Εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του εκτελούμενου αρχαιολογικού έργου του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας


Εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του εκτελούμενου αρχαιολογικού έργου του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας, καθώς και των πρόσφατων μελετών ανάδειξης του Μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων του, η υλοποίηση των οποίων σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

«Η ημερίδα με τίτλο «Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η πολιτιστική διαδρομή Θεσσαλίας» διοργανώθηκε για την προβολή του μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής, με τους οποίους σχηματίζει ένα νοητό δίκτυο, καθώς προβάλλει όλες τις πλευρές της ζωής του παρελθόντος.» Με την παρατήρηση αυτή άνοιξε την ημερίδα η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια και αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα του μουσείου, που είναι η παρουσίαση των διαδοχικών εποχών της ιστορίας της Θεσσαλίας μέσα από τα ανθρώπινα κατάλοιπα.




Στη διάρκεια της ομιλίας της παρουσίασε τους σημαντικότερους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, δέκα τον αριθμό, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν έργα ανάδειξης την τελευταία δεκαετία και συνιστούν ένα ενδιαφέρον δίκτυο διαδρομών στην περιοχή της Λάρισας. Οι χώροι αυτοί ξεκινούν από τη διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας (δύο αρχαία θέατρα, Αγιος Αχίλλειος, βυζαντινή οχύρωση και Μπεζεστένι είναι οι κυριότεροι σταθμοί) και συνεχίζονται σε Τέμπη, Κίσσαβο, Παλιόσκαλα στη Λίμνη Κάρλα, στους αρχαιολογικούς χώρους Κραννώνα, Φαρσάλων, καθώς και στους χώρους της Περραιβικής Τρίπολης στην Ελασσόνα. Η διαδρομή αυτή εμπλουτίζεται με σπουδαία θρησκευτικά μνημεία, ενώ πρόκειται να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια με τις νέες εργασίες ανάδειξης που προγραμματίζονται μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.




Οι επόμενοι ομιλητές παρουσίασαν τέσσερα από τα κυριότερα έργα ανάδειξης, για τα οποία σχεδιάζει η Εφορεία να υποβάλει πρόταση στα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ο Δημήτρης Καραγκούνης, αρχιτέκτονας της Εφορείας, αναφέρθηκε στο έργο του Αρχαίου Θεάτρου, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-20, ενώ η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχοντούλα Αναστασιάδου στο έργο στερέωσης στο Μπεζεστένι, το οποίο εντάχθηκε στο μεγαλεπήβολο έργο ανάπλασης του μνημείου από το Δήμο Λαρισαίων.
Οι αρχιτέκτονες Νίκος Σαμαράς και Αντώνης Μόρας παρουσίασαν τις πρόσφατες προτάσεις τους, ο μεν πρώτος για την ανάδειξη του χώρου στο Καστρί Δολίχης Λιβαδίου και ο δεύτερος για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με υπαίθρια έκθεση αρχαιοτήτων.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι 100 και πλέον συμμετέχοντες στην ημερίδα τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα: Η διαχρονική επίδραση των μουσείων και πολιτιστικών μνημείων στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος ενός προορισμού, όπου δόθηκε το βήμα σε αυτοδιοικητικούς, τουριστικούς φορείς, δημοσιογράφους και bloggers να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι να οργανωθούν και να εξελιχθούν σε τουριστικούς προορισμούς.


Συντονίστρια ήταν η Δημοσιογράφος της Real News & Emvolos.gr – Επικοινωνιολόγος Τουρισμού, Σίσσυ Νίκα με τη συμμετοχή των Πάνου Σάπκα, Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, Παναγιώτη Νταή, Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τουρισμού του Δήμου Λαρισαίων, Νίκου Γάτσα, Δημάρχου Ελασσόνας, Νίκου Ντάγκα, Αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Αγιάς και Ευστάθιου Βελισσαρίου Καθηγητή Τουριστικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και της διεθνούς Travel Blogger Elena Sergeeva.
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κος Νίκος Γάτσας ανέφερε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε μια περιοχή μυθική, στην οποία δεσπόζει ο Όλυμπος με τη βιοποικιλότητα του, τα πολλαπλά ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, όπως αυτό στο Σαρανάπορο και το Πύθειο, αλλά και με τα πολλαπλά αγροδιατροφικά προϊόντα με διεθνή αναγνώριση. Στόχος του Δήμου είναι να αναδειχθεί αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, να συνδεθεί το χθες με το σήμερα και να συνδυαστεί η εμπειρία αυτή με τον γαστρονομικό πλούτο.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων κος Πάνος Σάπκας, επεσήμανε πως η Λάρισα ενώ έχει χαρακτηριστεί ως πόλη του καφέ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πόλη των μουσείων, αφού έχει πληθώρα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μέσα στο κέντρο της πόλης και πως θα πρέπει όλοι αυτοί οι χώροι να συνδεθούν και να δημιουργηθεί ένα προϊόν με βάση τις πολιτιστικές διαδρομές. Ανέφερε ότι στην πόλη διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και γεγονότα που όμοια τους παρουσιάζονται σε μεγάλες πρωτεύουσες διεθνώς και επεσήμανε την ανάγκη για εξωστρέφεια και επικοινωνία τους διεθνώς.
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Λαρισαίων κος Παναγιώτης Νταής, τόνισε πως η Λάρισα με δύο κινήσεις έχει αυξήσει την επισκεψιμότητά της και έχει μπει στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. Αφενός έχει αναβαθμιστεί η αγροτική έκθεση που υπήρχε και μετεξελίχθηκε σε συνεργασία με τη HELEXPO – ΔΕΘ σε διεθνές γεγονός με πολλαπλάσιους εκθέτες και επισκέπτες και αφετέρου ακολουθώντας το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ της πόλης, που έχει εκπονήσει το Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού Έρευνας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προτείνει τη διοργάνωση μεγάλων γεγονότων, δημιουργήθηκε και λειτουργεί για Τρίτη συνεχή χρονιά το Πάρκο των Ευχών, την περίοδο των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, που συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, κάνοντας πράξη το σλόγκαν της πόλης Open City.
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αγιάς κος Νίκος Ντάγκας, ανέφερε ότι είναι σημαντικό τα στοιχεία που απαιτείται να αναδειχθούν στην περιοχή, πρέπει πρώτα να ενταχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών. «Γιατί αν δεν το ζήσουμε, δεν το καταλάβουμε, δεν το πιστεύουμε, δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε σωστά και να το διαβουλευτούμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, όλες οι δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Ευστάθιος Βελισσαρίου, διευκρίνισε πως ο πολιτισμός χρειάζεται τον τουρισμό και όχι αντίστροφα όπως πιστεύουν πολλοί. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης είχε ετήσια έσοδα μεγαλύτερα από όσα είναι στην Ελλάδα τα ετήσια έσοδα όλων των μουσείων. Η ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού είναι αμφίδρομη σχέση. Στο εξωτερικό ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος χωρίς να υπάρχει αυτός ο πλούτος μνημείων και παραδόσεων που υπάρχει στην Ελλάδα.
Τέλος η διεθνής Travel Blogger κα Elena Sergeeva, διαμένοντας πλέον 27 χρόνια στην Ελλάδα με σπουδές στον τουρισμό, στην τοποθέτηση της ανέφερε πως δεν γνώριζε για τον πολιτιστικό πλούτο της Λάρισας. Ως travel blogger που έχει ευθύνη να γράφει αυτά που βλέπει αντικειμενικά και ορθά, επεσήμανε την έλλειψη εξωστρέφειας παρότι η πόλη διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές ώστε να δεχθεί η περιοχή τους επισκέπτες. Τόνισε πως «πρέπει να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες που πηγαίνουν πίσω τους προορισμούς» και πρότεινε να επεκταθεί το σλόγκαν της Λάρισας από σκέτο Open City σε Open City with Open Heart and Open Mind.
Με παρέμβαση του ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Αθανάσιος Παιδής αναφέρθηκε στο ρόλο της Περιφέρειας στη διαδικασία ανάδειξης του μουσείου.
Το Travel vibe εκπροσωπήθηκε από τις travel bloggers,  Πέννυ Πρωτόπαππα ( Penny In Wanderland ) και  Μαίρη Τσιλίκη (Trips and Dreams).

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου