ΡΑΨΑΝΗ ΕΝΑΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ


Η άνοιξη ήρθε, η φύση άρχισε να ντύνεται στα ανοιξιάτικα και η επιθυμία μας για μικρές αλλά και μεγαλύτερες αποδράσεις άρχισε να γίνεται μεγαλύτερη. Τι πιο ωραίο από το να διαλέξουμε προορισμούς που θα μας φέρουν σε επαφή με την φύση και τα παραδοσιακά χωριά μας, που όλο και κάτι ιδιαίτερο έχουν να μας αποκαλύψουν.

Σήμερα επέλεξα να σας πάω σ ένα ορεινό χωριό της πατρίδας μας, που όσοι έχουμε ταξιδέψει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη -βγαίνοντας από την κοιλάδα των Τεμπών από τον παλιό δρόμο και όχι μέσω των τούνελ που δόθηκαν στην κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια- σίγουρα συναντήσαμε στον δρόμο μας, τον σιδηροδρομικό Σταθμό Ραψάνης και την πινακίδα που γράφει προς Ραψάνη. Θα προσπαθήσω να σας δείξω τις φυσικές ομορφιές της περιοχής της Ραψάνης αλλά και τις προσπάθειες των κατοίκων που γίνονται για να κρατήσουν τους κατοίκους αλλά και τις παραδόσεις στο χωριό τους, το οποίο απέχει από την Λάρισα μόλις 49 χλμ, περίπου μισή ώρα.

Θα σας ταξιδέψω λοιπόν στην Θεσσαλία, στον Νομό Λάρισας, στην Ραψάνη που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια για τους αμπελώνες της και για το καλό κρασί της, το κόκκινο, το μπρούσκο και το τσίπουρο. Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ παραγόταν το νέκταρ των θεών του Ολύμπου.

Δεν υστερεί όμως και σε αξιοθέατα και καλό φαγητό, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα καλά κρεατικά της, αφού κύρια απασχόληση των κάτοικων είναι η κτηνοτροφία! Ένα χωριό που έχει ιστορία και παράδοση και φυσικά μέλλον.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΡΑΨΑΝΗ




Θα κάνετε βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και θα δείτε τα σπίτια και τα αρχοντικά με τις όμορφες αυλές,γεμάτες με δένδρα και ανθισμένα λουλούδια, σταματήστε στις πέτρινες βρύσες του χωριού και πιείτε καθαρό και γάργαρο νερό που έρχεται από τις πήγες του Ολύμπου. Περπατώντας θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την αρχιτεκτονική του χωριού αλλά και να συναντήσετε ντόπιους που εύκολα θα πιάσουν κουβέντα μαζί σας και θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά του χωριού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ 




Γνωστή για τις αμπελοκαλιέργειες και τη παραγωγή καλού κρασιού η Ραψάνη από τα αρχαία χρόνια, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα μουσείο αφιερωμένο στην αμπελουργία και την οινοποιία της περιοχής. Το μουσείο λειτουργεί από το 2012 και εκτός από τις αίθουσες με τα παλιά αντικείμενα αμπελουργίας και οινοποίησης, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες της υπαίθρου και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορείς να διαβάσεις, έχει στον εξωτερικό χώρο και ένα μικρό θέατρο για 100 άτομα, όπου γίνονται εκδηλώσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο μουσείο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, γίνονται εκδηλώσεις και παρουσιάσεις σχετικές με την αμπελουργία και την οινοποίηση καθώς και οινογνωσίες με καλεσμένους και ομιλητές ακόμη και από το εξωτερικό.




Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινές και σαββατοκύριακα άλλα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά για ραντεβού τηλ. 24950 61259

Αναζητήστε στην πάνω πλατεία ''Ιτιά" του χωριού, τον ντόπιο κ. Νίκο Κλαδίσιο, ο οποίος είναι πάντα πρόθυμος και θα σας ξεναγήσει στο μουσείο αλλά θα σας πει και πολλές ιστορίες για το χωριό του.






Το μουσείο είναι επισκέψιμο και από μαθητές, κάθε χρόνο γίνονται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και προς το τέλος του καλοκαιριού η γιορτή του κρασιού.

Στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά οινοποιία τα οποία μπορείτε να επισκεφτείτε αφού κλείσετε ραντεβού.



Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα δείτε το ψηλό ρόλοι και θα βρείτε τις ταβέρνες του χωριού και τους κατοίκους να κάθονται κάτω από τον παχύ ίσκιο της κληματαριάς και των αιωνόβιων δένδρων να απολαμβάνουν το πρωινό καφεδάκι τους αλλά και το τσιπουράκι τους αργότερα.





ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΑΨΑΝΗΣ



Στην πλατεία βρίσκεται και το κοινοτικό κατάστημα της Ραψάνης που στην σοφίτα του στεγάζεται η βιβλιοθήκη του χωριού. Σας προτείνω να επισκεφτείτε την Βιβλιοθήκη του χωριού, η οποία επαναλειτουργεί από το 2004, ενώ η ίδρυση της έγινε το 1970 με προεδρικό διάταγμα. Είναι από τις πιο όμορφες, σαν χώρος, βιβλιοθήκες που έχω επισκεφτεί και μου έκανε εντύπωση πόσα παιδιά ήταν εδώ και διάβαζαν ή επέλεγαν βιβλία για το σπίτι τους, αφού λειτουργεί και σαν δανειστική βιβλιοθήκη. 

Επίσης η βιβλιοθήκη εκτός από την προσπάθειά της να φέρει το βιβλίο και την ανάγνωση πιο κοντά σε μικρούς και μεγάλους, τρέχει παράλληλα χειμώνα και καλοκαίρι πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις ώστε να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στην φύση, την ιστορία του τόπου, την παράδοση και τον πολιτισμό.





 Από πληροφορίες που εκμαίευσα κατά την επίσκεψή μου, από την Χάιδω Πανταζή, την ψυχή στην λειτουργία της βιβλιοθήκης αλλά και στην άντληση πληροφοριών για το χωριό της, την Άνοιξη κάνουν ιστορικά περιπατητικά με τα σχολεία που τους επισκέπτονται αλλά και πολλές ακόμη δράσεις. Κάθε καλοκαίρι κάνουν το το λαογραφικό «Μήγαρις είναι Άνοιξις, μήγαρις Καλοκαίρι;» από 21-31 Ιουλίου και πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Τις Απόκριες γίνονται δράσεις με τα έθιμα της Αποκριάς και αν επισκεφτείτε το χωριό το Πάσχα θα έχετε την τύχη να παρακολουθήσετε ανάλογες δράσεις (περιπατητικές, λαογραφικές αλλά και με θρησκευτικό ενδιαφέρον).



Περιλαμβάνει πάνω από 20.000 βιβλία στη συλλογή της, έχει 1070 ενεργούς χρήστες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Το υλικό της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, χειρόγραφα , χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Η βιβλιοθήκη έχει συμβάλει στη δημιουργία πολλών παραρτημάτων στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Τεμπών , εξοπλίζοντας με βιβλία από τη συλλογή της τις μικρές βιβλιοθήκες του Μακρυχωρίου, Συκουρίου (είχε και πολλούς τίτλους από παλιά) και Αμπελακίων καθώς και τις σχολικές του Καλοχωρίου , Γόννων και Πυργετού. Εποπτεύει την λειτουργία τους , συντονίζει μια σειρά από δράσεις και ευελπιστεί στη δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών για την περιοχή του Δ. Τεμπών.

Η βιβλιοθήκη έχει στη συλλογή της το μοναδικό γραπτό σωζόμενο κείμενο που αφορά την ιστορία της Ραψάνης και το δεύτερο κατάστιχο της Θεσσαλίας , «Το κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου, 1778-1889» , και ένα μεγάλο αριθμό εκδόσεων του 18ου αιώνα. Σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική, κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και με τουριστική κίνηση κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, η βιβλιοθήκη προσάρμοσε τις υπηρεσίες που προσφέρει προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης σχεδόν όλων των αναγκών των κατοίκων του χωριού, αποτελώντας το κέντρο της τοπικής κοινωνίας. (άντληση πληροφοριών από 
https://libraryrapsani.blogspot.com/) 


Η βιβλιοθήκη διαθέτει δωρεάν wi fi.
Λειτουργεί καθημερινά ως δανειστική από Τρίτη έως Σάββατο από 8:00π.μ. - 3:30 μ.μ .





Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στο προαύλιο της θα δείτε την προτομή, έργο του Κώστα Νταή, του Μ. Καραγάτση (Ροδόπουλος Δημήτρης), ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του 1930. Το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από το δέντρο πτελέα η καραγάτσι που υπήρχε στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου κάτω από τον παχύ ίσκιο του, ο Καραγάτσης με ένα βιβλίο στο χέρι, περνούσε τα καλοκαίρια του. Από το προαύλιο μπορείτε να έχετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο, που απλώνεται μπροστά σας. 





Επισκεφτείτε τα μοναστήρια που βρίσκονται λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος, δείτε το σαν μια καλή ευκαιρία για πεζοπορία στην φύση.





Στο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων 10 χλμ Δυτικά από τη Ραψάνη. Δείτε την αγία τράπεζα έργο του 10ου αιώνα και το τέμπλο του καθολικού του 13ου αιώνα.

Το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου με τις υπέροχες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.




Το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.

Την μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, βρίσκεται 4 χλμ BΔ από τη Ραψάνη, δείτε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, χρονολογείται μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ 



Θα βρείτε ταβέρνες στην πλατεία του χωριού, θα καθίσετε κάτω από τον παχύ ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, θα ξεκινήσετε με ένα τσιπουράκι, θα φάτε υπέροχα ψημένα κρέατα, αφού οι ταβερνιάρηδες, έχουν κάνει τέχνη το ψήσιμο, θα πιείτε το κόκκινο ραψανιώτικο κρασί και στο τέλος θα δοκιμάστε ντόπια γλυκά του κουταλιού, καρυδάκι, καρότο με γιαούρτι.

Πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία του χωριού και πιάστε κουβέντα με τους ντόπιους, έχουν να σας πούνε πολλές ιστορίες για το χωριό και την γύρω περιοχή και απολαύστε την θέα, τα παράλια του Νομού Λάρισας, με το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά σας.

Κοντά βρίσκονται οι παραλίες των Μεσαγγάλων, της Κουλούρας, του Στομίου καθώς και το Δέλτα του Πηνειού, που μπορείτε επισκεφτείτε σε κάποια άλλη απόδραση σας.


ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στο χωριό υπάρχει ξενώνας και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, που μπορείτε να μείνετε.


Ένας ακόμη ενδιαφέρον προορισμός, στην Ελληνική επαρχία που νομίζω ότι αξιζει να επισκεφτούμε και να τον γνωρίσουμε, στις Ανοιξιάτικες εξορμήσεις μας.


TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια:

  1. Ωραίες οι εικόνες αλλά δυστυχώς δε μπορούμε να πάμε πουθενά αυτό τον καιρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με την πρώτη ευκαιρία όμως θα οργώσουμε πάλι την Ελλάδα μας

      Διαγραφή