Göre -ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ (ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ)

Κατευθυνόμενοι από το Προκόπι ( UGRUP ) προς την κοιλάδα IHLARA, την προσοχή μου τράβηξε, σε μια πλαγιά λίγο έξω από την Νεάπολη (Nevşehir) ένα χωριό, το Göre το όποιο είχε το εξής περίεργο.


Το ένα μέρος του είχε χρωματιστά σπιτάκια και έδειχνε ότι έχει ζωή ενώ το υπόλοιπο μισό, ήταν άχρωμο και φαινόταν έρημο. Τα σπίτια του ήταν ακατοίκητα και χωρίς σκεπές θα έλεγα ότι μου έμοιασε ερημωμένο.

"Ναι, το ένα κομμάτι του χωριού, κατοικείται από τους Τούρκους, ενώ το υπόλοιπο χωριό, εκεί που κάποτε έμεναν Ρωμιοί, είναι άδειο μου είπε ο Ιμάμ ο guide μας και συνέχισε να μου δίνει πληροφορίες.




Είναι ακατοίκητο από το 1923 λόγω της συνθήκης για ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μέχρι τότε και για 1700 χρόνια, ζούσαν και συνυπήρχαν ειρηνικά οι Τούρκοι με τους Ρωμιούς, οι οποίοι μιλούσαν Τουρκικά αλλά είχαν κρατήσει την Ελληνική γραφή και την θρησκεία τους, οι Ρωμιοί ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Απόδειξη για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο λαών για πολλά χρόνια είναι οι μιναρέδες στα τζαμιά, από την μια μεριά και η εκκλησίες από την άλλη, αλλά και οι μαρτυρίες τους .


Το 1924 μετακινήθηκαν 2.000.000 άνθρωποι, 1.500.000  Ρωμιοί από την Τουρκία προς την Ελλάδα και 500.000 Τούρκοι από πόλεις της Ελλάδας προς την Τουρκία.



Ό
ταν οι Ρωμιοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, παίρνοντας μόνο τα τιμαλφή και τα απαραίτητα μαζί τους, κανένας Τούρκος δεν ήθελε να πάει να μείνει σ αυτά. Έτσι ερήμωσαν και μέρα με την μέρα καταστράφηκαν.

Τα σπίτια έμειναν ακατοίκητα από φόβο γιατί οι Τούρκοι πίστευαν ότι οι Ρωμιοί είχαν ρίξει πίσω τους "κατάρα" να μην ευημερήσει και να μην προκόψει, οποίος ξένος μείνει σ αυτά.


Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας από τότε, τα σπίτια έμειναν ακατοίκητα και στα μάτια μας η μισή πόλη φαίνεται σαν μια "πόλη - φάντασμα" ενώ ακριβώς δίπλα της όλα λειτουργούν κανονικά. Τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία αποφάσισε να αναστηλώσει το χωριό, αφού βλέπουν την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και τα οφέλη που θα αποκομίσουν.

Göre Kasabası-Nevşehir

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου