PLATAMON FOR EVER!!!


Πλαταμώνας σημαίνει πλατύς γιαλός, απέχει από την Λάρισα, μόλις 49 χιλιόμετρα και σύμφωνα με την καινούργια χρονομέτρηση, μόλις 28 λεπτά, μέσω των τούνελ, που παραδόθηκαν στην κυκλοφορία τον Μάρτιο του 2017.


Αποτελεί το δεύτερο χωριό για τους πολλούς Λαρισαίους και ας ανήκει γεωγραφικά στον νομό Πιερίας και στον δήμο Ανατολικού Ολύμπου. Kατοικείται από 2000 μόνιμους κάτοικους όλο τον χρόνο, άλλα το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται και φτάνει  μέχρι και 20.000 κάτοικους.  Πολλοί Θεσσαλοί αλλά και κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας από Βέροια, Νάουσα κ.α. ακόμη και Αθηναίοι, έχουν φτιάξει τα εξοχικά τους στην περιοχή και μένουν εδώ τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.


Μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ με το αυτοκίνητο σας, με λεωφορείο από Λάρισα ή Κατερίνη, με τραίνο κάνοντας στάση στον σιδηροδρομικό σταθμό των Νέων Πόρων αλλά και με αεροπλάνο από το  κοντινό αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Αν έχετε δικό σας σκάφος, μπορείτε επίσης να φτάσετε μέχρι εδώ, το χωριό διαθέτει το δικό του λιμάνι που μπορεί να ελλιμενίσει μέχρι και 125 σκάφη.


Ο Πλαταμώνας διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή, πολλα πέταλα που μπορείς να κολυμπήσεις ακόμη και όταν ο καιρός δεν είναι καλός, χιλιόμετρα παραλίες με χρυσή άμμο, παραλίες με μεγάλα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Είναι ένα μέρος με πολύ πράσινο και τον Όλυμπο να δεσπόζει στις πλάτες του χωριού. Οι παραλίες του Πλαταμώνα, έχουν βραβευτεί πολλές φορές με τις "μπλε σημαίες παραλίας ".




Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία και κυρίως με τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά, έχουν κάνει την εμφάνιση τους πολλές νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες ενώ οι παλιές ανακαινίστηκαν και η περιοχή δέχεται πλήθη τουριστών κυρίως από Ευρώπη και τις πρώην Ανατολικές χώρες (Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία κ.α).


Για μένα ο Πλαταμώνας είναι το δεύτερο χωριό μου, το μέρος με τις ομορφότερες καλοκαιρινές αναμνήσεις πολλών ετών και το λιμανάκι μου όταν θέλω να ηρεμήσω και βρεθώ μακρυά από τα προβλήματα και την βοή της πόλης, ειδικά την Άνοιξη και στις αρχές του Φθινοπώρου. Φυσικά το καλοκαίρι είναι δεδομένο ότι πάντα βρίσκομαι εκεί αφού οι θερμοκρασίες στην Λάρισα χτυπάνε κόκκινο και θέλω ανάσες δροσιάς.


                                    Τι μπορείτε να κάνετε στον Πλαταμώνα




1. Ξυπνήστε νωρίς για να δείτε την ανατολή του ήλιου από το μπαλκόνι σας. Ο ήλιος βγαίνει μέσα από την θάλασσα και η περιοχή γεμίζει με υπέροχα χρώματα.




Ξεκινήστε  για πρωινή πεζοπορία μέχρι  το κάστρο του Πλαταμώνα, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο, πριν αρχίσει η ζέστη της ημέρας. Χτισμένο σε στρατηγική θέση στέκει αγέρωχο, εκατοντάδες χρόνια και ελέγχει τον δρόμο Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Είναι ένα καλοδιατηρημένο κάστρο με έναν επιβλητικό κεντρικό πύργο ενώ στο εσωτερικό του μπορείς να δεις τον βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε μεταξύ  10ου - 11ου αιώνα. Αν βρεθείτε καλοκαίρι στον Πλαταμώνα μπορείτε να παρακολουθήσετε και κάποια συναυλία στο κάστρο, στα πλαίσια του φεστιβάλ Ολύμπου.




Αφού τελειώσετε  την περιήγηση στο κάστρο, κατεβείτε για μια πρωινή βουτιά στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου κάτω από το κάστρο, συνεχίζοντας στην παραλία του  Παντελεήμονα.


2.Αν ανήκετε στην κατηγορία των τολμηρών, να κάνετε οπωσδήποτε μια βόλτα με τα αλεξίπτωτα πλαγιάς για να δείτε την περιο
χή από ψηλά. Ξεκινάτε την πτήση   από τον Παλαιό Παντελεήμονα, στις παραλίες της  Πιερίας, προς το κάστρο του Πλαταμώνα και τη θάλασσα της περιοχής, είναι ανεπανάληπτη εμπειρία.



3.Μια βόλτα που μου αρέσει πολύ να κάνω νωρίς το πρωί, είναι στο λιμάνι του Πλαταμώνα, όταν  έχουν γυρίσει τα ψαροκάικα και έχουν απλωμένα τα δίχτυα με την ψάρια τους και οι ψαράδες κάνουν την διαλογή. Είναι μια βόλτα που προσφέρει κουβέντες με τους ψαράδες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μ αυτούς που θέλουν γιατί κάποιοι κρύβονται μόλις δούνε την κάμερα. Καλύτερα να τους ρωτάτε. Και αν είσαστε τυχεροί και η ψαριά είναι καλή, μπορεί να αγοράσετε και ψαράκια για το μεσημεριανό σας φαγητό.



4.Αν σας πιάσει το μεσημεράκι στην θάλασσα, καθίστε σε μια ψαροταβέρνα και απολαύστε ένα πιάτο με θαλασσινά, ψαράκι και μια παγωμένη μπύρα ή ένα ουζάκι. Ο Πλαταμώνας φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του και τα ψάρια του. Προσωπικά λατρεύω τις τηγανιτές γαρίδες του Πλαταμώνα.




5.Αποδράσετε μέχρι τον Παλιό Παντελεήμονα, ένας παραδοσιακός οικισμός, μόλις 8 χλμ από τον Πλαταμώνα, σε υψόμετρο 440 μέτρων, που αξιοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια αφού είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους, θυμάμαι πριν πολλά  χρόνια τα βράδια δεν είχε ούτε φως  και απολαύστε στις ταβέρνες του παραδοσιακά φαγητά και ψημένα ντόπια κρέατα. Σ' όποια ταβέρνα και αν καθίσετε τα φαγητά είναι υπέροχα. Σας προτείνω να δοκιμάσετε ψητό αρνί και κόκκορα με χυλοπίτες.

Επισκεφτείτε και ανάψτε ένα κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην  πλατεία του χωρίου με τους γέρικους πλάτανους και συνεχίστε τις βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια. Θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε άλλη εποχή.



Εδώ μου αρέσει να έρχομαι το πρωί, όταν βρέχει και δεν μπορώ να κάνω μπάνιο για πρωινό ελληνικό καφέ και ένα γλυκό του κουταλιού.




Αν δεν θέλετε να ανεβείτε ψηλά στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, πάτε  στον Νέο Παντελεήμονα, μόλις 4,5 χλμ από Πλαταμώνα, το χωριό που δημιουργήθηκε την δεκαετία του ΄50 όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το παλιό χωριό και εγκαταστάθηκαν πιο κοντά στην θάλασσα, καθίστε σε μια ταβέρνα στην πλατεία για φαγητό και απολαύστε υπέροχη θέα στο κάστρο, την παράλια του Παντελεήμονα, την Σκοτίνα, την Λεπτοκαρυά και αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή δείτε απέναντι την Χαλκιδική.




6.Αποδράσετε μέχρι την Πούρλια, τους παλιούς  Πόρους, ένα χωριό μέσα στην φύση με πολύ καλό φαγητό! Περπατήστε ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια του χωριού και τα γραφικά καλντερίμια του. Το παλιό πέτρινο σχολείο του χωρίου σήμερα λειτουργεί σαν ταβέρνα. Απέχει από τον Πλαταμώνα μόλις 7,6 χλμ.και βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρα.




7.Απογευματινές  βόλτες στην παραλία του Πλαταμώνα με τα πολλά καφέ και bars, τα καταστήματα με ρούχα και σαγιονάρες για την θάλασσα αλλά και τα μαγαζάκια για να ψωνίσετε souvenirs. Φάτε λουκουμάδες και ένα παγωτό χωνάκι. Αγοράστε μια  ρόκα (καλαμπόκι) με μπόλικο αλατάκι από τις ψησταριές  που τις ψήνουν εκείνη την ώρα.



Σταματήστε στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ανάψτε ένα κεράκι. Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου και μοιράζουν σταφύλια στον κόσμο, αφού ευλογηθούν, για την καλή σοδειά.




Ανεβείτε μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης για να έχετε πανοραμική θέα στην περιοχή.




Κάντε μια βόλτα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και δείτε τα κτήρια του. Ένας σταθμός ιδιαίτερης σημασίας για εμάς τους Λαρισαίους, αφού στα νεανικά μας χρόνια ήταν ο πιο δημοφιλής τρόπος μεταφοράς από  την πόλη μας στον Πλαταμώνα. Τρενάκι, γέλια, μπάνια, έρωτες .....




Ο σταθμός και η σιδηροδρομική γραμμή του Πλαταμώνα καταργήθηκαν το 2005, όταν ο σταθμός μεταφέρθηκε στους Νέους Πόρους, λόγω των έργων  του ΟΣΕ για συντόμευση του χρόνου του ταξιδιού (Αθήνα-Θεσ/νίκη), μέσω καινούργιων  διαδρομών. Παρόλα αυτά χαρακτηρίστηκε ιστορικός τόπος από το Υπουργείο πολιτισμού και σύντομα αναμένετε η ανάπλαση της περιοχής και η ίδρυση Μουσείου Σιδηρόδρομου. Κάντε μια βόλτα κατά μήκος της παλιάς γραμμής, μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στην θάλασσα και φτάστε μέχρι την γαλαρία κάτω από το κάστρο.




8. Κάντε μια απογευματινή βόλτα με το το τουριστικό τρενάκι, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά που κουράζονται με το περπάτημα και δείτε τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της περιοχής.Τα παιδιά ενθουσιάζονται και οι μεγάλοι γίνονται πάλι παιδιά.




9.Καθίστε μέχρι αργά στην θάλασσα στα beach bars όπου μαζεύονται οι νέοι κάθε ηλικίας, ακούστε μουσική και απολαύστε υπέροχα cocktails, παίξτε ρακέτες στο "Καλαμάκι" και κανένας δεν σας γκρινιάξει, όλοι παίζουν ρακέτες εκεί, beach volley και άλλα παιχνίδια πάνω στην χρυσή άμμο και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα.




Είναι η πιο ωραία ώρα της ημέρας, η ώρα της  χαλάρωσης, πριν γυρίσετε στο σπίτι ή το ξενοδοχείο σας για να συνεχίσετε......




10.Συνεχίστε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, την διασκέδαση σας στα μπαρ του Πλαταμώνα! Στην Λάρισα, τον πλαταμώνα τον αποκαλούν "η δικιά μας Μύκονος". Γιατί  ο Πλαταμώνας τα έχει όλα !!!! Διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσεως για να σας βρει το ξημέρωμα να ψάχνετε τα γυαλιά ηλίου για να απολαύσετε την ανατολή του ηλίου και μετά να πάτε για ύπνο.

Για να διαπιστώστε αυτά που σας λέω, δεν έχετε πάρα να  επισκεφτείτε τον Πλαταμώνα και πιστέψτε με δεν θα το μετανιώσετε. Θα δείτε το άλλοτε γραφικό ψαροχώρι να έχει μεταμορφωθεί σε ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο με πολλούς παραθεριστές και  τουρίστες. Διαθέτει βουνό και θάλασσα, ηρεμία αλλά και έντονη ζωή μέρα νύχτα. Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε και θα θέλετε σύντομα να επιστρέψετε.


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου