ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ



Aπό 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2019 διοργανώθηκε από την Alpha Marketing Greece, Fam & Press Trip, στη Λάρισα και την περιοχή της Ελασσόνας, στο οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι από το Έθνος, τη Real news, το Greek Travel Pages, το Cosmopoliti.com, τουριστικοί πράκτορες από το Attend Tourism Advisors και travel bloggers από το Passion for Greece & Passion for Hospitality Blog και το My map and his backpack. Και φυσικά είχαμε την τιμή να είμαστε καλεσμένοι και να παραβρεθούμε και εμείς το Travel Vibe, με δύο μέλη από την ομάδα των travel bloggers.

Η επίσκεψή στην περιοχή, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο διενέργειας ημερίδας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας με τίτλο «Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η πολιτιστική διαδρομή Θεσσαλίας», που είχε σκοπό την ανάδειξη του εκτελούμενου αρχαιολογικού έργου του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας και των πρόσφατων μελετών ανάδειξης του Μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων του, στο Σαραντάπορο και το Πύθιο.

Βρεθήκαμε λοιπόν νωρίς στον χώρο του Διαχρονικού Μουσείου και είχαμε την τύχη πριν την έναρξη της ημερίδας να ξεναγηθούμε από την αρχαιολόγο, κα Σδρόλια Σταυρούλα στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου.

Ο χώρος του Μουσείου βρίσκεται στον λόφο Μεζούρλο, σε μια έκταση 54 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε από το Δήμο Λάρισας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο θεμέλιος λίθος ετέθη υπό κυβερνήσεως Κ. Σιμήτη στις 25-5- 1996 και οι εργασίες τέλειωσαν το 2006. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 28 -11-2015 και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Ο εκθεσιακός χώρος καλύπτει επιφάνεια 2.000 τετραγωνικών ενώ στο υπόγειο του κτηρίου υπάρχουν οι αίθουσες συντήρησης και αποκατάστασης των εκθεμάτων .

Η επίσκεψη στο μουσείο ξεκίνησε και περιηγηθήκαμε στις ενδιαφέρουσες αίθουσες του για αρκετές ώρες ενώ αντλήσαμε από την ξεναγό μας αρκετές πληροφορίες για τα εκθέματα και την ιστορία της περιοχής. Η έκθεση αποτελείται από 11 θεματικές ενότητες και τα εκθέματα είναι ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές και τις παραδόσεις ιδιωτών.





ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

1.Στις όχθες του Πηνειού (Παλαιολιθική Εποχή περίοδος 2.500.000-10.000 π.Χ.)
2.Η μνήμη της πέτρας (Νεολιθική εποχή 6.500-3.200 π.Χ.)
3-4.Από τον μύθο στην Πραγματικότητα (εποχή του χαλκού 3.200-1.050 π.Χ.)και (εποχή του σιδήρου-γεωμετρική περίοδος-τέλη 11ου-8ος αιώνας π.Χ.)
5-6.Όταν η γη και τα αλόγα στήριξαν την εξουσία (αρχαϊκή περίοδος 7ος και 6 αιώνας π.Χ.) και (κλασική περίοδος) 5ος-4ος αιώνας π.Χ.)
7-8.Πολιτικές (αν)ισορροπίες (ελληνιστική περίοδος 4ος αιώνας-1ος αιώνας π.Χ.) και ( Ρωμαϊκή περίοδος 1ος αιώνας π.Χ.-4 αιώνας )




(1-8) Η έκθεση ξεκινά με ένα ενδιαφέρον τμήμα για την προϊστορία, με έμφαση στην ενότητα της νεολιθικής περιόδου, για την οποία η Θεσσαλία απέκτησε παγκόσμια φήμη. Μεγάλη ομάδα ανθρωπόμορφων ειδωλίων από την πυκνοκατοικημένη πεδιάδα της Λάρισας της 5ης και 6ης χιλιετίας αποτελούν μοναδική μαρτυρία για την κατανόηση του πολιτισμού της εποχής. Ξεχωρίζουν επίσης τα μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία για τους καρπούς και τα σιτηρά, καθώς και τα μαγειρικά σκεύη, που μας οδηγούν στα ίχνη των πρώτων γεωργών και κτηνοτρόφων της Ευρώπης.





Στο κέντρο προβάλλεται μοναδικό ομοίωμα οικίας της 5ης χιλιετίας, στο οποίο παριστάνεται μια οικογένεια μαζί με το νοικοκυριό της, όπου, ανάμεσα στην επίπλωση περιλαμβάνεται και ο φούρνος με το ψωμί.

Στη συνέχεια κερδίζει τις εντυπώσεις το μενχίρ, ανθρωπόμορφη στήλη ύψους 2μ. της 3ης χιλιετίας, στην οποία αποδίδονται με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά της μορφής και της ενδυμασίας.




Οι ακμαίες πόλεις της Θεσσαλίας των κλασικών χρόνων, Λάρισα, Φάρσαλα, Κραννώνα και πολλές άλλες, προβάλλονται μέσα από τα έργα γλυπτικής, κυρίως ταφικές στήλες, αναθήματα στα ιερά, καθώς και αντικείμενα καθημερινού βίου. Εντυπωσιάζει η στήλη του πολεμιστή Θεότιμου, με την ασπίδα και το κράνος του, που σκοτώθηκε στη μάχη της Τανάγρας το 457 π.Χ. , καθώς και οι γυναικείες στήλες σε χαρακτηριστικές στιγμές της οικογενειακής ζωής.




Οι εντυπωσιακοί ταφικοί τύμβοι από τον Άγιο Γεώργιο και το Ομόλιο διέσωσαν πλήθος ευρημάτων από το στρώμα πυράς, μεταξύ των οποίων τα σιδερένια όπλα των νεκρών και πολλά αγγεία. Σε μια προσπάθεια αναπαράστασης εκτίθενται επιπλέον και τμήματα του άρματος, με το οποίο οδηγήθηκαν οι νεκροί στην πυρά.




Σκεύη καθημερινής χρήσης, όπου και το μοναδικό αγγείο από τα Φάρσαλα για την παρασκευή του τυριού, πολύτιμα ταφικά κτερίσματα, όπως τα χρυσά στεφάνια, καθώς και αναθήματα στα ιερά, αποτελούν απτές μαρτυρίες της ζωής και της τέχνης των κατοίκων μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Εδώ ξεχωρίζει ειδική προβολή για έναν ιερό νόμο, που προστάτευε το ιερό της Αρτέμιδος στη Μαρμαρίνη, καθώς και προθήκη με χρυσά αναθήματα, που συνδέεται με τη μυστηριακή λατρεία των Ορφικών.


9.Νέα θρησκεία - Νέοι θεσμοί (Παλαιοχριστιανική περίοδος 4ος-8ος αιώνας)



Η είσοδος στην ενότητα των χριστιανικών χρόνων τονίζεται από αμφιπρόσωπο ανάγλυφο, που αποτελεί χριστιανικό επίκρανο από εκκλησία του 5ου αι. μ.Χ., με πλούσια φυτική διακόμηση, ενώ στην πίσω πλευρά παρέμειναν οι γλυφές του ρωμαϊκού αγάλματος, το οποίο ξαναχρησιμοποιήθηκε. Εδώ δεν θα πρέπει να παραλειφθούν τα μαρμάρινα αντικείμενα από το ναό του αγίου Αχιλλείου, του πολιούχου της πόλης και πρώτου αρχιεπισκόπου Λαρίσης, του 4ου αι. μ.Χ., όπως το στόμιο πηγαδιού με τη σχετική επιγραφή.

Σε ειδική προθήκη προβάλλεται το πήλινο δισκοπότηρο με τη σφραγίδα του άρτου από την εκκλησία του κάστρου Βελίκας, συνοδευόμενο από το δισκάριο και το φιαλίδιο μύρου, σπάνιο σύνολο ιερών σκευών παλαιοχριστιανικού ναού.

Παρακάτω εντυπωσιάζουν τα πολλά ψηφιδωτά δάπεδα με την πλούσια διακόσμηση από σπίτια της Λάρισας της ύστερης αρχαιότητας, καθώς και αντικείμενα από το νοικοκυριό της εποχής.

10.Συνέχειες και ασυνέχειες (Βυζαντινή περίοδος 9ος-14ος αιώνας)




Εδώ ο επισκέπτης θα δει βυζαντινά ανάγλυφα, καθώς και εντυπωσιακά εφυαλωμένα αγγεία και κοσμήματα από τάφους, που βοηθούν στην προσέγγιση του βυζαντινού πολιτισμού της εποχής. Ξεχωρίζουν τα ζωγραφικά πορτραίτα αγίων από το Όρος των Κελλίων, εξαιρετικής τέχνης του 12ου αι., καθώς και ο θησαυρός με τα χρυσά υπέρπυρα, προσφορά των Κομνηνών αυτοκρατόρων στα Κελλία.

11.Μέχρι το τέλος των αυτοκρατοριών (Οθωμανική περίοδος 15ος-19ος αιώνας)
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεταβυζαντινή ενότητα, όπου η έκθεση προβάλλει τη συνύπαρξη των Οθωμανών κυριάρχων με τους χριστιανούς και τους εβραίους κατοίκους από τον 15ο αιώνα και εξής, η οποία δεν εμπόδισε την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη των πόλεων, την άνθηση της χριστιανικής τέχνης και τη δημιουργία εμπορικών κέντρων πανευρωπαϊκής εμβέλειας, όπως τα Αμπελάκια.

Αξίζει να δει κανείς το σπάνιο ζωγραφιστό τέμπλο του 1590 από το Πολυδένδρι Αγιάς και τις αμφιπρόσωπες εικόνες της Παναγίας από την Κρανιά Ολύμπου.





Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο μουσείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα μουσεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, είναι λιτό και μπορείς να περιηγηθείς εύκολα μέσα στο χώρο με τη βοήθεια του χάρτη, που θα πάρεις από την ρεσεψιόν, με πολλά και εντυπωσιακά εκθέματα. 
Γίνονται ξεναγήσεις από αρχαιολόγους κατόπιν συνεννόησης.

Οι φωτογραφίες επιτρέπονται, χωρίς να χρησιμοποιήσετε φλας.

Η πόλη της Λάρισας πρέπει να είναι πολύ περήφανη για το νέο της απόκτημα, ένα μουσείο πραγματικό στολίδι, που πρέπει να επισκεφτούμε και να εξερευνήσουμε όλοι μας.

Το Διαχρονικό Μουσείο θα το βρείτε στον λόφο ΜΕΖΟΥΡΛΟ
τηλ.241 350 8242
Ώρες λειτουργίας - Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-16.00 (Καθημερινές και σαββατοκύριακα, πλην Δευτέρας).


Ακολουθήστε μας, σε Facebookκαι instagram


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο trips and dreams  και στο travel vibe 

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου