Η ΠΑΤΜΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ


Η χώρα της Πάτμου αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς του Αιγαίου και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και το σπήλαιο που έγραψε την αποκάλυψη, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος αποτελούν το ενδιαφέρον κάθε ταξιδιώτη που φτάνει στο νησί.
Σημαντική η περιπλάνηση στα στενά σοκάκια της χώρας που στο πέρασμα του χρόνου κατάφεραν να διατηρήσουν τον γραφικό χαρακτήρα τους.











Θεωρώ ότι το νησί της Πάτμου είναι ο απόλυτος προορισμός για τις διακοπές του Πάσχα.
Από τη μια τα υπέροχα ανοιξιάτικα τόπια και η θάλασσα και από την άλλη το έντονο θρησκευτικό στοιχείο την κάνουν να ξεχωρίζει αυτές τις ημέρες.

Οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνονται με ευλαβική κατάνυξη ιδιαίτερα στο σπήλαιο, που ήταν το ασκητήριο του ευαγγελιστή Ιωάννη .







Τα έθιμα πολλά, όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας μα αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι η τελετή του Νιπτήρα, την Μεγάλη Πέμπτη, όπου γίνεται η αναπαράσταση του Μυστικού δείπνου στην πλατεία της χώρας. Ο Ηγούμενος  όπως έκανε και ο Ιησούς πλένει τα πόδια των 12 μοναχών (μαθητών) και μετά κάθονται όλοι μαζί στο μεγάλο τραπέζι. Στην συνέχεια ο ηγούμενος πηγαίνει στον τόπο της προσευχής, όπως ανηφόρισε και ο Ιησούς στον κήπο της Γεσθημανή για να προσευχηθεί πριν παραδοθεί από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.









Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην χώρα και το βράδυ καταφτάνουν οι επιτάφιοι από όλο το νησί και μετά την περιφορά τους στα στενάκια της χώρας όπου οι γυναίκες τους ραίνουν με ανθόνερο, συναντιούνται στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας .

Το βράδυ της Ανάστασης οι καμπάνες χτυπάνε χαρμόσυνα και οι πιστοί μαζεύονται για να ακούσουν το Χριστός Ανέστη και να πάρουν το Άγιο φως ενώ την Κυριακή το απόγευμα γίνεται η δεύτερη Ανάσταση και διαβάζεται το Ευαγγέλιο στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά και ο ηγούμενος μοιράζει κόκκινα αυγά στους πιστούς.


Η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται σε όλο το νησί με παραδοσιακή μουσική, χορούς και ντόπια πασχαλινά εδέσματα .







Ένα μοναδικό νησί, κατά την γνώμη μου από τα πιο όμορφα του Αιγαίου για διακοπές το καλοκαίρι αλλά γιατί όχι και για τις διακοπές του Πάσχα.

TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια: