Η ΛΑΡΙΣΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ



Πολλοί μου γράφετε ότι θα επισκεφτείτε την Λάρισα και με ρωτάτε τι μπορείτε να κάνετε για να γνωρίσετε την ιστορία αλλά και την σύγχρονη ζωή στην πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. 


Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας κατατοπίσω όσο καλύτερα μπορώ, για το τι μπορείτε να κάνετε και να δείτε και να περάσετε ευχάριστα στην Λάρισα, κάτι που έκανα και εγώ σαν τουρίστας στην πόλη μου, μετά από μια πρόσκληση (Fam & Press Trip), της Alpha Marketing Greece.

Πρώτα πρέπει να επισημάνω ότι η Λάρισα είναι μια ανοιχτή πόλη σε προκλήσεις και προσκλήσεις, μια πόλη με ανθρώπους που έχουν ανοιχτά μυαλά, είναι φιλόξενοι και βλέπουν μπροστά. Είναι μια πόλη με ανθρώπους που την αγαπούν και μέσα από συνεργασίες αλλά και έργα, θέλουν να την βοηθήσουν να βρει την θέση που της αξίζει και να γίνει γνωστή στην Ελλάδα άλλα και στο εξωτερικό. Και όχι μόνο η Λάρισα αλλά και ο ολόκληρος ο Νομός Λαρίσης, έχουν να προσφέρουν πολλά σε οποίον αποφασίσει να μας επισκεφτεί.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η Λάρισα, είναι η πόλη του καφέ, αφού αγαπημένη συνήθεια των Λαρισαίων είναι να πίνουν καθημερινά το καφεδάκι, με τις παρέες τους στα καφέ που υπάρχουν σ΄ αφθονία στην πόλη, αλλά σίγουρα δεν έχετε ακούσει ότι η Λάρισα είναι η πόλη των Μουσείων

Ναι είναι η πόλη με τα περισσότερα ίσως μουσεία που θα συναντήσει ο επισκέπτης, σε επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα. Είναι ίσως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που στο κέντρο της μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο χωρίς να χρειαστείτε συγκοινωνία για να φτάσετε, θα πάτε με τα πόδια, αφού η Λάρισα διαθέτει τους περισσότερους πεζόδρομους στην χώρα μας. Θα απολαύσετε λοιπόν τις βόλτες, με τα πόδια ή το ποδήλατο για να δείτε τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα, θα κάνετε τα ψώνια σας στην εκπληκτική αγορά της και θα δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες της. Και φυσικά θα μείνει χρόνος για εξορμήσεις στην Ελληνική ύπαιθρο για να δείτε και εκεί τις ομορφιές της Θεσσαλικής γης.

Τι πρέπει να δεις στην Λάρισα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ



Το στολίδι της Λάρισας τα τελευταία χρόνια είναι το ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Στο λόφο του Μεζούρλου στα νότια της πόλης, σε μια έκταση 54 στρεμμάτων θα βρείτε τον νέο εκθεσιακό χώρο των 1500 τ.μ. που περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τον Θεσσαλικό χώρο. Ευρήματα από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή, την εποχή Σιδήρου και Χαλκού, την Αρχαϊκή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή μέχρι την Οθωμανική περίοδο και τον 19ο αιώνα. Ένα υπέροχο μουσείο που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 2015 και αξίζει να το επισκεφτείτε. 

Το Διαχρονικό Μουσείο θα το  βρείτε στον λόφο ΜΕΖΟΥΡΛΟ
τηλ.241 350 8242
 Ώρες λειτουργίας - Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-16.00 (Καθημερινές και σαββατοκύριακα, πλην Δευτέρας).
Γίνονται και ξεναγήσεις από αρχαιολόγους κατόπιν συνεννόησης.

ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι.ΚΑΤΣΙΓΡΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ



Ιδρύθηκε το 1983 και αποτελεί την δεύτερη πιο σημαντική πινακοθήκη στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει μέρος της συλλογής του Γ.Ι.Κατσίγρα προς τον Δήμο Λαρισαίων. Η συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα περιλαμβάνει 781 έργα του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και τα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, σχεδιασμένα από τον Ερνέστο Τσίλερ. Στις συλλογές του μουσείου συμπεριλαμβάνονται πάνω από 750 έργα τέχνης προερχόμενα από το κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, τη συλλογή του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και έργα που αποκτήθηκαν από αγορές και δωρεές. Η πινακοθήκη φιλοξενεί πολλές περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με Πινακοθήκες, Μουσεία και καλλιτέχνες.

Από το 2003 λειτουργεί στο νέο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Γ.Παπανδρέου 2, 41334, Λάρισα
τηλ.2410612505, 2410623615
Ώρες λειτουργίας 
Τρίτη-Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00

Σάββατο-Κυριακή 10.00-14.00 Δευτέρα κλειστά


ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ



Ο μύλος του Παππά είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που θα βρείτε στην οδό Γεωργιάδου, κατηφορίζοντας από τον λόφο του Φρουρίου.Ανήκει στο Δήμο Λαρισαίων αποτελεί έναν πολυχώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ενώ στις αίθουσες του φιλοξενούνται πολλά συνέδρια και περιοδικές εκθέσεις. 
Ο μύλος του Παπά είναι ένα χαρακτηριστικό βιομηχανικό κτήριο αλευροποιίας που κατασκευάστηκε το 1883. Καταστράφηκε δυο φορές από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε ενώ σήμερα αποτελεί στολίδι για την πόλη της Λάρισας. 
Στους χώρους του φιλοξενεί το θέατρο του Μύλου για τις παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Λάρισας, το γνωστό Θεσσαλικό θέατρο, τις αίθουσες και τα γραφεία της Φιλαρμονικής του δήμου, το κουκλοθέατρο Τιριτόμπα και το Μουσείο Κούκλαςτο μουσείο Σίτου και άρτου, τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, το θερινό κινηματογράφο  και την Μουσική σκηνή ''Μύλος 1927" όπου γίνονται πολλές συναυλίες καλλιτεχνών τους χειμερινούς κυρίως μήνες.

Ο ΓΛΥΠΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ



Οι πεζοδρόμοι στην Λάρισα, έδωσαν άλλη πνοή στην πόλη αφού τώρα μπορείς να κάνεις τις βόλτες σου ανέμελα χωρίς την ύπαρξη αυτοκίνητων δίπλα σου, να πίνεις τον καφέ σου στα εκατοντάδες καφέ που άνοιξαν και να κάνεις τα  ψώνια σου στα εμπορικά καταστήματα. Η πόλη άλλαξε μορφή και 2 εκπληκτικά συντριβάνια, έργα της Λαρισαίας γλύπτριας τοπίου, Νέλας Γκόλαντα ήρθαν να ολοκληρώσουν αυτό που έλειπε.
Ξεκινήστε από την πλατεία Ταχυδρομείου, όπου βρίσκεται το πρώτο τμήμα του Γλυπτού ποταμού, με τους καταρράκτες των νερών να συμβολίζουν τις ορεινές πηγές του Πηνειού ποταμού, συνεχίστε την βόλτα σας ανακαλύπτοντας μικρότερα συντριβάνια στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης για να φτάσετε στην Κεντρική Πλατεία σ ένα ακόμη μεγάλο συντριβάνι, όπου τα νερά που αναβλύζουν από αυτό, ακολουθούν υποθετικά μια υπόγεια διαδρομή συμβολίζοντας την πεδινή διαδρομή της ροής του Πηνειού.
Ξεκινήστε την ξενάγηση σας στο κέντρο της πόλης από την πλατεία Λαού και δείτε τμήμα των τειχών της πόλης και τα παλαιοχριστιανικά λουτρά του 5ου αι. π.Χ. (εποχή του Ιουστινιανού), το Γενί Τζαμί, κτίσμα του 19ου αιώνα, δώρο της βασίλισσας Όλγας στους μουσουλμάνους που είχαν απομείνει στην πόλη, αρχικά λειτούργησε ως τζαμί, αργότερα σαν δημοτική βιβλιοθήκη και τέλος λειτουργούσε ως το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Απέναντι από το παλιό μουσείο θα βρεθείτε στην πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνα και την εκκλησία του, που γιορτάζει στις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.Ένας σταυροειδής μαρμάρινος ναός μετά τρούλου. Ανεγέρθηκε το 1955, ήταν μια δωρεά του οργανισμού υδρεύσεως και ηλεκτροφωτισμού Λάρισας (ΟΥΗΛ) και έχει στο εσωτερικό του σπουδαίες τοιχογραφίες, έργα του αγιογράφου Αγήνορα Αστεριάδη, Λαρισαίου στην καταγωγή.



Συνεχίστε στην οδό Βενιζέλου που θα σας οδηγήσει στο Α΄Αρχαίο Θέατρο, κάντε μια στάση στην συμβολή των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων, εκεί που ξεκινάει ο πεζοδρόμος και  στο αριστερό σας χέρι, θα δείτε τον τρούλο από το Μεγάλο χαμάμ (Buyuk Hamam) που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Εδώ βρισκόταν τα δίδυμα Οθωμανικά λουτρά της Λάρισας, τα οποία καταλάμβαναν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Σήμερα σώζεται ο τρούλος διαμέτρου 13 μέτρων, ενώ  στο κυρίως κτίσμα, στο ισόγειο και τα υπόγεια, στεγάζονται καταστήματα και ένα μπαρ που ονομάζεται ΗΑΜΑΜ, (στο νο 52-54 της οδού Βενιζέλου), το όποιο μπορείτε να επισκεφτείτε για διασκέδαση αλλά να δείτε και ένα τμήμα του χαμάμ.
Μέσω του πεζόδρομου της οδού Βενιζέλου, θα φτάσετε στο Α΄ Αρχαίο θέατρο της Λάρισας! Χτισμένο στο νότιο τμήμα του λόφου του φρουρίου. Το θέατρο χτίστηκε στα τέλη του 3ου αιώνα και το μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από τα λατομεία του θεσσαλικού κάμπου, που βρίσκονταν στο Καστρί της Αγιάς, στους πρόποδες του Μαυροβουνίου όρους. Χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, για εκδηλώσεις λατρείας και άλλα πολιτιστικά δρώμενα τους αρχαίους χρόνους ενώ κατά την Ρωμαϊκή εποχή σαν αρένα. Η χωρητικότητα του ήταν από 10.000 έως και 12.000 θεατές.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1910, άλλα λόγω της οικοδόμησης στην περιοχή ήταν δύσκολη η αποκάλυψή του.Υπήρχαν πολλές κατοικίες και επιχειρήσεις, χτισμένες επάνω του και αφού αποζημιώθηκαν, απαλλοτριώθηκαν και άρχισε το 1977 η ανασκαφή και ήρθε στο φως αυτό το υπέροχο μνημείο. 



Στην Λάρισα υπάρχει και το Β΄ αρχαίο Θέατρο, στην περιοχή που βρίσκεται το Εργατικό κέντρο Λάρισας, στην οδό Πρωτομαγιάς. Άρχισε να κτίζεται τον 1ο αιώνα Π.Χ. την εποχή που το Α θέατρο χρησιμοποιήθηκε ως αρένα από τους Ρωμαίους, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων και αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές που έγιναν μεταξύ 1985-1986.
Συνεχίστε για το λόφο του φρουρίου. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ενός τουριστικού εντύπου της πόλης που έπεσε στα χέρια μου πρόκειται "για τον χώρο στον οποίο έχουν βρεθεί οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από την νεολιθική ακόμα περίοδο, αργότερα αποτέλεσε την αρχαία Ακρόπολη της πόλης και στην νότια πλευρά του βρίσκεται το πρώτο αρχαίο θέατρο. Κατά την βυζαντινή περίοδο ήταν θρησκευτικό κέντρο και κατά την οθωμανική εμπορικό και αμυντικό κέντρο."

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στο λόφου του φρουρίου είναι:




Το ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ κτήριο της Οθωμανικής περιόδου, χτίστηκε τον 15 αιώνα. Ήταν μια σκεπαστή αγορά και για αιώνες αποτελούσε το κεντρικό σημείο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Μέσα στο κτήριο γινόταν το εμπόριο των υφασμάτων, των πολυτίμων λίθων και του  χρυσού, ενώ γύρω από το κτήριο  άρχισε να αναπτύσσεται μια σημαντική αγορά εμπορευμάτων και αγαθών, το "τρανό παζάρι" όπως ονομαζόταν. Το 1799 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το Μπεζεστένι τον 19ο αιώνα μετατράπηκε σε πυριδαποθήκη. Σήμερα γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Παλαιοχριστιανική βασιλική Αγίου Αχίλλειου

Νότια από το  Μπεζεστένι βρίσκονται τα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής βασιλικής Αγίου Αχίλλειου. Σύμφωνα με πληροφορίες της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, για το μνημείο: «Είναι μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, με μεταγενέστερα προσκτίσματα στη βόρεια πλευρά. Κάτω από τα δάπεδα της βασιλικής αποκαλύφθηκαν καμαροσκεπείς τάφοι με αξιόλογες τοιχογραφίες. Ίχνος ψηφιδωτού δαπέδου βρέθηκε στην περιοχή του νάρθηκα και του βορείου κλίτους. Μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη βρέθηκαν διάσπαρτα στο χώρο της.
»Αξιόλογος είναι ο καμαροσκεπής τάφος του βορείου κλίτους, ο οποίος εικάζεται ότι ανήκει στον Άγιο Αχίλλειο. Πιθανολογείται πως είναι ο πρώτος ναός της πόλης αφιερωμένος στον πολιούχο Άγιο Αχίλλειο, ο οποίος κτίσθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Ο ναός διατηρείται στο επίπεδο της θεμελίωσης και κοσμείται με βυζαντινά ψηφιδωτά δάπεδα στο νάρθηκα».



Το μνημείο ήρθε στην επιφάνεια με τις ανασκαφές του 1978 για την ανάπλαση των χώρων του Φρουρίου. Πριν στην θέση των ερειπίων υπήρχε μια ξύλινη εκκλησία αφιερωμένη στο Άγιο Αχίλλειο, η οποία κτίστηκε εκεί το 1945, στην θέση της τρίκλιτης βασιλικής λόγω της καταστροφής της από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών και από ένα τρομερό σεισμό που έγινε στην Λάρισα το 1941.

Αργότερα το 1965 κοντά στο σημείο του ναού, στην άκρη του φρουρίου κτίστηκε ο Μητροπολιτικός ναός του αγίου Αχίλλειου, πολιούχου της πόλης της Λάρισας και στις 14 Μαΐου του 1981, παραμονή της εορτής του, επανακομίσθηκαν τα λείψανα του Αγίου στη Λάρισα, από τον Άγιο Αχίλλειο των Πρεσπών, όπου τα είχε "μεταφέρει" το 985 μ.Χ. ο Βούλγαρος Σαμουήλ.

Ανατολικά από το Μπεζεστένι βρίσκονται ερείπια ενός μεσοβυζαντινού ναού  και Παλαιοχριστιανικά λουτρά (βαλανεία) του 6ου αιώνα καθώς και ένα τμήμα των βυζαντινών τειχών. Έχουν ενσωματωθεί με την πλατεία και μπορείς να τα δεις κάνοντας βόλτες στην πλατεία Λαμπρούλη .



Στο λόφο του φρουρίου έγιναν τα τελευταία χρόνια πολλά έργα ανάπλασης και βελτίωσης και έτσι μπορείτε να περπατήσετε στους διαδρόμους και να φτάσετε στην πλατεία Ελευθέριας με το μνημείο των Ηρώων, ένα άγαλμα της Νίκης ύψους 10 μέτρων που τοποθετήθηκε εδώ το 1962 συμβολίζει την Νίκη της Ελλάδας στον πόλεμο 1940-41 ενάντια των Γερμανών. Τριγυρίζοντας στον λόφο μπορείτε να δείτε πολλά αγάλματα αφιερωμένα σε αεροπόρους και στρατιώτες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης κατά τον Α' και Β παγκόσμιο πόλεμο όχι μόνο στην Ελλάδα, άλλα και σε όλο τον κόσμο ακόμη και σ αυτούς που σκοτώθηκαν σε περίοδο Ειρήνης. Μην ξεχνάτε εδώ υπάρχει η 1η στρατιά, αλλά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) έχει την έδρα του στη Λάρισα.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΠΠΟΥ 



Έμβλημα της πόλης αλλά και της ΑΕΛ, το άλογο, όλοι έχουμε ακούσει την χαρακτηριστική φράση "σούζα τ αλογάκι ".  

Ο Λαρισαίος καλλιτέχνης Μίλτος Παπαστεργίου ,φιλοτέχνησε το Μνημείο της πόλης το 1994,τον Ίππο. Πολλά έχουν ειπωθεί για το συγκεκριμένο άλογο αλλά αυτό συνεχίζει αγέρωχο να έχει την θέση του στην είσοδο της πόλης, από την οδό Κοζάνης, στην μικρή πλατεία, κάτω από τον Ναό του αγίου Αχίλλειου.
Ένα ακόμη άγαλμα με άλογο, έργο του καλλιτέχνη Ζαχαρία Μπεκιάρη, μπορείς να δεις, μπροστά από το στάδιο του Αλκαζάρ.

Ενώ ένα ακόμη μοντέρνο και βυσσινί, στα χρώματα της ΑΕΛ, μπορείς να δεις  έξω από το AEL FC ARENA.

Αυτά και άλλα πολλά μουσεία και αξιοθέατα  (λαογραφικό μουσείο, μνημείο και μουσείο εθνικής αντίστασης, μουσείο κτηνιατρικής στρατιωτικής υπηρεσίας, Ιατρικό Μουσείο και άγαλμα του Ιπποκρατη κ.α.)  μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας όταν θα επισκεφτείτε την Λάρισα, όμως ξέρω ότι δεν θέλετε να μείνατε μόνο στο πολιτιστικό κομμάτι της, θέλετε να απολαύσετε και την γαστρονομία της περιοχής η οποία έχει να σας προσφέρει υψηλής ποιότητας κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα στις παραδοσιακές της ταβέρνες άλλα και στα γκουρμέ εστιατόρια της. Σας προτείνω τον Μαλλιώρα για το αυθεντικό, παραδοσιακό κοντοσούβλι, από το 1955 μέχρι και σήμερα αλλά και την ταβέρνα, στην περιοχή του φρουρίου, τα κίτρινα γάντια με την ποικιλία κρεατικών και άλλων εδεσμάτων που απογειώνουν με τις γεύσεις τους, τον ουρανίσκο και του πιο δύσκολου γευσιγνώστη.


 Και φυσικά μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε χαλβά Φαρσάλων αλλά και πουτίγκα Τυρνάβου από τις γειτονικές κωμοπόλεις που αξίζουν μια επίσκεψη αν υπάρχει χρόνος. Φυσικά το τσίπουρο Τυρνάβου έχει περίοπτη θέση στις γαστρονομικές αναζητήσεις της περιοχής με συνοδεία μεζέ αλλά και τα εκλεκτά κρασιά του Τυρνάβου πρέπει να τιμηθούν δεόντως από τους επισκέπτες στην περιοχή. 



Προτείνω μια επίσκεψη στο Κτήμα Ζαφειράκη στην περιοχή Παλαιόμυλος Τυρνάβου, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στο οινοποιείο και να δοκιμάσετε λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά, φτιαγμένα με ποικιλίες αμπέλου που ανάβιωσαν τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες τους, όπως η ποικιλία Λιμνιώνας.

Αρχαιολογική Διαδρομή Ελασσόνας και άλλα πολλά....

Όμως ώρα για εξόρμηση στην Ελληνική ύπαιθρο, μια πρόταση είναι η περιοχή της Ελασσόνας, γνωστή για τους αρχαιολογικούς χώρους της, τα πολλά μοναστήρια και εκκλησίες, την όμορφη φύση και τον Όλυμπο αλλά και την ξακουστή φέτα Ελασσόνας και το τσάι Ολύμπου.


Στην περιοχή της Ελασσόνας ανασκάφηκαν την προηγούμενη δεκαετία τμήματα αρχαίων πόλεων (Αζωρος, Μηλέα, Σαραντάπορο, Καστρί Δολίχης, Πύθιο), που ανήκαν στην Αρχαία Περραιβία και γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση από τα κλασικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει επιτόπου τα τείχη, αρχαίους και βυζαντινούς ναούς, καθώς επίσης δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, από τα οποία προέκυψαν αγάλματα, ταφικές στήλες και πλήθος αγγείων και επιγραφών που βρίσκονται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και την Αρχαιολογική Συλλογή Ελασσόνας.

Από τους παραπάνω χώρους επιλέγω και σας προτείνω  για  επίσκεψη τον αρχαιολογικό χώρο της Αζώρου και του Σαρανταπόρου, με την αρχαία στοά και την σπουδαία θέα στον Όλυμπο, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο του  Πυθίου στους πρόποδες του Ολύμπου, με το μοναδικό σύνολο των τριών αρχαίων ναών, του Απόλλωνα, της Άρτεμης και του Ποσειδώνα.  



 Αξίζει μια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στον Όλυμπο, κτίσμα του 1600, που προσφέρει τυπικό δείγμα μοναστηριού της εποχής με φρουριακό περίβολο και ενδιαφέροντα ζωγραφικό διάκοσμο. Η μονή πανηγυρίζει του Αγίου Πνεύματος. 


Στην επιστροφή κάντε μια σκάση στο Πλατανόδασος, μια τοποθεσία με ψηλά πλατάνια, τρεχούμενα νεύρα και απολαύστε ένα καφεδάκι στο αναψυκτήριο.

Μια ακόμη επίσκεψη, θρησκευτικού χαρακτήρα που νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, να φτάσετε μέχρι εκεί, είναι η Μονή των Κανάλων. Μέσα από μια υπέροχη διαδρομή στον Όλυμπο, στην βόρεια πλευρά της χαράδρας Ζηλιάνας και σε υψόμετρο 820 μέτρων, κοντά στο χωριό Καρυά Ολύμπου, θα βρείτε το γυναικείο μοναστήρι των Κανάλων που είναι αφιερωμένο στην γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. 



Στην περιοχή του Ολύμπου, από την πλευρά της Θεσσαλίας θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχες διαδρομές μέσα από όμορφα χωριά της Ελασσόνας, καταπράσινες  δασικές περιοχές, κοιλάδες αλλά και χαράδρες, τεχνητές λίμνες και υπέροχη θέα στις βουνοκορφές του Ολύμπου. Η πρόσβαση από αυτήν την πλευρά, εννοώ της Θεσσαλίας, προς στην κορυφή του Ολύμπου, είναι πιο εύκολη και ασφαλής  αφού μπορείτε να ανεβείτε ακόμη και με το αυτοκίνητό σας μέχρι το καταφύγιο Χρηστάκη στα 2.400 μέτρα υψόμετρο, για να συνεχίσετε με τα πόδια και εκπαιδευμένους οδηγούς, την ανάβασή σας μέχρι την κορυφή του Μύτικα στα 2.917 μέτρα και να κατακτήσετε με ασφάλεια, το βουνό των θεών.



Στην επιστροφή σας, στην Ελασσόνα, κάντε μια στάση στις ταβέρνες τις περιοχής για να δοκιμάσετε τα εκλεκτά κρεατικά ΠΟΠ και τα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα, για τα οποία είναι διάσημη η περιοχή και πολλά από αυτά εξάγονται σ΄ όλο τον κόσμο.

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΡΑΨΑΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΕΜΠΩΝ-ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ


Εναλλακτικά μπορείτε μέσω μιας εύκολης διαδρομής να ανεβείτε στο όρος Κίσσαβος (Οσσα), σε υψόμετρο 388 μέτρων και να γνωρίσετε τα ιστορικά Αμπελάκια και να επισκεφτείτε τα ενδιαφέροντα μουσεία του (σπίτι του Σβαρτς, Λαογραφικό Μουσείο, Μουσείο εθνικής Αντίστασης, Μανιάρειος σχολή) αλλά και τις ταβέρνες του με τα υπέροχα παϊδάκια και το κόκκινο κρασί του. 

Αφήνοντας τα Αμπελάκια θα συνεχίσετε στην παλιά Ε.Ο. Αθηνών Θεσσαλονίκης και δια μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών,  θα κάνετε μια στάση, για να επισκεφτείτε την Αγία Παρασκευή, να ανάψετε ένα κεράκι, αφού διανύσετε την κρεμαστή γέφυρα πάνω από τα νερά του Πηνειού. Θα γεμίσετε με ωραίες εικόνες αφού θα βρεθείτε ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. 
Συνεχίστε, αφήνοντας την παλιά Ε.Ο. ανεβείτε στα 600 μέτρα από την μεριά του Ολύμπου, για να συναντήσετε το ορεινό χωριό Ραψάνη. 

Συνεχίστε την περιήγησή σας στον Νομό Λάρισας και φτάσε μέχρι τις εκβολές, εκεί που σχηματίζεται το Δέλτα του Πηνειού ποταμού, περιοχή με πλούσια πανίδα και χλωρίδα αλλά και σημαντικό υγροβιότοπο που παίζει σημαντικό ρόλο στην διαφύλαξη της της βιολογικής ποικιλότητα και την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. 

Σημείωση- Ανοίξτε τα links για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα αξιοθέατα.

Η περιήγηση μας στην Λάρισα και στην περιοχή της Ελασσόνας, έγινε στα πλαίσια του fam+press trip, από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2019 και διοργανώθηκε από την Alpha Marketing Greece και  συμμετείχαν  δημοσιογράφοι, bloggers και τουριστικοί πράκτορες.

Φυσικά οι προτάσεις δεν τελειώνουν εδώ, υπάρχουν πολλά ακόμη μέρη και αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και σίγουρα θα επανέλθουμε με νέες περιηγήσεις και προτάσεις. 

Επίσης πρέπει να σας πω ότι σίγουρα πρέπει να διαθέσετε αρκετό χρόνο αν θέλετε να γνωρίσετε την Λάρισα καλύτερα, ενώ μπορεί να αποτελέσει την βάση σας για εκδρομές σ όλη την Θεσσαλία και είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσετε και θα μας ξανάρθετε σύντομα.

Τσιλίκη Μαίρη
travel blogger-Trips and Dreams by Mary












TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια:

  1. Έχω πάει στη Λάρισσα αλλά δεν την επισκέφτηκα λεπτομερώς πολύ ωραία πράγματα έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε περιμένουμε με χαρά να έρθεις ξανά, για να την γνωρίσεις καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή