ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΦΟΡΟΣ - ΑΛΑΔΙΝΟΥ ΑΝΔΡΟΥ


Την πρώτη ημέρα, άφιξης μας στο νησί, επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο “Φόρος”– Αλαδινού Άνδρου, που βρίσκεται στο χωριό Αλαδινού της Ανδρου μόλις 4 χλμ μακριά από την χώρα της Ανδρου.



ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Μπορείτε να φθάσετε με δικό σας όχημα, από την χώρα της Ανδρου, στην διασταύρωση της Μεσαριάς στρίβετε δεξιά και μετά από 50 μέτρα πάλι δεξιά προς Αλαδινού, 1300 μέτρα μετά θα σταματήσετε το αυτοκίνητο πάνω στον δρόμο, δίπλα στο πέτρινο παλαιό γεφύρι, το οποίο χτίστηκε το 1680 από την Ηπειρώτη αρχιμάστορα Κίτσο Ζώη. Από εδώ ξεκινάτε την (18Α) πεζοπορική διαδρομή σας μέχρι το σπήλαιο περίπου 350 μέτρα, μέσα από πλακόστρωτα καλντερίμια και αρκετές σκάλες. Αρχικά θα περπατήσετε μέρος του χωριού μέσα από ασβεστωμένους τοίχους και ολάνθιστες αυλές και στην συνέχεια η διαδρομή είναι πολύ όμορφη μέσα στην φύση και υπέροχη θέα στα απέναντι χωριά. Θα βρείτε πολλές πινακίδες που θα σας κατευθύνουν στην σωστή κατεύθυνση μέχρι να βρεθείτε στην είσοδο του σπηλαίου.


Επίσης μπορείτε να πάτε με το λεωφορείο του νησιού κατεβαίνοντας στην στάση Αλαδινου, από εκεί θα κατηφορίσετε τα μονοπάτια που οδηγούν στις 2 βρύσες, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και μέχρι το Παλιό πέτρινο γεφύρι και από εκεί θα συνεχίζεται την πεζοπορία όπως σας την περιέγραψα πιο πάνω.



ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Είναι από τα σπήλαια της Ελλάδας που δεν είχα ακούσει μέχρι την ημέρα που το επισκέφτηκα. Στην είσοδο μας περίμενε η ξεναγός - συνοδός κα Φρόσω Καλαδαμη η οποία αφού μας υποδείχτηκε εγκάρδια, μας καλωσόρισε στο νησί της και μας έδωσε τον απαραίτητο εξοπλισμό σκουφάκι, κράνος και φακό, ώστε η περιήγηση μας να είναι ασφαλής. Απαραίτητη για την είσοδο είναι η απολύμανση των χεριών και η συνεχής χρήση μάσκας. Η είσοδος επιτρέπεται σε μικρές ομάδες έως και 6 ατόμων. 


Το βάθος του σπηλαίου είναι 10 μέτρα, καταλαμβάνει έκταση 500 μέτρων και η επισκέψιμη τουριστική διαδρομή του είναι 150 μέτρα!
 
Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι γύρω στους 18C όλο το χρόνο και η υγρασία 75%. Προτείνω να φοράτε κλειστά αθλητικά παπούτσια και μια μπλούζα με μανίκια.

Το σπήλαιο Φόρος χρωστάει το όνομα του στην ιταλική λέξη foros που σημαίνει άνοιγμα, αφού μέχρι πριν μερικές δεκαετίες υπήρχε μόνο ένα άνοιγμα για να μπορέσει να κατέβει κάποιος στο εσωτερικό του.

Άλλη εκδοχή αναφέρεται στην δεισιδαιμονία των κατοίκων, ότι πλήρωναν φόρο στα κακά πνεύματα χάνοντας τα ζώα τους, που έπεφταν από την τρύπα μέσα στο σπήλαιο. Απόδειξη είναι ότι σε πολλά σημεία του σπηλαίου υπάρχουν οστά ζώων.


Σήμερα το κατέβασμα στο εσωτερικό του σπηλαίου γίνεται από μια στενή πέτρινη σκάλα όπου φθάνοντας στο τέρμα της ξεκινάνε οι 8 θολωτές αίθουσες που χωρίζονται μεταξύ τους με κολόνες από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ελικτίτες ποικιλόμορφους και πολύχρωμους, γκούρ, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων. Υπάρχουν και κάποιες αίθουσες οι οποίες δεν είναι επισκέψιμες εκ των οποίων μια καταλήγει σε δυο μικρής λίμνες όπως μας ανάφερε η κα Φρόσω.

Μέσα στο σπήλαιο ζουν μοναδικές μορφές ζωής, προσαρμοσμένες στο σκοτάδι και την ελάχιστη τροφή.

Το εισιτήριο για την είσοδο στο σπήλαιο είναι 5 ευρώ και η ξενάγηση διαρκεί περίπου 30λεπτά.






Η πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1937 από το ζεύγος Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου. Με εντολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας (Ε.Σ.Ε.) το 1982, έγινε πλήρης χαρτογράφηση υπό την Ά. Πετροχείλου και τον Σ. Διακογιάννη. Είναι το 15ο καταγεγραμμένο σπήλαιο στην Ελλάδα, στην επίσημη χρονολογική λίστα ανακαλυφθέντων σπηλαίων από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία (Ε.Σ.Ε). Τα επίσημα εγκαίνια του σπηλαίου έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2010 όπου και άνοιξε και για το κοινό!

Είναι ένα σπήλαιο που πραγματικά αξίζει τον χρόνο σας για μια επίσκεψη, τόσο για την όμορφη πεζοπορική διαδρομή όσο και για τον πλούσιο και χαρακτηριστικό διάκοσμο του. Μια όμορφη εμπειρία στην οποία θα νιώσετε και εσείς εξερευνητές του σπηλαίου ανακαλύπτοντας έναν διαφορετικό κόσμο μακριά από το φως και τον ήλιο των Κυκλάδων και του Αιγαίου.


H επίσκεψη μας στο σπήλαιο έγινε στα πλαίσια του press-trip των TBG από την Andros' Cycladic Tourism Network-CTNAndros


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Σπήλαιο “Φόρος”– Αλαδινού Άνδρου

Τηλέφωνο:
6939696835 (Κατόπιν ραντεβού)

2282051883

E-mail: CaveForos@hotmail.com

FB Cave Foros (Σπήλαιο Φόρος)







TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου