ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ



Ο Πηνειός ποταμός ξεκινάει το ταξίδι του από την Πίνδο και αφού διασχίσει ένα ταξίδι  216 χλμ, μέσω των στενών της Καλαμπάκας, φτάνει στον θεσσαλικό κάμπο και μέσα από τα  στενά των Τεμπών, εκεί που από την μια μεριά είναι ο Όλυμπος και από την άλλη ο Κίσαβος φτάνει για να εκβάλει στο Αιγαίο. Εκεί σχηματίζεται το δέλτα του Πηνειού.
Εκεί αποφασίσαμε να πάμε σήμερα και αφού περάσαμε τα στενά των Τεμπών, μέσω της παλιάς εθνικής οδού, για να απολαύσουμε το  τοπίο, παρακάμψαμε την εθνική οδό και πήραμε τον δρόμο που μέσω του Παλιαόπυργου οδηγεί στην Κουλούρα, την Αλεξανδρινή και φτάσαμε στις εκβολές του αργιροδύνη ποταμού, όπως αποκαλούν από την αρχαιότητα την πηγή ζωής και πλούτου για την Θεσσαλία, τον Πηνειό ποταμό.








Το Δέλτα του Πηνειού αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο που παίζει σημαντικό ρόλο στην διαφύλαξη της της βιολογικής ποικιλότητα και την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Διαθέτει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, είναι ένας τόπος όπου φωλιάζουν πολλά πουλιά έχουν καταμετρηθεί γύρω στα 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη, επίσης η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη. Η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών περιλαμβάνει 37 είδη ψαριών και άλλα 11 με πιθανή παρουσία, ενώ η ιχθυοπανίδα της θαλάσσιας περιοχής, περιλαμβάνει 123 είδη ψαριών από τα οποία μόνο τα 10 από αυτά έχουν πιθανή παρουσία σήμερα. Είναι ένας ευλογημένος τόπος και πολλοί ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους και έχουν καλή ψαριά. Μπορείς να δοκιμάσεις τα φρέσκα ψάρια στις ψαροταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ μπορείς να κάνεις και βόλτες στα ήσυχα νερά του ποταμού πριν τις εκβολές και να θαυμάσεις το φυσικό τοπίο.




Προσωπικά  λίγο πριν τις εκβολές του Πηνειού, στην παραλία Σπρίντζιος, η περιοχή είναι για μένα το  καταφύγιο μου, όπου μπορείς να απολαύσει κανείς  το μπάνιο του σε μια τεράστια αμμώδη παραλία, μακριά από την βουή των πολυσύχναστων ακτών της περιοχής, σε κρυστάλλινα τουρκουάζ νερά και να αφεθείς στα χάδια του ήλιου, χωρίς να σε ταράζει κανείς. Λιγοστός ο κόσμος, χωρίς beach bar, ξαπλώστρες, ανάκατες μουσικές και κάθε είδους πολυτέλεια, μόνο εσύ η αμμουδιά και η θάλασσα. Ένα μέρος  για να περάσεις χαλαρά την μέρα σου κοντά στην θάλασσα, να περπατήσεις στην ακτή χωρίς τα αδιάκριτα βλέμματα του κόσμου, να κολυμπήσεις, να ψαρέψεις υπέροχα ψάρια και να τα ψήσεις επί τόπου αλλά να βρεις και καβούρια στα νερά του ποταμού.











Εκτός από την βόλτα στο ποτάμι που ξεκινάει από τα Τέμπη, μπορείς να κάνεις βόλτα με κανό και να φτάσεις μέχρι τις εκβολές του ποταμού και να κάνεις ένα μπάνιο στην διπλανή παραλία.

Πληροφορίες θα βρείτε εδώ  larissa@trekking.gr




Πολλές φορές η μαγεία των διακοπών είναι στα απλά πράγματα και αυτό μου αρέσει χωρίς να αποκλείω όμως και όλα τα άλλα γιαυτό συνεχίζουμε στον κοσμοπολίτικο Πλαταμώνα ,για τον οποίο θα σας μιλήσω σε επόμενο post.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου