Από μικρό παιδί, τότε που ο πατέρας, μας φόρτωνε όλη την οικογένεια, μαμά, αδέλφια, θείες, ξαδέλφια και γείτονες, στο μπλε φορτηγάκι του, τα σαββατοκύριακα για ένα μπάνιο στην θάλασσα, τα Τέμπη και πιο σωστά το πέρασμα μας από την κοιλάδα των Τεμπών, αποτελούσε την είσοδο μας προς το γαλάζια νερά του Αιγαίου (ακτογραμμή νομού Λάρισας).
Τα στενά της κοιλάδας των Τεμπών, χωρίζουν τον Όλυμπο από τον Κίσσαβο, από τότε που ένας μεγάλος σεισμός, δημιούργησε ένα ρήγμα μέσα από το όποιο βρήκαν διέξοδο προς την θάλασσα, τα νερά που σκέπαζαν την Θεσσαλική γη. Σήμερα τα στενά διαρρέει ο Πηνειός ποταμός, ο όποιος εκβάλλει στο Αιγαίο.
Η κοιλάδα έχει μήκος 10 χιλιόμετρα ενώ στο στενότερο σημείο της σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Υπάρχει σύνδεση με οδικό δίκτυο, σε μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε βράχους και πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι το ποτάμι. Η κοιλάδα ξεκινάει από το χωριό Τέμπη, η παλιά του ονομασία ήταν "Μπαμπά" και τελειώνει με την έξοδο που συνδέει την Θεσσαλία με την Μακεδονία με μια γέφυρα .
Η διαδρομή στα στενά των Τεμπών είναι πολύ όμορφη, ειδικά για αυτούς που αγαπάνε την φύση. Αφού παρκάρεις πολύ προσεκτικά, μην ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε εθνική οδό, κατεβαίνεις τις υπόγειες σκάλες και βρίσκεσαι στην Αγία Παρασκευή, την εκκλησία που είναι χτισμένη μέσα σε ένα βράχο από την μεριά του Ολύμπου.
Πριν φτάσεις στη εκκλησία περνάς από την κρεμαστή γέφυρα η οποία αποπερατώθηκε το 1960 (η κατασκευή της κράτησε ένα χρόνο) έχει ύψος πάνω από τα νερά του Πηνειού 18 μέτρα και μήκος 210 μέτρα και όταν την διασχίζεις πεζός έχεις την αίσθηση ότι κουνιέται.
Πιο παλιά η συγκοινωνία γινόταν με μια βάρκα, ενώ για κάποιο διάστημα υπήρχε και ξύλινη γέφυρα.
Πολλά τα τάματα στην Αγία, από τους πιστούς.
Η εκκλησία χτίστηκε το 1921 από σιδηροδρομικούς και αφορμή στάθηκε η θαυματουργή επέμβαση της Αγίας Παρασκευής, όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από τον Όλυμπο και αντί να καταλήξει στο διερχόμενο τρένο, άλλαξε πορεία και έπεσε στον Πηνειό. Η εκκλησία ανακαινίστηκε με δωρεές το 1987.
Πολύ κοντά υπάρχει το αγίασμα, αφού περάσεις ένα μακρύ και στενό κατηφορικό διάδρομο ανάμεσα στον βράχο φτάνεις στην Πηγή που αναβλύζει το αγίασμα, για να πάρεις την ευλογία. Αν είστε κλειστοφοβικοί μην το επιχειρήσετε, χωράει μόνο ένας άνθρωπος στο διάδρομο και είναι σκοτεινός.
Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν τραπεζάκια για να καθίσεις, να πιεις ένα καφέ,να φας και να απολαύσεις την ηρεμία της φύσης. Μπορείς να πιεις καθαρό και γάργαρο νερό από τις πηγές που υπάρχουν εκεί.
Υπάρχουν διάφορα μαγαζάκια με παραδοσιακά είδη της περιοχής που μπορείς να κάνεις τις αγορές σου.
Αυτό το μέρος το αγαπάω και σταματάω πολλές φορές, γιατί μου θυμίζει στιγμές παιδικής ανεμελιάς, τότε που κάναμε μια στάση εκεί όλη η οικογένεια μαζί, τότε που στρώναμε τα τραπεζομάντιλα στα τραπέζια 'η κάτω στο χώμα και κάναμε πικ νικ, τότε που κοιμόμασταν στα δωμάτια της εκκλησίας στρώνοντας στο πάτωμα, τότε που ψήναμε παρέα με συγγενείς και φίλους και χορεύαμε κάτω από τα ψηλά πλατάνια και από τα πανύψηλα βράχια των δύο βουνών, τότε που γεμίζαμε τα δοχεία για να πιούμε καθαρό νεράκι ,τότε που ανάβαμε ένα κεράκι στην Αγία Παρασκευή για να μας κάνει καλούς ανθρώπους, καλούς μαθητές και να μας έχει γερούς αλλά και γιατί εκεί βαπτίστηκα.
Αν κάνετε την διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο, κάντε μια στάση ,θα σας αρέσει σίγουρα η διαδρομή. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν δύο πηγές, της «Δάφνης» και της «Αφροδίτης» που αξίζει να επισκεφτείτε.
Σε λίγο καιρό, ίσως τον Μάρτιο του 2017, θα δοθεί στην κυκλοφορία η νέα εθνική οδός, με παράκαμψη των Τεμπών, μέσω τούνελ από την πλευρά του Κισσάβου. Στην παλιά εθνική οδό, στο τμήμα των Τεμπών, θα διακοπεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, θα διατηρηθεί όμως η κυκλοφορία των υπολοίπων αυτοκινήτων, για τους λάτρεις της φύσης και της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου