SUMMER STORIES FROM GREECE 2019 - ΔΙΑΔΡΟΜΗ Νο 2- ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Σήμερα ο καιρός δεν είναι για μπάνιο και έτσι αποφασίσαμε να γνωρίσουμε μια καινούργια περιοχή, με ενδιαφέροντα αξιοθέατα θρησκευτικού τουρισμού αυτή τη φορά. 




Η γνωστή διαδρομή, Πλαταμώνας, περνάμε τα χωριά Πλατανάκια, Δίον, Καρίτσα στο τέλος το αυτοκίνητο θα μας πηγαίνει μόνο του, για να βρεθούμε στο χωριό Κονταριώτισα. Ένας μεγάλος οικισμός σήμερα, στον νομό Πιερίας, απέχει μόνο 9 χλμ από την Κατερίνη είναι γνωστός από την αρχαιότητα, αναφέρεται με το όνομα Πιερίς,  πόλη λατρείας του Ορφέα. Στην περιοχή βρέθηκαν νομίσματα, επιτύμβιες στήλες, αγγεία από την ρωμαϊκή εποχή τα οποία σήμερα μπορείτε να συναντήσετε σε επίσκεψη σας, στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης υπάρχουν βάσεις κιόνων και υδραγωγείο που χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Αδριανό.
Αργότερα με την μικρασιατική καταστροφή το 1924, εγκαταστάθηκαν εδώ οι κάτοικοι του Νεοχωρίου Χηλής (Κων/πολη, Μ.Ασία) οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα πατρογονικά τους εδάφη και κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Κονταριώτισσα, όπου και ίδρυσαν τον Β'  ή  "προσφυγικό" συνοικισμό. 80 χρόνια μετά, ανεγέρθηκε αναμνηστική στήλη στην πλατεία του συνοικισμού, ως ένδειξη φόρου τιμής στην πατρίδα των προσφύγων.


O βυζαντινός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου





Προσπερνώντας το χωριό με κατεύθυνση προς το γυναικείο Μοναστήρι του Οσίου Εφράιμ που θα είναι και ο τελικός μας προορισμος, παρακάμπτουμε τον κεντρικό δρόμο για να οδηγηθούμε στην κορυφή ενός λοφίσκου και στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα κτίσμα βυζαντινού ρυθμού που χρονολογείται μεταξύ του 7ου και 8ου αιώνα και θεωρείται το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της Πιερίας.


Ένας εντυπωσιακός ναός με τρούλο, που αξιζει μια στάση για να θαυμάσετε τον αρχιτεκτονικό του ρυθμό, τα υλικά από τα οποία είναι χτισμένος και τα έφεραν έως εδώ από το Δίον αλλά και στο εσωτερικό του, τον τρούλο που διακοσμείται από ένα σπάνιο εικονογραφικό πρόγραμμα με το Χριστό Παντοκράτορα, ενώ στο εξωτερικό μπορείτε να δείτε την τοιχογραφία με  την Κοίμηση της Θεοτόκου πάνω από την πόρτα εισόδου (15ος ή 16ος αι.). 

Δυστυχώς το εσωτερικό του ναού ήταν κλειδωμένο και δεν υπήρχε κάποιος για να μας ανοίξει να μπούμε μέσα, όμως μια ματιά από τα παράθυρα την ρίξαμε και βγάλαμε και την απαραίτητη φωτογραφία. 



Ίσως την επόμενη φορά σταθούμε πιο τυχεροί, ενώ δώσαμε υπόσχεση να έρθουμε, όταν μπορέσουμε ανήμερα της Παναγίας, τον 15Αύγουστο, που γιορτάζει και λειτουργεί.



Η Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου

 Συνεχίζουμε στον επαρχιακό δρόμο για να φτάσουμε στο γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ που χτίστηκε το 1983 πάνω στον λόφο  στην θέση "Παναγιά" εκεί οπού βρίσκονται τα σύνορα Ολύμπου και Πιερίων Ορέων. 

Είναι η δεύτερη φορά που το επισκέφτηκα την τελευταία 10ετια και διαπίστωσα ότι το μοναστήρι εκτός του ότι έχει μεγαλύτερη έκταση τώρα, αφού οι μοναχές αγόρασαν μεγαλύτερη έκταση από τους Βλάχους της περιοχής έχει και περισσότερα κτίσματα (ναοί, ξενώνες, βοηθητικοί χώροι,κήποι κ.α. ) εξακολουθεί όμως να γοητεύει τον επισκέπτη-προσκυνητή ειδικά με τους καταπράσινους εξωτερικούς κήπους και σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα επίγειο παράδεισο. 



Αφού περάσεις την μεγαλοπρεπή του είσοδο, προχωράς και βρίσκεσαι στο εσωτερικό του συγκροτήματος του μοναστηριού του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, χτισμένο με αγιορείτικη αρχιτεκτονική και τους παραδεισένιους κήπους του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η φήμη του έχει εξαπλωθεί και ορθόδοξοι προσκυνητές από όλο τον κόσμο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, Βαλκάνιοι επισκέπτες με αυτοκίνητα και εκδρομικά λεωφορεία σχηματίζουν ουρές για να το επισκεφτούν και να προσκυνήσουν.
Το μοναστήρι κτίστηκε το 1983 σαν ιδιωτικό ησυχαστήριο αλλά από το το έτος 1985, υπάχθηκε επίσημα, στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης.



Πριν ξεκινήσετε την περιήγηση στους χώρους, κάποια μοναχή θα σας καλωσορίσει και θα σας δώσει πληροφορίες για τους χώρους που μπορείτε να επισκεφτείτε και να προσκυνήσετε ενώ θα σας γίνει σύσταση να ρίξετε κάτι στους ώμους σας και ότι η ενδυμασία σας πρέπει να είναι σεμνή και να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.



Επισκεφτείτε τα  Παρεκκλήσια του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και των Αγίων Αποστόλων. Τον Ιούλιο του 2006 μεταφέρθηκε στο μοναστήρι από τη Συρία και το ιερό λείψανο (χέρι) του Οσίου Εφραίμ.



Στην συνέχεια περιηγηθείτε στους γύρω  χώρους το Σκευοφυλάκιον, τη Γραμματεία, το Ηγουμενείον, το Συνοδικόν (γιά τις συνάξεις της Αδελφότητος), τη Τραπεζαρία, το Μαγειρείον, το Προσφορείον, το Αρτοποιείον (με τον παραδοσιακό φούρνο) και τους άλλους βοηθητικούς χώρους, δείτε τα κελιά των Αδελφών και τα Εργαστήρια της Ιεράς Μονής τα περισσότερα θα τα δείτε εξωτερικά δεν είναι επισκέψιμα και στην συνεχεία κατευθυνθείτε  στο αρχονταρίκι της Μονής, οπού σας περιμένει γλυκό του κουταλιού ακτινίδιο, ελληνικός καφές και δροσερό νερό. Θα σας πω την αμαρτία μου ποτέ δεν τρώω μόνο ένα γλυκό, τρώω και δυο και τρία....


Στην συνεχεία κατευθυνθείτε προς το πωλητήριο παραδοσιακών προιοντων για να αγοράστε προϊόντα που φτιάχνουν οι μοναχές στο εργαστήριο, ζυμαρικά, τραχανά, λικέρ, γλυκά του κουταλιού αλλά και υπέροχα γαλακτερά γλυκά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αλλά και για να ενισχύσετε το μοναστήρι και το έργο των μοναχών. Περάστε και από το πωλητήριο της μονής να αγοράσετε κεριά, μοσχοθυμίαμα, εκκλησιαστικά είδη και εικόνες. Πάντα αγοράζω κάτι από τα μοναστήρια, έτσι για να ενισχύω το έργο τους.




Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον ζωολογικό κήπο της μονής που συμπληρώνει το παραδείσιο τοπίο, πραγματικά η επίσκεψη σε τέτοια μέρη σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα  καθώς η ψυχή αναγαλλιάζει και το πνεύμα ηρεμεί.

Η σημερινή μας απόδραση ήταν διαφορετική και πιο σύντομη χρονικά, σε σχέση με ημερήσιες αποδράσεις σε όρη και λαγκάδια, μας άφησε όμως όμορφες εντυπώσεις  και διαφορετικές εικόνες χαραγμένες στο μυαλό μας και προσωπικά θα ήθελα να ξαναπάω μέχρι εκεί με την πρώτη ευκαιρία.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 28 Ιανουαρίου ημέρα μνήμης του Οσίου Εφραίμ. 

 ΙΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ
ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ Τ.Κ. 60100 ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΤΗΛ.: 23510 - 51591 Ώρες τηλεφωνικής επικοινωνίας : 10 π.μ. - 2 μ.μ.
 FAX  : 23510 - 51592

Η πύλη για τους προσκυνητές ανοίγει ώρα 8.30 π.μ. και κλείνει ώρα 8.00 μ.μ.



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου