SUMMER STORIES FROM GREECE 2019 - ΔΙΑΔΡΟΜΗ Νο 1 - ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ - ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΚΟΡΗΣ -ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ - ΒΡΟΝΤΟΥ

Φέτος το καλοκαίρι είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Με αφετηρία τον Πλαταμώνα (για τον οποίο σας έχω μιλήσει και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ platamon for ever!) και αφού κάναμε αρκετά μπάνια, στα πεντακάθαρα νερά και στις πανέμορφες παραλίες του, η παρέα αποφάσισε να πάρει τα βουνά και ειδικά τις ημέρες με καύσωνα που και το φετινό καλοκαίρι  μας χάρισε απλόχερα.



Έτσι λοιπόν επιλέξαμε κάποιες εύκολες διαδρομές σε Όλυμπο και Κίσσαβο και σε περιοχές που μπορεί ο καθένας μας, να φτάσει εύκολα με το αυτοκίνητο και λίγο περπάτημα μέσα στην φύση και να γνωρίσει τα φυσικά τόπια της περιοχής, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τα μουσεία, τα χωριά και τις πλατείες τους, τα καφενεία και τις ταβέρνες, να φάει αγνά προϊόντα να πιάσει κουβέντα με τους ντόπιους αλλά να συνδυάσει και ένα μπάνιο στα παράλια του Νομού Λάρισας και του Νομού Πιερίας, μετά το κατέβασμα από τα βουνά.

Από πολλά χρόνια πριν, ήθελα να ανέβω στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος, το βουνό των 12 θεών άλλα επειδή οι καλοκαιρινές μου διακοπές περιλάμβαναν ξενύχτια μέχρι πρωίας στον Πλαταμώνα και την γύρω περιοχή και "πρωινό ξύπνημα" κατά τις 1 το μεσημέρι όλο και αναβάλλονταν η εξερεύνηση αυτού του βουνού για αργότερα.

Πρωινό ξύπνημα λοιπόν φέτος, μην τρομάζετε κατά τις 7,30 το πρωί εννοώ και ξεκινάμε με ένα ποτήρι καφέ στο ένα χέρι και ένα χάρτη στο άλλο....φυσικά το gps απαραίτητο εργαλείο μας, φροντίστε ο πάροχος της κινητής τηλεφωνίας σας να είναι ο σωστός! γιατί κάποιοι, ονόματα δεν λέμε, άλλα υπόσχονται άλλα από σήμα μηδέν.

Γνωρίζοντας ότι ο Όλυμπος δεν είναι και το πιο εύκολο βουνό μελετήσαμε τις διαδρομές μας ώστε να μην έχουμε δυσκολίες αλλά να το εξερευνήσουμε και να το χαρούμε, με καθημερινή επιστροφή το απόγευμα στην βάση μας.




ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1
ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ - ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ - ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΚΟΡΗΣ -ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ - ΒΡΟΝΤΟΥ




Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το χωριό Δίον, το οποίο θα επισκεφτούμε για να δούμε τον αρχαιολογικό χώρο, σε επόμενη διαδρομή, προσπερνάμε στα 2 χλμ, το χωριό Καρίτσα και φτάνοντας μετά από 1 χλμ πριν την διασταύρωση κατευθυνόμαστε προς Βροντού, μέσα από μια όμορφη διαδρομή θα φτάσετε στο πάρκινγκ της Αγίας Κόρης, μόλις 5 χλμ απόσταση, περίπου 10 λεπτά, από το χωριό Βροντού και αφού παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στο πάρκινγκ που θα βρείτε στην είσοδο της απότομης χαράδρας του Ολύμπου, ξεκινήστε την κατάβαση των 173 σκαλιών, που σε κάποια σημεία είναι απότομα και φθαρμένα από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, όμως το κατέβασμα τους δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας φορώντας βεβαίως τα κατάλληλα παπούτσια, ενώ θα σας ανταμείψει η διαδρομή μέχρι να βρεθείτε στο ρέμα με τα τρεχούμενα νερά που διαρρέει την χαράδρα και εκεί θα βρείτε στο ξωκλήσι της Αγίας Κόρης χτισμένο δίπλα σ ένα δένδρο. 


Στο εκκλησάκι βρίσκεται το Αγίασμα της Αγίας κόρης που θεωρείται από τους κατοίκους θαυματουργό, ενώ αν προχωρήσετε στο μονοπάτι θα βρείτε μια σπηλιά όπου λέγεται ότι κρύφτηκε η Αγία Κόρη για να σωθεί, απ' έξω υπάρχουν τάματα τα οποία είναι ρούχα κρεμασμένα στα κλαδιά των δένδρων κάτι που δεν το ξαναείδα κάπου αλλού και μου φάνηκε πολύ παράξενο. 



Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ιστορία της Αγίας Κόρης, πως βρέθηκε εδώ και πως χτίστηκε το ξωκλήσι, θα σας διηγηθώ την πιο γνωστή και εσείς μπορείτε να ψάξετε και να μάθετε για τις υπόλοιπες....


Η ιστορία λέει ότι η Αγία Κόρη, ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στην περιοχή της Ηπείρου, όταν την είδε ο Πασάς θέλησε να την πάρει στο χαρέμι του, τότε το κορίτσι (κόρη) το έσκασε παίρνοντας μαζί της μια εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας και αναζήτησε καταφύγιο στα βουνά, κάποια στιγμή έφτασε στον Όλυμπο, στην περιοχή της Βροντούς. Ο πασάς που θύμωσε πολύ, μόλις έμαθε ότι έφυγε, έστειλε τους δικούς τους ανθρώπους μαζί με τα σκυλιά τους, να την βρουν και να την φέρουν πίσω. Την κυνηγούσαν λοιπόν στα βουνά μέχρι που ανακάλυψαν ότι βρίσκεται στην Βροντού, τότε η κόρη για να γλυτώσει κατέβηκε στην χαράδρα, όμως κουράστηκε και κρύφτηκε στην κουφάλα ενός δέντρου και άρχισε να προσεύχεται, ζητώντας την βοήθεια της Παναγίας για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Η Παναγία που άκουσε την προσευχή της και ενώ οι στρατιώτες πλησίαζαν, έκλεισε τον κορμό του δένδρου γύρω από την κόρη ώστε να μην την βρουν. Έτσι λοιπόν αφού δεν την έβρισκαν επέστρεψαν και ενημέρωσαν τον Πασά ότι δεν βρέθηκε η Κόρη η οποία μάλλον έπεσε από τις απότομες πλαγιές της χαράδρας και σκοτώθηκε. Η κοπέλα ξεχάστηκε από όλους αφού δεν εμφανίστηκε ξανά, όταν μετά από χρόνια ένας υλοτόμος της περιοχής κόβοντας ένα δένδρο βρήκε στο εσωτερικό του έναν σκελετό ενώ ταυτόχρονα άρχισε να αναβλύζει μέσα από το δένδρο αγίασμα. Όσοι είχαν ακούσει την ιστορία του κοριτσιού το συνέδεσαν με τον σκελετό και αμέσως έκτισαν ένα εκκλησάκι στον κορμό του δένδρου.



 Επειδή κανένας δεν θυμόταν το όνομά της, ονόμασαν το εκκλησάκι Αγία Κόρη και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα σαν Αγία ούτε υπάρχει γιορτή στο εορτολόγιο. Όμως την γιορτάζουν την ημέρα της Αγίας Τριάδας.
 Επίσης τελούνται πολλές λειτουργίες κατά την διάρκεια του χρόνου από πιστούς που καταφτάνουν μέχρι εδώ για να προσκυνήσουν. Λέγεται ότι πριν το 1940 στο ξωκλήσι υπήρχε και η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας , όμως σήμερα δεν υπάρχει, εξαφανίστηκε ίσως κάποιοι την έκλεψαν ή καταστράφηκε.



Αφού ανάψετε ένα κεράκι και ξεκουραστείτε πάρτε βαθιές ανάσες και ετοιμαστείτε να ανεβείτε τα 173 σκαλιά, είναι λίγο δυσκολότερο αλλά αν κάνετε κάποιες στάσεις για να απολαύσετε την θεά στην χαράδρα και τους απόκρημνους βράχους θα φτάσετε στο πάρκινγκ χωρίς να το καταλάβετε. Ελαφρά ρούχα, κατάλληλα παπούτσια και ένα μπουκάλι νερό κρίνονται απαραίτητα.

ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΚΟΡΗΣ 

Αφού φτάσετε στο αυτοκίνητο φορέστε το μαγιό σας πάρτε και μια πετσέτα και ξεκινήστε για το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στους καταρράκτες της Αγίας Κόρης, ακολουθήστε τα σημάδια που υπάρχουν στην διαδρομή για να φτάσετε. Είναι μια 10λεπτη διαδρομή μέσα από ένα εύκολο μονοπάτι, μέσα σε πανύψηλα δένδρα για να φτάσετε στην φυσική πισίνα με τον καταρράκτη που πέφτει από ψηλά, τα πεντακάθαρα σμαραγδένια λόγω της φύσης, παγωμένα νερά όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας ή να ανεβείτε στα βράχια για βουτιές από ψηλά.




 Αν είσαστε τυχεροί και δεν πέσετε πάνω σε γκρουπ με τουριστικό λεωφορείο απολαύστε το μπάνιο σας, αλλιώς περιμένετε λίγο να φύγουν, δεν μένουν για πολύ ώρα εκεί, έρχονται συνήθως για φωτογραφίες και φεύγουν. 




Μια διαφορετική εμπειρία στα καθαρά νερά της λίμνης που θα σας ανταμείψει και θα σας ξεκουράσει μετά τα 173 σκαλιά. Μια καλή ιδέα είναι να φέρετε μαζί σας φαγητό και να καθίσετε κάτω από τον σκιά των δένδρων, δίπλα στα νερά και να φάτε. Προσοχή όμως δεν ανάβουμε φωτιά για να ψήσουμε, απαγορεύεται αυστηρά μέσα στο δάσος.

ΒΡΟΝΤΟΥ 


Η ΒΡΟΝΤΟΥ είναι ένα μεγάλο χωριό σε υψόμετρο 120 μέτρων και έχει πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους. Το παλιό χωριό Βροντού βρισκόταν σ άλλη θέση από την σημερινή και θα το επισκεφτούμε στην συνέχεια.
 Θα βρείτε ταβέρνες και καφέ άλλα υπάρχουν και πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα, αφού αποτελεί την είσοδο για τον Όλυμπο από την βόρεια πλευρά του. 



Από εδώ οι ορειβάτες ξεκινάνε τις διαδρομές για το ορειβατικό καταφύγιο "Κρεβάτια" που βρίσκεται σε υψόμετρο 1,100 μέτρα. Εντάξει μην φοβάστε δεν θα σας πάω από τα μονοπάτια τόσο ψηλά, είπαμε θα κάνουμε εύκολες διαδρομές, κυρίως με το αυτοκίνητο και εύκολο περπάτημα στην φύση.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ - ΒΡΟΝΤΟΥ



Μετά την στάση μας στην Βρόντου για εφοδιασμό με καφέ και νερό συνεχίζουμε και στα 4 χιλιόμετρα από το χωριό συναντάμε την Αγία Τριάδα, σε υψόμετρο 500μ. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτίστηκε τον 14ο αιώνα και στέκει εντυπωσιακή επάνω σε ένα βράχο σε μια απότομη πλαγιά του Ολύμπου ενώ από κάτω περνάει το ρέμα της Αγίας Τριάδας, ένα από τα μεγαλύτερα ρέματα του Ολύμπου.

Σίγουρα αξίζει τον κόπο να την επισκεφτείτε. Στο εσωτερικό  θα βρείτε πολλές εικόνες άλλα και τοιχογραφίες στο εμπρόσθιο τμήμα του, που η τελευταία χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. 





Μην παραλείψετε να ανοίξετε την πόρτα και να βγείτε στον εξώστη, που κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από το ρέμα, για θεά στις απόκρημνες πλαγιές του Ολύμπου και για να δείτε το μεγάλο ρέμα που τις διαρρέει. Βέβαια την εποχή που πήγαμε εμείς δεν είχε νερό, αλλά φανταστείτε τι θα γίνεται εκεί τον χειμώνα. Στο ρέμα κάθε χρόνο το καλοκαίρι γίνεται ένα από τα πιο γνωστά river party της Ελλάδας.



Λέγεται ότι η εκκλησία είχε δυο ορόφους που συνδέονταν με μια ξύλινη σκάλα η οποία κάηκε και δεν υπάρχει σήμερα. Αντί αυτής έξω από την εκκλησία υπάρχει μια στενή εξωτερική σκάλα που θα σας οδηγήσει σε μια σπηλιά, ασκηταριό που αποτελούσε το ισόγειο και μάλλον βρίσκονταν τα κελιά των μοναχών.

ΠΑΛΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥ- ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Φεύγοντας από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και κατεβαίνοντας στα 400 μέτρα υψόμετρο είναι αδύνατον να μην παρατηρήσεις τα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου χωριού με απομεινάρια από ερειπωμένα πέτρινα κτίσματα, ένα χωριό φάντασμα κατάλληλο για να γυριστεί μια ταινία θρίλερ και αφού μας τράβηξε την προσοχή ήταν αδύνατον να μην το επισκεφτούμε γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν θα βρίσκαμε ψυχή εκεί.




Το χωριό Παλιά Βρόντου κτίστηκε εδώ το 1700 και οφείλει το όνομα του στο ρέμα της Αγίας Τριάδας ή ρέμα Παπά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ορμητικά ρέματα του Ολύμπου. Παλιά ονομάζονταν και Βροντούσα και το όνομα της, το οφείλει στη βροντή που κάνει το ρέμα της Αγίας Τριάδας, κατά το πέρασμά του από το χωριό. Αυτός ήταν και ένας λόγος που το εγκατέλειψαν οι κάτοικοι του και μεταφέρθηκαν στην σημερινή Βροντού.



Έκτος από τα εγκαταλειμμένα και ερειπωμένα σπίτια δεξιά και αριστερά του ασφαλτοστρωμένου δρόμου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στο κέντρο του χωριού, την εκκλησιά του Αγίου Νικολάου, η οποία χρονολογείται περί τον 16ο αιώνα. Η αρχική εκκλησία η οποία κτίστηκε όταν δημιουργήθηκε το χωριό το 1700 ήταν ξύλινη ενώ αργότερα κτίστηκε μια πέτρινη, ενώ στην συνέχεια το 1879 ανακαινίστηκε και έτσι σήμερα βλέπουμε έναν τρίκλιτο ναό Βασιλικού ρυθμού, κεραμοσκέπαστο, με δάπεδο από πλάκες. Το καμπαναριό και το Άγιο Βήμα είναι κτισμένα από πωρόλιθο. Είναι το μόνο διατηρητέο μνημείο στο χωριό.



Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει μια μεγάλη πλατεία όπου κάθε χρόνο την 3η μέρα του Πάσχα αναβιώνει το "τραπέζι της Αγάπης", μαζεύεται κόσμος και προσφέρεται γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί με την συνοδεία μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων.
Μπορείτε να προσχωρήσετε για να δείτε και από εδώ τις πλαγιές του Ολύμπου και το ρέμα της Αγίας Τριάδας να περνά δίπλα από το ερημωμένο χωριό.




Τips

Μην ξεχάσετε μαγιό και πετσέτα για το μπάνιο σας στους καταρράκτες.

Φορέστε άνετα, δροσερά ρούχα και παπούτσια κλειστά, για περπάτημα.

Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό έστω και άδειο, για να το γεμίσετε  με γάργαρο, καθαρό νερό που φτάνει στις πηγές, ψηλά από τον Όλυμπο .

Μια πασμίνα ή ένα σεμνό ευκολοφόρετο ρούχο μπορεί να σας χρειαστεί για την είσοδό σας σε εκκλησίες και μοναστήρια.

Η διαδρομή είναι εύκολη χωρίς ιδιαίτερη και δύσκολη πεζοπορία, οι δρόμοι είναι στις περισσότερες διαδρομές ασφαλτοστρωμένοι με αρκετά καλή οδική σήμανση ώστε να μην χαθείτε, οι διαδρομές είναι όμορφες μέσα στην φύση και τα βουνά και σε μερικά σημεία η θέα μέχρι το Αιγαίο σε αποζημιώνει. Οι δρόμοι είναι ασφαλείς χωρίς όμως να αναπτύσσετε μεγάλες ταχύτητες, γιατί έχουν κίνηση λόγω των επισκεπτών στην περιοχή άλλα και ζώα που βόσκουν ανενόχλητα και μπορούν να πεταχτούν ξαφνικά μπροστά σας.

Ένα μίνι φαρμακείο με τα απαραίτητα θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει πάντα μαζί σας, όπως και ένα αντηλιακό.

Για το κινητό σας τηλέφωνο δεν σας υπόσχομαι ότι θα έχετε σήμα σ όλα τα σημεία άλλα αυτό είναι θέμα παροχέα και πρέπει να το δείτε γενικότερα, κάποιες εταιρίες έχουν πρόβλημα παντού.

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής σας θα σας προτείνω μια στάση στο χωριό Καρίτσα και μια επίσκεψη στις ταβέρνες του στο κέντρο του χωριού για να απολαύσετε  ψητό αρνάκι και κατσικάκι, σαλάτες, τυριά και τοπικά προϊόντα της περιοχής.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου