DARK TOURISM


Μέχρι πρότινος γνώριζα τον θρησκευτικό τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον εκπαιδευτικό, τον εναλλακτικό, τον τουρισμό για λόγους υγείας, για λόγους αναψυχής, τον επιχειρηματικό και συνεδριακό τουρισμό όμως μου προκάλεσε εντύπωση όταν διάβασα για τον τουρισμό στα κοιμητήρια τον λεγόμενο  dark tourism, ο όποιος μάλιστα είναι και ανερχόμενος…….


 Η επίσκεψη μας σ’ ένα κοιμητήριο,  προκαλεί συγκίνηση, δέος και γενικά δεν συνηθίζεται, γίνεται συνήθως για προσωπικούς  λόγους και πολλές φορές είναι δυσάρεστη.

Κάποιες  φορές   στα ταξίδια μας  δείξαμε  ενδιαφέρον και κάναμε   επίσκεψη στο κοιμητήριο της περιοχής  χωρίς να μας διακατέχουν  τα συναισθήματα που περιέγραψα πιο πάνω  και τριγυρίσαμε στα μνήματα με καθαρά  τουριστική διάθεση …..

Τέτοια μέρη όπου υπάρχουν και οργανωμένες  ξεναγήσεις και μπορείτε να τις ακολουθήσετε, είναι  το κοιμητήριο στον  Πύργο της Τήνου, όπου οι τάφοι  είναι πραγματικά  έργα τέχνης, ντόπιων  μαρμαγλυπτών, άλλωστε το νησί  φημίζεται για τους  Τηνιακούς  μαρμαρογλύπτες του όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικηφ. Λύτρας,  ο Δημ. Φιλιππότης  κ.α.







Το κοιμητήριο Cimetière du Père-Lachaise στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η τελευταία κατοικία της  Μαρίας  Κάλλας, της Edit Piaf και άλλων διάσημων…






Το desert- Memorial Park του Palm Springs όπου βρίσκεται ο τάφος του Frank Sinatra.




Στο Buenos Aires, στο νεκροταφείο, στην αριστοκρατική συνοικία της  Recoleta, βρίσκονται οι οικογενειακοί  τάφοι των πλούσιων Αργεντινών. Η αρχιτεκτονική, η γλυπτική καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν  για την κατασκευή, τους  κάνουν  πραγματικά έργα τέχνης. Σημαντικό αξιοθέατο για τους τουρίστες ο τάφος της  Evita Peron.
Σε πρόσφατο ταξίδι μου επισκέφτηκα το συγκεκριμένο κοιμητήριο και μοιράζομαι μαζί σας μερικές  φωτογραφίες.













TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου