ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ στο Chernobyl Museum -Natsionalʹnyy muzey «Chornobylʹ» - KIEV

Στην περιοχή Podil  του Κιέβου, βρίσκεται το μουσείο Chernobyl Museum. (Natsionalʹnyy muzey «Chornobylʹ».


Νομίζω ότι είναι μοναδικό μουσείο στο είδος του και του αξιζει μια επίσκεψη, είχαμε την τύχη να έχουμε ξεναγό την υπεύθυνη του μουσείου αλλά και την τοπική ξεναγό μας, που μιλούσε άπταιστα Ελληνικά και έζησε εκείνες τις ήμερες όλο αυτό το τραγικό γεγονός , ώστε να μας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια ότι βλέπαμε και ακούγαμε, καταθέτοντας και προσωπικές της απόψεις. Θα σας πω μόνο πως ανατρίχιασα αρκετές φορές αλλά και ξεκαθάρισα αρκετά στο μυαλό μου για αυτό το πυρηνικό ατύχημα που μας άλλαξε και μας έκανε να αναρωτιόμαστε για πολλα πράγματα και το μέλλον μας.





Αποστολή του Μουσείου μας είπε η ξεναγός μας, είναι να βοηθήσει την ανθρωπότητα να κατανοήσει το εύρος της καταστροφής μέσω εκείνων των ανθρώπων που είδαν το ατύχημα, που εμπλέκονται στην καταστολή της καταστροφής αλλά και υπέφεραν από την καταστροφή. Ο στόχος είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την αναγκαία συμφιλίωση μεταξύ ανθρώπου, επιστήμης και τεχνολογίας που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού και της Γης, να συλλάβει τα μαθήματα της τραγωδίας σε όλους τους τομείς της ζωής, μήπως ο κόσμος ξεχάσει τα μαθήματα του Τσερνομπίλ . Το Μουσείο προειδοποιεί τις νέες γενιές για το τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά.



Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του, στις 26 Απριλίου 1992, για να θυμίζει όσα συνέβησαν εκείνες τις ήμερες της πιο σοβαρής πυρηνικής καταστροφής του αιώνα μας. Το ατύχημα συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986 όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας νο 4, κατά την διάρκεια δοκιμών και λανθασμένων χειρισμών, στο πυρηνικό σταθμό Τσερνομπίλ και 9 τόνοι ραδιενεργών υλικών απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα (90 φορές η ισχύς της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα) όλο αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, τόσο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη.

Ένα ατύχημα με πολλα θύματα που βρέθηκαν εκεί την ακατάλληλη στιγμή αλλά και άνθρωποι που θέλησαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του αντιδραστήρα, σε αποστολές που δεν γνώριζαν αν θα είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως μαρτυρούν τα συγκλονιστικά βίντεο και οι φωτογραφίες που εκτίθενται στο μουσείο και φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οικογένειες εργαζόμενων στον σταθμό.




Μπαίνοντας στο μουσείο ανεβαίνετε στον επάνω όροφο από τις σκάλες όπου κρέμονται πινακίδες με τα ονόματα των πόλεων και των χωριών που εγκαταλείφθηκαν λόγω της καταστροφής του Τσερνομπίλ.






Στο Μουσείο υπάρχει φωτογραφικό υλικό και βίντεο από εκείνες τις ήμερες, συγκλονίζει η αίθουσα με τις φωτογραφίες των πυροσβεστών που πήγαν στο σημείο της έκρηξης να κατασβήσουν την πυρκαγιά και πέθαναν άλλα και των παιδιών που επηρεάστηκαν από τα ραδιενεργά υλικά καθώς και οι φωτογραφίες παιδιών από τερατογενέσεις, χωρίς άκρα και παραμορφωμένα. Θα δείτε τις στολές των πυροσβεστών, εξοπλισμό και οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν.




Επίσης ενδιαφέρον είναι το βίντεο που δείχνει πως το ραδιενεργό νέφος εξαπλώθηκε και επηρέασε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ έφτασε μέχρι και την Ελλάδα.

Συγκλονιστικές οι στιγμές στα βίντεο που δείχνουν τα πρώτα ελικόπτερα που πετούν υλικά για την κατάσβεση της φωτιάς να λιώνουν και να πέφτουν καθώς και οι άνθρωποι που ενώ φορούν ειδικές στολές, καίγονται ενώ δεν μπορούν να αναπνεύσουν. 

Όμως το δράμα δεν σταμάτησε εκεί αφού τα ολέθρια αποτελέσματα του ατυχήματος συνέβαλαν λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από την ραδιενέργεια ακομη και χιλιάδες χλμ μακρυά από τον τόπο τους ατυχήματος σε ασθένειες και σε θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία. Επίσης συγκλονίζει το γεγονός ότι υπάρχει ελλειπή πληροφόρηση των πραγματικών θανάτων στην περιοχή, η οποία στην συνέχεια εκκενώθηκε λόγω της υψηλης ακτινοβολίας, γιατί το τότε καθεστώς απέκρυψε τις πρώτες ημέρες το γεγονός άλλα και δεν έδωσε πότε πραγματικά στοιχεία. 




Το 2011 η Ουκρανία έκανε άνοιγμα στον τουρισμό με motto το «Θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τι έγινε και ποια επίπτωση είχε στον ανθρώπινο πολιτισμό η τραγωδία του Τσερνομπίλ; Δεν έχετε παρά να μας επισκεφτείτε από κοντά» καλώντας τον κόσμο για μια επίσκεψη στην περιοχή του Τσερνομπίλ που απέχει περίπου 100 χλμ από το Κίεβο, ούτε 1 ώρα δρόμος. Δεν έτυχε να επισκεφτώ το Chernobyl, λόγω έλλειψης χρόνου άλλα και επειδή το 2014 δεν γινόταν και πολλες επισκέψεις, όπως τώρα με οργανωμένα γκρουπ και ξεναγήσεις λόγω επικινδυνότητας της περιοχής, αλλά το έχω βάλει στην bucket list και ποιος ξέρεις ίσως τα καταφέρω κάποια στιγμή να πάω. 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου