ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - ΤΟ ΤΟΠ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ

Αν ψάξεις για τα κορυφαία αξιοθέατα των Τζουμέρκων σίγουρα θα βρεις και το Ελληνικό (παλιά Λοζέτσι) ή Ελληνικόν όπως είναι η επίσημη  ονομασία του χωριού, αναμεσά τους. Το χωριό βρίσκεται στα βόρεια Τζουμέρκα, ανήκει στον Δήμο Πράμαντα ενώ μέχρι το 2010 ανήκε στο δήμο Κατσανοχωρίων και στο Νομό Ιωαννίνων. Το χωριό Ελληνικόν βρίσκεται σε υψόμετρο 740 μέτρων. 


Με αφετηρία τα Πράμαντα, και αφού οδηγήσαμε 38 χλμ, φθάσαμε  στην είσοδο του χωριού, ακολουθώντας τις οδηγίες του χάρτη μας και του gps μέσα από μια υπέροχη διαδρομή στα βουνά των Τζουμέρκων και πολλα χωριά της περιοχής για τα οποία θα σας γράψω σε άλλο αρθρο. 


Ο λόγος που γράφω ξεχωριστά για το Ελληνικόν είναι ένας και μοναδικός. Το χωριό ξεχωρίζει από όλα τα άλλα χωριά των Τζουμέρκων γιατί ένας και μόνο άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης, ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος γεννήθηκε στο Ελληνικόν, κατάφερε να παντρέψει την παράδοση της Ηπείρου και των άγριων βουνών των Τζουμέρκων, την παραδοσιακή ζωή του τόπου που γεννήθηκε και τις ιστορίες των ανθρώπων της περιοχής,  με υπέροχα  έργα σύγχρονης Τέχνης.





Ναι καλά διαβάζετε, σύγχρονη τέχνη στα Τζουμέρκα και μάλιστα εκτεθειμένα έξω, στις πλαγιές των άγριων  βουνών, στα ξέφωτα,  τέχνη μέσα στην φύση,  δίπλα στο δρόμο που περνάς για να φθάσεις στο χωριό με το αυτοκίνητο ή κάνοντας πεζοπορία για να έχεις την ευκαιρία να σταματάς να βλέπεις τα έργα από κοντά, αλλά  και σε ένα μουσείο που ιδρύθηκε το 2009, το Μουσείο σύγχρονης τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης"  που φιλοξενείται στο πετρόκτιστο σχολείο του χωριού, που κτίστηκε το 1930 από σπουδαίους Ηπειρώτες μαστόρους, με δωρεά  του ευεργέτη Νικολάου Μαντελόπουλου, 

Αν είσαστε τυχεροί και είναι ανοιχτό εκτός από τα εκθέματα στην αυλή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και άλλα έργα του Παπαγιάννη και στο εσωτερικό του μουσείου καθώς και μια σειρά από προπλάσματα μεταλλίων και νομισμάτων. (τηλέφωνο 26510-89220)


 Στο Ελληνικό μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που περιλαμβάνει εκθέματα του 19ου αιώνα ως το 1970, όπως οικιακά σκεύη, παραδοσιακές στολές, φωτογραφίες της καθημερνής ζωής και πολλα χειρόγραφα αρχεία. (τηλέφωνο 26510-89260) και την Βιβλιοθήκη Νεολαίας Ελληνικού.


Αξιοθέατα θρησκευτικού ενδιαφέροντος για επίσκεψη ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίστηκε το 1661, τοιχογραφήθηκε το 1662 και το τέμπλο του κατασκευάστηκε το 1790. 


Επίσκεψη στη γνωστή Ιερά Μονή Παναγίας της Τσούκας, ακολουθώντας, την διαδρομή βορειανατολικά του χωριού, την οδό των γλυπτών, με τα έργα του Θόδωρου Παπαγιάννη, ενώ σε κάποια σημεία θα έχετε υπέροχη θέα προς το χωριό. 


Η διαδρομή είναι 2,5 χλμ και ο δρόμος πολύ καλός, φθάνεις με το αυτοκίνητο μέχρι τον προαύλιο χώρο του μοναστηριού.
Χτίστηκε σε ένα εκπληκτικό σημείο, στην άκρη ενός γκρεμού που μπορείτε να το καταλάβετε όταν θα βγειτε στην βεράντα από την πόρτα της αυλής, στο πίσω μέρος του καθολικού,  με θέα στα βουνά των Τζουμέρκων και τα στενά που περνάει ο ποταμός Άραχθος, ένα θέαμα που σου κόβει την ανάσα.


Το μοναστήρι κτίστηκε το 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Άγγελο και είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Παναγίας. Στην πορεία των χρόνων, καταστράφηκε το 1736 και ανακαινίσθηκε το 1799. Από το 1985 είναι χαρακτηρισμένο σαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Αφού περάσετε από την τοξωτή πέτρινη πύλη με τον ανάγλυφο 'Αγιο Γεώργιο, ανάψτε ένα κεράκι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου υπάρχει και η εικόνα του Γενέσιου της Θεοτόκου και προχωρήστε στην αυλή του Μοναστηριού το οποίο εξωτερικά είναι ένα πετρόκτιστο φρούριο .


Στην αυλή της μονής  υπάρχει μια μεγάλη στέρνα κτισμένη το 1730 όπου και σήμερα συγκεντρώνουν τα νερά της βροχής και του χιονιού,  Τριγύρω υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, το αρχονταρίκι και το μαγειρείο και φυσικά ο ναός. 

Το καθολικό του μοναστηριού χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Είναι γεμάτο με  αγιογραφίες οι οποίες όμως είναι καπνισμένες. Το τέμπλο, είναι ξυλόγλυπτο, έργο του 1799. 

Εντύπωση στο εξωτερικό του του καθολικού προκαλούν οι κεροκλωστές που είναι περασμένες γύρω γύρω. Είναι ένα έθιμο, ένα τάμα των πιστών όπως μας εξήγησε ο μοναχός της μονής όταν τον ρωτήσαμε, για την καλή υγεία και την ευημερία των πιστών και των δικών τους ανθρώπων. Επίσης είναι ένα έθιμο για τα άτεκνα ζευγάρια να κυκλώνουν την εκκλησία με την ευχή να αποκτήσουν παιδιά.

Το μοναστήρι είναι ανδρικό, οι μοναχοί  το περιποιούνται και το συντηρούν. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 του Σεπτέμβρη.(τηλέφωνο μονής 2651089223)

Επιστέφοντας στο χωριό θα σας προτείνω να κάνετε μια ακόμη σταση, για να επισκεφτείτε την Ταβέρνα, "Μεζοδοπωλείο Ελληνικόν Καραμπάς" για να τσιμπήσετε παραδοσιακές καλομαγειρεμένες σπιτικές γεύσεις. Μια ταβέρνα όπου θα βρείτε ντόπιους, μάστορες και κυνηγούς αλλά και τουρίστες, πεζοπόρους, ορειβάτες  και περαστικούς από την περιοχή. 

Εμείς είχαμε την τύχη να βρούμε τον μπαμπά και την μαμά του ιδιοκτήτη της ταβέρνας, οι οποίοι αφού μας φέραν νερό να ξεδιψάσουμε μας κατατόπισαν για τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά που μόλις είχαν βγει από τους φούρνους αλλά και για τα ψητά της ώρας. Ταψιά και κατσαρόλες άχνιζαν και ήταν έτοιμα για να τα δοκιμάσουμε. Αποφασίσαμε να φάμε, τα μαγειρευτά της μαμάς Καραμπά μετά την προτροπή της, μας είπε ότι τα έκανε με αγάπη, μεράκι και ότι έβαλε όλη την τέχνη της, κάτι που το διαπιστώσαμε και εμείς. Απίστευτο φαγητό και οι μερίδες τεράστιες!!


Γίδα στιφάδο, από αυτές τις άγριες που βρίσκαμε τόσες μέρες στους δρόμους, πεντανόστιμο φαγητό, πατατούλες φρέσκο-τηγανισμένες, γίγαντες με χόρτα, μπριάμι στον φούρνο, κοτόπουλο με πατατούλες στον φούρνο, γαλοτύρι από ντόπιο τυρί και γιαούρτι , τσιπουράκι για αρχή και κόκκινο ντόπιο κρασί στην συνέχεια. Και μετά το φαγητό επιβάλλεται ένα γλυκό!!και μας ήρθε μια γενναία μερίδα γλυκό κεράσι με γιαούρτι.

Ο κ. Μάνθος Καραμπάς και η συμπαθέστατη σύζυγός του,  μας περιποιήθηκαν και μας έκαναν να καταλάβουμε για ακομη μια φορά τι σημαίνει Ηπειρώτικη φιλοξενία και περιποίηση, το σίγουρο είναι ότι αν ξαναβρεθούμε στα μέρη τους θα περάσουμε από την ταβέρνα όχι μόνο για να φάμε αλλά για να συνεχίσουμε τις κουβέντες μας. Τους εύχομαι να είναι γεροί και δυνατοί και να βοηθάνε τους νεότερους ιδιοκτήτες, τα παιδιά τους, όσο μπορούν και να μην χάσουν το χαμόγελο και τα καλά τους λόγια, που με κάναν να τους βάλω στην καρδιά μου και να μην τους ξεχνάω.

Ελληνικό Ιωαννίνων 44013 Ιωάννινα τηλ. 2651089263

Στο Ελληνικό σας δίνω μια εναλλακτική πρόταση για διαμονή στον Ξενώνα Φιλοξενίας "Αθηνά". Ηδη έχουμε ανεβάσει σχετικό αρθρο, μπορείτε να το διαβάσετε εδώΣας προτείνουμε τον ξενώνα ανεπιφύλακτα αν θέλετε να βιώσετε μια διαφορετική εμπειρία από αυτή των ξενοδοχείων.


Θα το βρείτε στο Ελληνικό Τζουμέρκων και μπορείτε να επικοινωνήσετε για έγκαιρη κράτηση στο τηλέφωνο με τον κ. Γιώργο Καραμπά 697 778 5631



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου