ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ


Σήμερα είπαμε να κάνουμε μια μικρή απόδραση στο Νομό Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των Μετεώρων για να επισκεφτούμε ένα ακόμη μοναστήρι και όχι μόνο, θα σας τα γράψω όμως όλα με την σειρά.





Πρώτη στάση μας τα Μετέωρα και σειρά για επίσκεψη έχει η ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ.
Σε προηγούμενο ταξίδι μας στην περιοχή επισκεφθήκαμε 3 ακόμη μοναστήρια των Μετεώρων (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ ).


Η ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ



Είναι ένα χριστιανικό ορθόδοξο γυναικείο μοναστήρι, που από το 1988 συμπεριλαμβάνεται μαζί με υπόλοιπα μοναστήρια, στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.


Θα ανεβείτε περίπου 150 σκαλιά για να το επισκεφτείτε και αφού περάσετε 2 γέφυρες θα φθάσετε στον ναό που βρίσκεται στο πλάτωμα ενός κατακόρυφου βράχου, σε ύψος τουλάχιστον 60 μέτρων. Στο πλάτωμα λοιπόν (επιφάνειας 500 m2) βρίσκεται το τριώροφο συγκρότημα του μοναστηριού και στο ψηλότερο σημείο του βρίσκεται ο ναός ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα τα κελιά των μοναχών, το αρχονταρίκι, οι βοηθητικοί χώροι ένας υπέροχος κήπος, ένας χωρος με σουβενίρ και δώρα καθώς και βεράντες και παράθυρα με υπέροχη θέα στην ευρύτερη περιοχή και τα μοναστήρια.

Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τιμά και την Αγία Βαρβάρα.


Το καθολικό του μοναστηριού, είναι μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, είναι σταυροειδής αγιορείτικου τύπου ναός με νάρθηκα και τρούλο και πολύ ωραίες αγιογραφίες σε τοίχους και οροφές. Αγιογραφήθηκε επί ηγουμένου της μονής Αρσενίου, με δικά του έξοδα, όπως μας πληροφορεί επιγραφή, το 1560. Οι αγιογραφίες σε τοίχους και οροφές, είναι έργα της κρητικής σχολής, δεν φέρουν το όνομα του καλλιτέχνη όμως σύμφωνα με ειδικούς είναι του γνωστού αγιογράφου Τζώρτζη, μαθητή του Θεοφάνη Στρελίτζα από την Κρήτη.


Από τις πιο σημαντικές που πρέπει να προσέξετε είναι οι αγιογραφίες της Δευτέρας Παρουσίας και της Κρίσεως. Επίσης εντυπωσιάζουν οι παραστάσεις των στυλιτών και των ερημιτών και οι σκηνές από τα μαρτύρια των αγίων. Στον κυρίως ναό ξεχωρίζουν η παράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Αγία Βαρβάρα, η Ανάσταση και η Μεταμόρφωση του Χριστού και οι μορφές των μεγάλων μελωδών της εκκλησίας, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.

Δυστυχώς απαγορεύεται η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση (αν σας πάρουν είδηση θα σας κάνουν παρατήρηση, no photo, no video φώναξε η νεωκόρα όταν άστραψε το φλας) αν όμως πετύχετε τον ναό άδειο αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε τις αγιογραφίες με την ησυχία σας. Είναι ένας καταπληκτικός και κατανυκτικός χωρος.

Ίσως σε πολλούς ναούς έχετε παρατηρήσει και εσείς, να κρεμιέται από κάποιον πολυέλαιο ένα αυγό στρουθοκαμήλου. Πάντα είχα απορία γιατί ένα τόσο μεγάλο αυγό να κρεμιέται μέσα στον ναό έτσι αυτή τη φορά το έψαξα και θα φωτίσω όσους δεν το γνωρίζετε ήδη. Το αβγό της στρουθοκαμήλου έχει τον εξής συμβολισμό : η στρουθοκάμηλος είναι το μοναδικό πτηνό που δεν κλωσάει τα αβγά του, αλλά τα προσέχει από κάποια απόσταση, μέχρι να γεννηθούν τα μικρά και να μεγαλώσουν κοντά της. Όπως αυτή λοιπόν, έτσι και ο Ένας και μοναδικός θεός προσέχει τους πιστούς στον χώρο της εκκλησίας μέχρι να γεννηθούν και να ακολουθήσουν τον δρόμο Του.
Αβγά στρουθοκαμήλου υπάρχουν και στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ.


Εξω από το καθολικό υπάρχει αίθουσα που λειτουργεί σαν μουσείο και ένα παρεκκλήσι με ωραία ψηφιδωτά αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα. Οι διαστάσεις του όταν ήρθαν το 1988 οι μοναχές εδώ ήταν 3 Χ 3 και από το1993 διαμορφώθηκε και ανακαινίστηκε ριζικά το 2017. Τότε ξεκίνησε και η αγιογράφησή του από τον Βλάση Τσοτσώνη, με αγιογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από τον βίο της Αγίας Βαρβάρας. Η μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου.

Για την είσοδο σας στον ναό μπορεί να πληρώσετε εισιτήριο 3 ευρώ, οπως αναγράφεται σε πινακίδα, δεν μπορώ όμως να σας το πω αυτό με σιγουριά, αφού εμείς δεν πληρώσαμε, πιστεύω ότι τα σαββατοκύριακα είναι ελεύθερη η είσοδος στους προσκυνητές.


Πριν την είσοδο σας στο ναό θα σας ζητηθεί να φορέσετε τις ειδικές μακριές ποδιές ακόμη και πάνω από το μακρύ μπουφάν σας, οι γυναίκες.

Σε ερώτηση μας από που πήρε το όνομα το μοναστήρι η μοναχή μας είπε ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές, μπορεί να πήρε το όνομά της από το κόκκινο (rossο) χρώμα που παίρνουν οι βράχοι του κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, η πιθανότερη εκδοχή είναι να πήρε το όνομα από τον πρώτο ασκητή που έκτισε και τον πρώτο ναό και λέγονταν Ρουσάνος. Ο βράχος ήταν γνωστός ως βράχος του Ρουσάνου ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν αργότερα, οι Ρώσσοι μοναχοί Ιωάσαφ και Μάξιμος, οι οποίοι έχτισαν ξανά την τότε ερειπωμένη μονή. Το 1545 ανακατασκευάστηκε το καθολικό. Η μονή παρήκμασε τον 19ο αιώνα και έγινε ερημητήριο της μονής Βαρλαάμ. Το μοναστήρι παλιά ήταν ήταν άβατο για τις γυναίκες. Όμως για 20 χρόνια μέχρι το 1971 που πέθανε, το κράτησε ανοιχτό η γερόντισσα Ευσεβία από το Καστράκι. Με τη βοήθεια πιστών έκανε επισκευαστικές εργασίες στο μοναστήρι και φρόντισε για την ύδρευσή του. Στο μοναστήρι έγιναν αναστηλωτικές εργασίες το 1980 και έτσι από το 1988 εγκαταστάθηκαν γυναίκες μοναχές, οι οποίες και το λειτουργούν μέχρι και σήμερα, είναι 13 μοναχές με ηγουμένη την γερόντισσα Φιλοθέη Κοσβύρα.


Μπορώ να σας πω ότι ήταν μια ακόμη επίσκεψη σ ένα μοναστήρι που με εντυπωσίασε και θα ήθελα να ξαναπάω.

Εντύπωση μου έκανε ότι συναντήσαμε αρκετό κόσμος για επίσκεψη και προσκύνημα, και μάλιστα νέοι στην ηλικία, είτε μεμονωμένα είτε με γκρουπ. Μάλιστα πολλοί ήταν γείτονες, Βαλκάνιοι οι οποίοι έρχονται για θρησκευτικό τουρισμό και ενισχύουν σημαντικά την περιοχή. Ακόμη συναντήσαμε και ένα ζευγάρι (Αμερικάνος με Φιλιππινέζα), οι οποίοι ήταν εντυπωσιασμένοι από την ιστορία του μοναστηριού αλλά και τα εθιμοτυπικά της Μονής και με την βοήθεια της ξεναγού που τους συνόδευε, συμπλήρωσαν και ένα χαρτί από αυτά που γράφουμε τα ονόματα για να διαβαστεί κατά την διάρκεια της λειτουργείας για καλή υγειά κ.α και ήταν πολύ χαρούμενοι.

Ιερά Μονή Ρουσάνου - Ωράριο
Το Καλοκαίρι 9 το πρωί ως 16.00 Τετάρτη κλειστά
Το Χειμώνα 9 το πρωί ως 14.00 Τετάρτη κλειστά

Τηλέφωνο ( +30 ) 24320 22649


ΚΑΣΤΡΑΚΙ



Αφού πήραμε μια γερή δόση της θέας στην γύρω περιοχή κατεβήκαμε τα σκαλιά και συνεχίσαμε στο Καστράκι για να περπατήσουμε στο χωριό και να πιούμε ένα καφεδάκι.


Το Καστράκι που σημαίνει κυριολεκτικά το μικρό κάστρο είναι ένα όμορφο, μικρό χωριό με πληθυσμό 1.117 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011 και βρίσκεται σε υψόμετρο 275 μέτρων. Το Καστράκι πήρε το όνομα του από ένα κάστρο που υπήρχε κάποτε εκεί και σήμερα σώζονται μόνο κάποια ερείπια και μπορείτε να επισκεφτείτε.

Αφού αφήσαμε το αυτοκίνητο σε ένα παρκινγκ κατευθυνθήκαμε με τα πόδια στον παλιό διατηρητέο οικισμό του χωριού με τις παραδοσιακές γειτονιές, τα μονώροφα σπίτια με τα κόκκινα κεραμιδιά, τις αυλές με τις τουλούμπες και τις λουλουδιασμένες γλάστρες και τα δένδρα, τα γραφικά σοκάκια για να φθάσουμε στην κεντρική πλατεία του χωριού γνωστή σαν Μεσοχώρι.


Επιλέξαμε πάνω από την πλατεία ένα ήσυχο και όμορφο καφέ και ήπιαμε το esspresso μας απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη μέρα και τον καθαρό αέρα κάτω από τους γιγάντιους σχηματισμούς των βράχων που φιλοξενούν τα ιερά μοναστήρια.

Φωτογραφήσαμε την εκκλησία του χωριού, στην πλατεία, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με τις αγιογραφίες του 18ου αιώνα, το διατηρητέο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, κτήριο του 1902, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού προς το ελληνικό κράτος, που σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, το άγαλμα των Ηρώων, την χριστουγεννιάτικη φάτνη που ετοιμάστηκε για τις γιορτές που έρχονται, πιάσαμε κουβέντα με τους ντόπιους που μας είπαν ότι δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι με την τουριστική κίνηση στην περιοχή αυτή την περίοδο αλλά ευελπιστούν ότι θα δουλέψουν στις γιορτές και πήραμε τον δρόμο για την επόμενη στάση μας που θα είχε τι άλλο φυσικά από γαστρονομικές απολαύσεις και κρασο-κατάσταση, αφού κόντευε 2 το μεσημέρι.


Το Καστράκι είναι μια καλή επιλογή για όσους αγαπούν την απλότητα, την ηρεμία, την φύση και τις αποδράσεις αφού η διαμονή τους στο χωριό, θα τους φέρει ακριβώς κάτω από τους γιγάντιους βράχους των Μετέωρων, δίπλα την Καλαμπάκα χλμ, πολύ κοντά στα Τρίκαλα μόλις χλμ 23,9 (ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων που λειτουργεί ο Μύλος των Ξωτικών), 65 χλμ. απόσταση από τη λίμνη Πλαστήρα, 45 χλμ .από το Περτούλι, ούτε 45 χλμ. από την Ελάτη 45 χλμ. και από την Λάρισα μόλις 87 χλμ.

Καταλύματα από ότι διαπίστωσα υπάρχουν πολλά στην περιοχή για όλα τα βαλάντια, από υπερπολυτελή ξενοδοχεία μέχρι και ταπεινά καλοφτιαγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες με καλό φαγητό και κατοίκους που θα σου δώσουν πληροφορίες για ότι χρειαστείς. Μια ωραία επιλογή για ένα 2ημρο ή 3ημερο που εχει να σου προφέρει πολλά ώστε να φύγεις με καλές εντυπώσεις.



Παραδοσιακή Ταβέρνα "Μαγκλάρας"

Επόμενη στάση μας η Παραδοσιακή Ταβέρνα "Μαγκλάρας", που λειτουργεί από το 1958 στο 5ο χλμ Καλαμπάκας Ιωαννίνων.


Είχαμε ακούσει πολλά για την ταβέρνα για το καλά ψημένα και ποιοτικά κρεατικά της, για τους διάσημους επισκέπτες που πέρασαν από εδώ και δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε για μια επίσκεψη μετά φαγητού. Και πραγματικά δεν πέσαμε έξω και παρόλο που οι επιλογές μας ήταν καθαρά κρεατοφαγικές απολαύσαμε το γεύμα μας σε ένα υπέροχο και πολιτισμένο περιβάλλον, με ευγενικό προσωπικό και ωραία ατμόσφαιρα.


Ομολογώ ότι τα ψητά ήρθαν καλά ψημένα στο τραπέζι μας κατευθείαν από το τζάκι που δεσπόζει στην αίθουσα και την επιμέλεια του ψησίματος έχει το ίδιο το αφεντικό ο κ. Γιάννης Πίσσας, που έχει αναλάβει την διεύθυνση της Ταβέρνας από τον προκάτοχο της κ. Μαγκλάρα το 2013, ενώ συνεχίζει την παράδοση και διατηρεί το καλό της όνομα, με λαχταριστά κρεατικά και υπέροχο βιολογικό κρασί.


Θα σας προτείνω να δοκιμάσετε το κοντοσούβλι, μια γενναία
Χοιρινή Μπριζόλα Tomahawk, το χοιρινό κότσι του Μαγκλάρα αλλά και το υπέροχο αγριογούρουνο στιφάδο με δαμάσκηνα συνοδευμένα από ζεστό χωριάτικο ζυμωμένο ψωμί που μας έφερνε ο κ. Γιάννης στο τραπέζι απευθείας από το τζάκι μόλις μας τέλειωνε συνοδευμένα από σαλάτες, μανιτάρια και μπόλικο κρασί. Για να μην λέτε ότι τα βρήκα όλα τέλεια, εντάξει θα γκρινιάξω και θα πω για τις άπειρες τηγανητές πατάτες που είχαν όλα τα πιάτα και δεν τις συμπαθώ ιδιαίτερα.




Επικοινωνιακός ο κ. Πίσσας με το πούρο στο χέρι κατά την έξοδο μας από το μαγαζί, στην όμορφα διακοσμημένη αυλή που σίγουρα θα τιμήσουμε την άνοιξη, σε μια στιγμή που προσπαθούσε να χαλαρώσει, μόλις μας είδε να φεύγουμε, σήκωσε το χέρι και μας έπιασε κουβέντα, μας είπε για την ζωή του και πως βρέθηκε εδώ, ενώ μου αποκάλυψε όταν του είπα από που είμαι, ότι έζησε και εργάστηκε στην Λάρισα στα νιάτα του και ότι ήταν μεγάλο σχολείο και έμαθε πολλά στην διαμονή του στην πόλη μας. Συγκράτησα ότι σε λίγο καιρό 'έχει μαγειρέματα με γνωστό σεφ με τρούφο-μακαρονάδες, η περιοχή φημίζεται για την τρούφα της και περιμένω πρόσκληση.


Ταβέρνα "Μαγκλάρας"
5ο χλμ Καλαμπάκας Ιωαννίνων.
+30 2432 022677




TIPS



Αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε τα Μετέωρα και τα 6 μοναστήρια που λειτουργούν, κάντε μια έρευνα αν την ημέρα που θα είσαστε την περιοχή, δέχονται επισκέπτες καθώς το καθένα από αυτά μια φορά την εβδομάδα, σε διαφορετική ημέρα είναι κλειστά. Το καθένα έχει διαφορετικό πρόγραμμα λειτουργίας και έτσι καταλαβαίνεται ότι έτσι είναι δύσκολο να τα επισκεφτείτε όλα σε μια ημέρα. Ίσως θα χρειαστείτε ένα γεμάτο 2ημερο για να επισκεφτείτε τα 6 μοναστήρια και σας προτείνω ιδανικά το σαββατοκύριακο αν και είναι οι ημέρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών και προσκυνητών. Αν σας αρέσει η αναρρίχηση, οι βράχοι των Μετέωρων είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της αναρρίχησης.


Όλα τα μοναστήρια έχουν είσοδο 3 ευρώ, οπότε υπολογίστε το στα έξοδα σας.

Μπορείτε να φθάσετε στα μοναστήρια, είτε με το αυτοκίνητο, υπάρχουν χώροι παρκινγκ σ όλα τα μοναστήρια για να το αφήσετε είτε να ακολουθήσετε τα μονοπάτια αν σας αρέσει το περπάτημα και η πεζοπορία.

Το πιο εύκολα προσβάσιμο μοναστήρι είναι του Αγίου Στεφάνου και τα υπόλοιπα έχουν αρκετά σκαλιά που πρέπει να ανεβείτε για να φθάσετε, φορέστε άνετα παπούτσια και ρούχα και θα τα καταφέρετε εύκολα, ίσως κάποιοι κάνουν λίγες στάσεις παραπάνω για αυτό το λόγο υπάρχουν τα παγκάκια και τα πεζούλια, ενώ οι σκάλες είναι ασφαλείς και έχουν κάγκελα.

Αν έρχεστε από το εξωτερικό τα πιο κοντινά αεροδρόμια είναι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Από εκεί μπορείτε να φθάσετε οδικώς με νοικιασμένο αυτοκίνητο ή με δημόσια συγκοινωνία, Λεωφορεία από Αθήνα προς Τρίκαλα και από εκεί λεωφορείο για Καλαμπάκα. Το ίδιο ισχύει και για την Θεσσαλονίκη, έχει λεωφορείο προς Τρίκαλα και από εκεί στην Καλαμπάκα.

Από την Αθήνα μπορείτε να φθάσετε εύκολα στα Μετέωρα οδικώς με το δικό σας αυτοκίνητο, η απόσταση είναι 355 χλμ θα κάνετε περίπου 3μιση με 4 ώρες.

Επίσης υπάρχει τρένο από Αθήνα για Καλαμπάκα, με ανταπόκριση από το Παλαιοφάρσαλο, όμως μετά τις τελευταίες καιρικές καταστροφές καλά είναι να συνεννοηθείτε με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΣΕ για τα δρομολόγια που εκτελούνται.

Τα ίδια ισχύουν και για τα δρομολόγια του τρένου από Θεσσαλονίκη για Καλαμπάκα.

Η οδική απόσταση από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού/E90/Α2 είναι 225 χλμ, περίπου 3 ώρες, ενώ μέσω της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Αθηνών είναι 234 χλμ περίπου
2 ώρες και 45 λεπτά.

Για την επίσκεψη σας στα μοναστήρια, οι γυναίκες πρέπει να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένες δηλαδή να μην έχουν τους ώμους και τα άκρα τους ακάλυπτα, μια μακριά φούστα και μια μπλούζα με μανίκια είναι μια χαρά. Επιτρέπεται και το παντελόνι αλλά το πιο πιθανό είναι να σας δώσουν ένα παρεό να φορέσετε από επάνω. Για τους άνδρες είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά δεν επιτρέπονται τα σορτς και τα αμάνικα μπλουζάκια.










TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου