ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


Μια ηλιόλουστη ημέρα και ένας πρωινός καφές με φίλους είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει η ιδέα στο τραπέζι για μια επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αφού  η είσοδος μέχρι και σήμερα είναι δωρεάν , από αύριο θα ισχύει το εισιτήριο 4 ευρώ.




Ο χώρος του Μουσείου βρίσκεται στον λόφο Μεζούρλο, σε μια έκταση 54 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Δήμο Λάρισας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο θεμέλιος λίθος  ετέθη υπό κυβερνήσεως  Κ. Σιμήτη στις 25-5- 1996 και οι εργασίες  τέλειωσαν το 2006.Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν  στις 28 -11-2015 και επιτέλους είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Ο εκθεσιακός χώρος καλύπτει επιφάνεια 2.000 τετραγωνικών ενώ στο υπόγειο του κτηρίου υπάρχουν οι αίθουσες συντήρησης και αποκατάστασης των εκθεμάτων .


Η επίσκεψη στο μουσείο ξεκινάει, η έκθεση αποτελείται από 11 θεματικές ενότητες.


1.Στις όχθες του Πηνειού (Παλαιολιθική Εποχή περίοδος 2.500.000-10.000 π.Χ.)







2.Η μνήμη της πέτρας (Νεολιθική εποχή 6.500-3.200 π.Χ.)





3-4.Από τον μύθο στην Πραγματικότητα (εποχή του χαλκού 3.200-1.050 π.Χ.)και (εποχή του σιδήρου-γεωμετρική περίοδος-τέλη 11ου-8ος αιώνας π.Χ.)






5-6.Όταν η γη και τα αλόγα στήριξαν την εξουσία (αρχαϊκή περίοδος 7ος και 6 αιώνας π.Χ.) και (κλασική περίοδος) 5ος-4ος αιώνας π.Χ.)











7-8.Πολιτικές (αν)ισορροπίες (ελληνιστική περίοδος 4ος αιώνας-1ος αιώνας π.Χ.) και 
( Ρωμαϊκή περίοδος 1ος αιώνας π.Χ.-4 αιώνας )













9.Νέα θρησκεία - Νέοι θεσμοί (Παλαιοχριστιανική περίοδος 4ος-8ος αιώνας)








10.Συνέχειες και ασυνέχειες (Βυζαντινή περίοδος 9ος-14ος αιώνας)


















11.Μέχρι το τέλος των αυτοκρατοριών (Οθωμανική περίοδος 15ος-19ος αιώνας)














Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μουσεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, είναι λιτό και μπορείς να περιηγηθείς εύκολα μέσα στο χώρο με τη βοήθεια του χάρτη, που θα πάρεις από την ρεσεψιόν, με πολλά και εντυπωσιακά εκθέματα, καλοβαλμένα και ταξινομημένα.










Πρέπει να σας πω ότι επιτρέπονται οι φωτογραφίες, χωρίς να χρησιμοποιήσετε φλας.

Επίσης δεν υπήρχε  ξεναγός, έπρεπε να έχουμε κανονίσει ραντεβού με κάποιον εξωτερικό συνεργάτη. Την επόμενη φορά θα πάμε πιο οργανωμένα.
Σε ορισμένες βιτρίνες δεν υπήρχαν καρτέλες για τα εκθέματα, αλλά όπως μας εξήγησε ο υπάλληλος που μας ακολουθούσε σε όλη την διάρκεια της επίσκεψης και έλυνε κάθε απορία μας, θα τοποθετηθούν τις επόμενες μέρες.

Η πόλη της Λάρισας πρέπει να είναι πολύ περήφανη για το νέο της απόκτημα, ένα μουσείο πραγματικό στολίδι, που πρέπει να επισκεφτούμε και να εξερευνήσουμε όλοι μας.


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου