SUMMER STORIES FROM GREECE 2020 - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ - ALPHA ESTATE


Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω επισκεφτεί πολλά οινοποιεία στην χώρα μας, άλλα μάλλον έχω ξεκινήσει από τα καλύτερα. Στο τελευταίο μας, road trip στην Μακεδονία, ακολουθώντας τους δρόμους του ξινόμαυρου κρασιού της περιοχής, είχα την τύχη να ξεναγηθώ στο Οινοποιείο ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ-ALPHA ESTATE.





Πρόκειται για ένα σύγχρονο οινοποιείο που βρίσκεται στην περιοχή του Αμύνταιου στην Βορειοδυτική Μακεδονία κοντά στην Φλώρινα. Ιδρύθηκε το 1997 από τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη.
Ξεκίνησαν φυτεύοντας 70 στρέμματα αμπελώνες που σήμερα φτάνουν στα 1800 ιδιόκτητα στρέμματα και βρίσκονται γύρω από τον χώρο του οινοποιείου. Το κτήμα βρίσκεται στην θέση "Αμπέλια" της Βεγόρας σε υψόμετρο 610-720 μέτρα.

Το 2003 ήταν η πρώτη εμπορική χρονιά για το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ με κρασιά παραγωγής του 2000, 2001, 2002. Μέχρι το 2003 η οινοποίηση γινόταν σ ένα μικρό πειραματικό-αποδεικτικό οινοποιείο στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Το 2004 ξεκίνησε η δημιουργία του οινοποιείου που ολοκληρώθηκε το 2005 και μέχρι και σήμερα επεκτείνεται και ανανεώνεται.

Το γεγονός ότι οι αμπελώνες βρίσκονται δίπλα στην μονάδα οινοποίησης είναι σημαντικό γιατί έτσι επιτυγχάνουν η μεταφορά των σταφυλιών μετά τον τρύγο να γίνεται σύντομα και σε συνδυασμό με την εφαρμογή ψύξης κατά την μεταφορά του και με την διεξαγωγή του στις δροσερές ώρες της ημέρας, καταφέρνουν να σέβονται και να προστατεύουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασοστάφυλου και να πετυχαίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν τους. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα στα αμπέλια.

Επί πλέον το ημι-ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τα εδάφη που είναι αλλουβιακά με αμμώδη και άμμο-αργιλώδη σύσταση πάνω σε ασβεστόλιθο και την πολύ καλή αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων καθιστούν τους αμπελώνες του κτήματος ΑΛΦΑ, μοναδικούς σε παραγωγή καλού κόκκινου σταφυλιού για κρασί. 





Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ απασχολεί 78 άτομα μόνιμο προσωπικό και τα περισσότερα είναι εκπαιδευμένα και πολύ ευγενικά αν λάβουμε υπόψιν από την χαμογελαστή και πρόθυμη να απαντήσει σε κάθε απορία μας, κυρία που μας ξενάγησε στους χώρους του οινοποιείου.

Μας ενημέρωσε ότι ο τρύγος γίνεται με το χέρι και αφού τα σταφύλια μπουν στα ψυγεία για ένα 24ωρο περίπου, γίνεται η διαλογή και ο έλεγχος, κατόπιν βάσει του χρώματος του καρπού οδηγούνται στα υπερσύγχρονα μηχανήματα για την διαδικασία της οινοποίησης.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες είναι: Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Montepulciano, Negro Amaro, Barbera, Μαλαγουζιά, Sauvigon Blanc, Chardonnay & Gewürztraminer.






Αφού μας ξενάγησε στους χώρους οινοποίησης η μεγάλη έκπληξη μας περίμενε στα υπόγεια της εγκατάστασης, στα κελάρια όπου υπάρχει ένας τεράστιος χώρος 3.000 τ.μ. με 1250 δρύινα βαρέλια, σε θερμοκρασία 14 °C χειμώνα καλοκαίρι. Πραγματικά από τα πιο εντυπωσιακά κελάρια που έχω δει μέχρι σήμερα.




Στην συνέχεια, ανέλαβε η κα Λίτσα για να μας ξεναγήσει στον επάνω όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης, το λογιστήριο της εταιρείας, οι αίθουσες φιλοξενίας, σεμιναρίων και οινογνωσίας. Από τις βεράντες μπορείς να δεις τους απέραντους αμπελώνες αλλά το μάτι φτάνει και μέχρι τις λίμνες της Βεγορίτιδας και Πετρών αλλά και τα γύρω βουνά το Βέρμιο, το Βίτσι και τον Βόρρα.




Στην συνέχεια στην αίθουσα γευσιγνωσίας του ισογείου, με υπέροχη θέα από τα παράθυρα στους αμπελώνες, δοκιμάσαμε 5 κρασιά από τα 16 που παράγονται εδώ.




Γευστικά εντυπωσιάστηκα αν και δεν είμαι φαν των λευκών κρασιών, από το λευκό κρασί "Κτήμα Άλφα – Μαλαγουζιά 2019", από το ροζέ ξινόμαυρο "Κτήμα ΑΛΦΑ – Ροζέ" γιατί είχα στο μυαλό μου ότι το ξινόμαυρο είναι κόκκινο κρασί αλλά εδώ ξεκαθάρισα ότι παίζει ρόλο η ποικιλία και το χρώμα του σταφυλιού και  δοκιμάσαμε κόκκινο κρασί "Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο" από διάφορες ετικέτες και χρονιές και φυσικά αγόρασα μερικά μπουκάλια τα οποία τώρα που γράφω τις εντυπώσεις μου, είναι άδεια.
Τέλος σαν επιδόρπιο δοκιμάσαμε το γλυκόπιοτο Κτήμα ΑΛΦΑ - Ωμέγα 2017, το οποίο ωρίμαζε 10 χρόνια, πριν το απολαύσουμε εμείς στο ποτήρι μας. "Άλφα και Ωμέγα"λοιπόν, ως επίλογος της γευσιγνωσίας και φυσικά "οίνος ευφραίνει καρδίαν"!!




Πριν φύγουμε είχαμε την ευκαιρία να γράψουμε τις εντυπώσεις μας στο βιβλίο επισκεπτών που όπως καταλάβατε είναι από τις καλύτερες χάρη στην υποδειγματική οργάνωση της επιχείρησης σε όλους τους τομείς, την υποδοχή τους και ξενάγηση σε ανθρώπους που θέλουν να τους γνωρίσουν αλλά και στα υπέροχα και γευστικά κρασιά τους που δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πάρει πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και θα τα βρείτε σε κάβες και σε επιλεγμένα  εστιατόρια και bars. 



Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ διαθέτει τα κρασιά του στην Ελληνική αγορά άλλα και στο εξωτερικό. Οι κύριες αγορές είναι η Αμερική, η Κύπρος, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Κίνα και η Αυστραλία ακόμη και η Καμπότζη όπως διαβάσαμε στις ετικέτες, επάνω στις παλέτες που ήταν έτοιμες για αποστολή, στην αποθήκη των εγκαταστάσεων που επισκεφτήκαμε.



Χτισμένο το οινοποιείο σε τέτοια θέση ώστε να περιβάλλεται από τους αμπελώνες σε προκαλεί αφού δεις το εσωτερικό του να κάνεις βόλτες στον προαύλιο χώρο του, που είναι γεμάτος με αρωματικά φυτά λεβάντες, ρωσικό φασκόμηλο, ρίγανη και πολλά ακόμη, να δεις τους απέραντους αμπελώνες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου και να πάρεις τον δρόμο της επιστροφής με τις καλύτερες εντυπώσεις.



Την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ την περιοχή θα προσπαθήσω να είναι την εποχή του τρύγου ώστε να απολαύσω αυτές τις μαγικές στιγμές της ελληνικής υπαίθρου με τα υπέροχα χρώματα και αρώματα που σου προσφέρει η φύση  που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το μεράκι κάποιων ανθρώπων δίνουν αυτά τα υπέροχα αποτελέσματα στα εξαιρετικά κρασιά της περιοχής και την καθιστούν άξιο ανταγωνιστή με άλλες περιοχές της χώρας αλλά και του εξωτερικού, στον τομέα της οινοποιίας και όχι μόνο.

Αν και εσείς βρεθείτε στην περιοχή σας συστήνω ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο οινοποιείο, φροντίστε να κλείσετε  όμως από πριν ένα ραντεβού και θα σας περιμένουν να μυήσουν στο κόσμο του οίνου και της αμπέλου.

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ-ALPHA ESTATE
2o Χλμ. Αμυνταίου Αγ. Παντελεήμων
ΤΚ 53200 Αμύνταιο
Τηλ. 23860 20111
Φαξ. 23860 20132

























TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια:

  1. Φανταστικό μέρος και μην αρχίσω για αυτά που μπορείς να πιεις εκεί... χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή