ΚΙΕΒΟ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΗΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ (Β΄ ΜΕΡΟΣ)


Να μαστε πάλι, το ταξίδι μας στο Κίεβο συνεχίζετε.
Στο προηγούμενο αρθρο μας μιλήσαμε για τις επισκέψεις στις εκκλησίες και τα μοναστήρια και για κάποια σημαντικά αξιοθέατα κοντά τους, τώρα θα πάμε διαδρομές μέσα στην πόλη για να την γνωρίσουμε καλύτερα. Θα περπατήσουμε τις πιο σημαντικές διαδρομές και τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που είτε τις κάνετε οργανωμένα με ένα τοπικό guide είτε μόνοι σας θα σας βοηθήσουν οι πληροφορίες μας αρκετά για να προλάβετε να τα δείτε όλα. Φυσικά εσείς μπορεί να έχετε και κάποια επιπλέον ενδιαφέροντα κάνοντας επί πλέον στάσεις. (το α' μέρος μέρος μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ ).



Οδός Khreshchatyk-Khreshchatyk-Maidan Nezalezhnosti 

Ξεκινήστε την βόλτα σας για να γνωρίσετε την πόλη, από την Οδό Khreshchatyk, ένας τεράστιος δρόμος, μια λεωφόρος θα έλεγα, 1,5 χλμ περίπου με πολλα καταστήματα και τεράστια ενδιαφέροντα ογκώδη κτίρια σοβιετικής αρχιτεκτονικής κατά κύριο λόγο, με μεγάλα σε πλάτος πεζοδρόμια και από τις δυο πλευρές του δρόμου, με δένδρα, λουλούδια, παγκάκια, συντριβάνια, πλατείες και χώρους όπου οι κάτοικοι της πόλης βολτάρουν, ψωνίζουν, ξεκουράζονται ενώ διάφορες δραστηριότητες λαμβάνουν μέρος. Εδώ θα βρείτε πολυκαταστήματα, εστιατόρια και καφέ.









Μουσικοί, ζωγράφοι, υπαίθριες καντίνες και μπαρ για ένα μοχίτο, μια βότκα με λεμόνι ή ένα καφέ, άνθρωποι που γυμνάζονται, άλλοι που κάνουν μια διαδήλωση διαμαρτυρίας όπως οι Κινέζοι που σήκωσαν τα πανό τους για μια σιωπηλή διαμαρτυρία, παιδιά που παίζουν και κάνουν καρουζελ είναι συνηθισμένες καθημερινές εικόνες. 



Μια βόλτα από την Bessarabska square μέχρι εκεί που καταλήγει η πλατεία της Ανεξαρτησίας είναι μια καλή ευκαιρία για να βρεθείς με τους ντόπιους και να πιάσεις τα vibes της πόλης. 





Θα δείτε πολλα διοικητικά κτίρια της Ουκρανίας όπως το χρηματιστήριο, το Κεντρικό Ταχυδρομείο, το Κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, την μουσική Ακαδημία Τσαικόφσκι, το φημισμένο και υπέροχο από αρχιτεκτονικής άποψης 4-αστερο κρατικό ξενοδοχείο Ukrayina γνωστό και ως Moskva. Μια στάση σε κάποιο πολυκατάστημα, όπως στο φημισμένο TSUM επιβάλλεται αλλά να θυμάστε ότι ο δρόμος περιλαμβάνεται στους Top 20 ακριβότερους δρόμους της Ευρώπης.

Βρέθηκα στο Κίεβο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου και είχα την τύχη να παρακολουθήσω το ετήσιο φεστιβάλ "Ημέρα του Κιέβου-Kyiv Day" που γιορτάζεται με υπαίθριες συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς, παρελάσεις στους δρόμους και γενικά ένα κλίμα μοναδικό με τοπικούς ήχους και χρώματά όπου συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. 





Η Οδός Khreshchatyk και η πλατεία ήταν γεμάτες με ντόπιους, ντυμένους παραδοσιακά και διασκέδαζαν με την καρδιά τους. Τα φεστιβάλ στα ταξίδια μου είναι ότι καλύτερο μπορεί να μου συμβεί.




Συνεχίστε την περιήγηση σας στην Οδό Khreshchatyk για να συναντήσετε την
τεράστια, κεντρική πλατεία του Κίεβου την Maidan Nezalezhnosti δηλαδή την Πλατεία Ανεξαρτησίας. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ και με το Μετρό, στάση Obolonsko–Teremkivska line. Το ενδιαφέρον σ αυτή την πλατεία είναι ότι είναι κτισμένη σε επίπεδα. Έτσι το μετρό και το εμπορικό πολυκατάστημα globus θα τα συναντήσετε στο υπόγειό της και ακριβως επάνω θα δείτε το μνημείο της νίκης, το άγαλμα στη κορυφή της στήλης είναι κατασκευασμένο από χάλκινο χυτοσίδηρο και ζυγίζει περίπου 20 τόνους! θα δείτε συντριβάνια που το βράδυ τα χρωματιστά νερά χορεύουν με τον ρυθμό της μουσικής, αλλά και πολλα αξιοθέατα όπως το μνημείο τον ιδρυτών του Κιέβου, τη πύλη Lach, το μνημείο του Πιέτρο Στόλιπι κ.α.





 Η πλατεία είναι σημείο συνάντησης των κάτοικων αλλά και των επισκεπτών την ημέρα αλλά την νύχτα. Είναι πολυσύχναστη και θεωρώ ότι είναι και ασφαλής. 

Η πλατεία είναι ένα ιστορικό σημείο της πόλης αφού εδώ το 1990 οι φοιτητές διαδήλωσαν και έκαναν απεργία πείνας για να την ανεξαρτησία της χώρας τους, το 2004 εδώ πάλι διεκδίκησαν με την πορτοκαλί επανάσταση, με τον Γιουστένκο την απομάκρυνση της κυβέρνησης ΚΟΥΤΣΜΑ για μια καινουργια Ουκρανία, ενώ εδώ έλαβαν χώρα πολλα από τα γεγονότα του 2014 γιαυτό σήμερα θα δείτε και το μνημείο που στήθηκε και είναι αφιερωμένο στους νεκρούς από την μάχη του 2014. Προσωπικά δεν το πρόλαβα γιατί όπως σας είπα, επισκέφτηκα την πόλη, την Άνοιξη του 2013. Δεν μπορώ όμως να μην το επισημάνω γιατί η συγκίνηση είναι μεγάλη για τους νέους αυτούς ανθρώπους που χάθηκαν για ένα καλύτερο αύριο. 

Η πλατεία είναι μέρος όπου μπορείτε να το εξερευνήσετε κάνοντας αρκετές βόλτες γιατί έχει πολλα αξιοθέατα να δείτε. Επίσης εδώ δοκίμασα σε μια καντίνα που είχε Τούρκος, το ωραιότερο doner, ever. Λέτε το πολύ περπάτημα να μου άνοιξε την όρεξη? δεν ξέρω παντως τσάκισα δυο!!!!





GOLDEN GATE- ZOLOTI VOROTA- ΧΡΥΣΗ ΠΥΛΗ

Ξεκινώντας την βόλτα μας από τον Ναό της Αγίας Σοφίας, συνεχίζουμε στην οδό Vladimirskaya st. και στο Νο 40, βρίσκουμε την golden gate, είμαι σίγουρη ότι ακούγοντας το όνομα της θα περιμένετε να δείτε μια κατασκευή από χρυσό. Θα σας απογοητεύσω όμως, η χρυσή πύλη είναι μια ανακατασκευή του 1982 για να θυμίζει στους κατοίκους και τους τουρίστες ότι τον 11ο αιώνα εδώ βρίσκονταν η κύρια είσοδος για την πόλη και για να μπει κάποιος έπρεπε να πληρώσει σε χρυσό. Η αρχική πύλη και τα τείχη καταστράφηκαν από του Μογγόλους.




Δείτε το άγαλμα του Yaroslav the Wise (ο πρώτος Χριστιανός πρίγκηπας του Κίεβου) που δεσπόζει έξω από την πύλη με τον ναό της Αγίας Σοφίας στα χέρια του, αν είναι ανοιχτή η είσοδος μπορείτε να επισκεφτείτε έναν μουσειακό χώρο με τα υπολείμματα των τειχών και να ανεβείτε και στην κορυφή με σκαλιά για ωραία θέα και φωτογραφίες.

Η χρυσή πύλη έχει περίεργο σχήμα εξωτερικά και ο χρυσός τρούλος της παραπέμπει σε εκκλησία.



Εδώ υπάρχει και μια μικρή καταπράσινη πλατεία με ένα όμορφο συντριβάνι για να περιπλανηθείτε, να πιείτε ένα καφέ ή να φάτε ένα παγωτό. Ακριβώς απέναντι από την πύλη υπάρχει ο σταθμός μετρό, Zoloti Vorota που σημαίνει Χρυσή Πύλη. Θα πρότεινα μια βόλτα και το βράδυ για να να δείτε την πύλη, είναι υπέροχα φωταγωγημένη.




Συνεχίστε και εσείς την βόλτα σας στον ίδιο δρόμο και στο Νο 50 θα συναντήσετε στην Όπερα του Κίεβου "Taras Shevchenko National Opera and Ballet Theatre of Ukraine". Ιδρύθηκε το 1867 και θεωρείται από τα παλαιότερα μουσικά θέατρα της Ουκρανίας. Φιλοξένησε πολλες παραστάσεις και συναυλίες στην πάροδο των ετών. Κλείστε έγκαιρα εισιτήρια για να παρακολουθήσετε μια παράσταση, προσωπικά παρακολούθησα ακόμη μια φορά την "Λίμνη των κύκνων" δεν ξέρω πως τα καταφέρνω αλλά βλέπω πάντα την ίδια παράσταση, αφού είμαι της τελευταίας στιγμης στο κλείσιμο εισιτηρίων. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και το εσωτερικό του κτηρίου που αξίζει. Το εισιτήριο κόστισε τότε, 16 ευρώ. 

Συνεχίστε την βόλτα σας στον ίδιο δρόμο, θα προσπεράσετε πολλα δημόσια κτίρια και πρεσβείες και θα βρεθείτε στο Shevchenko park, ένα καταπράσινο πάρκο 4 στρεμμάτων με ψηλά δένδρα, πράσινο και λουλούδια, όπου δεσπόζει το άγαλμα του διάσημου ουκρανικού ποιητή Taras Shevchenko. Ακριβώς απέναντι από το πάρκο θα δείτε το χαρακτηριστικό, κόκκινο βαμμένο, κτήριο του Εθνικού Πανεπιστημίου Taras Shevchenko.



http://www.bestkievguide.com/

Πίσω από το πανεπιστήμιο ένα ακομη πάρκο, ο βοτανικός κήπος (A.V. Fomin Botanical Garden) όπου μπορείτε να φτάσετε και με το μετρό, σταση Universytet στην οδό Shevchenko Blvd. Περπατώντας απέναντι από την σταση του μετρό θα φτάσετε στην St. Volodymyr's Cathedrar, τον καθεδρικό ναό με τους βαμμένους κίτρινους τοίχους και τους μπλε τρούλους με τα χρυσά αστέρια για την οποία σας μίλησα ήδη.




Μια άλλη πρόταση για περίπατο είναι η διαδρομή με το τελεφερίκ, το γνωστό ως Kiev Funicular, το οποίο στην ουσία συνδέει την άνω πόλη του Κίεβου με την παλιά πόλη. Στην ουσία διευκολύνει τους κάτοικους να ανεβούν και να κατεβούν τον απότομο λόφο Volodymyrska Hill. Μια διαδρομή 238 μέτρων που την κάνεις σε 2,5 με 3 λεπτά. Μέχρι να καθήσεις, κατέβηκες. Εμείς προτιμήσαμε να το πάρουμε από την πάνω πόλη και να κατέβουμε για να συνεχίσουμε την βόλτα μας στην γραφική περιοχή της παλιάς πόλης στην Podil. 

Η περιοχή του Podil είναι μια από τις παλιές γειτονιές στο Κίεβο, μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε το κέντρο της πόλης του Κιέβου.



Η έξοδος από το cable car σε οδηγεί απέναντι στην πλατεία Poshtova Square. Το 2013 που την επισκεφτήκαμε γινόταν έργα ανάπλασης στην περιοχή και έτσι περιοριστήκαμε και είδαμε μόνο την Εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού χτισμένη εδώ, από το 1810 και ανακαινισμένη το 2005 και το παλιό ταχυδρομείο που βρίσκεται εκεί από το 1846 και σήμερα λειτουργεί σαν γκαλερί τέχνης. 

Μπροστά από την πλατεία υπήρχε ο τερματικός σταθμός των ποταμόπλοιων. Λόγω των έργων δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση πιστεύω ότι σήμερα οι επισκέπτες θα έχουν την τύχη για υπέροχες βόλτες.




Έτσι ακολουθήσαμε την οδό Petra Sahaidachnoho Street για να φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας. Η περιοχή Podil προσφέρεται για βόλτες, και έχει πολλα αξιοθέατα για να δει κάποιος. Εκκλησίες, πλατείες, υπέροχα από αρχιτεκτονικής άποψης κτήρια, ρεστοράν και καφέ με τοπική αλλά και διεθνή κουζίνα. Σας προτείνω να σταματήσετε σε κάποιο εστιατόριο για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις ή να πιείτε έναν καφέ ή να κάνετε ένα ναργιλέ, υπάρχουν αρκετά καταστήματα στον δρόμο και πολύ κίνηση από ντόπιους και επισκέπτες.


Στην περιοχή του Podil βρίσκεται το μουσείο Chernobyl Museum. (Natsionalʹnyy muzey «Chornobylʹ»




Νομίζω ότι είναι μοναδικό μουσείο στο είδος του και του αξιζει μια επίσκεψη, είχαμε την τύχη να έχουμε ξεναγό την υπεύθυνη του μουσείου αλλά και την τοπική ξεναγό μας, που μιλούσε άπταιστα Ελληνικά και έζησε εκείνες τις ήμερες όλο αυτό το τραγικό γεγονός , ώστε να μας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια ότι βλέπαμε και ακούγαμε, καταθέτοντας και προσωπικές της απόψεις. Θα σας πω μόνο πως ανατρίχιασα αρκετές φορές αλλά και ξεκαθάρισα αρκετά στο μυαλό μου για αυτό το πυρηνικό ατύχημα που μας άλλαξε και μας έκανε να αναρωτιόμαστε για πολλα πράγματα και το μέλλον μας.

Αποστολή του Μουσείου μας είπε η ξεναγός μας, είναι να βοηθήσει την ανθρωπότητα να κατανοήσει το εύρος της καταστροφής μέσω εκείνων των ανθρώπων που είδαν το ατύχημα, που εμπλέκονται στην καταστολή της καταστροφής αλλά και υπέφεραν από την καταστροφή. Ο στόχος είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν την αναγκαία συμφιλίωση μεταξύ ανθρώπου, επιστήμης και τεχνολογίας που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού και της Γης, να συλλάβει τα μαθήματα της τραγωδίας σε όλους τους τομείς της ζωής, μήπως ο κόσμος ξεχάσει τα μαθήματα του Τσερνομπίλ . Το Μουσείο προειδοποιεί τις νέες γενιές για το τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά.




Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του, στις 26 Απριλίου 1992, για να θυμίζει όσα συνέβησαν εκείνες τις ήμερες της πιο σοβαρής πυρηνικής καταστροφής του αιώνα μας. Το ατύχημα συνέβη στις 26 Απριλίου του 1986 όταν εξερράγη ο αντιδραστήρας νο 4, κατά την διάρκεια δοκιμών και λανθασμένων χειρισμών, στο πυρηνικό σταθμό Τσερνομπίλ και 9 τόνοι ραδιενεργών υλικών απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα (90 φορές η ισχύς της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα) όλο αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, τόσο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη.

Ένα ατύχημα με πολλα θύματα που βρέθηκαν εκεί την ακατάλληλη στιγμή αλλά και άνθρωποι που θέλησαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του αντιδραστήρα, σε αποστολές που δεν γνώριζαν αν θα είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως μαρτυρούν τα συγκλονιστικά βίντεο και οι φωτογραφίες που εκτίθενται στο μουσείο και φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οικογένειες εργαζόμενων στον σταθμό.




Μπαίνοντας στο μουσείο ανεβαίνετε στον επάνω όροφο από τις σκάλες όπου κρέμονται πινακίδες με τα ονόματα των πόλεων και των χωριών που εγκαταλείφθηκαν λόγω της καταστροφής του Τσερνομπίλ.

Στο Μουσείο υπάρχει φωτογραφικό υλικό και βίντεο από εκείνες τις ήμερες, συγκλονίζει η αίθουσα με τις φωτογραφίες των πυροσβεστών που πήγαν στο σημείο της έκρηξης να κατασβήσουν την πυρκαγιά και πέθαναν άλλα και των παιδιών που επηρεάστηκαν από τα ραδιενεργά υλικά καθώς και οι φωτογραφίες παιδιών από τερατογενέσεις, χωρίς άκρα και παραμορφωμένα. Θα δείτε τις στολές των πυροσβεστών, εξοπλισμό και οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν.




Επίσης ενδιαφέρον είναι το βίντεο που δείχνει πως το ραδιενεργό νέφος εξαπλώθηκε και επηρέασε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ έφτασε μέχρι και την Ελλάδα.

Συγκλονιστικές οι στιγμές στα βίντεο που δείχνουν τα πρώτα ελικόπτερα που πετούν υλικά για την κατάσβεση της φωτιάς να λιώνουν και να πέφτουν καθώς και οι άνθρωποι που ενώ φορούν ειδικές στολές, καίγονται ενώ δεν μπορούν να αναπνεύσουν. 

Όμως το δράμα δεν σταμάτησε εκεί αφού τα ολέθρια αποτελέσματα του ατυχήματος συνέβαλαν λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από την ραδιενέργεια ακομη και χιλιάδες χλμ μακρυά από τον τόπο τους ατυχήματος σε ασθένειες και σε θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία. Επίσης συγκλονίζει το γεγονός ότι υπάρχει ελλειπή πληροφόρηση των πραγματικών θανάτων στην περιοχή, η οποία στην συνέχεια εκκενώθηκε λόγω της υψηλης ακτινοβολίας, γιατί το τότε καθεστώς απέκρυψε τις πρώτες ημέρες το γεγονός άλλα και δεν έδωσε πότε πραγματικά στοιχεία.




Το 2011 η Ουκρανία έκανε άνοιγμα στον τουρισμό με motto το «Θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τι έγινε και ποια επίπτωση είχε στον ανθρώπινο πολιτισμό η τραγωδία του Τσερνομπίλ; Δεν έχετε παρά να μας επισκεφτείτε από κοντά» καλώντας τον κόσμο για μια επίσκεψη στην περιοχή του Τσερνομπίλ που απέχει περίπου 100 χλμ από το Κίεβο, ούτε 1 ώρα δρόμος. Δεν έτυχε να επισκεφτώ το Chernobyl, λόγω έλλειψης χρόνου άλλα και επειδή το 2014 δεν γινόταν και πολλες επισκέψεις, όπως τώρα με οργανωμένα γκρουπ και ξεναγήσεις λόγω επικινδυνότητας της περιοχής, αλλά το έχω βάλει στην bucket list και ποιος ξέρεις ίσως τα καταφέρω κάποια στιγμή να πάω. 

Μα παντού αφήνω εκκρεμότητες? τι θα γίνει τελικά με μένα?


People’s Friendship Arch- Αψίδα της φιλίας των λαών-Arka druzhby narodiv



Η αψίδα της Φιλίας των Λαών είναι από τα ελάχιστα απομεινάρια της κομουνιστικής περιόδου, πολλες φορές ακούστηκε ότι θέλουν να την κατεδαφίσουν, στα σχέδια της καταστροφής όλων των σοβιετικών συμβόλων που υπάρχουν ακόμα στην Ουκρανία. Στέκει όμως ακόμη εκεί από το 1982.

http://www.bestkievguide.com/

Είναι ένα μνημείο που περιλαμβάνει την αψίδα σε σχήμα ουράνιου τόξου, ένα άγαλμα με ένα Ρώσο και έναν Ουκρανό εργάτη να κρατούν το σοβιετικό Μετάλλιο της Φιλίας των Λαών και ένα σύμπλεγμα αγαλμάτων που παριστάνει Ουκρανούς και Ρώσους και συμβολίζει την φιλία των 2 λαών.

Κάντε μια βόλτα εδώ το απόγευμα την ώρα που δύει ο ήλιος για να έχετε μια καταπληκτική θέα προς τον ποταμό Δνείπερο. Τα τελευταία χρόνια δόθηκε σε κυκλοφορία και πεζογέφυρα και μπορείς να περπατήσεις και πάνω από τον ποταμό.


Parkovy Pedestrian Bridge

Αν σας αρέσουν οι βόλτες με τα πόδια τότε ετοιμαστείτε να περπατήσετε την πεζογέφυρα Parkovy Pedestrian Bridge, πάνω από τον ποταμό Δνείπερο, κατασκευάστηκε το 1957.
Θα διανύσετε μια απόσταση 429 μέτρων μεταξύ της εθνικής οδού Naberezhne για να φτάσετε στις όχθες του νησιού Trukhaniv.

Οι πιο τολμηροί μπορείτε να κάνετε bungee jumping.


Δεν την περπάτησα γιατί στον ελεύθερο χρόνο που είχα προγραμματίσει να το κάνω, έβρεχε καταρρακτωδώς και έτσι αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το leo restaurant, ένα πολυτελές εστιατόριο ευρωπαϊκής και ουκρανικής κουζίνας με βραδιές καραόκε, βρίσκεται σ ένα λόφο του Κιέβου μέσα στο πρασινο.



Αν και η αισθητική του εστιατορίου δεν ήταν του γούστου μου, απόλαυσα τον καφέ και ένα γλυκό, αφού καθίσαμε στο αίθριο δίπλα στα παράθυρα και κυρίως θαύμασα την θέα του ποταμού Δνείπερου με τις γέφυρες, αλλά ήρθα σε επαφή με τους ντόπιους πιάνοντας κουβέντα και κυρίως με το νιόπαντρο ζευγάρι που γιόρταζαν την μέρα τους, με τους κουμπάρους, δίπλα μας. Εκτός από την ανταλλαγή πληροφοριών το κέρδος μας ήταν και ένα γενναιόδωρο κομμάτι από την γαμήλια τούρτα τους για να τους ευχηθούμε βίον ανθόσπαρτο, την τούρτα την ονομάζουν korovay και είναι ένα παραδοσιακό αρτοσκεύασμα με περίτεχνα σχέδια πλασμένα από ζύμη, πραγματικά έργο τέχνης.



Όπως σε όλες τις πόλεις που έχουν ποτάμια έτσι και εδώ επιβάλλεται μια μίνι κρουαζιέρα στον ποταμό Δνείπερο που διαρρέει την πόλη. Ο ποταμός Δνείπερος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης μετά το Βόλγα και το Δούναβη και είναι πλωτός ποταμός, έχει συνολικό μήκος 2.285 km και διαρρέει 3 χώρες τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και Ουκρανία για να εκβάλλει στον Εύξεινο πόντο. Προτείνω να αφήσετε την βόλτα με το ποταμόπλοιο την τελευταία μέρα του ταξιδιού σας, ώστε αφού την έχετε περπατήσει και έχετε επισκεφτεί τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης να έχετε και μια διαφορετική οπτική ματιά μέσα από το ποτάμι προς αυτά. Η βόλτα διαρκεί συνήθως 1 ώρα αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερες κρουαζιέρες με τα ποταμοπλοΐα που μπορούν να σας οδηγήσουν ακομη και στον Εύξεινο Πόντο, ακολουθώντας ένα τμήμα της αρχαίας εμπορικής διαδρομής από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Σκανδιναβία. Μια διαφορετική εμπειρία ταξιδιού που κάποια στιγμή θα ήθελα να απολαύσω.




Μπορείτε επίσης να περπατήσετε σε πολλα σημεία κατά μήκους του ποταμού, να κάνετε βαρκάδα ή να νοικιάσετε ποδήλατο για τις βόλτες σας. 

Kyiv Founders’ Monument

http://www.bestkievguide.com/

Ένα ακομη αξιοθέατο το οποίο θα δείτε σίγουρα είτε περνώντας με το αυτοκίνητο είτε έχετε χρόνο για μια βόλτα στην περιοχή είναι το άγαλμα που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου με τα 3 αδέλφια Κίε, Στσέκ, Χόρυφ και την αδελφή τους Λυμπίντ, που έφτασαν εδώ με βάρκα και ήταν οι ιδρυτές της μεσαιωνικής πόλης του Κιέβου. Το μνημείο χτίστηκε το 1982.

Μπορείτε να φτάσετε εδώ με το μετρό και να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού και μέχρι το Navodnitsky Park.

Θα βρείτε πολλα νιόπαντρα ζευγάρια να φωτογραφίζονται εδώ.


Rodina Mat (Motherland) and National Museum of the History of Ukraine in the Second World War

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας κάνει εντύπωση αυτό το πανύψηλο άγαλμα, που φαίνεται από διάφορα σημεία της πόλης. Η Rodina Mat είναι το άγαλμα μιας γυναίκας ύψους 62 μέτρων, το 18ο πιο ψηλό άγαλμα του κόσμου ενώ μαζί με το κεντρικό κτήριο πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο φτάνει τα 102 μέτρα. 




Το άγαλμα με το σπαθί και την αψίδα συμβολίζουν την άμυνα της Σοβιετικής Ένωσης για την πατρίδα ενάντια στην εισβολή των Ναζί της Γερμανίας κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σπαθί του αγάλματος κόπηκε επειδή η άκρη του σπαθιού ήταν ψηλότερη από τον σταυρό του Κίεβ Πετσέρσκ Λαύρα . Η αψίδα έχει επάνω της το κρατικό έμβλημα της Σοβιετικής Ένωσης (δηλαδή τα γνωστά στους περισσότερους, το κομμουνιστικό σφυρί και δρεπάνι) το οποίο μελλοντικοί επισκέπτες μπορεί να μην δουν λόγω της μανίας αποκαθήλωσης σοβιετικών και κομμουνιστικών συμβόλων, μετά νόμου, στην Ουκρανία.




Πριν φτάσετε στο άγαλμα θα επισκεφτείτε το υπαίθριο μουσείο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου με εκθέματα τανκς, αεροπλάνα, κανόνια, αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους εναντίον των Γερμανών εισβολέων.




Στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, όπου επάνω του στέκει η 
Rodina Mat, θα δείτε τεράστιες μαρμάρινες πλάκες με σκαλιστά ονόματα περισσότερων από 11.600 στρατιωτών και εργαζομένων που τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας. Επίσης θα δείτε εκθέματα, αντικείμενα, φωτογραφίες και αναπαραστάσεις από τις καταστροφές που υπέστη η Ουκρανία κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.



Στον τελευταίο όροφο του κτηρίου υπάρχει ένα ασανσερ και στην συνέχεια μια στενή σκάλα που θα σας οδηγήσει ψηλά στην βάση από όπου ξεκινάει το το άγαλμα των 62 μέτρων. Από εκεί θα έχετε πανοραμική θέα σ όλη την πόλη, για λήψη φωτογραφιών.




Καθώς φεύγετε περάστε από την τεράστια πλατεία για μια τελευταία φωτογραφία με το άγαλμα, δείτε το μνημείο που μοιάζει με ούφο, αλλά είναι η βάση της Φλόγας της Δόξας που καίει συνέχεια με φυσικό αέριο και περάστε μέσα από την στοά με το σύμπλεγμα των ανάγλυφων αγαλμάτων που απεικονίζουν διάφορες σκηνές των κατοίκων της Ουκρανίας και τους αγώνες τους ενάντια του εχθρού.



ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Επειδή πάντα με ρωτάτε που να μείνετε, επιλέξτε να μείνετε στο κέντρο της πόλης για να φτάνετε τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης με τα πόδια ή να έχετε εύκολη πρόσβαση στα ΜΜΜ. 
Εμείς μείναμε σ ένα ξενοδοχείο στην παλιά πόλη στην περιοχή Podil (Radisson Blu Hotel, Kyiv Podil), τα δωμάτια ήταν πολύ καλά, το προσωπικό ευγενέστατο και το πρωινό άριστο. Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο διαπίστωσα ότι είναι μια πόλη που την περπατάς εύκολα με τα πόδια, τουλάχιστον στο κέντρο της και την παλιά πόλη, έχει αρκετό ενδιαφέρον για κάθε ταξιδιώτη και θεωρώ ότι είναι και ασφαλής.

Γύρω από το κέντρο υπάρχουν πολλα ξενοδοχεία, ανάλογα με το budget που διαθέτει ο καθένας. Μπορείτε επίσης να βρείτε δωμάτια 
Airbnb και hostels.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Προσγειωθήκαμε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Boryspil το οποίο βρίσκεται 34 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, μας περίμενε λεωφορείο που μας οδήγησε στο ξενοδοχείο και κάναμε περίπου 1 ώρα, βρήκαμε αρκετή κίνηση στο δρόμο. Εσείς μπορείτε να κλείσετε ένα ταξί μέσω της εφαρμογής Uber που είναι σχετικά φτηνό στοιχίζει περίπου 250 ΗR ή να πάρετε το λεωφορείο που βρίσκεται έξω από την πύλη αφίξεων (κοστίζει 30HR) και σας αφήνει στον Κεντρικό σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης (Σταθμός metro Vokzalna). 

Σήμερα εκτελεί δρομολόγια, Αθήνα προς Κίεβο η Aegean, η διάρκεια της πτήσης είναι δυο μίση ώρες περίπου. Δρομολόγια εκτελεί και η Ryanair, η Wizzair καθώς και άλλες εταιρίες με ενδιάμεσο σταθμό όπως η Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης. Προσωπικά πέταξα στο Κίεβο από Αθήνα, με την Ukraine international airlines.

Αν θέλετε να δείτε πτήσεις για Κίεβο ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ

Οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για την είσοδο τους στην χώρα. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής χωρίς βίζα είναι 90 ημέρες.


ΣΥΝAΛΛΑΓΜΑ

Το επίσημο νόμισμα της χώρας είναι η γρίβνα Ουκρανίας (UAH). Μπορείτε να αγοράσετε συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο όπου θα βρείτε γραφεία ανταλλαγής συναλλάγματος και ΑΤΜ.
Χαλάστε λίγα για αρχή στο αεροδρόμιο και στην συνέχεια αλλάξτε συνάλλαγμα στα ανταλλακτήρια που θα βρείτε στο κέντρο της πόλης, έχουν καλύτερη ισοτιμία. Τα ταξί δέχονται συνήθως ευρώ και δολάρια. 
(δείτε εδώ την ισοτιμία https://www.mataf.net/el/currency/converter-UAH-EUR)


Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κίεβο - Embassy of Greece in Kiev 

10 Dobrovolchykh Batalioniv Str. (former Panfilovtsiv), Kyiv 01901 Ukraine
gremb.kie@mfa.gr
τηλ.+38 044 2545471, 2545472
fax+38 044 2543998
Emergency Tel: 00380730429453

Γλώσσα 
Η επίσημη γλώσσα είναι η Ουκρανική σε αρκετές περιοχές όμως της χώρας μιλάνε ακομη Ρωσικά.

ΤΙ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφτείτε το Κίεβο είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Τα καλοκαίρια τους είναι πολύ ζεστά και θα δυσκολευτείτε στις μετακινήσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ενώ το χειμώνα το τσουχτερό κρύο και τα χιόνια μπορεί να μην σας αφήσουν να χαρείτε στο ταξίδι σας και να κάνετε όσα έχετε προγραμματισει. Θα πρότεινα μια επίσκεψη στο Κίεβο την Άνοιξη, τις ήμερες του Πάσχα, όπου γιορτάζεται από τους κατοίκους με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη. Οι Ουκρανοί είναι κυρίως ορθόδοξοι Χριστιανοί. 


ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ-ΜΕΤΡΟ-ΜΜΜ

Το Κίεβο διαθέτει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς λεωφορεια, τραμ, ταξί, τελεφερίκ και μετρό. Φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι αξιζει να το περπατήσετε με τα πόδια σας, έτσι θα γνωρίσετε την πόλη καλύτερα και θα ανακατευτείτε πιο εύκολα με τους ντόπιους.

Μπορείτε να βγαλετε μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών ή να πληρώνετε το αντίτιμο κάθε φορά που επιβιβάζεστε σε ένα ΜΜ μεταφοράς στον οδηγό του, αρκεί μια επικύρωση στο μηχάνημα και μια θέση δίπλα στο παράθυρο για να μην σας ξεφύγει τίποτα από την πόλη.

Το μετρό είναι η καλύτερη λύση στις μεταφορές σας στην πόλη, αφού είναι ασφαλές, γρήγορο και το εισιτήριο πολύ φτηνό. 

Το μετρό στο Κίεβο έχει 3 γραμμές την κόκκινη, την μπλε και την πράσινη,με συνολικό μήκος 67,56 χιλιόμετρα και 52 σταθμούς. Αν είσαστε λάτρεις να ανακαλύπτεται τους ιδιαίτερους σταθμούς όπως εγώ στα ταξίδια, θα σας συστήσω να επισκεφτείτε τους εξής σταθμούς. Το μετρό στο Κίεβο είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ρωσικά πρότυπα με πολλες σκάλες, πολύ περπάτημα αλλά και μεγάλο βάθος.

Arsenalna Metro Station




 Ξεκινήστε από τον σταθμό μετρό Arsenalna, που φτιάχτηκε το 1960 και είναι ο σταθμός με το μεγαλύτερο βάθος στον κόσμο, βρίσκεται 105,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και πραγματικά είναι εντυπωσιακό να κατεβαίνεις την κυλιόμενη σκάλα και να μην μπορείς να δεις την πλατφόρμα που πρέπει να φτάσεις, τα φώτα της σκάλας ελάχιστα και πραγματικά χαίρεσαι όταν δεις το φως στο τούνελ...... 



Zoloti Vorota 



Ο σταθμός zoloti Vorota άρχισε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 1989, βρίσκεται ακριβως απεναντι από την Χρυσή Πύλη και έχει βάθος 96,50 μέτρα. Τον διακοσμούν περίπου 80 μεγάλα ψηφιδωτά κομμάτια και εικόνες από την ιστορία του Κίεβου και θεωρείτε από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς της Ευρώπης.

και άλλα tips.....
Το σύμβολο του Κιέβου είναι ένα δένδρο!!!ναι καλά διαβάσατε το chestnut tree.




Στο Κίεβο θα δεις λουλούδια παντού, στους δρόμους, στα πάρκα, στις γωνιές των δρόμων, σε μαγαζάκια μέσα στο μετρό αλλά και έξω από τις στάσεις, μεγάλες κυρίες κάνουν μπουκετάκια και τα πουλάνε, άνδρες και γυναικες κρατούν ωραίες ανθοδέσμες στα χέρια για να τις προσφέρουν στους αγαπημένους τους. Ακόμη και στα μαλλιά τους φοράνε στεφανάκια, ενώ λουλούδια βλέπεις ζωγραφισμένα παντού σε μαγαζιά, σε αντικείμενα, σε σουβενιρ ακομη και στα παραδοσιακά ρούχα τους, τα Βυσεβάνκι (Вишиванка - παραδοσιακές μπλούζες με κεντήματα).


.
Ο ανδρικός πληθυσμός θα μείνει με το στόμα ανοιχτό αλλά και ο γυναικείος θα συμφωνήσει ότι οι Ουκρανές γυναίκες ίσως είναι οι πιο όμορφες και καλοβαλμένες του κόσμου ειδικά τα νεαρά κορίτσια. Μοντέλα λες και βγήκαν από πασαρέλα κάποιου γνωστού δημιουργού και σε κάθε βήμα τους κάνουν την γη να σείεται με τις ψηλές τους γόβες και τα αιθέρια ρούχα τους και τις καρδιές να σπάνε.



Στους Ουκρανούς αρέσει πολύ η μουσική έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλούς να τραγουδούν ή να παίζουν μουσικά όργανα σε υπαίθριους χώρους.

Στο Κίεβο το graffiti είναι παντού και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλα σ όλη την πόλη.

Στο Κίεβο υπάρχουν πολλα πανεπιστήμια και έτσι έρχονται φοιτητές από όλη την χώρα για να σπουδάσουν. Αυτό βοηθάει την πόλη να είναι ζωντανή όλη την ημέρα και ειδικά το βράδυ. 

Το Κίεβο έχει έντονη νυχτερινή ζωή και πολλα καταστήματα διασκέδασης λειτουργούν, ενώ τα ωράρια τους είναι όπως της χώρας μας. Δεν υπάρχει απαγόρευση στα ποτά και στα τσιγάρα. Υπάρχουν πολλα καταστήματα με ναργιλέ επίσης.

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο γήπεδο της τοπικής αλλά γνωστής ομάδας, της Δυναμό Κίεβου.


ΤΙ ΘΑ ΦΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ- ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΙΑΤΑ

Φυσικά ένα ταξίδι δεν ολοκληρώνεται αν δεν δοκιμάσεις παραδοσιακές γεύσεις της τοπικής κουζίνας, στον τόπο που είχες την τύχη να βρεθείς. Έτσι και εμείς πιστοί σ αυτό και αφού το φαγητό είναι η αγαπημένη μας συνήθεια δοκιμάσαμε και στο Κίεβο τα καλύτερα. 

Η κουζίνα της Ουκρανίας συνδέεται αμεσα με την Ρωσική κουζίνα είναι γενικά μια βαριά κουζίνα, χρησιμοποιούν λιπαρά προϊόντα, κρέμες γάλακτος με πολλα λιπαρά, από κρέατα χοιρινό, μοσχάρι, πουλερικά, κουνέλι αλλά και αρκετά λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά.


http://www.bestkievguide.com/

Δεν θα σας γράψω τα εστιατόρια που θα τα δοκιμάσετε γιατί εσείς ανάλογα με το 
budget που διαθέτετε θα επιλέξετε τα καλύτερα θα σας πω όμως να τα δοκιμάσετε σε παραδοσιακά μαγαζιά για πιο original γεύσεις. Όμως για τους πιο δύσκολους στις γεύσεις, προτείνω να επισκεφτείτε το McDonald' s που βρίσκεται δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και είναι το τρίτο κατάστημα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, για γνωστές γεύσεις. 

Ξεκινήστε με μια "borshch" δηλαδή μια σούπα που γίνεται από παντζάρια και περιέχει κομμάτια από πατάτες, λάχανο και κρέας χοιρινό, συνοδεύεται με μια κουταλιά ξινή κρέμα (smetana) και με σκορδόψωμα "pampushki".

To πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το "chicken kyiv", στήθος κοτόπουλο πανέ γεμιστό με βούτυρο, σκόρδο και μυρωδικά.

Varenyky, πιτάκια γεμισμένα με τυρί, κιμά, πατάτες και μυρωδικά μπορείτε να βρείτε παντού. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε και σε γλυκιά εκδοχή γεμιστά με τυρί cottage ή ανθότυρο και κεράσια.

Pelmeny είναι ζυμαρικά, ραβιόλια με γέμιση κρέατος ή μπορεί να τα βρείτε και γεμιστά με ψαρικά. Μπορεί να τα μπερδέψετε με τα Varenyky άλλα να ξέρετε ότι τα pelmeny είναι πιο μικρά στο μέγεθος.




Δοκιμάστε παραδοσιακό Chachapuri-χατσάπουρι, που μοιάζει με το γνωστό μας πεινιρλί.

Ηolubtsi, λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας, δηλαδή φύλλα λάχανου γεμισμένα με κιμά και ρύζι. Είναι ένα από τα φαγητά που έχουν στο τραπέζι τους την παραμονή των Χριστουγέννων.

Olivier Salad η αλλιώς η γνωστή μας ρωσική σαλάτα, κυβάκια πατάτας, καρότου, αγγουράκι τουρσί, βρασμένα αυγά και μπορεί να έχει και κομματάκια από κρέας αναμειγμένα με μαγιονέζα.
 Να πω εδώ ότι η ουκρανική κουζίνα λατρεύει τα τουρσιά και θα το διαπιστώσετε στις αγορές με τα τοπικά προϊόντα, αγγουράκια, λάχανο, παντζάρια, ντομάτες, καρότα τουρσί σε βάζα ή χύμα για τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια.

Τα ουκρανικά λουκάνικα 
"kovbasa" έχουν την τιμητική τους, στα τραπέζια σε διάφορα σχήματα και γεύσεις. Δοκίμασα αρκετά άλλα μου άρεσαν πολύ, άλλα πάλι καθόλου, άλλα τα βρήκα ότι έχουν πολύ κρέας και άλλα πολύ λιπαρά. Κάποια όμως ήταν σούπερ!!!!

Οι Ουκρανοί λατρεύουν τα ψάρια και θα τα βρείτε σ αρκετά εστιατόρια μικρά ή μεγαλύτερα ψάρια για να τα φάτε τηγανητά ή ψητά αν είσαστε ψαροφάγοι, προσωπικά δεν τα συμπαθώ. Τα τρώνε επίσης καπνιστά ή παστά ακομη και στο πρωινό τους, τα έβλεπα κάθε μέρα στο μπουφέ του ξενοδοχείου αλλά δεν..... 

Καπνιστά ή αλατισμένα τρώνε επίσης τα κρέατα, γνωστό το Salo που είναι βασικά κρύο λίπος χοιρινού. Η χοληστερίνη θα χτυπήσει κόκκινο αν το τρώτε κάθε μέρα αλλά για μια δοκιμή αν το αντέχετε δεν είναι κακό.

To γλυκό που πρέπει να δοκιμάσετε το "Kyiv cake" στρώσεις μαρέγκας και κρέμας βουτύρου με ξηρούς καρπούς και από επάνω γλάσο σοκολάτας.



Δοκιμάστε  "Napoleon cake" λεπτές στρώσεις σφολιάτας με κρέμα!!! 

Δοκιμάστε το Kvass, είναι ένα ποτό φτιαγμένο από ψωμί. Μοιάζει με μπύρα αλλά δεν είναι αλκοολούχο. Δεν τρελάθηκα. Μπείτε σ ένα μάρκετ και αγοράστε  να πιείτε χυμούς, κυρίως με φρούτα του δάσους μούρα, βατόμουρα και άλλα φρούτα.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την ουκρανική βότκα που την ονομάζουν στα ουκρανικά горілка,

Οι Ουκρανοί έχουν εμμονή με τα πασχαλινά αυγά, θα θα βρείτε σε διάφορα σημεία της πόλης σαν αξιοθέατο, σε μουσεία σαν έργα τέχνης, σε εκκλησιές σαν μέρος της λατρευτικής παράδοσης κρεμασμένα ακομη και στους πολυελαίους, αφού και αυτοί γιορτάζουν το Πάσχα και μετά την Ανάσταση τσουγκρίζουν αυγά, κόβουν το παραδοσιακό Κουλίτς (για το οποίο θα μίλησα ότι το έχουν απαραίτητο σε γιορτές και γάμους) και τραγουδούν πασχαλινά τραγούδια. 

Έτσι λοιπόν μπείτε στον κόπο να αγοράσετε σαν σουβενιρ μερικά πασχαλινά ξύλινα αυγά για δώρα στους φίλους σας άλλα και για να σας θυμίζουν το ταξίδι σας. 

Αγοράστε επίσης χαβιάρι θα το βρείτε σε διάφορες συσκευασίες και τιμές, ζητήστε να εξηγήσουν τις διαφορές για αυτές τις μαύρες γυαλιστερές πέρλες που οι γνώστες τις ονομάζουν ο "μαύρος χρυσός της γεύσης" και φυσικά αγοράστε ουκρανική βότκα.


Θα σας πρότεινα επίσης να αγοράσετε υφάσματα για να τα δωρίσετε στους ιερείς της ενορίας σας, πραγματικά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ειδικά μαγαζιά θα βρείτε όμως και υπέροχες παραδοσιακές μπλούζες με κεντήματα, και υφάσματα κεντημένα για το σπίτι, καθώς και διακοσμητικά, εντυπωσιακά ξύλινα και κεραμικά σκευή.



Το Κίεβο πραγματικά είναι μια πόλη που θα σας μαγέψει, Θα σας προσφέρει όλα αυτά που ζητάει ένας ταξιδιώτης. Είναι μια πόλη για περπάτημα με υπέροχα αρχιτεκτονικά κτήρια, τεράστιες πλατείες, μουσεία, βόλτες στο ποτάμι και στις γέφυρες αλλά και στα τεράστια πάρκα. Είναι μια πόλη με πρασινο, υπέροχο φαγητό και διασκέδαση. Η πόλη προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό εδώ θα βρείτε ίσως τις παλαιότερες εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης θα χορτάσει το μάτι σας χρυσούς τρούλους, ψηφιδωτά, αγιογραφίες και ίσως τις καλύτερες από αρχιτεκτονικής άποψης εκκλησίες και μοναστήρια. Ακόμη και αν δεν πιστεύετε στον Χριστιανισμό, αξίζουν μια επίσκεψη.

Όπως σας είπα ταξίδεψα στο Κίεβο το 2013, από τότε σίγουρα έχει αναπτυχθεί πολύ τόσο τουριστικά όσο και σε ποιότητα ζωής και ίσως έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα στον επισκέπτη. Τα βασικά αξιοθέατα όμως παραμενουν τα ίδια και αυτά κατέγραψα σε αυτό το αρθρο, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία.

Το αρθρο αυτό γράφτηκε την περίοδο της καραντίνας του Covid-19, σκαλίζοντας τις αναμνήσεις από τα ταξίδια μου αλλά κάνοντας σχέδια για την "επόμενη μέρα"  και ίσως για μια νέα επίσκεψη με φίλους που θέλουν να πάμε, συνδυάζοντας μια επίσκεψη στο Τσερνομπίλ. 

Σας συνιστώ μια επίσκεψη ανεπιφύλακτα και λόγω των χαμηλών εισιτηρίων αλλά και λόγω του χαμηλού κόστους ζωής .

Μακάρι όλα να πάνε καλά από εδώ και πέρα και να μπορέσουμε να γράψουμε για νέους προορισμούς, να δώσουμε πληροφορίες για αυτά και τις εμπειρίες μας, γιατί τα ταξίδια κάνουν την ζωή μας πιο όμορφη. 

Μέχρι τότε υπομονή και υγεία.





 

 

 



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου