Γεύμα σε Κινέζικο εστιατόριο με CHOP STICKS και ρύζι - Chinese stories 2009, no 5b


Καλεσμένοι για κινέζικο γεύμα σε εστιατόριο  ξενοδοχείου στην Σιάν με τα μεγάλα στρογγυλά τραπέζια και τον περιστρεφόμενο δίσκο στο κέντρο  του τραπεζιού, όπου σερβίρονται οι πιατέλες με τα φαγητά και πρέπει ο καθένας μας να παίρνει με τα chop sticks, μια μικρή ποσότητα στο δικό του μπολ όπου προηγουμένως έχει γεμίσει με ρύζι.

Στην Κίνα οι αριθμοί 4 και 10 θεωρούνται ατυχείς αριθμοί. Έτσι στις κινέζικες οικογένειες για να αποφευχθεί κάθε ατυχία, ο αριθμός των καλεσμένων σε ένα γεύμα για γιορτή είναι πάντα ζυγοί 6,8,12. Έτσι και εμείς σύμφωνα με τα έθιμα των Κινέζων καθίσαμε 8 άτομα, γύρω από το τραπέζι.




Βασικό πιάτο της διατροφής των Κινέζων είναι το ρύζι. Όταν ένας λιμός  πήρε άσχημες διαστάσεις στην Κίνα του Νότου, έκαναν την εμφάνιση τους από τον ουρανό πέντε  Θεοί, καβάλα ο καθένας σε μια διαφορετικού χρώματος κατσίκα. Φέραν μαζί τους από ένα στάχυ ρυζιού, οι κάτοικοι  φύτεψαν τους σπόρους , η παραγωγή ήταν μεγάλη και έτσι ο κόσμος σώθηκε από την πείνα. Οι θεοί επέστρεψαν στον ουρανό, ενώ οι κατσίκες ξέμειναν με ένα στάχυ στο στόμα πετρωμένες στο πάρκο στην Καντόνα για να θυμίζουν πως σώθηκε ο κόσμος. 



Στην Κίνα όπως και σε όλη την Άπω Ανατολή προτιμούν το λευκό, μαλακό και κολλώδες ρύζι. Αμέτρητα τα πιάτα με ρύζι που μπορείς να γευτείς στην Κίνα. Το τρώνε βραστό στον ατμό ή τηγανητό, προσθέτουν κοτόπουλο, γλυκόξινο χοιρινό ή φρούτα της θάλασσας, το τυλίγουν σε φύλλα λωτού ή μπανάνας. Από το ρυζάλευρο παρασκευάζουν το μαντού, το κινέζικο ψωμί στον ατμό, που τρώγεται σκέτο ή γεμιστό με λαχανικά  και με πολτό μαύρων φασολιών .

Επίσης από ρύζι παρασκευάζουν τα μακαρόνια τους.


 Οι Κινέζοι δεν χρησιμοποιούν μαχαιροπίρουνα για το ρύζι αλλά τα δυο λεπτά ξυλάκια τα chopsticks. Tα ξυλάκια στην κινεζική γλώσσα ερμηνεύονται ως προέκταση των χεριών  <<μακρουλά δάκτυλα>>και αποτελούν άλλη μια λεπτομέρεια της φινέτσας αλλά και της ευγένειας των Κινέζων.

Η χρήση τους θεωρείται απλή, αλλά παρά τις προσπάθειες και τα εντατικά φροντιστήρια που έκανα, στον ένα μήνα που έμεινα σ΄ αυτήν την χώρα, μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι δεν πρόκειται ποτέ να μάθω να τρώω το ρύζι με chop sticks.

Σύμφωνα με μια κινεζική παροιμία θεωρείται ικανός να τρώει με -κουαιτσι- οποίος πετύχει το τριπλό τεστ
⦁ να σηκώνει ένα κόκκο ρυζιού από το μπολ
⦁ να πιάσει ένα κουνούπι στον αέρα
⦁ να αναχαιτίσει το εχθρικό βέλος στην πορεία του

Σε ένα γεύμα δεν πρέπει να καρφώνουμε τα ξυλάκια, κάθετα στο ρύζι. Είναι προτιμότερο να τα αφήνουμε κάθετα στο πιάτο. Ο λόγος είναι ότι όταν κάποιος πεθαίνει η λειψανοθήκη του περιέχει ένα μπολ με ρύζι ή άμμο και δυο ράβδους από λιβάνι καρφωμένες κάθετα σε αυτό. Επομένως αν το καρφώσουμε τότε μοιάζει με την λειψανοθήκη και είναι σαν να ευχόμαστε τον θάνατο αυτών που τρώνε μαζί μας.



Επίσης δεν πρέπει να χτυπάμε το μπολ με τα ξυλάκια δεν θεωρείται ευγενικό, οι ζητιάνοι χτυπάνε το μπολ. Τα μπολ τα χτυπάνε μόνο στα εστιατόρια όταν αργεί να έρθει το φαγητό.


ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΟΥΜΕ ΤΑ CHOPSTICKS

ΒΗΜΑ 1.Τοποθετήστε το ένα chopstick μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας, χρησιμοποιήστε τον παράμεσο και το μικρό δαχτυλάκι σας για να σταθεροποιήσετε το chopstick, πρέπει να μείνει ακίνητο.
ΒΗΜΑ 2.Κρατήστε το δεύτερο chopstick μεταξύ του πάνω μέρους του αντίχειρα και του δείκτη (σα να κρατάτε ένα μολύβι). Μόνο αυτό πρέπει να μετακινείται.
ΒΗΜΑ 3.Για να φάτε κάτι  από το πιάτο, παγιδέψτε μια μπουκιά μεταξύ των δυο chopstickς, πιέζοντας το επάνω chopstick ενάντια στο κάτω.




                                                                       ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου