CARIBBEAN STORIES BAHAMAS-PARADASE ISLAND


Οι Μπαχάμες ανήκουν στην Βόρεια Αμερική και βρίσκονται στον Ατλαντικό ωκεανό. Είναι ένα σύμπλεγμα 700 νησιών και ατολών και καταλαμβάνουν έκταση 13.878 τ.χλμ.στην Καραϊβική θάλασσα. Ο πληθυσμός τους είναι περίπου 385.000 κάτοικοι κυρίως αφροαφρικανοί αλλά σε καθημερινή βάση είναι μεγαλύτερος, διότι δέχονται περίπου 3.000.000 τουρίστες ετησίως.Το καλό κλίμα,οι παραλίες με την άσπρη άμμο και τα πράσινο-γαλανά νερά, ο πλούσιος βυθός που προσφέρεται για καταδύσεις, η πλούσια βλάστηση στο εσωτερικό του νησιού, τα δένδρα με τα εξωτικά φρούτα και τα παραδείσια πουλιά,τα αξιοθέατα, το καλό φαγητό και τα κοκτέιλ με ρούμι, καθιστούν την περιοχή έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς παγκοσμίως.

Πρωτεύουσα το Νασάου - Nassau, στο νησί Νιου Πρόβιντενς-New Providence Island, το οποίο και θα επισκεφτούμε για μια πρώτη γνωριμία με την Καραϊβική στα πλαίσια μιας 8ημερης κρουαζιέρας που ξεκίνησε από το Μαΐάμι της Florida και από το λιμάνι του Fort Lauderdale
με το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου το Allure of the seas της Royal Caribbean.



Πρωινό ξύπνημα αφού το πλοίο μας έπιασε λιμάνι νωρίς το πρωί για να απολαύσουμε την είσοδό μας στο πρώτο νησί που θα επισκεφτούμε, στην Καραϊβική.Στο Νassau μπορείς να φτάσεις αεροπορικώς, σε λιγότερο από μισή από το Μαϊάμι ή ακόμη και μ ένα πλοίο της γραμμής από την Φλόριντα.

Σ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενοικιάσεις κάποιο σπίτι για να μείνεις, να ξέρετε ότι δεν είναι φτηνά από μια έρευνα που κάναμε ή να μείνεις σ κάποιο ξενοδοχείο που επίσης είναι πανάκριβα. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία στο νησί και ίσως να είναι τα ωραιότερα και πιο ακριβά ξενοδοχεία του κόσμου αφού όλοι οι μεγάλοι όμιλοι έχουν εγκατασταθεί εδώ και μάλιστα μπροστά στις ομορφότερες αμμουδερές ακτές ώστε να περάσει κάποιος μερικές μέρες χλιδής και ξεγνοιασιάς με το αζημίωτο φυσικά.

Το Nassau είναι όμως κυρίως λιμάνι κρουαζιέρας, τα κρουαζιερόπλοια παρκάρουν στο τεράστιο λιμάνι που δημιουργήθηκε για αυτό το λόγο και κατόπιν ο κόσμος αποβιβάζεται και ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του και τον χρόνο που θα μείνει στο νησί αποφασίζει τι εκδρομές θέλει να κάνει, για να το γνωρίσει.



Εμείς φτάσαμε αρκετά νωρίς το πρωί και έτσι κατεβήκαμε σχεδόν από τους πρώτους για να νοικιάσουμε ένα αυτοκίνητο με οδηγό που θα μας σεργιανίσει στο εσωτερικό του νησιού και να μας μείνει και χρόνος να απολαύσουμε κάποιο τοπικό φαγητό αλλά να κάνουμε και ένα μπάνιο.Με τις καταδύσεις και την εξερεύνηση του βυθού δεν το έχουμε όποτε δεν αναλώσαμε τον χρόνο μας να ψάξουμε να βρούμε το κατάλληλο μέρος.

Τι θα κάνει κάποιος που θα φτάσει στο Nassau στα πλαίσια μιας κρουαζιέρας ?Πιστέψτε με έχει να κάνει πολλά και ίσως να μην του φτάσει ο χρόνος, γιατί θα θέλει να κάνει και άλλα.Θα πάρει όμως μια δυνατή γεύση Καραϊβικής και σίγουρα θα θέλει μια μέρα να επιστρέψει πάλι εδώ.


Ξεκινήστε με μια περιήγηση στην πόλη του Νασάου. Περπατήστε με τα πόδια (περίπου 10-15 λεπτά περπάτημα) από το πλοίο (αποβάθρα Prince George Wharf ) μέχρι  την έξοδο για την πόλη και απολαύστε κατά την διαδρομή την θέα προς την πόλη και τις πιο κοντινές παραλίες.
Αμέσως μόλις περπατήσετε στην πόλη θα καταλάβετε ότι πρόκειται για μια αποικιακή πόλη του 17-18ου αιώνα, από τα χαρακτηριστικά της κτίσματα. Ξεκινήστε από την πλατεία Rawson όπου θα δείτε το Κοινοβούλιο,την βιβλιοθήκη και άλλα κυβερνητικά κτήρια.Συνεχίστε και παρατηρήστε τα όμορφα χρώματα των κτηρίων της πόλης.



Επισκεφτείτε την Queen's Staircase, δηλαδή την σκάλα της  βασίλισσας Βικτόρια. Ήταν αυτή  που κατάργησε τη δουλεία στις Μπαχάμες, όμως αυτή η  σκάλα που πήρε το όνομά της χτίστηκε πριν από τους σκλάβους, ως τιμωρία για την εξέγερση τους, τα σκαλιά της λαξεύτηκαν με τα χέρια τους, πάνω στον ασβεστολιθικό βράχο και αποτελούσαν μια σύντομη και προστατευμένη είσοδο στο φρούριο Fincastle, για τους Άγγλους. Οι τουριστικοί οδηγοί γράφουν ότι μπορείτε να ανεβείτε τα 66 σκαλιά της σκάλας, αλλά αν τα μετρήσετε θα βρείτε ότι είναι μόνο 65 και αυτό γιατί η αρχική σκάλα είχε 66 αλλά στην συνέχεια το πρώτο καλύφτηκε από την άσφαλτο. Πάντως θα σας εντυπωσιάσει το τοπίο, νερά που τρέχουν, πλούσια τροπική βλάστηση, ωραίο περιβάλλον, ένας παράδεισος μέσα στην πόλη.


Ανεβαίνοντας την σκάλα μπορείτε να φτάσετε στο φρούριο Fincastle ή Viscount Fincastle, ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Εμείς πήγαμε από άλλο δρόμο με το αυτοκίνητο. Ανεβήκαμε στον λόφο Bennet's Hill εκεί όπου βρίσκεται το φρούριο και απολαύσαμε την θέα μέχρι το λιμάνι. Κατασκευάστηκε το 1793, σ αυτή την στρατηγική θέση για να προστατεύει την πόλη και το λιμάνι, από τις επιθέσεις των εχθρών και των πειρατών.

Περιηγηθείτε στο φρούριο και στο χρόνο που σας απομένει ρίξτε μια ματιά και αγοράστε σουβενίρ από τα μαγαζάκια που υπάρχουν τριγύρω.

Σηκώστε τα μάτια ψηλά και δείτε την πανύψηλη δεξαμενή του νερού- water tower ύψους 38 μέτρων και αν έχετε κουράγιο ανεβείτε τα 216 σκαλοπάτια ή πάρτε το ασανσέρ και ανεβείτε στην κορυφή του, για ακόμη καλύτερη θέα. Ο οδηγός μας την έδειξε με καμάρι σαν αξιοθέατο, όπως και το ταχυδρομείο και άλλα κτίρια καθώς μας τριγύριζε στην πόλη πριν πάμε για να δούμε και άλλες περιοχές πιο μακρυά από το λιμάνι με όμορφα χρωματιστά σπίτια, με κατάφυτους κήπους που άλλα βρίσκονταν σε ακριβές περιοχές και άλλα σε φτωχότερες. 


Από ότι μας είπε υπάρχει ασφάλεια στο νησί και δεν υπάρχει εγκληματικότητα χωρίς βέβαια να αποκλείσει ότι υπάρχουν και κακοποιά στοιχεία και ότι γίνεται και εμπόριο ναρκωτικών, χωρίς αυτό να αποτελεί κίνδυνο για τους κατοίκους και τους τουρίστες που δεν εμπλέκονται με αυτούς. Μην φανταστείτε ότι οι Μπαχάμες είναι κανένα πλούσιο μέρος που οι κάτοικοι της ευημερούν και κάνουν διακοπές όλο τον χρόνο, είναι φτωχοί άνθρωποι που εργάζονται και ζουν κυρίως από τον τουρισμό, όλο τον χρόνο λόγω του καλού κλίματος και της θερμοκρασία που συνήθως δεν πέφτει κάτω από τους 24 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί το νησί να είναι γεμάτο με πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες πλουσίων, ακριβά restaurant και bars, αυτά όμως είναι για τους τουρίστες, όχι για τους ντόπιους. Αν γυρίσεις το νησί θα καταλάβεις τις διαφορές. 


Και φυσικά φτάνοντας στις Μπαχάμες και στην Καραϊβική δεν μπορεί κάποιος να μην συνδυάσει την περιοχή με όλα αυτά που άκουσε και είδε στις ταινίες για τους πειρατές και τους κουρσάρους .Έτσι στην πόλη του Nassau μπορείς να επισκεφτείς το Μουσείο των Πειρατών-Pirates of Nassau Museum με  κούκλες πειρατές σε φυσικό μέγεθος  που αναπαριστούν τη ζωή των πειρατών και να διαβάσεις πολλές πληροφορίες για την ζωή τους. Βρήκα το εισιτήριο του, ακριβό $13,50 και δεν μπήκα να το δω, άλλωστε δεν ήθελα να χάσω χρόνο για κάτι που δεν μ ενδιέφερε κιόλας. Αν εσάς σας ενδιαφέρει μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ  http://www.piratesofnassau.com/





Προτίμησα να κάνω τις βόλτες μου και να περπατήσω την πόλη κατά μήκος του λιμανιού και να χαζέψω τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ και τα τοπικά είδη. Μια στάση σε ένα κατάστημα με ρούμι είναι απαραίτητη. Φυσικά εδώ θα σου δώσουν να δοκιμάσεις ρούμι σε διάφορες γεύσεις, ρούμι παπάγια, ρούμι spice και πολλές ακόμη γεύσεις μέχρι να αποφασίσεις τι θα αγοράσεις. Εδώ θα δοκιμάσεις και το τοπικό CARIBBEAN RUM CAKE το οποίο είναι εκπληκτικό. Αν τελικά αγοράσεις ρούμι και είσαι σε κρουαζιέρα να ζητήσεις να σου κάνουν καλή συσκευασία και να ξέρεις ότι κατά την είσοδό σου στο πλοίο θα σου το κρατήσουν και θα σου το επιστρέψουν στην καμπίνα σου, μια μέρα πριν τελειώσει η κρουαζιέρα σου. 

Στρίβοντας από κάποιο δρόμο της παραλίας προς το εσωτερικό της πόλης, θα βρεθείς στον δρόμο Bay street. Πρόκειται για τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης με πολλά τουριστικά γραφεία, εστιατόρια, καταστήματα με ενδιαφέροντα πραγματάκια για αγορές σε διάφορες τιμές. Πολλοί τουρίστες κάνουν εδώ τις βόλτες τους θαυμάζοντας τα κτίσματα δεξιά και αριστερά του δρόμου, κτίσματα που η αρχιτεκτονική τους θυμίζει πως από δω πέρασαν οι Βρετανοί. 



Και εκεί  που περπατούσαμε αποκαμωμένοι στην Bey str. από την ζέστη και την υγρασία είδαμε μια ελληνική σημαία να ανεμίζει σ ένα μπαλκόνι,  ΑΤΗΕΝΑ CAFE έγραφε η πινακίδα. Όποια πέτρα και να σηκώσεις στον πλανήτη Γη δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις έναν Έλληνα σκέφτηκα και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να μπούμε μέσα και να ανεβούμε στον 1ο όροφο και στην δροσερή βεράντα του καταστήματος για να απολαύσουμε έναν ελληνικό καφέ και να τα πούμε και λίγο με τους ιδιοκτήτες, μην σας πω και μ όλο το σόι τους, μπαμπάδες,θείες, παιδιά, ανίψια.....
Το 1986 ο ναυτικός Ρeter Mousis, αποφάσισε ότι θέλει να μείνει στις Μπαχάμες και να ανοίξει ένα ελληνικό καφέ εστιατόριο, που σήμερα είναι διάσημο και πολλοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται για να δοκιμάσουν τις ελληνικές γεύσεις που προσφέρει, γύρος,τζατζίκι, μουσακάς, ελληνική σαλάτα και πολλά άλλα ελληνικά φαγητά. 
Σήμερα στις Μπαχάμες ζουν πολλές οικογένειες Ελλήνων,δεύτερης και τρίτης γενιάς με σημαντική οικονομική επιφάνεια και σημαντικές θέσεις. Σφουγγαράδες νησιώτες από την Κάλυμνο και ναυτικοί που ήρθαν εδώ για μια καλύτερη ζωή, μετέδωσαν τις γνώσεις τους στους ντόπιους ενώ έμαθαν και πολλά από αυτούς. Μάλιστα υπάρχει και η ορθόδοξη εκκλησία  του Ευαγγελισμού που χτίστηκε το 1932 για να εκκλησιάζονται και να μην ξεχνούν τα έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας μας.

Αν βρεθείτε και εσείς στο Nassau ψάξτε το  ΑΤΗΕΝΑ CAFE, δεν είναι δύσκολο να το βρείτε και να μιλήσετε με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί, είναι πρόθυμοι να σας απαντήσουν σε ότι τους ρωτήσετε  http://www.athenacafenassau.com/#location


Φυσικά δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε το Paradise island που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι του Νασάου και συνδέετε με την πόλη με 2 τεράστιες τοξωτές γέφυρες. Για να τις περάσετε θα πληρώσετε διόδια νομίζω 2 δολάρια και καθώς τις περνάτε με το αυτοκίνητο θα έχετε μια υπέροχη θέα προς το λιμάνι. Το νησί που προστατεύει το λιμάνι έχει μήκος 6,5 χλμ και πλάτος μόνο 800 μέτρα και βασικός λόγος της επίσκεψής μας εδώ είναι για να κάνουμε ένα μπάνιο αφού έχει όμορφες παράλιες με λευκή άμμο και υπέροχα νερά  αλλά και  για να  δούμε τα ακριβότερα ξενοδοχεία που βρίσκονται εδώ και φυσικά να επισκεφτούμε το Atlantis Paradise Island. Τι να πρωτοθαυμάσεις εδώ!!!! το τεράστιο και πολυτελέστατο ξενοδοχειακό συγκρότημα με τους πύργους που το βλέπεις σχεδόν από όπου και αν σταθείς στο Νassau,το μεγαλύτερο cazino της Καραϊβικής, το μεγαλύτερο ανοιχτό θαλάσσιο πάρκο με τα 50.000 είδη ψαριών,τις λίμνες με τα κοράλλια, τα δελφίνια, τους καρχαρίες που μπορείς να κολυμπήσεις μαζί τους με την βοήθεια του εκπαιδευτή, τις πισίνες, τα αθλητικά γήπεδα για το τένις,το μπάσκετ,το βόλεϊ, τα γήπεδα του γκολφ, το αποικιακό χωριό με τα πολύχρωμα σπίτια και καταστήματα, την ιδιωτική μαρίνα με τα υπερπολυτελή σκάφη, τα πάρκα με τα αγάλματα,τα εστιατόρια, τα bars και φυσικά το Aquaventure Water Park, με τον ναό των  Μάγιας όπου ξαναγίνεσαι παιδί ??? Ότι και να πω είναι λίγο. Οι τιμές εισόδου για τα θεάματα φυσικά αλμυρές, για τα δωμάτια δεν κάνω καν λόγο. Αν σας ενδιαφέρει να μείνετε, ρίξτε μια ματιά εδώ https://www.atlantisbahamas.com/thingstodo/dolphincay



Φυσικά μετά από μια σύντομη περιήγηση στους ελευθέρους χώρους του ξενοδοχείου φύγαμε και κατευθυνθήκαμε στην πιο κοντινή free παραλία για μπάνιο. Άσπρη άμμος, γαλαζοπράσινα νερά, ξαπλώστρες και ομπρέλες σε εξωφρενικές τιμές, για να τις ενοικιάσεις 15 ευρώ η ξαπλώστρα, κοκτέιλ με ρούμι και εξωτικά φρούτα που αντί για ποτήρι τα σερβίρουν σε καρύδα σε κανονικές τιμές, ντόπιοι και τουρίστες να αγωνίζονται για μια θέση στον ήλιο και την θάλασσα,η μουσική κατάλληλη με το περιβάλλον και ψηλοί φοίνικες από πίσω μας συμπλήρωναν το εξωτικό τοπίο. 
Ενώ όλο το σκηνικό, μου έκανε στην αρχή κάπως, τα πιτσιρίκια που τα έφεραν οι μαμάδες για μπάνιο τσίριζαν, σύντομα έγινα ένα μαζί του και απόλαυσα τις στιγμές.
Άλλωστε στις Μπαχάμες είμαι, είπα στον εαυτό μου και το ταξίδι αυτό δεν είναι φθηνό, το δε κόστος ζωής είναι πανάκριβο, τα πάντα εισάγονται από τις ΗΠΑ άρα οι τιμές στα ύψη, μόνο τα θαλασσινά και τα φρούτα είναι εγχώρια, το νησί είναι τουριστικό προσφέρει εξωτική και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα άλλα και αποικιακή κουλτούρα και οι ντόπιοι ζουν ξεκάθαρα από τον τουρίστα. Πρέπει να σας πω ότι οι ντόπιοι είναι ευγενικοί, χαμογελαστοί και εξυπηρετικοί και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να κάνουν την διαμονή σας ευχάριστη. Γιαυτό και εσείς αν μείνετε ευχαριστημένοι, να τους αφήσετε ένα tips.



Το νόμισμα στις Μπαχάμες είναι το δολάριο Μπαχαμών και η η ισοτιμία του ίδια μ αυτή του δολαρίου Αμερικής. 
Η γλώσσα τους είναι τα Αγγλικά, άρα δεν θα έχετε πρόβλημα συνεννόησης.
Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο να θυμάστε στις Μπαχάμες οδηγούν από αριστερά κατά το Αγγλικό σύστημα.Το δίπλωμα σας πρέπει τουλάχιστον 3μηνη ισχύ.
Οι Μπαχάμες βρίσκονται -7 ώρες πίσω από την Ελλάδα.
Το διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ για τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι την λήξη του. Φυσικά θα χρειαστείτε Esta αφού θα φτάσετε αεροπορικώς μέχρι την Αμερική.
Το ρεύμα είναι 220 Volt.
Εμβόλια δεν χρειάζονται,άλλα αν έχετε εμμονές πάρτε προληπτικά μέτρα κατά του τυφοειδούς πυρετού και της ηπατίτιδας Α και Β.
Θα σας πρότεινα να μην πάτε τέλη Αυγούστου και Σεπτέμβρη λόγω των γνωστών και καταστροφικών τυφώνων που πλήττουν την περιοχή αυτή την περίοδο.

Αν είσαστε επισκέπτης μιας μέρας ή κάποιων ωρών λόγω κρουαζιέρας και θέλετε να πάτε πιο μακρυά φροντίστε τα μέσα μεταφοράς και τον χρόνο σας ώστε να είσαστε στα σωστά χρονικά πλαίσια  για να επιστρέψετε, γιατί το πλοίο δεν θα σας περιμένει και θα πρέπει να το βρείτε στο επόμενο λιμάνι, που μπορεί να είναι μακρυά ή και σ άλλη χώρα. Για αυτό φροντίστε ή να κλείσετε τις εκδρομές σας μέσα στο πλοίο  έγκαιρα ώστε να έχετε την ασφάλεια της επιστροφής και όχι μόνο αλλά και το διαβατήριο μαζί σας και κάποια χρήματα μην τυχόν και σας χρειαστούν σε ώρα ανάγκης.


Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψιν και επειδή τις περισσότερες φορές κλείνω τις εύκολες εκδρομές μόνη μου από τα τοπικά γραφεία που βρίσκω στο λιμάνι, γιατί είναι πιο οικονομικά φροντίζω να βρίσκομαι τουλάχιστον 1-2 ώρες νωρίτερα στο πλοίο πριν την αναχώρησή του. Άλλωστε αυτό δεν με χαλάει γιατί τακτοποιώ στην καμπίνα μου, τα πράγματα που αγόρασα, παίρνω μια ανάσα ξεκούρασης και φροντίζω να είμαι στο κατάστρωμα πιάνοντας την καλύτερη θέση την ώρα που αναχωρεί το πλοίο από το λιμάνι ρίχνοντας μια τελευταία μάτια, αυτή την φορά στο όμορφο Nassau και στο Paradise island. Γιατί πραγματικά σήμερα βρέθηκα στον Παράδεισο αλλά έπρεπε να τον εγκαταλείψω με μια υπόσχεση, ότι θα ξαναγυρίσω κάποια μέρα και θα μείνω περισσότερο, γιατί ο χρόνος δεν έφτασε για να εξερευνήσω όσα θα ήθελα. 
Όμως μια γερή γεύση την πήρα και ένας άλλος όμορφος προορισμός με περιμένει στην Καραϊβική θάλασσα.....
Συντονιστείτε με τα TRIPS AND DREAMS και θα σας ταξιδέψω .......









.


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου