ΝΕW ORLEANS STORIES-48 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ

Στην Νέα Ορλεάνη φτάσαμε, μετά από μια βραδινή διανυκτέρευση στο Μαΐάμι, μετά από αρκετές ώρες πτήσεων με την Turkish Airlines, Αθήνα -Istanbul (1 ώρα και 20 λεπτά) και Istanbul -Maimi (12 ώρες 5 λεπτά), νωρίς το πρωί πετάξαμε για Νέα Ορλεάνη με την America Αirlines.

Η πτήση πριν προσγειωθούμε στο Louis Armstrong New Orleans International Airport,  πάνω από την πόλη της Νέας Ορλεάνης ειναι εντυπωσιακή αφού έχεις την ευκαιρία να δεις από ψηλά, ατελείωτα στρέμματα με βαλτότοπους και ένα τεράστιο  ποταμό σαν φίδι, τον Μισισίπι, στον οποίο κινούνται   μεγάλα πλοία, να την διαρρέει. Εικόνες εντυπωσιακές και πρωτόγνωρες γιαυτο επιλέξτε παράθυρο.



Το αεροδρόμιο απέχει από την πόλη 18 χλμ, βρίσκεται δυτικά της πόλης και μπορείς να φτάσεις εύκολα  με λεωφορείο ή ταξί ή να έχεις κλείσεις πιο νωρίς ένα αυτοκίνητο να σε περιμένει.
Οι λίγες ώρες του βραδινού ύπνου μας βοήθησαν να ξεκουραστούμε από το μεγάλο ταξίδι και να είμαστε έτοιμοι για την εξερεύνηση της πόλης αμέσως μόλις φτάσαμε και αφήσαμε τις αποσκευές μας στο ξενοδοχείο. Το ξενοδοχείο μας ήταν στο κέντρο, δίπλα στην γαλλική συνοικία, έτσι τα είχαμε όλα στα πόδια μας.

Η Νέα Ορλεάνη είναι μια πόλη που μπορείς εύκολα να την περπατήσεις με τα πόδια και να δεις τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα. Έχει επίσης καλή συγκοινωνία με λεωφορεία, τραμ και ταξί για να πας πιο μακριά από το κέντρο και μπορείς να κλείσεις εκδρομές για την εξοχή της, που περιλαμβάνουν και την μεταφορά.

Η Νέα Ορλεάνη είναι μεγάλο λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο. Ιδρύθηκε το 1718 από τους Γάλλους και αγοράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1803 ως τμήμα της εξαγοράς της Λουιζιάνας. Έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκους. Είναι μια σύγχρονη και ζωντανή  πόλη, που κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Έντονη η  κίνηση στους δρόμους, άνθρωποι που τρέχουν να τα προλάβουν όλα αλλά ταυτόχρονα είναι χαλαροί, χαμογελαστοί, ζωντανοί και δεν χάνουν την ευκαιρία να στήσουν ένα πάρτι για το διασκεδάσουν. Μια πόλη που διασκεδάζει κάτω από τους ήχους της τζαζ, να μην ξεχνάμε από εδώ ξεκίνησε και ο μεγάλος μουσικούς της jazz, Λούις Άρμστρονγκ.

Αυτήν την φορά θα ξεκινήσω την περιήγηση στην πόλη κάνοντας πρώτα έναν γαστρονομικό περίπατο σε μια πόλη που η κουζίνα της όπως η κουλτούρα και οι άνθρωποι που την κατοικούν είναι μια  μείξη από Ισπανία, Γαλλία, Αμερική και Αφρική, οι κάτοικοί της είναι πάνω από 65% αφροαμερικανοί. Η μείξη αυτή με μια λέξη, στον χώρο της γαστρονομίας, ονομάζεται κρεολική κουζίνα και την συναντάει κάποιος στον Αμερικάνικο νότο και τις γύρω περιοχές. Η κρεολική κουζίνα είναι η Νο 1 κουζίνα της Νέας Ορλεάνης. Δοκιμάσαμε διάφορα πιάτα  και ομολογώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα.

Το πρωινό στην Νέα Ορλεάνη είναι το αμερικάνικο και μπορείτε να το βρείτε στο ξενοδοχείο που θα μείνετε, συνήθως δεν περιλαμβάνεται στην τιμή δωματίου και στοιχίζει από 10 έως 25 δολάρια (τιμές έρευνας στο ξενοδοχείο μας και σε διπλανά  ανάλογα την κατηγορία και τι προσφέρουν). Αν δεν θέλετε πρωινό στο ξενοδοχείο, θα βρείτε πολλά καταστήματα που σερβίρουν πρωινό με χαμηλότερες τιμές αλλά μπορείτε να πιείτε ένα καφέ, ένα χυμό και να φάτε ένα donat ή beignets στο χέρι και να ξεκινήσετε την εξερεύνηση της πόλης.

OYSTER TIME

Μεσημέρι, πεινάγαμε και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα πολύ-δια φημισμένα στρείδια της Νέας Ορλεάνης, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας.


Πρέπει να σας πω ότι δεν τα πολύ τρώω, δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα, γιαυτό τα συνόδευσα με μια παραδοσιακή σούπα shrimp gumpo (σούπα με ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό και γαρίδες).


Τώρα μην μου πείτε τα στρείδια δεν τρώγονται πίνοντας μπύρα και τα σχετικά!!! το ξέρω αλλά λόγω ζέστης, την ήθελα την μαύρη μπύρα μου, για να δροσιστώ και δεν το μετάνιωσα !!

Po Boy Burger

Το Ρο Βοy μας έκλεινε το μάτι όπου και να βρισκόμασταν. Όχι μην νομίζετε ότι ήταν κανένα αγοράκι που μας φλέρταρε για τα κάλλη μας, το Po Boy είναι ένα σούπερ σάντουιτς, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις στην Νέα Ορλεάνη!!!


Αφράτο γαλλικό ψωμάκι με μια γενναία δόση μαγειρεμένου λεπτοκομμένου  κρέατος από μοσχάρι με καρυκεύματα Cajun, μαρούλι, τουρσιά, κρεμμύδια, ντομάτες, λεπτές φέτες  τυριού  αν θέλετε επιπλέον γεύσεις βάλτε κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα, έτσι και αλλιώς αμαρτήσατε και θα αισθανθείτε τέτοια απόλαυση στον ουρανίσκο σας που θα θέλετε ακόμη ένα! Υπάρχει και η εκδοχή με τα θαλασσινά, αν θέλετε να φάτε ακόμη ένα. Σημειώστε ότι είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος και ποσότητα, το κόβουν στα δυο έτσι αν είστε 2 άτομα, μπορείτε να πάρετε δυο διαφορετικά για να τα δοκιμάσετε. Εμείς δοκιμάσαμε μόνο με μοσχάρι.


Φάτε το, με τα χέρια σας, όπως εκείνα τα αγόρια του Νότου, που κουρασμένα από  τις δουλειές  τους στην ύπαιθρο ή στο στο λιμάνι γύριζαν στην πόλη  για να φάνε και να ευχαριστηθούν μια γενναία μερίδα σάντουιτς (αρχικά γινόταν με τηγανισμένα θαλασσινά, στρείδια και γαρίδες) αφού η περιοχή είναι πλούσια σε θαλασσινά.

Στην διάλεκτο της Λουϊζιάνα Po Boy σημαίνει φτωχό αγόρι.

Η ιστορία λέει ότι το εμπνεύστηκαν και το δημιούργησαν οι  Benny και Clovis Martin, πρώην υπάλληλοι της εταιρίας τραμ της Νέας Ορλεάνης το 1929 (σύμφωνα με άλλους προϋπήρχε στην διατροφή τους) όταν κατά τη διάρκεια μιας τετράμηνης απεργίας κατά της εταιρείας τραμ, οι αδελφοί Martin παρείχαν στους πρώην συναδέλφους τους δωρεάν σάντουιτς για συμπαράσταση, τους οποίους αποκαλούσαν φτωχά αγόρια.


Εμείς το απολαύσαμε στην καρδιά της Γαλλικής συνοικίας στο Court Tavern Po-Boys, στην Bourbon Street, στο Νο 614, σε ένα παραδοσιακό τοπικό εστιατόριο, με πολλά κρεολικά πιάτα, ακούγοντας μουσική Jazz.


Το φαγητό στην Νέα Ορλεάνη είναι  υπέροχο, απολαύσαμε ένα μενού κατά την διάρκεια της βόλτας μας με ποταμόπλοιο στον Μισισίπι, αφιερωμένο στην κουζίνα του Αμερικάνικου Νότου, ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό, red beans and rice, καπνιστά λουκάνικα, υπέροχες creamy mashed potatoes, ζουμερό κοτόπουλο με την υπέροχη σάλτσα του, vegeterian pasta salad, southern fried fish, vegetables of the day, φρέσκο γαλλικό ψωμάκι και για επιδόρπιο φρούτα και ένα υπέροχο γλυκό το Natchez Bread Pudding, ένα σουφλέ από γαλλικό ψωμί σε μια πλούσια  κρέμα λευκής  σοκολάτας. ΚΟΛΑΣΗ!!!!



Και φυσικά στην πόλη, δεν έχασα την ευκαιρία να δοκιμάσω και τα beignets, το παραδοσιακό τους γλυκό, κάτι σαν λουκουμάδες όχι με σιρόπι ή μέλι άλλα με ζάχαρη άχνη, θα έλεγα ότι πιο πολύ μοιάζουν στα donats.


Στην Νέα Ορλεάνη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε εκτός από τα Beignets, pecan pie, υπέροχες πραλίνες και τάρτα γλυκοπατάτας.

Φυσικά στην Νέα Ορλεάνη ήπιαμε πολλές μπύρες για να δροσιστούμε αφού η ζέστη ήταν υπερβολική άλλα δοκιμάσαμε και coctails με ρούμι έτσι για να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο πνεύμα των επόμενων ημερών......

Μουσική jazz παντού, σε δρόμους, σε καταστήματα, όπου βρεθείς και σταθείς βρίσκεις μπάντες και μουσικούς του δρόμου που παίζουν για τους περαστικούς και τους θαμώνες. Μπήκαμε και βγήκαμε σε δεκάδες μαγαζιά, ήπιαμε και χορέψαμε, είδαμε πως διασκεδάζουν οι ντόπιοι αλλά  και οι τουρίστες.

Τις μέρες που βρεθήκαμε στην πόλη, λάμβανε χώρα, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της πόλης "το φεστιβάλ jazz" όπου γνωστοί καλλιτέχνες της jazz από όλο τον κόσμο, βρίσκονταν εδώ για να δώσουν μια συναυλία τους, στους λάτρεις αυτής της μουσικής που συρρέουν κατά χιλιάδες για να ακούσουν και να δουν τα είδωλά τους, σε ένα χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων, ίσως  είναι ο χώρος που γίνονται οι ιπποδρομίες, σε μια όμορφη γειτονιά λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, ειδικά διαμορφωμένο για αυτές της ήμερες. Οι  τιμές των εισιτηρίων στοιχίζουν 70 και 100 δολάρια, ανάλογα με τον καλλιτέχνη, δυστυχώς  δεν πήγαμε σε κάποια συναυλία, γιατί δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο στην διάθεσή μας. Απλά κάναμε μια βόλτα  στην περιοχή, στην διάρκεια της περιήγησης μας στην πόλη, όπου είδαμε πολύ κόσμο, κέφι και πολλά ποτά στα χέρια τους. Το διασκέδαζαν ανάλογα.



Aν εσείς θελήσετε να βρεθείτε, του χρόνου, στο φεστιβάλ jazz μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ http://www.nojazzfest.com/

Αφού λοιπόν δεν υπήρχε χρόνος για να παρακολουθήσουμε μια συναυλία, ήπιαμε ακόμη ένα ποτάκι σε μια υπέροχη αυλή με ντόπιους μουσικούς να παίζουν μουσική και να τραγουδάνε, διασκεδάσαμε με τις παρέες στα διπλανά τραπέζια, ανταλλάσσοντας κουβέντες και ευχές, αφού η κυρία δίπλα μας γιόρταζε τα γενέθλια της, γινόταν 50 και έδειχνε να το χαίρεται πολύ, όταν μάλιστα της είπαμε ότι μοιάζει πολύ μικρότερη μόνο που δεν μας πήρε αγκαλιά, απολαύσαμε έναν Αμερικανό από την Νέα Υόρκη, που ήταν θαρραλέος, ανέβηκε στην μουσική σκηνή και μας τραγούδησε υπέροχα, τον χειροκροτήσαμε, ηπιαμε και ένα ντάκιρι -daiquiri με κόκκινα φρούτα στην υγειά όλων και συνεχίσαμε το σεργιάνι μας στην πόλη της jazz και στον πιο γνωστό δρόμο της, την Βourbon street που βρίσκεται στην  γαλλική συνοικία - French Quarter   και αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα περισσότερα αξιοθέατα τριγύρω της.


Η Βourbon street είναι ένας  δρόμος που οι ίδιοι οι κάτοικοι του τον αποκαλούν dirty, όχι επειδή είναι βρώμικος αλλά επειδή εδώ όλα μπορούν να συμβούν.......


 Δεν θα σας γράψω πολλά για την Βourbon street και την  French Quarter, προτιμώ να σας  δείξω φωτογραφίες  ,για να πάρετε μια γεύση. (περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στην σελίδα μου στο FB https://www.facebook.com/TripsandDreams12/ ).
Θα σας πω όμως ότι πρέπει να  περπατήσετε την περιοχή και την ημέρα και την νύχτα για να πάρετε γερές δόσεις από Νέα Ορλεάνη.




Προσωπικά με εντυπωσίασαν περισσότερο τα κτίσματα στους κεντρικούς δρόμους αλλά και στα στενά δρομάκια του που βρίσκονται κάθετα και παράλληλα στην Βourbon street, τα οποία παρά την Γαλλική κυριαρχία για πολλά χρόνια είναι ισπανικής αρχιτεκτονικής, αφού οι Γάλλοι, πούλησαν την περιοχή της Νέας Ορλεάνης, στους Ισπανούς. Μια μεγάλη φωτιά το 1788 καταστρέφει το 85% των κτηρίων της πόλης.




Τα  κτήρια μετά την φωτιά ξαναχτίστηκαν σε ισπανικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Θα δειτε καταστήματα, ξενοδοχεία, κατοικίες, υπέροχα κτήρια με μπαλκόνια με δαντελωτά γείσα, ξύλινα χρωματιστά παντζούρια, μην παραλείψετε να ανεβείτε σε μια βεράντα και να δείτε την κίνηση και το ρυθμό της πόλης  που διασκεδάζει, από ψηλά. Τουρίστες και ντόπιοι βολτάρουν, χορεύουν τραγουδούν πίνουν το ποτό τους στην Βourbon street και στα μαγαζιά, μουσικοί κουβαλώντας τα όργανά τους στήνουν μίνι συναυλίες στον δρόμο, επίδοξοι μουσικοί ,στήνουν κουβάδες, τενεκέδες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς και αυτοσχεδιάζουν, γυναίκες και άνδρες που όλο και κάτι έχουν να πουλήσουν πάνε πάνω κάτω με πινακίδες  στα χέρια, άνθρωποι στις πόρτες των μπαρ και των ρεστοράν σε καλούν να μπεις μέσα να ακούσεις την μουσική να πιεις τα κοκτέιλ και το θέαμα που έχει το μαγαζί τους. Γενικά γίνεται ένας χαμός. Φώτα από νέον, χρώματα, μουσική στην διαπασών και άλλα πολλά σε ένα δρόμο που το κέφι δίνει και παίρνει όλη την ήμερα, μια περιοχή με τους δικούς της ρυθμούς και την δική της κουλτούρα που δεν θα ξαναδείτε πουθενά αλλού. Θα έλεγα ότι αυτός ο δρόμος ειναι κατά μια έννοια και μια τουριστική ατραξιόν αλλά έχει και αυτό την μαγεία του.



Από την γαλλική συνοικία, προχωρώντας θα φτάσεις με τα πόδια στην πλατεία Jackson Square, ακριβώς στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του πρόεδρου Αndrew Jackson και ακριβώς πίσω του θα θαυμάσετε, τον καθεδρικό Ναό της Πόλης Saint Louis Cathedral. Ένας υπέροχος λευκός ναός που κτίστηκε το 1789. Μην παραλείψετε το βράδυ να βρεθείτε στην πίσω μεριά του ναού, όπου ο φωτισμός και η νύχτα παίζουν ένα όμορφο παιχνίδι με το άγαλμα του Χριστού στην επιφάνεια της εκκλησίας.



Στα αριστερά του ναού θα δείτε το CABILDO, την έδρα της Γαλλικής αποικιακής κυβέρνησης της Νέας Ορλεάνης, χτισμένο μεταξύ του 1795-1799. Στα δεξιά, υπάρχει το PRESBYTERE χτισμένο και αυτό από τους Γάλλους το 1793.



Περνώντας απέναντι από την πλατεία, στο δεξί σας χέρι θα βρείτε το cafe de Munde, γνωστό ως το καλύτερο για τους διάσημους  λουκουμάδες της πόλης με άχνη, τα γνωστά Beignets. Κάντε μια στάση για λίγη ξεκούραση και έναν καφέ.
Περπατήστε λίγο πιο κάτω και θα βρείτε την FRENCH MARKET μια αγορά για ψώνια, θα βρεις ρούχα, κοσμήματα, σουβενίρ αλλά και τρόφιμα και λαχανικά. Ανοίγει στις 10 το πρωί και κλείνει στις 6 το απόγευμα.


Κάντε βόλτες με τα πόδια στην Canal str, επιλέξτε και ένα ξενοδοχείο επάνω στο δρόμο ή στους κοντινούς δρόμους της (θα είναι όλα στα πόδια σας και θα με θυμηθείτε), ψωνίστε σουβενίρ από τα καταστήματα και ότι άλλο θέλετε, αφού πρόκειται για έναν εμπορικό δρόμο με καταστήματα και μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων και γιατί όχι πάρτε το παραδοσιακό  τραμ για μια βόλτα αν κουραστήκατε για να σας φτάσει μέχρι το Αquarium of the Americas, δίπλα στον ποταμό Μισισίπι, ενώ απέναντί του βρίσκεται το HARRAH΄S CAZINO

Από εκεί μπορείτε  να συνεχίσετε την βόλτα σας,στην περιοχή THE WAREHOUSE ARTS DISTRICH, όπου βρίσκονται οι παλιές αποθήκες του λιμανιού που δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα   και σήμερα μεταμορφώνονται σε  γκαλερί εστιατόρια και bar. Εδώ υπάρχουν πολλά μουσεία  και έργα  τέχνης.



Για να προλάβετε να δείτε την πόλη αλλά και τα τριγύρω αξιοθέατα σε 48 ώρες θα σας πρότεινα εκτός από την γαλλική συνοικία και την τριγύρω περιοχή που θα την περπατήσετε οπωσδήποτε να κατανέμετε τον χρόνο σας ως εξής, κάτι που κάναμε και εμείς και θεωρώ ότι πήραμε μια γερή δόση Νέας Ορλεάνης.

 Αγοράστε μια πλήρη ξενάγηση της πόλης με ένα λεωφορείο που θα σας επιτρέψει να δείτε αλλά και να ακούσετε μια αγγλόφωνη ξενάγηση στα ποιο σημαντικά σημεία της πόλης, διάρκειας 3 ωρών.



Θα δείτε την French Quarter, σας περιέγραψα πιο πάνω τι θα δείτε και τι θα κάνετε και μόνοι σας πρωί και βράδυ!



Την Garden Distict  μια αριστοκρατική περιοχή με εντυπωσιακά  αρχοντικά  και υπέροχους κήπους, όπου μένουν οι πλούσιοι και πολλοί διάσημοι . Το λεωφορείο θα σας μεταφέρει στην Μagazine street, ένα τεράστιο δρόμο, περίπου 6 μιλίων με τα πιο ωραία καταστήματα της πόλης με ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, γκαλερί.


Θα επισκεφτείτε ένα  Cemetery, είναι κάτι συνηθισμένο τουλάχιστον στα δικά μας μάτια αφού πρόκειται για περιοχές με κτισμένους σαν  σπιτάκια, τάφους που χωρίζονται μεταξύ τους με δρόμους και δενδροστοιχίες. Ο κάθε τάφος είναι ιδιαίτερος και οι περισσότεροι εκπληκτικά διακοσμημένοι. Τα ονομάζουν και "πόλεις των νεκρών" και όμοιά τους είδα και στο Βuenos Aires στην Αργεντινή. 

Το πιο γνωστό εδώ είναι το St.Louis Cemetery που ιδρύθηκε το 1879 και βρίσκεται ο τάφος της Marie Laveau ,της βασίλισσας των Vodoo. Η Marie Laveau γεννήθηκε το 1794 ,το πρωί εργαζόταν ως κομμώτρια και το βράδυ μεταμορφώνονταν σε μάγισσα, ήταν η ιέρεια του Vodoo. Πέθανε το 1881, τον τάφο της θα τον βρείτε στο νο 347. Εδώ έχει  τον τάφο του ο Νίκολας Κέιτζ, εντάξει δεν είναι ακόμη νεκρός, αλλά πρόβλεψε για το αιώνιο μέλλον του και τον αγόρασε όσο είναι εν ζωή. Για να ξεναγηθείτε στο κοιμητήριο φροντίστε να κλείσετε μια ξενάγηση από πριν (http://www.saveourcemeteries.org/st-louis-cemetery-no-1-tour/).

Συνεχίστε την περιήγηση στην KATRINA Disaster Area, την περιοχή που έπληξε σφοδρά,τον Αύγουστο του  2005, ο τυφώνας KATRINA





1833 άτομα έχασαν την ζωή τους, κυρίως εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν, εξαιτίας του τυφώνα που χτύπησε ανελέητα τα αντιπλημμυρικά έργα -αναχώματα της περιοχής. Οι περισσότερες περιοχές της Νέας Ορλεάνης βρίσκονται κάτω από το ύψος της θάλασσας, ενώ τοίχοι πολλών μέτρων την προστατεύουν μαζί με πολλά αντιπλημμυρικά έργα που δημιουργήθηκαν ξανά μετά τον τυφώνα και μπορείτε να τα δείτε. Η  περιοχή French Quarter,που βρίσκεται πάνω από το ύψος της θάλασσας, δεν υπέστη ζημίες τότε.





Σπίτια και επιχειρήσεις, στην περιοχή καταστράφηκαν ολοσχερώς, οι υλικές ζημιές, υπολογίστηκαν πάνω από 108 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές. Πολλά από τα σπίτια παραμένουν ακόμη κλειστά, φαίνεται ακόμη στις προσόψεις τους μέχρι που έφτασε το ύψος του νερού, οι ιδιοκτήτες  αρνήθηκαν να επιστρέψουν για  να τα επισκευάσουν, αφού οι χορηγίες του κράτους για την ανακατασκευή τους χάθηκαν στον δρόμο και αναγκάστηκαν για μεγάλο διάστημα να μένουν σε κοντέινερ κάτω από άσχημες συνθήκες. Κάτι μου θύμισαν όλα αυτά! όταν τα άκουγα στην διάρκεια της ξενάγησης. Μάλιστα λένε ότι μέρος του πληθυσμού, που βρέθηκε στις περιοχές του τυφώνα, διαπιστώθηκε με  περιστατικά κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες, συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιου μεγέθους καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.




Επίσκεψη και βόλτες στο City park ένα τεράστιο πάρκο έκτασης 1.300 στρεμμάτων μέσα στην πόλη, όπου υπάρχει το Μουσείο τέχνης της Νέας Ορλεάνης, ο κήπος με τα γλυπτά Besthoff, οι Βοτανικοί κήποι πολύ πράσινο και λουλούδια αλλά φημίζεται  κυρίως για τις βελανιδιές, από ότι λέγεται εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη συστάδα βελανιδιών στον κόσμο.  Θα κάνετε μια μισάωρη στάση για ξεκούραση και βόλτες και μπορείτε να πιείτε έναν καφέ και να φάτε και Βeignets αλλά και υπέροχο παγωτό. Αν δεν επιλέξετε την ξενάγηση που επιλέξαμε εμείς μπορείτε να φτάσατε μέχρι εδώ με το τραμ και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στην περιήγησή σας στο πάρκο .


Για την ξενάγηση της πόλης θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε το κόκκινο λεωφορείο ΗΟP ON HOP OFF CITY TOUR αλλά το βρήκα ακριβό στην τιμή του, για χρήση μιας ημέρας στοιχίζει $39, (θεωρώ ότι στην Ευρώπη είναι φτηνότερα), άσε που η ζέστη ήταν ανυπόφορη για να καθίσεις στο ξεσκέπαστο λεωφορείο με τον ήλιο να σε χτυπά ανελέητα. Προτιμήσαμε με την ίδια τιμή $40 ,το κλιματιζόμενο βανακι, αφού έκανε περισσότερα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, άρα βλέπεις πιο πολλά και χωρίς ταλαιπωρία και επιπλέον έφτανε μέχρι τις περιοχές που έπληξε ο τυφώνας το 1995, όπου το κόκκινο bus δεν πηγαίνει. Φυσικά σας εύχομαι να πετύχετε κάποιον υπεύθυνο επαγγελματία ξεναγό-οδηγό, γιατί εμείς πέσαμε σε τρελάρα που δεν έβαζε γλώσσα μέσα, μιλούσε ακατάπαυστα και γρήγορα και μας κούρασε. Όταν τον παρακαλέσαμε να μιλάει πιο αργά και καθαρά για να τον καταλαβαίνουμε μας απείλησε ότι θα μας κατεβάσει από το λεωφορείο και καταλαβαίνεται τι έγινε, ένας μικρός χαμούλης! Γιαυτό ψάξτε καλά ποια εταιρεία θα χρησιμοποιήσετε για την περιήγηση - ξενάγηση.


Κάντε  μια κρουαζιέρα με το  steamboat Natchez (σας εχω μιλήσει γιαυτό σε προηγούμενη ανάρτηση, μπορείτε να την δείτε εδώ https://maria-tsil.blogspot.com/2018/05/new-orleans-stories.html )



Αφιερώστε ώρες από τον χρόνο σας για μια εκδρομή στα swamps, στοιχίζει 50$ μαζί με την μεταφορά  από το ξενοδοχείο σας μέχρι εκεί. Θα σας κάνω ειδική ανάρτηση για την βόλτα  στους βάλτους της Νέας Ορλεάνης και τι είδαμε εκεί.



Επίσης υπάρχουν πολλά tours μέσα στην πόλη και πολλά μάλιστα είναι free tours, ακόμη και βραδινά, άλλα με μέσα μεταφοράς, αυτοκίνητα, άμαξες, ποδήλατα άλλα και με τα πόδια, με πιο εξειδικευμένους προορισμούς όπως για παράδειγμα την περιοχή με το mardi gras world, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να απολαύσεις όταν συμβαίνει στην πόλη το φεστιβάλ,αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης που διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα και είναι κάτι σαν τις δικές μας Απόκριες αλλά και voodoo tours που προσωπικά με φοβίζει και δεν  είναι στα ενδιαφέροντά μου.


Η Νέα Ορλεάνη είναι η πόλη της Jazz και του Voodoo. Είδα πολλά μαγαζάκια, στις περιηγήσεις μου στο κέντρο με κεντρικό θέμα το madri Gras αλλά και το vodoo, καθώς και μια γυναίκα στο δρόμο που μόλις μας είδε άρχισε να διαβάζει τα ξόρκια της και αγριεύτηκα.....



Προτείνω, να νοικιάσετε μια άμαξα και να κάνετε μια βόλτα στην πόλη.


TIPS

ΝΟΜΙΣΜΑ $ ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Φροντίστε να έχετε μαζί σας συνάλλαγμα σε δολάρια, τα ευρώ δεν τα δέχονται στις συναλλαγές τους και θα είστε υποχρεωμένοι να πάτε στην τράπεζα ή σε ΑΤΜ για την ανταλλαγή. Φυσικά μπορείτε να κάνετε εύκολα τις συναλλαγές με τις κάρτες σας.

Για το ταξίδι και την είσοδό σας  στην Αμερική, πρέπει να μεριμνήσετε να έχετε εκδώσει την ΕSTA (υποβάλετε την αίτηση ηλεκτρονικά και η απάντηση έγκρισης είναι άμεση) και το διαβατήριο σας να ισχύει τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμη από την ημέρα εισόδου. (σχετικές πληροφορίες δείτε εδώ https://gr.usembassy.gov/el/visas-el/   και αίτηση εδώ  http://www.esta.us/greek.html)

Για οτιδήποτε χρειαστείτε υπάρχει το ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ της ΝΕΑΣ ΟΡΛΕΑΝΗΣ Διεύθυνση : World Trade Center, 2 Canal St., Suite 2318, N.Orleans, LΑ 70130. ΤΗΛ. : +001504- 5231167. Fax : 5245610

Στην Αμερική (ΗΠΑ) χρησιμοποιούν τάσεις ρεύματος (110-120 βολτ) και έχουν διαφορετικές πρίζες από τις δικές μας, έτσι πρέπει να  έχετε μαζί σας έναν αντάπτορα δηλαδή έναν μετατροπέα αμερικανικής πρίζας σε ελληνική-ευρωπαϊκή. Θα βρείτε για να αγοράσετε στα εκεί καταστήματα ή στο αεροδρόμιο. Αγόρασα έναν για 5 $ και έκανε μια χαρά την δουλειά του.

Γενικά αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια ασφαλή πόλη, αλλά πάντα να έχετε το μυαλό σας, στα χρήματά σας και τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα. Καλό είναι να έχετε μαζί σας φωτοτυπίες και τα πρωτότυπα να τα αφήνετε στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας.

Να έχετε μαζί σας τα φάρμακα που χρειάζεστε καθημερινά, στην Αμερική δεν είναι εύκολο να αγοράσεις φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Επίσης να κάνετε μια ταξιδιωτική ασφάλεια υγείας, σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτείτε,να ξέρετε ότι η νοσηλεία είναι πανάκριβη.

Διαφορά ώρας -8 ώρες

Τηλ. Κωδικός 001 504 

Επισκεφτήκαμε την πόλη Αρχές Μάιου, η ζέστη και η υγρασία ήταν σε υψηλά επίπεδα γιαυτό φροντίστε τα ρούχα σας να είναι δροσερά και άνετα. Οπωσδήποτε  θα έχετε μαζί σας γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντηλιακή κρέμα. Να πίνετε αρκετό νερό, το χρειάζεται ο οργανισμός μας. Καλύτεροι μήνες για την επισκεφτείτε είναι από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Νοέμβριο. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να συναντήσετε κάποιον τυφώνα.

Αν θέλετε να περάσετε καλά, φορέστε το καλύτερο χαμόγελο σας, αφήστε κάθε αρνητική σκέψη πίσω και ακολουθήστε τον ρυθμό της πόλης και κατοίκους της, χορέψτε  σε ρυθμούς jazz με τους άλλους που διασκεδάζουν, πιείτε απίθανα κοκτέιλ και χαρείτε τις μέρες σας στην Νέα Ορλεάνη.

Μην με ρωτήσετε αν φτάνουν 48 ώρες για να  γνωρίσεις την Νέα Ορλεάνη και να μπεις στους ρυθμούς της, θα σας πω ότι και 10  μέρες να καθίσεις και ένα μήνα, θα λες ότι θέλεις να μείνεις και άλλο. Κατά την άποψή μου είναι μια ενδιαφέρουσα, γραφική, μοντέρνα, ανθρώπινη και όμορφη πόλη σε σχέση με άλλες πόλεις της Αμερικής που επισκέφτηκα και ναι θα ήθελα να την επισκεφτώ ξανά. Θα έμενα παραπάνω ημέρες αν μου το επέτρεπε ο χρόνος, όμως το ταξίδι είχε συνέχεια και έπρεπε να φύγουμε.....

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου