να αισθάνεσαι ασφαλείς σε κάθε βήμα σας.


9. Κάτι που προτείνω για όλα τα ταξίδια είναι μια ταξιδιωτική ασφάλεια. Κάντε μια ετήσια, θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και συμφέρει σε όλους εμάς που ταξιδεύουμε πολλές φορές τον χρόνο και ας είναι αχρείαστη, από το να κάνετε κάθε φορά που ταξιδεύετε μια ξεχωριστή. 
Προβλέψτε και για καλύψεις covid-19 είναι σημαντικό στους καιρούς που ζούμε.


10. Για το φλέγον θέμα covid-19 και αν πρέπει να ταξιδέψετε τέτοια εποχή στην Αίγυπτο, δεν έχω να πω πολλά!! 

Ο καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη του και λειτουργεί ανάλογα. Στην Αίγυπτο η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 5%, λόγω έλλειψης εμβολίων. Η Ελλάδα έστειλε δωρεά με εμβόλια της Αstra Zeneka για να βοηθήσει την Αίγυπτο όπως έκαναν και άλλες χώρες του κόσμου. Τις ημέρες που ήμουν εκεί, διαβάσαμε στα νέα ότι βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εμβολίων πεταμένες στις όχθες του Νείλου.

Το αιγυπτιακό εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και τα εμβόλια που δέχονται και κάνουν στην Αίγυπτο είναι το Εμβόλιο BioNTech, Pfizer, το Εμβόλιο CoronaVac, το Εμβόλιο Johnson & Johnson, το Εμβόλιο Sinopharm BBIBP, το Εμβόλιο Sputnik V, το Εμβόλιο Οξφόρδης, AstraZeneca.

Ρωτήσαμε πολλές φορές και μας διαβεβαίωσαν ότι όσοι ασχολούνται με το τουρισμό είναι εμβολιασμένοι χωρίς όμως να δούμε και πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία για να εκδοθούν πρέπει να πληρώσεις 10 δολάρια. Απλά το πιστέψαμε γιατί έτσι μας βόλευε και εμάς. Μόνο στο τελευταίο ξενοδοχείο, στο Λούξορ οι υπάλληλοι φορούσαν κονκάρδα ότι είναι εμβολιασμένοι και ησυχάσαμε.

Οι θάνατοι είναι περίπου όπως στην Ελλάδα (19.435 θάνατοι 13/11) αν και ο πληθυσμός φθάνει τα 60 εκατομμύρια. Σίγουρα δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των θανόντων ούτε  τα  ημερήσια καταγραμμένα κρούσματα αντιστοιχούν στην πραγματικότητα εκτός και αν εκεί ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς.

Οι μάσκες δεν ξέρω αν είναι υποχρεωτικές, πάντως είδαμε σε πολυσύχναστους χώρους κάποιοι ντόπιοι να τις φοράνε και κάποιοι άλλοι όχι, γενικά δεν προσέχουν, όμως και οι τουρίστες κάνουν τα ίδια αφού σε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους (τάφοι, ναοί κ.α.) κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, δεν τηρούνται οι αποστάσεις, σαν να είμασταν σε προ covid -19 εποχή.

Πάντως η Αίγυπτος άνοιξε τα σύνορα της, στις διεθνείς πτήσεις εδώ και καιρό και δέχεται καθημερινά τουρίστες, όπως και πολλές άλλες χώρες του κόσμου, για την τόνωση της οικονομίας του τουρισμού, με ότι συνεπάγεται  αυτό.....




11. Να μην ξεχαστώ να δεν σας πω, ότι εκτός από τον φωτογραφικό σας εξοπλισμό και το κινητό σας, που θα έχετε μαζί σας για ωραίες φωτογραφίες στην Αίγυπτο ΞΕΧΑΣΤΕ το και ΜΗΝ πάρετε μαζί σας ένα drone. 

Σύμφωνα με τον Αιγυπτιακό Νόμο περί Αεροπορίας σύμφωνα με το Άρθρο 46, πρόταση 8:

«Κανένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν επιτρέπεται να πετάει ή να εργάζεται στην επικράτεια του Κράτους, εκτός εάν έχει λάβει άδεια της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών απαγορεύεται σύμφωνα με τους Κανόνες Εναέριας και Εναέριας Κυκλοφορίας που ορίζονται σχετικά.». 

Από ερεύνα που έκανα είναι πολύ δύσκολο να πάρεις μια ειδική έγκριση από το Υπουργείο Άμυνας για να το φέρεις στην χώρα και να το πετάξεις, άσε που με το που πατάς το πόδι σου στο αεροδρόμιο είναι το πρώτο που σου ζητάνε να δηλώσεις και αν τυχόν το περάσετε, που δεν νομίζω,  σκεφτείτε σοβαρά ότι παντού υπάρχει αστυνομία και έλεγχος και αν το πετάξετε, θα το δουν και σίγουρα θα  γίνει κατάσχεση ενώ πρέπει να πληρώσετε τσουχτερά πρόστιμα από 5.000 ως και 50.000 Εgp ή να πάτε φυλακή. 

Θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν βγάζετε φωτογραφίες αστυνομικούς και στρατιωτικούς χωρίς να έχετε πάρει πρώτα την άδειά τους, το πιθανότερο είναι να μην σας αρνηθούν ή να θέλουν και μια φωτογραφία μαζί σας ή να ζητήσουν να σας βγάλουν μια καλή φωτογραφία όπως αυτοί ξέρουν με αντάλλαγμα ένα φιλοδώρημα στο τέλος (το αντιμετωπίσαμε κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς όμως να είναι κανόνας). Δεν επιτρέπεται και η φωτογράφηση δημοσίων κτηρίων, στρατιωτικών σχολών και εγκαταστάσεων, του προεδρικού μεγάρου και άλλων κτηρίων κατά περίπτωση, δρόμων και δημοσίων χώρων όταν περνούν αυτοκίνητα με τον πρόεδρο, τον δήμαρχο και άλλους επίσημους, μπορεί να σας γίνουν συστάσεις ή ακόμη να σας πάρουν την κάμερα ή το κινητό και να σας ζητήσουν να σβήσετε τις φωτογραφίες.


12. Εδώ θέλω να θίξω το θέμα των εισιτήριων για τους αρχαιολογικούς χώρους που νομίζω ότι είναι σοβαρό και υπολογίσιμο σαν ποσό αφού στην Αίγυπτο δεν υπάρχει ένα ενιαίο εισιτήριο με το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε είσοδο σε κάποιους ναούς, τάφους, μουσεία με έκπτωση όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. 

Κάθε φορά που επισκέπτεστε κάποιο αξιοθέατο θα πρέπει να πληρώνεται ξεχωριστά το αντίτιμο για ότι θέλετε  να επισκεφτείτε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει εκ των προτέρων να είσαστε διαβασμένοι γιατί σε ένα μουσείο  ή ένα αρχαιολογικό χώρο μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε και δεύτερο και τρίτο εισιτήριο για να δείτε κάποιες σημαντικές εκθέσεις ή κάποιους σημαντικούς τάφους ή ναούς. Επί πλέον μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε εισιτήριο για την χρήση της κάμερας, ενώ με το κινητό μπορείτε να τραβήξετε βίντεο και φωτογραφίες δωρεάν.
Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι στο Αιγυπτιακό μουσείο πλήρωσα για την χρήση κάμερας 50 EGP, εισιτήριο εισόδου 200 EGP .

Στην Σακκάρα- Saqqara στον τάφο του Ουνούς μόλις σήκωσα την κάμερα για φωτογραφία ο φύλακας μου ζήτησε το εισιτήριο για την κάμερα και φυσικά έκανα ότι δεν καταλαβαίνω τι μου λέει και την έβαλα στην θήκη της, γιατί το πιθανότερο ήταν να ζητήσει χρήματα και να τα βάλει στην τσέπη του αφού δεν είχα βγάλει εισιτήριο στα εκδοτήρια. Στην Κοιλάδα των Βασιλέων Valley of the Queens η κάμερα έμεινε στην τσάντα και δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου καθώς χρειάζονταν να βγάλω ένα αλμυρό εισιτήριο για την χρήση της. 

Συνολικά στις 10 ημέρες επισκέψεων μου σε αξιοθέατα και μνημεία πρέπει να πλήρωσα έως και 3.000 EGP (έχω χάσει κάποια εισιτήρια και δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό), ένα ποσό αρκετά σημαντικό,  που θα πρέπει να έχετε υπόψιν στο προϋπολογισμό του ταξιδιού σας.

Επί πλέον να έχετε υπόψιν ότι τα εισιτήρια εκδίδονται στην είσοδο των αρχαιολογικών χώρων όλα μαζί και δεν συμφέρει να πηγαινοέρχεστε κάθε φορά που θυμηθήκατε ότι θέλετε να επισκεφτείτε και κάτι ακόμη, διότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ο ήλιος ανελέητος. Επίσης δεν υπάρχουν φυλλάδια με πληροφορίες και για το τι πρέπει να δείτε και που βρίσκεται το κάθε μέρος που έχετε προγραμματίσει να να επισκεφτείτε.

Για αυτό θα σας προτείνω να κάνετε χρήση ενός guide-αιγυπτιολόγου- ξεναγού που θα σας ενημερώσει με πολλές πληροφορίες για την ιστορία της Αιγύπτου και των μνημείων που πρόκειται να δείτε, θα σας πάει με ασφάλεια στους χώρους χωρίς να περιπλανιέστε και να ψάχνεστε, χάνοντας πολύτιμο χρόνο, αλλά θα σας βοηθήσει και στην έκδοση των εισιτήριων, ενημερώνοντας σας για τις τιμές και τι σημαντικό πρέπει να δείτε και αν είναι ανοιχτό την ημέρα και την ώρα που θα βρεθείτε εκεί (σημειώστε ότι κάποια αξιοθέατα όπως οι τάφοι δέχονται συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών ημερησίως).


Για παράδειγμα στην Κοιλάδα των Βασιλέων όπου είναι επισκέψιμοι για το κοινό, 18 από τους 63 τάφους, σπάνια είναι ανοιχτοί όλοι μαζί. θα πληρώσετε εισιτήριο εσόδου για επίσκεψη σε 3 τάφους 240 EGP, χωριστό εισιτήριο για την κάμερα 300 EGp ? αλλά πρέπει να βγάλετε και εισιτήρια για να επισκεφτείτε κάποιους ακόμη σημαντικούς τάφους. Υπολογίστε περίπου 1000 λίρες, μαζί με την κάμερα για την επίσκεψη σας στα πιο σημαντικά.
Ο τάφος του Τουταγχαμών δεν περιλαμβάνεται στην κανονική τιμή του εισιτηρίου. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ακόμη εισιτήριο για τον τάφο το ενώ πρέπει να πληρώσετε και για τον τάφο του του Ραμσή Β΄ κλπ κλπ

Πριν μπείτε στους τάφους συγκεντρώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε από τον ξεναγό για τα σημαντικά που πρέπει να δείτε μέσα, γιατί δεν τους επιτρέπεται η είσοδος και η ξενάγηση εσωτερικά, ο λόγος είναι να μην μένουν περισσότερη ώρα οι τουρίστες και να γεμίζουν ασφυκτικά οι τάφοι και έτσι καταστρέφονται τα εκθέματα.

Εμείς είχαμε μαζί μας τον Μισέλ έναν ευγενικό και ακούραστο άνθρωπο, που βοήθησε πάρα πολύ στην άριστη υλοποίηση του προγράμματος αλλά και στις ξεναγήσεις με τις γνώσεις του και την εμπειρία του και αν αποφασίσετε να πάτε στην Αίγυπτο στείλτε μου μνμ να δώσω περισσότερες πληροφορίες. Μας ήταν απαραίτητος σ όλο το ταξίδι μας, περάσαμε τέλεια μαζί του και θα έχουμε την χαρά να τον έχουμε μαζί μας και στο επόμενο ταξίδι μας στην Αίγυπτο.


13. Επειδή το WiFi είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πια, δεν νομίζω ότι θα σας καλύπτει το αργό ίντερνετ των ξενοδοχείων ή στα μέρη όπου κάθεστε να φάτε ή να ξεκουραστείτε, όπου δεν είναι και ασφαλές. Σίγουρα θα το χρειαστείτε όλη την ημέρα, είτε για πληροφορίες, είτε για επικοινωνία, είτε για την δουλειά σας. Προτείνω λοιπόν να αγοράσετε μια τοπική κάρτα SIM μόλις φθάσετε στο αεροδρόμιο και παραλάβετε τις αποσκευές σας από το κιόσκια που διαθέτουν οι εταιρείες , Vodafone, Orange και Etisalat. Η Vodafone και η Etisalat βρίσκονται στη ζώνη αποσκευών 4 και 5 και η Orange στη ζώνη αποσκευών 1.
Χρειάζεται το διαβατήριο σας και με ελάχιστα χρήματα ή την χρήση πιστωτικής κάρτας, αγοράστε internet. Αγόρασα 10GB και χρόνο ομιλίας μόνο τοπικά όχι προς Ελλάδα και μου έφτασαν μια χαρά για τις 10 μέρες που έμεινα στην χώρα. Δυστυχώς δεν θα την έχω για το επόμενο ταξίδι μου γιατί αν δεν επαναφορτιστεί εντός 2μηνου ακυρώνεται. Στην Αίγυπτο δεν υπάρχει ακόμα 5G άρα βολευτείτε με 4G.


14. Αν βρεθείτε σε δυσκολία επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καλέστε το 122 (αστυνομία), το 123 (ασθενοφόρο) ή το 180 (πυροσβεστική).


15.Αν χρειαστείτε την στήριξη της Πρεσβείας, επικοινωνήστε με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο (κλείστε ραντεβού για να σας δεχτούν)
18 Aisha El Taymouria-Garden City-114 51 Cairo
tl 00202-27950443, 27955915, 27951074
fax 00202-27940684
e-mail grgencon.cai@mfa.gr


15. Οι ντόπιοι μιλάνε αραβικά, όμως στα τουριστικά μέρη και τα ξενοδοχεία θα συνεννοηθείτε και στα Αγγλικά.

16. Η Αίγυπτος χρησιμοποιεί τις πρίζες τύπου C και F. Να έχετε πάντα μαζί σας έναν αντάπτορα αν και στο ξενοδοχείο δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα αλλά και ένα πολύπριζο γιατί πολλές φορές τα ξενοδοχεία δεν έχουν τόσες πολλές πρίζες για να φορτίσετε όλες τις συσκευές σας. Ένα powerbank έλυσε το πρόβλημα της φόρτισης κατά την διάρκεια της ημέρας που μέναμε ώρες έξω αλλά και στα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήσαμε, είχαμε την δυνατότητα φόρτισης.

 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ, την Αίγυπτο την επισκέφτηκα επιτέλους πρώτη φορά φέτος μετά από πολλές αναβολές και ακυρώσεις τα προηγούμενα χρόνια που οφείλονταν κυρίως σε θέματα ασφάλειας.

Ήταν το πρώτο μου ταξίδι μετά από 20 μήνες αποχής από τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της πανδημίας του covid-19. Δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή που πήγα σ αυτή την χώρα, την θεωρώ ασφαλή και οι κάτοικοι της είναι φιλικοί ειδικά με τις Ελληνίδες και μάλιστα τις ξανθιές, δεν αισθάνθηκα να απειλούμαι από κανέναν και από τίποτα ούτε στιγμή, είτε περπατούσα μόνη μου είτε με την παρέα μου στους πολύβουος δρόμους και τα στενά σοκάκια του Καΐρου, ίσως πρόσεξα λίγο παραπάνω τα αυτοκίνητα που κινούνται με τρελούς ρυθμούς στους δρόμους, ίσως φόρεσα την μάσκα μου λίγο παραπάνω σε κάποια πολυσύχναστα σημεία και εσωτερικούς χώρους κυρίως στις επισκέψεις μου στα μνημεία.

Πρόσεξα τι έφαγα και που το έφαγα και έτσι δεν αντιμετώπισα άλλα ανεπιθύμητα προβλήματα χωρίς να χάσω την ευκαιρία να δοκιμάσω τοπική κουζίνα, εκτός των ξενοδοχείων, σε τοπικά μαγαζιά.

Πρόσεξα το ντύσιμο μου και την συμπεριφορά μου, δεν ξέχασα στιγμή ότι βρέθηκα σε μια μουσουλμανική χώρα.

Πήγα την πιο ωραία εποχή, αρχές Οκτώβρη, που δεν είχε ορδές και πολυάριθμα γκρουπ, συνάντησα κυρίως μικρές παρέες και μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Έμεινα πολλές φορές με το στόμα ανοιχτό από αυτά που είδα, μνημεία αξιοθέατα, πολιτισμό, λάτρεψα ακόμη μια φορά την έρημο και απόλαυσα την ηρεμία του Νείλου.

Αισθάνθηκα χαρά, ανακούφιση, δέος, συγκίνηση και όλα αυτά που σου προσφέρει ένα ταξίδι!!!

Ήδη έχω ανοίξει τους χάρτες ενώ ψάχνω να βρω εισιτήρια για το νέο ταξίδι που ετοιμάζω στην Αίγυπτο όχι στα ίδια μέρη γιατί τώρα κατάλαβα ότι η Αίγυπτος δεν τελειώνει σ ένα ταξίδι, είναι ανεξάντλητη....











TRIPS AND DREAMS

10 σχόλια:

  1. Ήταν μία χρονιά που έκλεισα ταξίδι για Αίγυπτο αλλά κάτι συνέβη και τελικά πήγα Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προγραμμάτισε το πάλι για την Άνοιξη, μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς την Αίγυπτο, για οποία επιπλέον πληροφορία μην διστάσεις να με ρωτήσεις, στείλε μου e-mail

      Διαγραφή
  2. Καταπληκτικό άρθρο, καταπληκτικό ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελειο άρθρο!!πως μπορώ να επικοινωνήσω με τον ξεναγό σας;θα επισκεφτούμε την Αίγυπτο τα χριστουγεννα! Κωνσταντινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στείλτε μου τα στοιχεία σας στο μειλ μου, να έρθει ο ιδιος σε επαφή μαζί σας, αν είναι διαθέσιμος για τα Χριστούγεννα

      Διαγραφή
  4. Η Αίγυπτος είναι το ταξίδι που ονειρεύομαι από μικρή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σας εύχομαι να το πραγματοποιήσετε σύντομα, εμείς ετοιμαζόμαστε για το δεύτερο ταξίδι μας στην υπέροχη αυτή χωρα.

      Διαγραφή