ΔΡΕΣΔΗ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΔΡΕΣΔΗ

Τα TRIPS AND DREAMS  σήμερα μας οδήγησαν σε μια πόλη της Γερμανίας , στην περιοχή της Σαξονίας στην  Δρέσδη ( γερμ. Dresden) ,η ρίζα της προέρχεται από τη σλαβική λέξη «Ντρεζντάνυ» (Drezdany), που σημαίνει «οι άνθρωποι του παραποτάμιου δάσους», την διαρρέει ο ποταμός  Έλβας και  την αποκαλούν Φλωρεντία του Βορρά ,λόγω των  αναγεννησιακών μνημείων της.

Βομβαρδίστηκε κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Φεβρουάριο του 1945 ,καταστράφηκε σχεδόν το 1/3 της πόλης και το 90% του ιστορικού κέντρου της και ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου τα χρόνια που ακολούθησαν.





Ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της Δρέσδης είναι η όπερα Semperoper .
Ο αρχιτέκτονας Γκότφριντ Σέμπερ (Gottfried Semper) σχεδίασε την Όπερα στο στυλ της Ιταλικής Αναγέννησης, χάρη στην οποία η Δρέσδη έγινε μουσική μητρόπολη. Το κτήριο καταστράφηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανακατασκευάστηκε την περίοδο 1977-1985.



όπερα Semperoper

Ναός της Παναγίας (Frauenkirche)
στην μεγάλη πλατεία βρίσκεται η προτεσταντική εκκλησία για γυναίκες Frauenkirche. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι  εντυπωσιακό και σου θυμίζει περισσότερο όπερα παρά εκκλησία. Η εκκλησία καταστράφηκε ολοσχερώς στον πόλεμο ,στις 15 Φεβρουάριου 1945 και έμεινε κατεστραμμένη για περισσότερο από 40 χρόνια για να θυμίζει στους κατοίκους της Δρέσδης τον πόλεμο.
Αξίζει να ανεβείτε στον πύργο της εκκλησίας (υπάρχει ασανσέρ) και να θαυμάσετε τη θέα σε όλη την Δρέσδη. 






Τσβίνγκερ (Der Dresdner Zwinger)
 Το Τσβίνγκερ (Der Dresdner Zwinger) είναι ανάκτορο ,ένα από τα καλύτερα μπαρόκ αρχιτεκτονικής κτήρια στην Ευρώπη.
Το Τσβίνγκερ οικοδομήθηκε από τον Αύγουστο Β' τον Κραταιό (Augustus the Strong, 1670 - 1733), εκλέκτορα της Σαξονίας, ο οποίος επιδίωκε να ανεγείρει ένα μεγαλοπρεπές ανάκτορο στα πρότυπα των Γάλλων βασιλέων στις Βερσαλλίες.
Το ανάκτορο Τσβίνγκερ, που γειτονεύει με τον ποταμό Έλβα, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Αυλής  Ματέους Ντάνιελ Πέπελμαν (Matthaeus Daniel Poeppelmann, 1662 - 1736) και ανοικοδομήθηκε σταδιακά από το 1710 ως το 1728. Οι διακοσμήσεις των γλυπτών είναι του Μπαλτάσαρ Περμόσερ (Balthasar Permoser). Τα επίσημα εγκαίνια του ανακτόρου έγιναν το 1719, με την ευκαιρία των γάμων του πρίγκιπα Φρειδερίκου Αυγούστου Α' (Frederick August, 1696 - 1763) με την κόρη του αυτοκράτορα των Αψβούργων Ιωσήφ Α', την αρχιδούκισσα Μαρία Ιωσηφίνα (Maria Josepha).
Το Τσβίνγκερ συμπληρώθηκε στα 1847 - 1855 με την προσθήκη της νεοκλασικής πτέρυγας του ανακτόρου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γκότφριντ Ζέμπερ (Gottfried Semper, 1803 - 1879), ο οποίος σχεδίασε και την Όπερα της Δρέσδης (Semperoper Dresden). Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα του ανακτόρου είναι  η περίτεχνη "Πύλη του Στέμματος" (Kronentor).
Στην αποκαλούμενη νεοκλασική "Πτέρυγα Ζέμπερ" στεγάζεται σήμερα η φημισμένη "Πινακοθήκη Παλαιών Ζωγράφων" (Gemaeldegalerie Alte Meister), οι καλλιτεχνικοί θησαυροί της οποίας είχαν απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσα στις ανεκτίμητης αξίας συλλογές της συγκαταλέγεται η "Sistine Madonna" του Ραφαήλ. Σε άλλες πτέρυγες του ανακτόρου φιλοξενούνται σήμερα συλλογές πορσελάνης , μαθηματικών και επιστημονικών οργάνων.
Το ανάκτορο Τσβίνγκερ καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στις 13 - 15 Φεβρουαρίου 1945, όμως αναστηλώθηκε στην παλιά μορφή του μετά τον πόλεμο, από το 1945 ως το 1963 και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό μόλις το 1952.







Επιβάλλεται μια βόλτα με τα πόδια κατά μήκος του ποταμού Έλβα και γιατί όχι μια κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο για να θαυμάσει κανείς τα υπέροχα κτήρια που βρίσκονται στις όχθες του.





Μια βόλτα με τα πόδια στο ιστορικό κέντρο της θα μας αποκαλύψει τα κυριότερα μνημεία της πόλης.





Μεγάλα εμπορικά καταστήματα βρίσκονται παντού στην πόλη ενώ στα εστιατόρια και τα καφέ , μπορείς να απολαύσεις ένα γερμανικό σνίτσελ και μια μπύρα ή  ένα λουκάνικο σε ψωμί που ψήνεται στις υπαίθριες ψησταριές.






Στα ζαχαροπλαστεία μπορείς να βρεις πολλά γλυκά με κόκκινα φρούτα του δάσους που αφθονούν σε αυτές τις περιοχές και κυρίως το χριστουγεννιάτικο γλυκό Dresdner Christstollen.

Γενικά είναι μια όμορφη πόλη ,καθαρή και τακτοποιημένη όπως και οι περισσότερες πόλεις του Βορρά χωρίς όμως να σου αφήνει την επιθυμία να ξαναπάς σύντομα ......

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου