10+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

10 +1 πράγματα που λατρεύω να κάνω στην Κωνσταντινούπολη



Αγαπημένη μου Πόλη, η Κωνσταντινούπολη, η Ιstanbul, η ΠΟΛΗ της καρδιάς μας όπως συνηθίζω να την αποκαλώ, όταν μιλάω για αυτήν, μια πόλη που είχα την ευκαιρία να την επισκεφτώ την τελευταία δεκαετία πολλές φορές και να την γνωρίσω αρκετά καλά. Μια πόλη που χωρίς να με δένει κάτι συγκεκριμένο μαζί της, την αγάπησα και κάποιες φορές λέω ότι θα μπορούσα άνετα να μείνω εκεί και κάθε μέρα να τριγυρίζω, στις κεντρικές λεωφόρους της, στις καινούργιες συνοικίες της αλλά και στην παλιά πόλη, στα σοκάκια της, στα μουσεία, στα τζαμιά και τις εκκλησίες να την ανακαλύπτω και να την γνωρίζω καλύτερα.

Γιατί η ΠΟΛΗ έχει αυτό το καλό, μπλέκει το παλιό με το καινούργιο, την ιστορία με την θρησκεία, τους λαούς, τα αρώματα και τα χρώματα, μεταξύ τους .


Θα σας αποκαλύψω λοιπόν 10 +1 πράγματα από την ανεξάντλητη λίστα μου, που αγαπώ να κάνω σ΄ αυτήν την Πόλη.

ΛΑΤΡΕΥΩ λοιπόν...





1.Να ξεκινάω την μέρα μου με ένα καλό πρωινό, που μόνο στην Τουρκία και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη , απολαμβάνω πάντα σε γνωστά στέκια, όπου το τραπέζι στρώνεται στα γρήγορα με ένα σωρό πιάτα, μαρμελάδες, μέλι, πίτες, μενεμένη, ελιές, τουρσί, φρέσκα φρούτα αλλά και κομπόστες, σιμίτια και ποικιλίες τυριών για να φας μέχρι να σκάσεις και να ξεκινήσεις την ημέρα σου όλο δυνάμεις. 



Ένα τσάι και ένας τούρκικος καφές είναι απαραίτητα.

2.Να απολαμβάνω μαζί με τους ντόπιους το παραδοσιακό φαγητό τους σε μικρά μαγαζάκια και να δοκιμάζω γεύσεις διαφορετικές, η μια καλύτερη από την άλλη. Να πηγαίνω στο Φατίχ μια μουσουλμανική περιοχή και να βρίσκω τον φίλο μου Μουράτ, από το μακρινό Βαν για να φάω το υπέροχο ντονέρ του, που τέτοιο δεν έχω ξαναφάει πουθενά.



Να μπαίνω μέσα στα εστιατόρια της Ιστικλάλ, αφού μου έχουν πέσει τα σάλια μπροστά στις βιτρίνες τους και να μην ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω.





Κιοφτέδες, πιλάφι, γιαούρτι, μαντί, λαδερά φαγητά, σούπες, σαλάτες, κεμπάμπ, λαχματζούν, γιουζλεμέ που τα φύλλα τους τα ανοίγουν εκεί μπροστά σου και τα ψήνουν στα ειδικά σκεύη τα sac πίσω  από τις γυάλινες βιτρίνες των καταστημάτων.



Γεύσεις ήπιες για τα δικά μου δεδομένα αλλά και πιο πικάντικες που τις σβήνω με ένα αιράνι (γιαούρτι με νερό) αλλά καμία φορά πίνω και ένα ποτηράκι ρακί για το κέφι .




Φυσικά δεν φεύγω ποτέ από την Πόλη, αν δεν κατέβω στην Γέφυρα του Γαλατά, εκεί που κουνιούνται οι βάρκες για ένα balik ekmek (αφράτο ψωμί με ψάρι ). Αν θέλω να φάω καλό ψάρι περνάω με ένα καραβάκι στην Ασιατική πλευρά και δοκιμάζω το χαμσί, φρέσκο σκουμπρί, μύδια τηγανητά και ότι άλλο φρέσκο ψάρι τραβάει η καρδιά μου από τα νερά του Βοσπόρου και της θάλασσας του Μαρμαρά, αφού τα δω και τα διαλέξω από τις βιτρίνες των εστιατορίων.



3.Λατρεύω να δοκιμάζω τα γλυκά τους και τα παγωτά τους, σιροπιαστά, γαλακτερά, σοκολατένια, πάστες, φρούτα ψητά με καϊμάκι από πάνω τους, λουκούμια σε άπειρα σχέδια και γεύσεις, κουφέτα, καραμέλες, χαλβάδες .



Αγαπημένα γλυκά, το κιουνεφέ από το Saray και  το προφιτερόλ από το INCI PATISSERIE και το παγωτό του BAYLAN.

Γεύσεις που σ΄ απογειώνουν και πετάς στα ουράνια. Ποτέ δεν σου φτάνει να φας ένα, ούτε δυο άλλα κουβαλάς και κουτιά μαζί σου, για την λιγούρα στο ξενοδοχείο αλλά και για την Ελλάδα .


4.Να ξεκουράζομαι από το περπάτημα της μέρας και τα ψώνια, στα χαμηλά καρεκλάκια και καναπεδάκια στο Corlulu ali pasa, κοντά στο Καπαλί τσαρσί, με ένα τσάι μήλο και με ναργιλέ, χωρίς να τον καπνίζω αφού τα πάντα είναι ντουμανισμένα τριγύρω μου από τους φανατικούς του είδους.



5.Λατρεύω τις  βόλτες με τα αστικά λεωφορεία που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζω τον τελικό προορισμό, γιατί όπου μ΄ αρέσει σταματάω για να γνωρίσω την περιοχή.
Δεν χάνω την ευκαιρία για  κουβέντα με τους ντόπιους, επάνω στο λεωφορείο που είναι πρόθυμοι να μου δώσουν την θέση τους για να καθίσω, χωρίς να είμαι μεγαλύτερη τους, από σεβασμό προς τον ξένο, τον φιλοξενούμενο και πάντα θα κατέβουν μαζί μου για  να μου δείξουν προς τα που πρέπει να κατευθυνθώ για να δω τα πιο σημαντικά αξιοθέατα χωρίς να μου ζητήσουν κάτι για αντάλλαγμα.



6.Η κρουαζιέρα στον Βόσπορο, είναι αυτό που με συνεπαίρνει και αγαπώ πολύ να κάνω, με ξεκουράζει και με ηρεμεί η επαφή με την θάλασσα, με ταξιδεύουν τα μικρά καραβάκια αλλά και τα μεγάλα εμπορικά πλοία που τον διασχίζουν και καθώς κάθομαι στα παγκάκια του πλοιάριου που επέλεξα για την βόλτα μου, βλέπω στις ακτές (δεξιά και αριστερά-ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά ) τα ωραιότερα κτήρια και παλάτια της Κωνσταντινούπολης. Κατά την διαδρομή προσπαθώ να ξεχωρίσω την παλιά πόλη με την Αγία Σοφιά, το Μπλε τζάμι, το τέμενος Σουλειμανιγέ, τη Γέφυρα του Γαλατά, τη γέφυρα του Βοσπόρου αλλά και πιο καινούργιες γέφυρες, το παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ, το παλάτι-ξενοδοχείο Τσιραγάν (το προτείνω για ένα τσάι ) τα πανάκριβα γιαλιά, τις βίλες τους δηλαδή (ναι αυτές  που βλέπουμε στα τουρκικά σήριαλ), τα τεμένη με τους χαρακτηριστικούς μιναρέδες, τα μουσεία και τις στρατιωτικές σχολές, τα καλοκαιρινά τους μπαρ, πολλά από αυτά επιπλέουν στην κυριολεξία στο νερό και πολλά άλλα που θα δεις και εσύ, όταν βρεθείς εκεί.


7.Μ΄αρεσει να χάνομαι στα παζάρια και τις αγορές της Κωνσταντινούπολης και να ανακαλύπτω συνεχώς καινούργια και παλιά αντικείμενα τα οποία θέλω μα αποκτήσω αφού πρώτα κάνω τα απαραίτητα παζάρια.



Kapali carsi η μεγάλη αγορά της πόλης που θέλεις ώρες ίσως και μέρες για να την εξερευνήσεις, χρυσά, μπακίρια, ασήμια, κοσμήματα, διάφορα αντικείμενα, ρούχα, τσάντες, ντόπιοι και ξένοι μαζί και οι καταστηματάρχες πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν, να σε κεράσουν ένα τσάι και να κάνουν παζάρια για την πώληση των προϊόντων τους.



Χρώματα και αρώματα στην Αγορά των Μπαχαρικών  ή Αιγυπτιακή αγορά (misir meydani) απ΄ όπου θα περάσω μια βόλτα για να αγοράσω τα μπαχαρικά μου, τα τσάγια μου, τους ξηρούς καρπούς αλλά και τον καφέ από το γνωστό γωνιακό μαγαζί (κουρουκα χφενζί Μεχμέτ Εφεντί) που και να μην έχεις διεύθυνση θα οδηγηθείς μέχρι εκεί από το άρωμα του καφέ που πλανιέται στον αέρα. Από εδώ αγοράζω πάντα καφέ αλλά και κακάο .



8.Λατρεύω να  επισκέπτομαι τα πάρκα και τους  κήπους της Πόλης που όλο το χρόνο είναι γεμάτα από λουλούδια και πράσινο με αποκορύφωση την Άνοιξη και ειδικά τον Απρίλιο που γιορτάζουν το φεστιβάλ της τουλίπας και όλη η πόλη είναι στολισμένη, με κάθε λογής χρώματα  ανθισμένες τουλίπες. Πρέπει οπωσδήποτε αυτές τις ημέρες να επισκεφτείς το EMIRGAN PARK και το YILDIZ PARKI, τα οποία εκτός από τις εκδηλώσεις έχουν και πολλά αξιοθέατα για να δεις.



Τέτοιες Ανοιξιάτικες μέρες με λιακάδα ο κόσμος ξεχύνεται σ΄αυτά για βόλτες ή για να καθίσει σε παγκάκια ακόμη και καταγής,στο γρασίδι δίπλα στις λίμνες  και  να απολαύσει ένα  πικ νικ.



9.Να τριγυρνώ στα σοκάκια, σε ανηφόρες και κατηφόρες  σε μη τουριστικές περιοχές και να ανακαλύπτω τις συνήθειες των κάτοικων της Πόλης, τους άνδρες να κάθονται στα καφενεία και να απολαμβάνουν ένα τσάι, ένα τουρκικό καφέ και τον ναργιλέ τους και να με κοιτούν όλο περιέργεια, ενώ οι γυναίκες να κάθονται, πίσω από τα παράθυρα και στις αυλές των σπιτιών τους, ενώ από πάνω τους, απλωμένα ψηλά σε σκοινιά  κρέμονται τα πλυμένα  ρούχα της οικογένειας. Μ΄ αρέσει να ανακατεύομαι με τα πιτσιρίκια που παίζουν στις γειτονιές κυνηγώντας στις κατηφόρες την μπάλα τους και να ονειρεύονται όταν τα ρωτάς να γίνουν διάσημοι ποδοσφαιριστές.



10.Λατρεύω ,να επισκέπτομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην Πόλη το Φανάρι, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και να καταλήγω στο Πατριαρχείο, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου και αν είμαι τυχερή να παραβρίσκομαι στην Κυριακάτικη λειτουργία ή στον εσπερινό και στο τέλος να φιλώ το χέρι του Πατριάρχη και να λέω δυο τρεις κουβέντες μαζί του.



11.Να φτάνω στην Ασιατική πλευρά και να κατευθύνομαι στην Κάνλιτζα για να απολαύσω το φημισμένο ντόπιο γιαούρτι με ζάχαρη άχνη, καθισμένη στο τραπεζάκι δίπλα στο παράθυρο, στο καφενείο που βρίσκεται στην πλατεία, εκεί που αράζουν τα πλοιάρια, να έχω  θέα στον Βόσπορο, ειδικά το απόγευμα που δύει ο ήλιος και αρχίζουν να ανάβουν τα φώτα της ΠΟΛΗΣ και φαίνονται όλα διαφορετικά.



Αυτά και άλλα πολλά λατρεύω να κάνω στην ΠΟΛΗ και αν σας άρεσαν γράψτε μου στα σχόλια  για να επανέλθω ή αν θέλετε γράψτε μου 
τι κάνετε όταν πάτε και εσείς εκεί.

TRIPS AND DREAMS

4 σχόλια:

  1. Που ακριβώς είναι αυτός ο Μουράτ να δοκιμάσουμε και εμείς;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητέ Ανώνυμε με κάθε επιφύλαξη, γιατί έχω να επισκεφτώ την Πόλη πριν από την εποχή του κορωνοιού, σας επισυνάπτω λινκ με πληροφορίες, περιηγηθείτε στο blog και για αλλά tips στην Πόλη
    https://www.tripsanddreamsbymary.com/2016/04/bereket-doner.html
    Καλό σας ταξίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή