CARIBBEAN STORIES-10 THINGS TO DO IN ROATAN HONDURAS


Στα πλαίσια της 8ήμερης κρουαζιέρας στην Καραϊβική φτάσαμε στο νησί ROATAN, το μεγαλύτερο από τα Bay Islands που ανήκουν στην Ονδούρα, μια χώρα όχι και τόσο τουριστική. Το νησί απέχει από τις ακτές της περίπου 30 μίλια. Έχει έκταση 125 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους ενώ ολοένα αυξάνεται αφού το νησί αναπτύσσεται τουριστικά προσφέροντας νέες θέσεις εργασίες στους κατοίκους της φτωχής Ονδούρα οι οποίοι μετακομίζουν εδώ για μια καλύτερη ζωή. 

Πρωτεύουσα του νησιού το  Coxen Holeστα ανατολικά της βρίσκεται το αεροδρόμιο του νησιού, το Juan Manuel Gálvez ενώ στα δυτικά της η αποβάθρα των κρουαζιερόπλοιων.
Το νησί προσφέρεται για διακοπές λόγω του καλού κλίματος όλο τον χρόνο εκτός από την περίοδο των βροχών, να σημειώσουμε ότι το νησί δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τους τυφώνες που συμβαίνουν στην περιοχή της Καραϊβικής και έτσι πολλές εταιρίας κρουαζιέρας το επιλέγουν σαν ασφαλή προορισμό. 



Την ημέρα που φτάσαμε στο λιμάνι μας υποδέχτηκαν με εορταστικές εκδηλώσεις παραδοσιακούς χορούς, μουσικές, ομιλίες ακόμη και η τηλεόραση της χώρας κάλυψε την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου και των επισκεπτών του, σαν μεγάλο γεγονός για το νησί και τη χώρα. Καταλαβαίνεται βέβαια το οικονομικό όφελος από την άφιξη 7000 επισκεπτών έστω και για 9 ώρες, μέσα σε μια μέρα. Και φυσικά δεν ήμασταν το μοναδικό πλοίο που έφτασε μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα ...

Το Ροατάν είναι γνωστός τόπος για όσους κάνουν καταδύσεις λόγω του πλούσιου βυθού όπου έχουν την ευκαιρία να δουν υπέροχα τροπικά και πολύχρωμα ψάρια, να κολυμπήσουν με δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και να δουν και άλλα πολλά αξιοθέατα όπως ναυάγια, βυθισμένο αεροπλάνο και άλλα.

Το νησί προσφέρεται για εξωτικές διακοπές χάρη στις όμορφες φυσικές παραλίες του και στην πλούσια βλάστηση στο εσωτερικό του. Οι ντόπιοι είναι ευγενικοί και χαμογελαστοί και έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν.



Εμείς φυσικά όπως κάνουμε σ όλα τα λιμάνια που φτάνουμε κάναμε διαπραγματεύσεις για την τιμή και νοικιάσαμε ένα αυτοκίνητο με οδηγό άλλα και τοπικό ξεναγό που θα μας γνώριζαν το νησί, θα πηγαίναμε για μπάνιο και θα δοκιμάζαμε τοπικές γεύσεις. Νομίζω ότι σας το ξανά είπα, οι καταδύσεις δεν είναι στα ενδιαφέροντα μας. Την ίδια ιδέα με εμάς δηλαδή μια γνωριμία με το νησί είχε τουλάχιστον το μισό πλοίο κάτι που διαπιστώσαμε στους στενούς, χωμάτινους σε πολλά σημεία δρόμους του, ειδικά στην επιστροφή που επικράτησε ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα και προς στιγμή πιστέψαμε ότι θα χάσουμε πλοίο. 

Δυστυχώς οι υποδομές του νησιού, δρόμοι και συγκοινωνία δεν είναι τόσο καλοί ούτε αρκετοί για να καλύψουν τέτοιο πλήθος επισκεπτών. Έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν.
Όλα όμως πήγαν καλά με την επέμβαση των αρχών του νησιού και ήμασταν στην ώρα μας στο λιμάνι.



Εδώ θα σας πω ξανά και ας γίνομαι γραφική, αν είσαστε επισκέπτης κρουαζιέρας μιας μέρας ή κάποιων ωρών και κλείσετε εκδρομές και δραστηριότητες μόνοι σας, εννοώ εκτός των εκδρομών που κλείνονται από το πλοίο, φροντίστε την ασφάλεια σας, τα μέσα μεταφοράς και τον χρόνο σας ώστε να είσαστε μέσα στα χρονικά πλαίσια, σώοι και αβλαβείς για να επιστρέψετε πίσω στο πλοίο στην ώρα σας, γιατί  δεν θα σας περιμένει και θα πρέπει να το βρείτε στο επόμενο λιμάνι, που μπορεί να είναι μακρυά ή και σ άλλη χώρα. Για αυτό φροντίστε ή να κλείνετε τις εκδρομές σας μέσα στο πλοίο  έγκαιρα ώστε να βρίσκεται θέσεις, να έχετε την ασφάλεια της επιστροφής και όχι μόνο. Επίσης σας συμβουλεύω να έχετε πάντα το διαβατήριο μαζί σας μια κάρτα και μετρητά μην τυχόν και σας χρειαστούν σε ώρα ανάγκης καθώς και μια ταξιδιωτική ασφάλεια.


Τι θα κάνεις και τι θα δεις μέσα σε 9 ώρες στο Roatan  της Undura


1. ZIP LINEνεβάστε την αδρεναλίνη σας κάνοντας zip line πάνω από την ζούγκλα και την παραλία του RΟΑΤΑΝ, είναι ασφαλές εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δεθείτε, vα αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο και να πετάξετε.




2. Κάντε πεζοπορία στο καταπράσινο εσωτερικό του νησιού για να γνωρίσετε την πανίδα και την χλωρίδα του νησιού. Δεν θα απογοητευτείτε θα δείτε πολύ όμορφες διαδρομές και εικόνες και πολλά ζώα που ζουν εκεί μαϊμούδες, ιγκουάνα, παραδείσια πουλιά κ.α. Επισκεφτείτε την inguana farm για να γνωρίσετε πιο πολλά για αυτά τα ζώα.


3. Κάντε scuba diving και ανακαλύψτε τον μαγικό κόσμο του βυθού της Καραϊβικής. Να ξέρετε ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος ύφαλος του κόσμου είναι εδώ. Θαυμάστε τα πολύχρωμα τροπικά ψάρια, τα κοράλλια και τα σφουγγάρια του βυθού. Πληροφοριακά ο μεγαλύτερος ύφαλος του πλανήτη μας βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.




4. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και κάντε μια περιήγηση στο εσωτερικό του νησιού και τις κοντινές παραλίες. Ενδιαφέρουσες αντιθέσεις σ όλο το νησί. Χαλαροί άνθρωποι που κάνουν τις καθημερινές δουλειές στα σπίτια τους και στους αγρούς, φτωχικά σπίτια με υπέροχες αυλές που από τα δένδρα κρέμονται εξωτικά φρούτα και τα πουλιά κελαηδούν, άφτιαχτοι στενοί δρόμοι, ένα νησί χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για τους ντόπιους ενώ τα παράλια γεμάτα σύγχρονες πολυτελής τουριστικές εγκαταστάσεις και έντονη κίνηση λόγω των τουριστών και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων.



5.Επισκεφτείτε ένα εστιατόριο του νησιού και δοκιμάστε τοπικές γεύσεις, μου είπαν ότι εκλεκτός μεζές για τους μερακλήδες είναι το ιγκουάνα. Δεν δοκίμασα για να σας πω την προσωπική μου άποψη για την γεύση του όμως σας συστήνω να δοκιμάσετε αστακούς, καβούρια, και ψάρια. 





6.Φροντίστε πριν μπείτε στο πλοίο σας για την αναχώρηση να καθίσετε στο Bar που βρίσκεται πριν το Roatan port για να πιείτε μια locar beer και να φάτε ένα ψάρι που το σερβίρουν με ένα εκπληκτικό ρύζι και κάτι κίτρινα που μοιάζουν με πατάτες άλλα είναι όπως έμαθα τηγανητά  pepinos, ένα εξωτικό φρούτο με κιτρινόχρυση φλούδα, μοιάζει με το πεπόνι αλλά το μαζεύουν από τα δένδρα και έχει συγγένεια με την ντομάτα και την πατάτα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α και αξίζει να το δοκιμάστε μόνο του αλλά και μαζί με το ψάρι.




7. Μην παραλείψετε να  δοκιμάσετε εξωτικά φρούτα που έχουν στο νησί καρύδες,ανανά, μάνγκο κ.α. άλλα φυσικούς χυμούς και τα εξωτικά κοκτέιλ.


8. Δοκιμάστε αφού φτάσατε μέχρι την Ονδούρα, Hondouran cafe για τον οποίο υπερηφανεύονται ότι είναι ο καλύτερος! Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε ένα εργαστήρι σοκολάτας για να δείτε τον τρόπο που τις φτιάχνουν, να τις δοκιμάσετε αλλά και να αγοράσατε για εσάς και τους φίλους σας.




9. Εμείς όπως σας είπα και στην αρχή νοικιάσαμε ένα αυτοκίνητο για βόλτες στο εσωτερικό του νησιού και αφού το τριγυρίσαμε και είδαμε στα χωριά τους, πως είναι η ζωή των ντόπιων αλλά και τα αξιοθέατα τα οποία περιορίζονται στην χλωρίδα και την πανίδα του νησιού  επιλέξαμε το HM Resorts (πληρώνεις είσοδο) προκείμενου να κάνουμε το μπάνιο μας, να χαλαρώσουμε να έχουμε ασφάλεια και άνεση, ώστε να περάσει όμορφα το υπόλοιπο της ημέρας μας. Το resort βρίσκεται στην πιο φημισμένη ακτή του νησιού την WEST BAY BEACH. Η θάλασσα είναι υπέροχη τα νερά ζεστά, γαλαζοπράσινα, η άμμος λευκή και οι φοίνικες χαρίζουν την απαραίτητη προστασία από τον ήλιο, ακριβώς πάνω από τις ξαπλώστρες μας. Πίσω μας, η προσωπική μας ασφάλεια,που την προσφέρει το resort, κάνει συνεχώς βόλτες για να απομακρύνει διακριτικά τους πλανόδιους πωλητές και μασέρ που θέλουν να μας πουλήσουν την πραμάτεια τους και να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι λίγων δολαρίων.




Απολαύστε το μπάνιο σας στην θάλασσα παρέα με τα ψαράκια να περνούν από δίπλα σας, κάντε διάφορες θαλάσσιες δραστηριότητες, καταδύσεις με αναπνευστήρα, jet ski κ.α. και αν θέλετε να χαλαρώσετε κάντε και ένα μασαζάκι αφού συμφωνήσετε την τιμή με έναν πλανόδιο (θα κάνει τα στραβά μάτια ο φύλακας), δεν είναι πολυτέλεια είναι απόλαυση άλλωστε είσαστε σε διακοπές σε ένα εξωτικό νησί. 




Στο WEST BAY BEACH μπορείτε να φτάσετε εύκολα απευθείας από το λιμάνι αν νοικιάσετε ένα θαλάσσιο ταξί με κόστος περίπου 3 δολαρια και να περάσατε όλη την μέρα σας δίπλα στην θάλασσα.

10. Παραγγείλτε από το bar ένα κοκτέιλ με εξωτικά φρούτα με ή χωρίς αλκοόλ. Προτίμησα το La la Monkey, έχω κάνει ήδη ανάρτηση, μπορείτε να την δείτε εδώ, ένα τοπικό ποτό που μας το πρότεινε η ξεναγός μας. Και μάλλον είχε δίκαιο ήταν ιδιαίτερο! 


Στο COXEN HOLE, πριν την αποβάθρα θα βρείτε πολλά καταστήματα με αφορολόγητα είδη για να κάνετε τις αγορές σας ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες αλλά και για να πάρετε τα αναμνηστικά σας. Οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά ή κάρτες, με δολάρια ή σε τοπικό  νόμισμα L-Ονδούρα lempira.




Ενώ η επίσημη γλώσσα τους είναι τα Ισπανικά, μιλούν πολύ καλά αγγλικά και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα συνεννόησης. Επίσης κάποιοι στο νησί μιλάνε μια τοπική διάλεκτο την Garifuna.

Οι 9 ώρες στο νησί περνάνε πολύ γρήγορα και μάλλον θα θέλατε και άλλο χρόνο μην σας πω και άλλες μέρες να μείνετε σ αυτόν τον Παράδεισο, σαν τουρίστας.

Όμως τα ωραία τελειώνουν γρήγορα σε μια κρουαζιέρα, αλλά πάντα κάτι καλύτερο μας περιμένει......

(10-05-2018)





TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου