ΚΙΕΒΟ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ (Α΄ ΜΕΡΟΣ)

Στο Κίεβο βρέθηκα πριν αρκετά χρόνια, το 2013 τέλη Μαΐου με αρχές του Ιούνη για ένα 6ημερο ταξίδι. Ήταν μια χώρα για την οποία δεν ήξερα πολλά, ομολογώ ότι δεν την είχα καν στην λίστα μου. Όταν προσπάθησα να μάθω περισσότερα για το Κίεβο, διαπίστωσα ότι υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες στο ίντερνετ, τουριστικούς οδηγούς στα ελληνικά δεν βρήκα, αφού δεν ήταν ποτέ από τους προορισμούς που προτιμούσαν τα γκρουπ ή οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες.

https://maria-tsil.blogspot.com/2020/05/blog-post_27.html

Θα μου πείτε, Καλά τόσες χώρες και τόσες πρωτεύουσες υπάρχουν εσύ το Κίεβο επέλεξες?


Ε ναι το Κίεβο επέλεξα, γιατί δηλαδή πρέπει να πάω εκεί που πάνε όλοι και υπάρχει συνωστισμος τουριστών, ταξιδευτών, travel bloggers για instaγραμμικές φωτογραφίες, αν και το 2013 που πήγα, αμφιβάλω αν υπήρχε και κάνεις τέτοιος στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Και όντως όταν έφτασα εκεί δεν είδα ορδές τουριστών να στριμώχνονται στα αξιοθέατα για μια φωτογραφία για να την ανεβάσουν στα social media, δεν είδα γκρουπ Κινέζων, Αμερικάνων και Ευρωπαίων να στριμώχνονται στα μουσεία και ξεναγούς να μιλάνε δυνατά για να ακουστούν στους αδιάφορους του γκρουπ, δεν είδα ορδές προσκυνητών να επισκέπτονται τους ναούς και τα μοναστήρια. 

Είδα όμως και έζησα μαζί με τους ντόπιους την καθημερινότητα τους, στα τοπικά καταστήματα και τα τεράστια εμπορικά κέντρα της πόλης, στα σικ και τοπικά εστιατόρια, στα καφέ, τα bars στα μαγαζιά με ναργιλέ, είδα πως γιορτάζουν οι μαθητές το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, πως γιορτάζουν τον γάμο τους οι ντόπιοι και πως ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε μια πόλη που το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, είναι ίσως ότι πιο έντονο είδα μέχρι τότε στην ζωή μου. Tο Κίεβο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προσκυνηματικούς και τουριστικούς προορισμούς της ορθοδοξίας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στον επισκέπτη του Κιέβου, με την πρώτη ματιά είναι οι μεγάλοι λεωφόροι, τα τεράστια κτήρια που αρχίζουν να ανακαινίζονται αλλά και οι σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες και οι χρυσοί τρούλοι των ναών.


Το ταξίδι αυτό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα, διότι βασίστηκε σε μια προσκυνηματική εκδρομή της Μητρόπολης Λάρισας και πραγματικά στάθηκα τυχερή αφού με δέχτηκαν να είμαι μαζί τους και έτσι κατάφερα να δω και να ζήσω, πολύ περισσότερα από ότι ένας απλός ταξιδιώτης, σε ότι αφορά επισκέψεις σε ναούς και μοναστήρια, σε συναντήσεις με ντόπιους κληρικούς και μοναχούς αλλά και τον μητροπολίτη της ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας (ο οποίος αν και βαριά άρρωστος μας υποδέχθηκε και μίλησε μαζί μας, λίγους μήνες μετά αναπαύθηκε), αλλά και στην συν λειτουργία Ελλήνων και Ουκρανών κληρικών, στην μοναδική λειτουργία που βίωσα, στις 2 Ιουνίου 2013 στο Καθολικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μεγάλη Λαύρα, εκεί πραγματικά λύγισα και δάκρυσα, ακούγοντας τους εκκλησιαστικους ύμνους στα ελληνικά και τα ουκρανικά από τους κληρικούς που ύψωναν τις φωνές προς τον ύψιστο, αλλά και τους πιστούς και ταπεινούς Ουκρανούς, τις μαντιλοφορούσες, σεμνά ντυμένες γυναίκες που συμμετείχαν με ευλάβεια και κατάνυξη, φωνάζοντας δυνατά ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Εκείνες τις στιγμές πραγματικά αισθανόμουν ότι σείεται η γη κάτω από τα πόδια μου. Το κλίμα αυτής της θείας λειτουργίας θα μου μείνει αξέχαστο όσα χρόνια και αν περάσουν!!!



Βρήκα όμως και την ευκαιρία να δω και να κάνω πολλα περισσότερα στον ελεύθερο χρόνο μου εκτός του γκρουπ και να γνωρίσω την πόλη, αρκετά καλά .

Η χώρα δεν ήταν τότε μια τουριστική χώρα και οι πληροφορίες για το Κίεβο όπως ανέφερα στην αρχή ελάχιστες, η προσωπική περιήγηση (εκτός των ναών και μοναστηριών που έγινε οργανωμένα και με ραντεβού) έγινε με την βοήθεια ενός χάρτη που πήραμε από την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και έτσι ξεκινήσαμε για να γνωρίσουμε την πόλη, όπως μου αρέσει έμενα να γνωρίζω άγνωστους τόπους, περπατώντας στο άγνωστο, πάντα όμως με την αίσθηση του κίνδυνου που μπορεί να παραμονεύει οπουδήποτε.

Η πόλη μου άφησε γενικά ένα αίσθημα ασφάλειας και ευγενικών ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν τον ξένο, αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην συνεννόηση αφού διαπιστώσαμε ότι τα αγγλικά τους ήταν ελάχιστα, οι περισσότερες οδοί και πινακίδες ήταν γραμμένες στην κυριλλική γραφή και έτσι πολλες από τις πιο μακρινές μετακινήσεις μας έγιναν με ταξί αφού συννενοήθηκαν οι οδηγοί, με το ξενοδοχείο ή τους δείχναμε σε φωτογραφία το μέρος που θέλαμε να επισκεφτούμε. Βέβαια σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, ίσως τα πράγματα είναι καλύτερα. Περιμένω στα σχόλια να μου γράψετε την δικιά σας εμπειρία από την επίσκεψη στο Κίεβο εσεις που πήγατε τα τελευταία χρόνια.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Το Κίεβο λοιπόν είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας και την αποκαλούν και μητέρα των Ρωσικών πόλεων. Η γεωγραφική αλλά και στρατηγική της θέση, κτισμένη πάνω σε λόφους και ο ποταμός Δνείπερος να την διαρρέει, την έκαναν σημαντική αφού από εδώ περνούσε ο περίφημος δρόμος "από τους Βαραγκούς στους Ελληνες" και έτσι τον 9ο αιώνα ήταν πρωτεύουσα της Κιεβικής Ρωσίας (κράτος των Ρως). 

Το Κίεβο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αρχαίου Ρωσικού πολιτισμού, της σλαβικής γραφής, της λογοτεχνίας, της τέχνης και της αρχιτεκτονικής.

Το 1240 καταστρέφεται από τους Μογγόλους.

Στα τέλη του 19ου αιώνα το Κίεβο γνωρίζει πάλι μέρες ακμής όταν γίνεται σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στα πλαίσια της Ρωσικής βιομηχανικής επανάστασης. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και την σύσταση της Σοβιετικής ένωσης, το 1934 γίνεται η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας.

Την κατέκτησαν οι Γερμανοί κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, όμως πολλοί από τους κάτοικους της εντάχθηκαν στην Βέρμαχτ, λόγω του αντικομμουνιστικου κινήματος που του διακατείχε, πίστευαν ότι μια νίκη του Χίτλερ θα τους βοηθούσε να γίνουν ανεξάρτητο κράτος από την Σοβιετική Ένωση.

Η Ουκρανία έγινε τελικά ανεξάρτητο κράτος με την διάλυση της Σοβιετικής ένωσης το 1991 και το Κίεβο η πρωτεύουσα της.

Το 2014 έχουμε την κρίση στην Κριμαία και δεν ξεχνάμε τις οδομαχίες στο κέντρο του Κιέβου που βλέπαμε στις τηλεοράσεις μας. Το ρωσικό Κοινοβούλιο παραχώρησε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την εξουσία να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία και ζήτησαν από τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της. Στις 6 Μαρτίου 2014 το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε να ζητήσει από τη Ρωσία την επανένωση, κάτι που παραχωρήθηκε από τη Ρωσία από το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου 2014. Ωστόσο, η ουκρανική εθνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ηγεσία του συμβουλίου και θεωρεί την πρωτοβουλία ως αντισυνταγματική. Και η ζωή συνεχίζεται..... (πληρ.https://el.wikipedia.org/wiki/)



ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Θα ξεκινήσω με θρησκευτική ξενάγηση στο Κίεβο και μετά θα το περπατήσουμε μαζί στους πιο σημαντικούς δρόμους του και αξιοθέατα. Το Κίεβο έχει τουλάχιστον 50 ορθόδοξες εκκλησίες, 4 καθολικές, 1 τζαμί και 1 συναγωγή. Όπως καταλαβαίνεται είναι μια πόλη όπου άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών συμβιώνουν ομαλά. Πολλές εκκλησίες και μόνες, για να τις επισκεφτείτε πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο και υπάρχει και ωράριο επισκέψεων, γιαυτό κάλο είναι να έχετε υπόψιν τις λεπτομέρειες, από πριν. 

Σας γράφω μερικά tips για να είσαστε προετοιμασμένοι και να μην χάνετε χρόνο σε συνεννοήσεις, που θα αποδειχθούν και δύσκολες και δεν θα περάσει και το δικό σας τελικά κυρίως στις επισκέψεις σας σε θρησκευτικούς χώρους. Όπως σας είπα και πιο πάνω το Κίεβο είναι ένας δυνατός προσκυνηματικος προορισμός κυρίως για τους ορθόδοξους Χριστιανούς όλου του κόσμου, το πνεύμα που επικρατεί στις εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι άκρως θρησκευτικό και κατανυκτικό και πρέπει και εσείς να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες κατά την επίσκεψη σας σ αυτά. Πρέπει να είσαστε σεμνά και κόσμια ντυμένοι σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας, οι άνδρες με μακριά παντελόνια και με καλυμμένα τα χέρια ενώ οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μακρυμάνικο σεμνό φόρεμα και να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους με μαντήλα κατά την είσοδο τους, στους ιερούς χώρους. 

Εγώ σας τα είπα, εσείς επιλέξτε που θα πάτε και πως, αλλά μην ξεχνάτε ότι όπως εμείς θέλουμε να σέβονται τις ιδέες και τα πιστεύω μας έτσι πρέπει να ενεργούμε και εμείς σε αντίστοιχες περιπτώσεις αν θέλουμε να είμαστε τουλάχιστον σωστοί ταξιδιώτες.

Ξεκινήστε την περιήγηση σας στους 3 κοντινούς ναούς που βρίσκονται στο κέντρο, στην επάνω πόλη και μπορείτε να φτάσετε εύκολα κατεβαινοντας στην στάση μετρό Posthova Plosca ή να ανεβείτε με το τελεφερίκ και να περπατήστε ούτε 5 λεπτά με τα πόδια για να φτάσετε στην Saint Michael square, επίσης με λίγο περισσότερο περπάτημα 10-15 λεπτά (ανάλογα τους ρυθμούς σας) μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ από την πλατεία Maidan Nezalezhnosti .

Ξεκινήστε με το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ, σε μια ευθεία ακριβως απέναντι βρίσκεται ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ενώ αν περπατήσετε στα δεξιά σας θα βρεθείτε στον ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ θαυμάζοντας στην αρχή του δρόμου το εντυπωσιακό από αρχιτεκτονικής άποψης κτήριο με τους κίονες που στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας. Το κτίριο αποτελεί παράδειγμα της σταλινικής αρχιτεκτονικής σε όγκο και μέγεθος και μάλιστα μόνο το βόρειο τμήμα του έχει αποπερατωθεί ενώ το νότιο έμεινε στα σχέδια. 

Καθεδρικός ναός Αγίου Μιχαήλ-St Michael's Golden Domed Monastery 



Το Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ θα το διακρίνεται εύκολα από τον καθεδρικό ναό του αγίου Μιχαήλ με το γαλάζιο χρώμα του και τους χρυσούς τρούλους. Πριν μπείτε στο μοναστήρι ρίξτε μια μάτια στις τοιχογραφίες της εισόδου γιατί εκτός από τα θρησκευτικού περιεχόμενου θέματα έχουν και υπέροχα χρώματα.



Ο αρχικός ναός χτίστηκε τον 12 αιώνα, ανακατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα σε ουκρανικό μπαρόκ στυλ εξωτερικά ενώ το εσωτερικό του είναι βυζαντινού ρυθμού. Ήταν γνωστός για τα υπέροχα ψηφιδωτά και μωσαϊκά όμως καταστράφηκε οριστικά την δεκαετία του 1930 από τους Σοβιετικούς. Κάποια από αυτά διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Αγία Σοφία του Κίεβου και στο Ερμιτάζ της αγίας Πετρούπολης. Όταν έγινε η αποκατάσταση στην δεκαετία του 1990 μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης επεστρεψαν στο ναό.



Εντυπωσιακό είναι το βαπτιστήριον στο νότιο τμήμα του ναού.


Στον προαύλιο χώρο θα δείτε το Refectory of St. John the Divine δηλαδή η τραπεζαρία της μονής, και την Εκκλησία του Ιωάννη του Θεολόγου, χτίστηκαν το 1713 ενώ το εντυπωσιακό το κωδωνοστασιο στην είσοδο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1990 αφού το αρχικό που χτίστηκε το 1716-1719 είχε καταστραφεί και αυτό την δεκαετία του 30.



Το μοναστήρι θα το βρείτε στην οδό Triokhsviatytelska St, 8, Κίεβο



Στην Πλατεία (saint Michael square) έξω από το μοναστήρι υπάρχει μνημείο που απεικονίζει τον Απόστολο Ανδρέα, τη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα και τους μοναχούς Κύριλλο και Μεθόδιο που έδωσαν το κυριλλικό αλφάβητο στους Σλάβους.



Η Ουκρανία ήταν από πάντα ο σιτοβολώνας της Ευρώπης και όμως ο κόσμος πεθανε από ασιτία. Ένα μνημείο υπάρχει στην πλατεία σε ανάμνηση της εξόντωσης από την πείνα εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία εξαιτίας του Στάλιν. Η τραγωδία αυτή ονομάστηκε από τους Ουκρανούς
«Holodom» (Γολοντομόρ από το «holod»= πείνα και το ρήμα «moryty»= σκοτώνω). 

Στην πλατεία έρχονται πολλοί νεόνυμφοι για τις γαμήλιες φωτογραφίες.

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ-Saint Sophia Cathedral




Τον ναό θα τον διακρίνεται εύκολα από τους 13 πράσινους και χρυσούς τρούλους και το ιδιαίτερο σχέδιό του αλλά και από το ψηλό καμπαναριό που βρίσκεται στην είσοδο.
Είναι από τους πιο παλιούς ναούς του Κίεβου, χρονολογείται από τον 11 αιώνα άρχισε να κτίζεται το 1037 από τον Μεγάλο Πρίγκιπα του Κιέβου Γιαροσλάβ τον Σοφό για να συναγωνιστεί την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και η κατασκευή του τελείωσε τον 17 αιώνα. Από το 1990 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Στην είσοδο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την αναμνηστική πλακέτα που συνδέει την Αγία Σοφία με το Οικ. Πατριαρχείο Κωνσταντινουπολης από την επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις 25-7-2008 όπου τελέστηκε εσπερινός στο πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 1020 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων στο Κίεβο.


Θαυμάστε το εντυπωσιακό πανύψηλο καμπαναριό, με 16 μέτρα ύψος, σκεπασμένο με ιδιαίτερο χρυσό τρούλο, έργο του 18 αιώνα. Μπορείτε να ανεβείτε επάνω για να έχετε μια υπέροχη άποψη στην πλατεία και την πόλη.





Εντυπωσιακό το εσωτερικό του ναού με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, με επιγραφές στα Ελληνικά. Απαγορεύονται οι φωτογραφίες αυστηρά στο εσωτερικό του ναού. 

Σε κάποια σημεία θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τμήματα των τοίχων του αρχικού κτίσματος του ναού ενώ το υπόλοιπα μέρη είναι καλυμμένα με σοβά και βαμμένα λευκά.



Η είσοδος στον ναό, επειδή λειτουργεί και ως μουσείο έχει εισιτήριο.


Υπάρχει και ένα μικρό μουσείο όπου μπορείτε να δείτε διάφορα εκθέματα, με πιο εντυπωσιακό κατά την άποψη μου, η τεράστια εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από ζωγραφισμένα ξύλινα αυγά. Επίσης μπορείς να δεις μια παλιά πόρτα που λέγεται ότι είναι η 1 από τις 3 πόρτες εισόδου και εξόδου στην πόλη .



Όταν βγείτε έξω από τον ναό, σίγουρα εντυπωσιασμένοι, στην καταπράσινη αυλή, καθίστε σ ένα παγκάκι για να πάρετε μια ανάσα πριν συνεχίσετε το περπάτημα και ποιος ξέρει μπορεί να έχετε την τύχη όπως εμείς, κάποιος Ουκρανός μουσικός να παίξει κάποιο μουσικό κομμάτι με το παραδοσιακό όργανο μπαντούρα και να σας το αφιερώσει.

Στην έξοδό σας από τον ναό θα βρεθείτε στην πλατεία Sofiyskaya όπου εκεί δεσπόζει το άγαλμα Hetman Bohdon Khmelnitsky έργο του Mikhail Mikeshin που κατασκευάστηκε το 1888.Σημαντικός ήρωα ο Bohdan Khmelnysky για τους Ουκρανούς, τους οδήγησε σε εξέγερση κατά των πολωνικών - λιθουανικών δυνάμεων και αφού νίκησαν, οδηγήθηκαν στη δημιουργία του Κοζάκικου κράτους ενώ στην συνεχεία υπέγραψαν συνθήκη με την Ρωσία.

Τον ναό θα τον βρείτε στην οδό Volodymyrska St, 24, Κίεβο


ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ-



 Ο ναός του Αγίου Ανδρέα με τους χρυσοπράσινους τρούλους και τους τουρκουάζ βαμμένους τοίχους του και με θέα τον ποταμό Δνείπειρο, βρίσκεται σ ένα λόφο δίπλα σε ένα καταπράσινο πάρκο, από εκεί ξεκινάει ο πλακόστρωτος δρόμος Andriyivsky που θα σας οδηγήσει στην περιοχή Podil. Η κατασκευή αυτού του μπαρόκ ναού ήταν ονειρο της Ρωσίδας τσαρίνας Ελισάβετ, η ανέγερσή του ξεκίνησε τον 18ο αιώνα και τα σχέδια είναι του αρχιτέκτονα και διακοσμητή Rastrelli. Με τον θάνατο της τσαρίνας η ανέγερση του ναού σταμάτησε και πολλα χρονιά αργότερα το 1963 άρχισε η τελική ανακατασκευή του. Το 1968 άρχισε να λειτουργεί σαν μουσείο και σήμερα είναι επισκέψιμος με εισιτήριο.



Σύμφωνα με τον μύθο κάποτε υπήρχε θάλασσα στην θέση του ποταμού Δνείπερου και όταν ο Άγιος Ανδρέας έφτασε εδώ, τοποθέτησε έναν σταυρό στην κορυφή του λόφου, τότε η θάλασσα χάθηκε. Φυσικά ο ναός πολύ αργότερα, πήρε το όνομά προς τιμή του, ο οποίος προφητευσε ότι το Κίεβο θα γινόταν η κοιτίδα του Χριστιανισμού στα σλαβικά εδάφη. Η εκκλησια δεν έχει καμπάνα γιατί ο μύθος λέει ότι αν χτυπήσει καμπάνα το νερό θα ζωντανέψει και θα πλημμυρίσει η αριστερή πλευρά του Κιέβου.

Ο ναός στέκει στην κορυφή του λόφου και θα ανέβεις σκαλιά για να μπεις στο εσωτερικό του το οποίο είναι εξίσου εντυπωσιακό. 

Ο ναός στο εσωτερικό του έχει ύψος και είναι διακοσμημένος με έργα τέχνης από γνωστούς Ουκρανούς και Ρώσους καλλιτέχνες. Εντυπωσιακό το τέμπλο του που είναι κατασκευασμένο από ξύλο τριανταφυλλιάς και φύλλα χρυσού.


Έξω από τον ναό υπάρχει κήπος όπου μπορείς να τριγυρίσεις και να έχεις υπεροχή θέα προς την πόλη.

Όταν κατεβείτε τα σκαλιά και εξέλθετε από τον χώρο του ναού μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στην γύρω περιοχή όπου υπάρχουν πολλα περίπτερα με σουβενίρ, αντίκες, παραδοσιακά αντικείμενα και προϊόντα, αλλά και ρούχα, στολές και καπελα, ενθυμια από την σοβιετική εποχή και σήματα για την συλλογή σου ακομη και φωτογραφικές μηχανές άλλων εποχών θα βρεις εδώ. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο ψάξιμο και σίγουρα όλο και κάτι καλό θα ανακαλύψετε.



Πριν την είσοδο στον ναό εκεί που είναι τα εκδοτήρια των εισιτηρίων στο πεζοδρόμιο θα δείτε ένα δημοφιλές και ιδιόμορφο άγαλμα της πόλης γνωστό ως Za Dvumya Zaitsami Monument ή Το άγαλμα After Two Lares το οποίο όλοι θέλουν να ακουμπήσουν γιατί λέγεται ότι είναι τυχερός όποιος το αγγίξει. Το άγγιξα αλλά δεν είδα καμία αλλαγή!!!!. Το εν λόγω άγαλμα δείχνει την ιστορία ενός νεαρού που φιλάει το χέρι σ΄ ένα όμορφο αλλά φτωχό κορίτσι και ένα πλούσιο αλλά μη ελκυστικό κορίτσι ταυτόχρονα! Δύο σε ένα λοιπόν και ο καθένας επιλεγεί την πλευρά που επιθυμεί. 

Τον ναό θα τον βρείτε στην οδό 23 Andriivski Descent,Κίεβο.



Από εδώ θα συνεχίσετε την βόλτα στην παραδοσιακή γειτονιά των καλλιτεχνών στον δρόμο Adriyivsky Uzvis μήκους 720 μέτρων, που σήμερα φιλοξενεί πολλες γκαλερί, καλλιτέχνες που πουλούν τα έργα τους, μαγαζιά με σουβενίρ και θρησκευτικά ενθύμια αλλά και πολλα καφέ. Είναι ο δρόμος που συνδέει την Άνω Πόλη με την περιοχή podil.


Θα σας προτείνω επειδή είναι ανηφορικός δρόμος εσείς να επιλέξετε να τον κατηφορίσετε για ευκολία, ξεκινώντας από τον Ναό του Αγίου Ανδρέα. Εμάς βέβαια μας εξυπηρετούσε αυτό γιατί μας έβγαζε στην πλατεία Kontraktova, κοντά στο ξενοδοχείο μας αλλά και σε μια κλειστή παραδοσιακή αγορά την Zhytny Market, με τοπικά προϊόντα που όλο και κάτι αγοράζαμε για να δοκιμάσουμε αλλά είχε και ανταλλακτήριο όπου βρήκαμε καλή τιμή στην ανταλλαγή συναλλάγματος.




Στην πλακόστρωτη διαδρομή θα δείτε όμορφα χρωματιστά και διακοσμημένα κτήρια του 18ου αιώνα. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία για μα σταση στο νο 13, στο σπίτι του διάσημου Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ - Bulgakov House που γεννήθηκε στο Κίεβο και φυσικά πρέπει να σας επισημάνω ότι η οδός Adriyivsky Uzvis πήρε το όνομά της από τον Απόστολο Ανδρέα ο οποίος προφήτευσε φτάνοντας στην κορυφή του λόφου και στήνοντας ένα σταυρό ότι «Μια μεγάλη πόλη θα σταθεί σε αυτό το σημείο» και πράγματι χτίστηκε τριγύρω το Κίεβο.


Για τους λάτρεις των τεχνών υπάρχει το National Art Museum of Ukraine, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ουκρανίας, ένα εντυπωσιακό κτίριο από αρχιτεκτονικής άποψης που περιέχει ουκρανική και διεθνή τέχνη πολλών δεκαετιών. Η συλλογή του μουσείου είναι εξαιρετική από ότι μου είπαν οι φίλοι που το επισκέφτηκαν, την ώρα που εγώ έψαχνα για τοπικά προϊόντα και φαγητά. Μα πόσα να προλάβω και εγώ, άσε που την αδυναμία μου στο καλό φαγητό και τις γαστρονομικές αναζητήσεις δεν μπορώ να σας την κρύψω και θα τα μοιραστώ μαζί σας πιο κάτω!!!!. Εσείς αν λατρεύετε τα μουσεία και την τέχνη μπορείτε να το βρείτε στην οδό Hrushevsky 6 , Κίεβο.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου-Kyivo-Pechers'ka Lavra

Η Λαύρα των Σπηλαίων Kyivo-Pechers'ka Lavra είναι ένα μοναστήρι με πολλούς ναούς, κατακόμβες, μουσεία, γραφεία με αίθουσες και κτήρια όπου διαμένουν οι μοναχοί και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης δίπλα στον ποταμό Δνείπερο. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ με το μετρό στις στάσεις Dnipro και Arsenalna και περπατήσετε κανένα 15λεπτο μέχρι την είσοδο. Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στην διάθεση σας για να δείτε το μεγαλύτερο κομμάτι της Λαύρας. 

Σας δίνω διεύθυνση vul. Lavrska 21, Κίεβο και αν θυμάμαι καλά πληρώναμε και ένα μικρο αντίτιμο εισόδου στους ναούς, δηλαδή υπολογίστε το αντίτιμο για να ανάψετε ένα κερί.



Θα σταθώ στα πιο σημαντικά σημεία του μοναστηρίου και θα σας προτείνω να τα επισκεφτείτε και εσείς. Η είσοδος στο Μοναστήρι γίνεται από την Αγία Πύλη της Λάβρας Kiev-Perchersk Lavra, εδώ θα δείτε και τους τοίχους με υπεροχες τοιχογραφίες ενώ θα συνεχίσετε στην Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας χτισμένη από τον 12 αιώνα. 



Ο Πύργος της Μεγάλης Λαύρας ή το κωδωνοστάσιο All-Saints θεωρείται ότι ζυγίζει πάνω από 15.750 κιλά και έχει περιέχει 13 καμπάνες, η μεγαλύτερη ζυγίζει περίπου 1.600 κιλά. Το ύψος του είναι 96,52 μ.και η διάμετρος 28,8 μέτρων. Σήμερα το καμπαναριό έχει μια μικρή κλίση 62 cm, ενώ για για ενάμισι αιώνες παρέμεινε το ψηλότερο κτίριο στην Ουκρανία. Είναι όμορφα διακοσμημένο με κολόνες και μοναδικός πύργος στο είδος του και αξιζει την προσοχή σας.



Επίσκεψη στον Καθεδρικό ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Ξαναχτίστηκε τον 16ο και καταστράφηκε στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σημερινός καθεδρικός ναός χτίστηκε το 2000.


Εμείς είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε εδώ την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, την 2-6-2013 και ο τότε μητροπολίτης Λάρισας κ. Ιγνάντιος (εκοιμήθη 26 Ιουνίου 2018) λειτούργησε με τους Ουκρανούς και Λαρισαίους κληρικούς στο Καθολικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 




Μια λειτουργία που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου και θα την θυμάμαι με συγκίνηση για όσα χρόνια ακόμη, για το πάθος και την κατάνυξη των Ουκρανών πιστών αλλά και επειδή ακούστηκαν οι εκκλησιαστικοί ύμνοι στα ουκρανικά και ελληνικά. Συγκλονιστικές στιγμές που θεωρώ ότι δεν αφήνουν κανένα ασυγκίνητο. Βέβαια εδώ θα πω ότι σχεδόν υποχρεωτικά καλύψαμε το κεφάλι μας αφού δεν θέλαμε να αποτελέσουμε την εξαιρεση μέσα στο πλήθος των σεμνών πιστών, που ούτε μια στιγμή δεν μας κοίταξαν περίεργα ενώ μας έδωσαν με χαρά τον χώρο τους να βρεθούμε μπροστά και να παρακολουθήσουμε και εμείς με κατάνυξη το μυστήριο. Είμαστε οι καλεσμένοι τους για αυτή την ημέρα. 

Την επόμενη ημέρα είχαμε την τιμή να μας δεχτεί ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρος στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Μητρόπολης όπου μας εξέφρασε την αγάπη του και τις θερμές ευχαριστίες του για την επίσκεψη μας στο Κίεβο και στην Λαύρα Κιέβου. 




Χαρακτηριστικά μας είπε <<σας καλωσορίζω στο σπίτι ΣΑΣ, αφού πρώτοι πάτησαν το έδαφος αυτό Ελληνες συμπατριώτες σας, για να κηρύξουν τον Χριστό και να ιδρύσουν την εκκλησία του, στην περιοχή του Κιέβου>>. 

Θα σημειώσω ότι Μητροπολίτης Βλαδίμηρος ήταν βαριά άρρωστος και υποβασταζόμενος παρ όλα αυτά μας τίμησε με την παρουσία του και τα λόγια του. Λίγο καιρό αργότερα εκοιμήθη, σήμερα μητροπολίτης Κιέβου είναι ο Επιφάνιος ο οποίος σπούδασε και στην στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.



Βέβαια στο μοναστήρι υπάρχουν και πολλές ακομη εκκλησίες που ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας μπορείτε να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας για να τις δείτε εμείς είδαμε τις περισσότερες μόνο εξωτερικά, με διάφορες αναφορές από την ξεναγό μας στην αρχιτεκτονικη τους και την διαδρομή τους στην ιστορία, θαυμάσαμε τους χρυσούς και χρωματιστούς τρούλους, τις αγιογραφίες στο εξωτερικό τους και τα περίτεχνα σχέδιά τους και συνεχίσαμε για μια περιήγηση στο ενδιαφέρον μουσείο Museum of Historical Treasures of Ukraine και στο μουσείο με τις μοναδικές μινιατούρες του Ουκρανού καλλιτέχνη Nicolai Siadristy, πραγματικά ενδιαφέρουσες δημιουργίες, μπορείς να τις δεις με μικροσκόπιο όπως το χρυσό σκάκι φτιαγμένο στο κεφάλι μιας καρφίτσας και πολλα άλλα,  δυστυχώς δεν επιτρέπονταν οι φωτογραφικές μηχανές στον χώρο για να σας δείξω έστω και μια μινιατούρα, τις είχαμε αφήσει στο safe box μαζί με όλα μας τα υπάρχοντα στην είσοδο του μουσείου.


Το μουσείο ήταν εντυπωσιακό τα χρυσά αντικείμενα και τα κοσμήματα αλλά και κάθε είδους αρχαιολογικά και εθνογραφικά αντικείμενα από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας από διάφορες χρονολογικές περιόδους είχαν ενδιαφέρον. Θα δείτε επίσης πολλα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά κειμήλια. Σας προτείνω να μην το παραλείψετε.



Συνεχίζουμε να περπατάμε μέσα στους περιποιημένους χώρους του μοναστηρίου με τα  δένδρα και τα λουλούδια αλλά και τα μνημεία και αξιοθέατα όπως η κατασκευή με τα ξύλινα πασχαλινά αυγά για να φτάσουμε <<στα σκοτεινά σπήλαια των Πατέρων της Λαύρας του Κίεβου και να προσκυνήσουμε τα Ιερά και Χαριτόβλυτα άφθαρτα Λείψανα αρκετών Οσίων εκ των 140 της ηγιασμένης Λαύρας>> όπως με ενημέρωσε ο πάτερ που περπατούσαμε κατά μήκους τους κατηφορικού δρόμου.




Φυσικά μου μιλούσε για τις κατακόμβες ή τα σπηλαία ένα σύμπλεγμα στενών υπογείων διαδρόμων, που σε κάποια σημεία είναι πιο φαρδιά και εύκολα προσβάσιμα ενώ σε κάποια άλλα σημεία πρέπει να σκύψεις για να περάσεις. Βρίσκονται 10-15 μέτρα κάτω από την γη και το συνολικό μήκος τους είναι 383 μέτρα. Αν κάποιος έχει προβλήματα υγείας ή είναι κλειστοφοβικός καλύτερα να μην μπει. θα σας δώσω μερικές πληροφορίες επί πλέον όπως τις βρήκα  στο ίντερνετ, για να έχετε μια ιδέα που θα πάτε και τι θα δείτε, προσωπικα δεν το μετανιωσα που κατέβηκα αν και κάποιες στιγμές αισθάνθηκα ασφυκτικά. 

""Στα σπήλαια υπάρχουν οι 3 παρακάτω Εκκλησίες 
А. Υπόγεια Εκκλησία, των Εισοδίων της Παναγίας.
Б. Υπόγεια Εκκλησία, του Οσίου Αντωνίου Πετσέρσκι.
В. Υπόγεια Εκκλησία, του Οσίου Βαρλαάμ, Hγουμένου Πετσέρσκι.
Τα σκηνώματα 73ων Οσίων, που φέρουν επιγραφές με ονόματα και εικόνες, είναι τοποθετημένα σε 48 ξύλινες λάρνακες μαζί με τα λείψανα 4ων ασκητών, μία ξύλινη ποτίστρα, εννέα ταφικές εσοχές, μία κρύπτη, στην οποία ευρίσκονται λείψανα 12 ασκητών και 1 κρυφή αχρησιμοποίητη θέση όπου ευρέθηκαν άφθαρτα τα λείψανα του Οσίου Αντωνίου Πετσέρσκι. Επίσης, οι περισσότερες εικόνες είναι από τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα σκηνώματα στις λάρνακες και στις κρύπτες φέρουν άμφια ενώ σε ορισμένες λάρνακες, έμειναν ακάλυπτα, επειδή είναι άφθαρτα τα χέρια κάποιων Οσίων. Οι Άγιοι Πατέρες των Σπηλαίων γιορτάζουν στις 11 Οκτωβρίου.""



Οι ώρες στην Pechers'ka Lavra κύλησαν γρήγορα και το βαν μας περίμενε για να συνεχίσουμε την περιήγησή μας και σ άλλους ναούς της πόλης.

Καθεδρικός Ναός Αγίου Βλαδίμηρου -St. Volodymyr's Cathedral



Τον ναό του αγίου Βλαδίμηρου, θα τον ξεχωρίσετε εύκολα από το κίτρινο χρώμα στα τοιχώματα του και τους μπλε με τα χρυσά αστερια τρούλους του. Είναι αφιερωμένος στον πρώτο χριστιανό ηγεμόνα του Κιέβου Άγιο Βλαδίμηρο, τον ισαπόστολο. Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό, στολισμένο με εικόνες και τοιχογραφίες. Εντυπωσιακό και το τέμπλο με το μάρμαρο, από την Καράρα της Ιταλίας. Εδώ είχαμε την τύχη να προσκυνήσουμε το ιερό λείψανο της αγίας Βαρβάρας της θαυματουργού, που φυλάσσεται στον ναό εδώ και 1000 χρόνια και αποτελεί δώρο της βασίλισσας Βαρβάρας, κόρης του αυτοκράτορα Αλέξιου του Κομνηνού, το οποίο έφερε σαν προίκα στο Κίεβο τον 11 αιώνα όταν παντρεύτηκε τον Ρώσο πρίγκηπα Μιχαήλ.


Τον ναό θα βρείτε στο νο 20 της Shevchenko Boulevard, Κίεβο και μπορείτε να φτάσετε εύκολα με το μετρό. 

Transfiguration Cathedral -
 Καθεδρικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος


Μια εκκλησία που ήταν έκπληξη για μένα. Ένας μοντέρνος ναός διαφορετικός από αυτούς που είδα στη πόλη του Κίεβου, χτίστηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ 2005-2007. Στο εσωτερικό του κυριαρχεί το λευκό μάρμαρο και ο ψηλός θόλος. Τα μεγάλα παράθυρα τον κάνουν φωτεινό και έχεις την αίσθηση  ότι ανεβαίνεις και εσύ πολύ ψηλά. Ο ναός έχει υπέροχα ψηφιδωτά επιχρυσωμένα που επάνω τους αντανακλά το φως το ηλίου και σε σε πάει σ άλλη διάσταση, θεωρώ ότι αξίζει να τον κόπο να φτάσετε μέχρι εδώ να τον δείτε. Εδώ
 προσκυνήσαμε τεμάχιο του λειψάνου του Αγίου Λουκά του αρχιεπισκόπου Κριμαίας, του νέου Ιατρού. Δίπλα από την εκκλησια υπάρχει το κωδωνοστασιο, αν πάτε μεσημέρι θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας.



Θα τον βρείτε στην οδό Konyeva Marshala vul. 3a, Κίεβο, δεν είναι στο κέντρο της πόλης και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε συγκοινωνία ή ένα ταξί για να σας πάει.



 Δίπλα στον ναό υπάρχει ένα καταπράσινο πάρκο και μια λίμνη όπου μαζεύονται μεγάλοι και παιδιά για ηρεμία, ξεκούραση και παιχνίδι.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΦΛΩΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΥΡΟΥ


Γυναικείο μοναστήρι με 450 μοναχές, εδώ μπορείτε να προσκυνήσετε τα σκηνώματα των Αγίων. Στην μόνη επικρατεί απόλυτη κατάνυξη, πρέπει να είσαστε ευπρεπώς ντυμένοι με το κεφάλι καλυμμένο και μέσα στην εκκλησια δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες γιατί μπορεί να σας επιπλήξουν όπως έκαναν με έμενα. Παρ όλα αυτά ήταν ένας χώρος που άξιζε την επίσκεψη μας. 


Από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα είδη θρησκευτικού και εκκλησιαστικού περιεχομένου, εικόνες, καντήλια, κεριά, θυμιάματα ακομη και ιερά σκεύη για να τα δωρίσετε στις εκκλησίες σας όταν επιστρέψετε και πολλα  άλλα αντικείμενα και έτσι να τα ενισχύσετε οικονομικά.

Επισκεφτήκαμε και άλλες εκκλησίες και μοναστήρια στην πόλη του Κιέβου αλλά δεν θυμάμαι τα ονόματα τους και λεπτομέρειες,  θα σας γράψω ότι κράτησα στις σημειώσεις μου.


HOLLY INTERCESSION MONASTERY -ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΤΩΝΟΣ 


Δεν ξέρω πιο είναι το σωστό όνομα για αυτό το μοναστήρι. Στις σημειωσεις μου το αναφερω σαν την Ιερά Μονή Χίτωνος, ένα γυναικείο μοναστήρι με 350 μοναχές, όπου προσκυνήσαμε το λείψανο της Αγίας Σοφίας. Ένας ακομη ναός που ξεχωρίζει για το παλ πρασινο χρώμα του και τις διακοσμήσεις στους τοίχους εξωτερικά αλλά και τους χρυσούς τρούλους. Εσωτερικά τα πάντα λάμπουν από το χρυσό. Η εκκλησια έχει υπεροχες τοιχογραφίες και αγιογραφίες και πολλες ιερές εικόνες αφιερωμένες στους Αγίους. Χτίστηκε το 1889, ακολούθησε η ίδια ιστορία καταστροφών και κλεισίματος επί σταλινισμού και άρχισε να λειτουργεί πάλι το 1990.




Και τέλος βγήκαμε λίγο έξω από τι Κίεβο, στην περιοχή Κitaevo και ανεβήκαμε σε μια δασώδη περιοχή, στο Λεγόμενο Άγιο Όρος του Κίεβου, στην Την Ιερά μονή της Αγίας Τριάδας όπου προσκυνήσαμε το ιερό σκήνωμα της ασκήτριας της Αγίας Δοσιθέας και του οσίου Θεοφίλου του Σαλού. Στον χώρο του Μοναστηριού υπάρχει η εκκλησια της Αγίας Τριάδας και το Ιερό του ναού 12 απόστολων και πολλα κελιά με μονάχους που οι φυσιογνωμίες τους θυμίζουν ασκητές, επίσης μπορείτε να κατεβείτε και στις σπηλιές.



 Για την ιστορία ,τον 14 αιώνα στα ερείπια των αρχαίων σπηλαίων δημιουργήθηκε το μοναστήρι, το οποίο από τον 17ο αιώνα, ανήκει στην Kievo-Pecherska Lavra. Έπαψε να λειτουργεί την δεκαετία του 30 για τους γνωστούς λόγους και εργασίες αποκατάστασης έγιναν το 1990 και σήμερα λειτουργεί και είναι επισκέψιμο.
(Kitaevo Monastère de la Sainte Trinité à Kiev (Kitaevskaya pustyin)



Μην με ρωτήσατε περισσότερα για τον τρόπο μεταφοράς σας στις τελευταίες εκκλησίες  δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω γιατί όπως είπα και στην αρχή ήταν μέρος της προσκυνηματικής εκδρομής και ήταν όλα προγραμματισμένα σ ότι αφορούσε μεταφορές και ραντεβού. Κακώς βέβαια που δεν κράτησα περισσότερες πληροφορίες. 


Εδώ θέλω να ευχαριστήσω την Victoria από το https://www.bestkievguide.com  για την με βοήθεια της να ξαναθυμηθώ τα ονόματα κάποιων εκκλησιών που είχα ξεχάσει, αν χρειαστείτε guide στο Κίεβο δεν έχετε πάρα να της στείλετε ένα e-mail και να χρησιμοποιήσετε το όνομα του blog μας, πιστεύω ότι θα σας γνωρίσει την πόλη με τον καλύτερο τρόπο. Εμείς στις ξεναγήσεις μας είχαμε ελληνόφωνα ντόπια ξεναγό αλλά δυστυχώς δεν κράτησα τα στοιχεία της.

Τέλος όμως οι επισκέψεις στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, πάμε για διαδρομές μέσα στην πόλη, για να την γνωρίσουμε. Θα περπατήσουμε τις πιο σημαντικές διαδρομές της πόλης και τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, που είτε τις κάνετε οργανωμένα με ένα τοπικό guide είτε μόνοι σας θα σας βοηθήσουν αρκετά για να τα δείτε όλα. Φυσικά εσείς μπορεί να έχετε και κάποια επιπλέον ενδιαφέροντα και χρόνο και μπορείτε να τα εντάξετε, κάνοντας επί πλέον στάσεις.

TRIPS AND DREAMS

1 σχόλιο: