ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-CHIMICHURRI

Στις περιπλανήσεις μου στην Αργεντινή, είχα  την ευκαιρία να επισκεφτώ μια ενστάσιας δηλαδή μια φάρμα με γκαούτσο, τους Αργεντινούς καουμπόηδες, τα σύμβολα της επανάστασης και των αγώνων της χώρας για την απελευθέρωση από τους Ισπανούς.


Σήμερα οι γκαούτσο, ασχολούνται με την εκτροφή ζώων,  βοδιών, χοίρων και αλόγων στα μεγάλα αργεντίνικα αγροκτήματα, τις ενστάσιας όπως λέγονται. Σ΄ αυτές λοιπόν τις φάρμες υπάρχουν και εγκαταστάσεις που λειτουργούν σαν ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Κατά την διαμονή μας εκεί, σε ένα μεσημεριανό μπάρμπεκιου που είχε όλα τα καλά του κόσμου, από ψητά κρέατα, μοσχαρίσια φιλέτα, τεράστιες μπριζόλες (τσουλέτας), μορσίγια (λουκάνικα με κιμά), κοτοπουλάκι ψητό,  την παράσταση έκλεψε μια σάλτσα, η CHIMICHURRI (τσιμιτσούρι) μια πικάντικη σάλτσα που πηγαίνει τέλεια με τα ψητά.

Και φυσικά πήραμε την συνταγή από την συνοδό μας, την γλυκύτατη και χαμογελαστή Αργεντίνα, την Τζουλιέτα .


πάμε λοιπόν συνταγούλα

1 κρεμμύδι μέτριο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη καυτερή
2/3 κούπας λαδι
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 και 1/2  της κούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
1/2 κουταλάκι γλυκού κόλιανδρος
1/2 κουταλάκι γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι κόκκινο
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι μαύρο
2 δαφνόφυλλα

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το λάδι και το ξύδι. Ρίχνουμε μέσα τα δαφνόφυλλα.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα περνάμε από το  μπλέντερ.
Προσθέτουμε στο μπλέντερ την ρίγανη, τον κόλιανδρο, το κύμινο, τον μαϊντανό, την πιπεριά και χτυπάμε ακόμη μια φορά σε χαμηλή όμως ταχύτητα αυτή τη φορά.
Προσθέτουμε το αλάτι και τα πιπέρια, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ρίχνουμε σε ένα βάζο, το οποίο κλείνουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 τουλάχιστον ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Η σάλτσα διατηρείτε στο ψυγείο για 1 περίπου μήνα.


Αυτή η αργεντίνικη σάλτσα είναι από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει, για ψητά κρέατα. Συνοδεύστε την με τα ψητά  κρέατα, με κοτόπουλο αλλά και με τα ψάρια και θα ακούσετε καλά σχόλια, να έχετε όμως στο τραπέζι και σαλάτες, γιατί είναι μια καυτερή  σάλτσα.

Δοκιμάστε  την και περιμένω τα σχόλια σας.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου