ΑΡΤΑ 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ


To Βουργαρέλι στο οποίο μένουμε τις τελευταίες ημέρες, απέχει 58 Κm από την 'Αρτα, ακολουθώντας λοιπόν την διαδρομή ΕΟ30 που είναι χαραγμένη στο χάρτη μας, με κόκκινο χρώμα φθάσαμε σε μία περίπου ώρα στην πόλη της 'Αρτας.


Πριν φτάσουμε όμως κάναμε 2 στάσεις που ήταν στο δρόμο μας οπότε υπολογίστε και από ένα μισάωρο περίπου σε κάθε σταση πριν μπούμε στην πόλη.




ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ

Πρώτη σταση στο δρόμο μας, στο χωριό Πέτα 8 χλμ πριν την 'Αρτα, γνωστό από την ιστορική Μάχη του Πέτα που έγινε στις 4 Ιουλίου 1822, μια μάχη εναντίον των Τούρκων και των Τουρκαλβανών για την απελευθέρωση των Ελλήνων, όπως διαβάσαμε στις πληροφορίες στο Μνημείο Πεσόντων που επισκεφθήκαμε. Δυστυχώς μια μάχη με ολέθρια ήττα και πολλα θύματα Ελλήνων και φιλελλήνων που ήρθαν να βοηθήσουν.


Το μνημείο βρίσκεται σε λόφο, υπάρχει ένα καφέ όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την θέα στην ευρύτερη περιοχή. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή μπορείτε να δείτε μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο, την πόλη της 'Αρτας μπροστά σας, τα βουνά των Τζουμέρκων και φυσικά ακριβώς μπροστά, απλώνεται η Λίμνη Πουρναρίου.

ΛΙΜΝΗ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ

Η λίμνη Πουρναρίου βρίσκεται σε υψόμετρο 140 μέτρων είναι μια τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε από την συλλογή των νερών του ποταμού Άραχθου και την κατασκευή φράγματος κοντά στον οικισμό Πουρνάρι από όπου πήραν το όνομα τους, το φράγμα και η λίμνη. 


Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την λίμνη αλλά βρεθήκαμε στο φυλάκιο του εργοταξίου του φράγματος και φυσικά ο φύλακας δεν μας επέτρεψε την είσοδο με το αυτοκίνητο, με τα πόδια περπατήσαμε μέχρι την γέφυρα και είδαμε να απλώνεται η λίμνη μπροστά μας και οι εγκαταστάσεις του φράγματος Πουρναρίου.

Επειδή ο τελικός προορισμος μας ήταν η πόλη της 'Αρτας, δεν προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την λίμνη από άλλο σημείο, αφού οι πληροφορίες μας έλεγαν ότι μπορούμε να κάνουμε τον κύκλο αλλά όχι να την προσεγγίσουμε και να βρούμε κάποιο καφέ ή ταβέρνα στις όχθες της. Βεβαια οι ντόπιοι μας είπαν ότι η λίμνη προφέρεται για πεζοπορία ψάρεμα ακομη και για canoe kayak αλλά αυτά δεν ήταν στις προτεραιότητες μας .. επίσης μας είπαν ότι όταν ανοίγει το φράγμα και η στάθμη της λίμνης πέφτει, έρχονται στην επιφάνεια τα παλιά σπίτια που βυθίστηκαν για την κατασκευή του φράγματος κάτι που δεν θα βλέπαμε τώρα που βρεθήκαμε εδώ.

Φεύγοντας πήραμε τον δρόμο για τον τελικό μας προορισμό την 'Αρτα. Πρώτη επαφή με την πόλη, την οποία είχα ακουστά από μικρό παιδί μόνο από το θρυλικό της γεφύρι και μεγαλύτερη από τα διάσημα πορτοκάλια της, όπως και η περισσοτεροι από εμάς. Κάνω λάθος? διορθώστε με!

Τώρα όμως που την περπάτησα και την έψαξα καλυτέρα μπορώ να σας πω ότι είναι μια πόλη με πολλα και ενδιαφέροντα σημεία για κάθε επισκέπτη που θα φτιάσει μέχρι εδώ και όλοι μας πρέπει να την βάλουμε στην λίστα μας, για τις πόλεις της Ελλάδας που δεν πήγαμε και πρέπει να επισκεφτούμε. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη!!!

Θα σας προτείνω 10 λόγους, για τους οποίους πρέπει να επισκεφτείτε την "Βασίλισσα της Ηπείρου" όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι και αν εσείς έχετε παραπάνω, θα ήθελα να τους γράψετε στα σχόλια για να τους διαβάσουν οι επόμενοι που θα την επισκεφτούν. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, δεν στοιχίζει και τίποτα.

Η 'Αρτα είναι μια σύγχρονη πόλη αλλά έχει ιστορία, παράδοση και θρύλους. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Αμβρακίας, η οποία χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Ήταν η πρωτεύουσα του κράτους Μολοσσών με βασιλιά Τον Πύρρο. Αργότερα το 1204 μ.Χ. έγινε η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, που ίδρυσε ο Μιχαήλ Κομνηνός Δούκας.

Έτσι η Αρτα σήμερα έχει την τύχη να είναι γεμάτη με αρχαία και βυζαντινά μνημεία και να προσελκύει τους επισκέπτες να την επισκεφτούν και να γνωρίσουν την Ιστορία της.

Φυσικά η 'Αρτα και η ευρύτερη περιοχή της έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία και την εποχή της Τουρκοκρατίας αλλά και του Β παγκόσμιου πολέμου, πληροφορίες όμως θα βρείτε όσοι ενδιαφέρεστε για αυτά ψάχνοντας τις ιστορικές πηγές, εμείς εδώ " τουρίστες" είμαστε όχι αναλυτές ιστορικών περιόδων και γεγονότων.

Σημαντικό ρόλο στην τουριστική της εξέλιξη παίζει η Ιόνια οδός που παραδόθηκε τα τελευταία χρόνια στην κυκλοφορία και κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στην περιοχή.

Το κέντρο της πόλης είναι πεζοδρομημένο ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες να μπορούν να περπατήσουν άνετα, να καθίσουν στα καφέ, να κάνουν τα ψώνια τους.

Στην πόλη λειτουργεί το ΤΕΙ της Ηπείρου που δίνει στην πόλη έναν αέρα ανανέωσης αφού κυκλοφορεί νεολαία στην πόλη, όλες τις ώρες τις ημέρας. Σημαντική η Σχολή Μουσικών σπουδών αλλά και τα τμήματα γεωπονίας, πληροφορικής και το νεοσύστατο τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.

Η πόλη έχει πολύ καλή σήμανση, με πινακίδες για τους δρόμους και τα αξιοθέατα, που σε οδηγούν ακριβως εκεί που θέλεις να πας. Τα περισσότερα αξιοθέατα μπορείς να τα δεις περπατώντας, είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, για αυτό προτείνω να παρκάρετε το αυτοκίνητο και να το ξεχάσετε για μερικές ώρες, αφού η πόλη έχει πρόβλημα παρκινγκ, χρησιμοποιείστε το μόνο για τα πιο μακρινά αξιοθέατα.


10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ


1) ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

Το θρυλικό γεφύρι της 'Αρτας που «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν» κατάφερε να πάρει την τελική του μορφή το 1612 και σήμερα μπορείτε να το βρείτε σε μια από τις εισόδους της πόλης. 


Το γεφύρι χτίστηκε αρχικά από έναν Αρτινό παντοπώλη ο οποίος ήθελε να διακινεί με τα μουλάρια τα εμπορεύματα του, φθάνοντας εύκολα στην απεναντι όχθη. Τι δεν έχει ειπωθεί για αυτό το γεφύρι, η ελληνική παράδοση έγραψε την ιστορία του και το τραγούδησε με ένα δημοτικό τραγούδι.

Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδεςγιοφύρι εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι.
Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.
Μοιριολογούν οι μάστοροι και κλαιν οι μαθητάδες:
"Αλοίμονο στούς κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας,
ολημερίς να χτίζουμε το βράδυ να γκρεμιέται."
Πουλάκι εδιάβη κι έκατσε αντίκρυ στό ποτάμι,
δεν εκελάηδε σαν πουλί, μηδέ σαν χηλιδόνι,
παρά εκελάηδε κι έλεγε ανθρωπινή λαλίτσα:
"Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει,
και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,
παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,
που έρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα."

Το γεφύρι σήμερα έχει μήκος 145 μέτρα, και τέσσερις ασύμμετρες ημικυκλικές καμάρες. Το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα, είναι πλακόστρωτο και μπορείτε να το περπατήσετε πεζοί από την μια όχθη μέχρι την απέναντι. Απαγορεύονται φυσικά τα αυτοκίνητα, όμως αν πιάσετε κουβέντα με τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, εκεί που ξεκινάει το γεφύρι, έχει να σας διηγηθεί πολλες ιστορίες οδηγών που θέλησαν να το διασχίσουν.


Εκεί θα κάνετε και μια στάση για να πιείτε ένα καφέ ή να φάτε. Εμείς προτιμήσαμε να δοκιμάσουμε μια ηπειρωτική τυρόπιτα (η οποία είναι τεράστια και φτάνει για δυο άτομα) και μια μπίρα για αρχή. Η έκπληξη ήταν ο μεζές της μπίρας που δεν περιμέναμε, μια ολόκληρη μερίδα κοτόπουλου με λαχανικά, τέλεια μαγειρεμένο, έτσι καταλάβαμε για ακόμη μια φορά την ηπειρώτικη φιλοξενία και γενναιόδωρα. Τέτοιους μεζέδες δεν τους βρίσκεις εύκολα. Για την ηπειρωτική τυρόπιτα έχω να πω τα καλύτερα. Έτσι η μια μπίρα έφερε κα την δεύτερη πριν ξεκινήσουμε να περάσουμε το γεφύρι για να βρεθούμε απεναντι στο Λαογραφικό Μουσείο.


Όμως πρώτα ρίξαμε μια ματιά και στο πλάτανο του Αλή Πασσά που σύμφωνα με την παράδοση από κάτω του κάθονταν ο Αλή Πασσάς και καμάρωνε τους απαγχονισμένους που είχε διατάξει να εκτελέσουν. Το 1976 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης αφού τα τεράστια κλαδιά του και το πυκνό φύλλωμα του εκτείνονται στα διακόσια τμ. και σε πολλά έχουν τοποθετηθεί υποστυλώματα για την στήριξη του και την ασφάλεια.


2) ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΚΟΥΦΑ

Περνώντας το γιοφύρι από την ανατολική όχθη προς την δυτική, θα βρεθείτε στο Λαογραφικο μουσείο, ένα νεοκλασικό κτήριο που εντοπίζεται πολύ εύκολα από το ιδιαίτερο σχέδιο και κόκκινο χρώμα του.
Χτίστηκε το έτος 1864 με σχέδια του Αυστριακού αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ κα λειτουργούσε σαν Οθωμανικό Τελωνείο. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η ανατολική όχθη ανήκε στους Έλληνες ενώ η δυτική στους Οθωμανούς, έτσι η διέλευση της γέφυρας γίνονταν με τα απαραίτητα χαρτιά, διαβατήριο τη εποχής και μάλιστα μέχρι το 1912. Το μουσείο σήμερα ανήκει στον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο "Σκουφάς" και έχει σκοπό να παρουσιάσει την λαϊκή παράδοση τη περιοχής εκθέτοντας αντικείμενα όπως οικιακά σκεύη, έργα χειροτεχνίας, ενδυμασίες διάφορα εργαλεία που χρησιμοποίησαν στις εργασίες τους όπως επίσης έχει αρκετό υλικό και πληροφορίες, σχετικό με το γεφύρι.


3)ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗ, Ο ΠΥΡΓΟΣ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ

Με το αυτοκίνητο από το νότιο τμήμα της πόλης όπου επισκεφθήκαμε το γιοφύρι της Αρτας προχωράμε για να φτάσουμε στο βόρειο άκρο της πόλης για μια επίσκεψη στο Κάστρο. Ακολουθώντας τις κεντρικούς οδούς και τις πινακίδες μπαίνουμε σε μικρότερες οδούς για να κυκλώσουμε το καλοδιατηρημένο κάστρο που κτίστηκε τον 13 αιώνα από τον Μιχαήλ Β΄ Κομνηνό Δούκα. Ένα μεγάλο τμήμα του είναι κτισμένο επάνω στο τείχος της αρχαίας Αμβρακίας ο οποίο χτίστηκε μεταξύ 5ου - 4ου π.χ. αιώνα. Ένα ακόμη τμήμα του είναι κτισμένο την εποχή της Τουρκοκρατίας (18ος αιώνας).


Είναι ένα καλοδιατηρημένο κάστρο και μπορείτε να επισκεφτείτε και το εσωτερικό του το οποίο είναι όμορφα διαμορφωμένο με κήπους για περιπάτους και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφού περάσετε την κεντρική του πύλη που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του κάστρου, δίπλα στο 2ο δημοτικό σχολείο Άρτας και την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, εκεί θα δείτε και τον Πύργο του Ρολογιού, ένα πέτρινο πύργο ύψους 21 μέτρων, με ρολόι στο ψηλό τμήμα του. Χτίστηκε την Οθωμανική περίοδο, τον 17ο αιώνα και είναι το πιο παλιό ρολόι της Ηπείρου και ένα τα πιο παλαιά της Ελλάδας.


4)ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ

Στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βασ. Πύρρου, θα βρείτε στο δεξιό σας χέρι σε ένα στενό δρομάκι μια αψίδα και στο βάθος τον Ναό της Αγίας Θεοδώρας. Την αψίδα οι κάτοικοι την ονομάζουν ΔΟΞΑ και είναι απομεινάρι από τον περίβολο της παλιάς μονής της Αγίας Θεοδώρας. 

αψίδα  ΔΟΞΑ και στο βάθος η Αγία Θεοδώρα

Αρχικά τον 11ο αιώνα κτίστηκε ένας ναός προς τιμή του Αγίου Γεωργίου, το 1270 η βασίλισσα Θεοδώρα, σύζυγος του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄, ανακαίνισε την εκκλησία που λειτουργούσε σαν γυναικείο μοναστήρι, και πρόσθεσε τον νάρθηκα και τα δύο αετώματα. Το 13ο αι. προστέθηκε ο εξωνάρθηκας και οι δύο πεσσοστήρικτοι παρανάρθηκες.

Ναός Αγίας Θεοδώρας

Η βασίλισσα Θεοδώρα ή Θεοδώρα Πετραλίφαινα, μετά τον θάνατο του συζύγου της μόνασε στην μονή μέχρι το τέλος της ζωής της. Η Αγία Θεοδώρα είναι η πολιούχος της πόλης της 'Αρτας. Στην εκκλησία φυλάσσεται και το σκήνωμα της και η μνήμη της τιμάται στις 11 Μαρτίου με λαμπρές τελετές.

Φθάσαμε στον ναό μεσημέρι και παρότι γυρίσαμε πάλι το απόγευμα, ήταν δυστυχώς κλειστά και έτσι δεν καταφέραμε να δούμε το εσωτερικό του ναού όπου υπάρχουν τοιχογραφίες, ιερά κειμήλια καθώς και εικόνες σημαντικής αξίας όπως η φορητή εικόνα, κρητικής σχολή του Χριστού, που χρονολογείται το 1653 και είναι έργο του αργυροχρυσοχόου Αθ. Τσιμούρη. 

Ιερό Παρεκκλήσι Μεταμόρφωσης του Σωτήρα 

Γύρω από την εκκλησια βρίσκεται η κάτω γειτονιά της πόλης, "το γεφυρόπουλο" όπως την ονομάζουν γιατί φθάνει μέχρι τις όχθες του Άραχθου, η γειτονιά κρατεί ακομη το παραδοσιακό χρώμα της και αξιζει να της αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας και να περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια της. Περιποιημένα σπίτια από άλλες εποχές με αυλές γεμάτες δένδρα και λουλούδια, άνθρωποι για να πείτε μια κουβέντα και να μάθετε πληροφορίες για την πόλη, εκκλησίες που τις αναστηλώνουν και άλλα πολλά θα σας κάνουν να μάθετε την πόλη καλύτερα.

5)ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΙΤΙΣΣΑ

Τον Ναό της παναγίας της Παρηγορήτισσας τον ονομάζουν "Η αρχόντισσα της 'Αρτας" και μάλλον έχουν δίκαιο, χτισμένος πάνω στη δυτική πλαγιά του λόφου Περάνθη, φαντάζει στα μάτια του επισκέπτη ως ένας μεγαλοπρεπής και επιβλητικός βυζαντινός ναός. Κτίστηκε το 1285-1289 από τον Νικηφόρο Α Κομνηνό Δούκα και την γυναίκα του 'Αννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή.

εξωτερική όψη της Παναγίας Παρηγορίτισσας

Το εξωτερικό του μεγαλοπρεπές όπως και το εσωτερικό του που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Παλιότερα αποτελούσε το καθολικό μεγάλου μοναστηριού από το οποίο σώζονται στο πίσω μέρος του, 16 κελιά και η τραπεζαρία της Μονής.

Ο κυρίως ναός είναι τετράγωνος χωρίς εσωτερικά στηρίγματα. Εντύπωση προκαλεί ο θόλος του ναού, ο οποίος μοιάζει να αιωρείται. Χτίστηκε με ένα ιδιαίτερο σύστημα στήριξης που δεν το βρίσκουμε σ άλλα βυζαντινά μνημεια.


Οι πληροφορίες μου αναφέρουν χαρακτηριστικά "ο τρούλος στηρίζεται σε 8 παραστάδες, πάνω στις οποίες εδράζονται κίονες σε 3 επάλληλες σειρές, αφήνοντας το εσωτερικό του χώρου αδιάσπαστο" . Θα συμπληρωθώ ότι πρόκειται για μια καταπληκτική τεχνική και θα σας προτρέψω να την δείτε και με τα δικά σας μάτια.  


Στον ισόγειο βρίσκονται και 2 παρεκκλήσια των Ταξιαρχών και του Προδρόμου.
Ο ναός κοσμείται με αψίδες από κεραμικούς πλίνθους, μαιάνδρους, σταυρούς και πολλες τοιχογραφίες από διαφορετικές εποχές. Στον κεντρικό τρούλο θα δείτε ψηφιδωτό με τον Παντοκράτορα και τους προφήτες του.


Λειτουργεί σαν μουσείο με εισιτήριο στην είσοδο 3 ευρώ
Ωρες λειτουργίας 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας
Ευγενέστατη η υπάλληλος και αν και πήγαμε οριακά μας επέτρεψε την είσοδο και μας έδωσε πολλες πληροφορίες για τον ναό και την κατασκευή του. Μην παραλείψετε να τον επισκεφτείτε, ίσως είναι από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες εκκλησίες που έχω δει.

6) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Μην παραλείψετε ένα πέρασμα από τον Ναό του Αγίου Βασιλείου, θα περπατήσετε για να τον φθάσετε όσο κουρασμένοι και να είσαστε, γιατί βρίσκεται σε πεζόδρομο, αλλά αυτό που θα δείτε θα σας αποζημιώσει. 'Ενας βυζαντινός ναός που δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία κατασκευής του, υπολογίζεται όμως βάση της τεχνικής και της τεχνοτροπίας του κτισίματος του ότι είναι ο 13ος αιώνας.


 Εξωτερικά έχει πλούσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο, που σχηματίζουν μαιάνδρους, ψαροόκοκκαλα, κυματοειδείς γραμμές κ.λ.π. ξεχωρίζουν δυο ταινίες με τετράγωνα πλακίδια - τα αβάκια- σε ρομβοειδή διάταξη, στη βόρεια και ανατολική πλευρά. 


Αν είσαστε τυχεροί και βρείτε το μνημείο ανοιχτό, μπειτε μέσα έχουν ενδιαφέρον οι τοιχογραφίες, αλλά αξιόλογη είναι και μια φορητή εικόνα του νεότερου ξύλινου τέμπλου, που δείχνει την Παναγία με το μικρό Χριστό να ευλογεί, είναι του 1716, κρητικής τέχνης. Δυστυχώς εμείς δεν σταθήκαμε τυχεροί να μπούμε μέσα, απλά τον θαμάσαμε εξωτερικά. 

Θα τολμούσα να πω ότι βρίσκεται στρυμωγμένος μέσα στα νεότερα κτίσματα της γειτονιάς, αφού όπως διάβασα "στον περίβολο του ναού λειτούργησε απ' το 1662 μέχρι το 1821 ανώτερη ελληνική σχολή, την οποία ίδρυσε ο βαθύπλουτος Καστοριανός γουνέμπορος (αρχιγουναράς του σουλτάνου Μεχμέτ Δ') Φίλιππος Μανωλάκης, γι' αυτό και ονομάστηκε Σχολή Μανωλάκη". Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι μια τέτοια σχολή προϋπέθετε την ύπαρξη ευρύχωρου περιβόλου, που καμιά σχέση δεν έχει με το σημερινό ασφυκτικά περιορισμένο προαύλιο του ναού.
Θα τον βρείτε εύκολα, στο τετράγωνο Μανωλάκη και Αγίου Βασίλειου.

7)ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΒΡΑΚΙΩΝ

Από τον κεντρικό εμπορικό δρόμο Βασ. Πύρρου θα κάνετε μια μικρή παράκαμψη με τα πόδια για να βρεθείτε στο πιο μικρό αρχαίο θέατρο της Ελλάδας που βρίσκεται μέσα σε πόλη. Χρονολογείται στα τέλη 4ου με αρχές 3 π.Χ. αιώνα τότε που βασιλιάς της Ηπείρου ήταν ο Πύρρος. Ανακαλύφθηκε το 1976 ανάμεσα σε πολυκατοικίες και οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξα "Ο προορισμός του φαίνεται πως δεν ήταν ψυχαγωγικός. Ίσως, εκεί παρουσιάζονταν ελάσσονα θεατρικά και μουσικά έργα, κυρίως, όμως, γίνονταν συνελεύσεις. Στο μικρό Θέατρο, οι Αμβρακιώτες θα συζητούσαν θέματα διοικητικά και θρησκευτικά, όλα όσα απασχολούσαν την Μεγάλη Ήπειρο του βασιλιά Πύρρου."

Κόσμημα για το θέατρο αποτελεί το βοτσαλωτό δάπεδο που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού που ανασκάφτηκε βορειοδυτικά του Μικρού Θεάτρου.


Ο βασιλιάς Πύρρος στην περιοχή της Αμβρακίας έχτισε 2 θέατρα, ένα μεγάλο εντυπωσιακό σαν της Δωδώνης και ένα μικρό, κοντά στον ναό του Απόλλωνα. Από το μεγάλο δεν βρέθηκαν πολλα ευρήματα λόγω της ανοικοδόμησης της περιοχής στο πέρασμα των χρόνων και σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του είναι θαμμένο κάτω από πολυκατοικίες, ευτυχώς όμως σώθηκε το μικρό θέατρο το οποίο θαυμάσαμε. Πάμε τώρα να βρούμε τον Ναό του Απόλλωνα.


8)Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ


Τον βρήκαμε στην οδό Βασιλέως Πύρρου, πριν φτασουμε στην Πλατεία Κιλκίς. Μπορείτε να δείτε τα ερείπια του ναού, δωρικού ρυθμού που χτίστηκε προς τιμή του Πυθίου Απόλλωνα. Στο βάθος διακρίνεται η θεμελίωση του βάθρου για το άγαλμα του Απόλλωνα. Από το 1965 με υπουργική απόφαση, ο ναός ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο.

9)ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Το αρχαιολογικό μουσείο θα το βρείτε σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι της 'Αρτας. Δόθηκε στο κοινό το 2009 και περιλαμβάνει 3 μεγάλες ενότητες
-το δημόσιο βίο των κατοίκων της Αμβρακίας, που ήταν κορινθιακή αποικία, κτισμένη στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα, η 'Αρτα.
-το νεκροταφείο
-τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών

Τα ευρήματα της συλλογής του Μουσείου καλύπτουν μία μεγάλη χρονική περίοδο, από την παλαιολιθική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.


Όλα τα αντικείμενα είναι ευρήματα ανασκαφών στα 2 νεκροταφεία εκτός των τειχών, στα δημόσια κτήρια που αποκαλυφθήκαν μέχρι σήμερα, δηλαδή το μικρό και το Μεγάλο θέατρο, ο ναός του Απόλλωνα, το πρυτανείο αλλά και από τις κατοικείς των Αμβρακιωτών. Υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό με πληροφορίες για τα εκθέματα και την ιστορία της περιοχής.

Το μουσείο έχει εισιτήριο: ολόκληρο 3€, μισό 2€
Ωράριο 7.30 το πρωί ως 3 το μεσημέρι κάθε μέρα, εκτός Δευτέρας

10)Η Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου ή Κάτω Παναγίας 

Η Μονή Κάτω Παναγιάς βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της ΄Αρτας και είναι ένα μοναστήρι που Iδρύθηκε τoν 13ο αιώνα (1250-1260) με έξοδα του Μιχαήλ Β΄ Κομνηνού Δούκα, Δεσπότη Ηπείρου, συζύγου της Αγίας Θεοδώρας και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα ως κοινόβιο. Σήμερα ζουν εκεί 12 μοναχές οι οποίες και το φροντίζουν. Είναι ένας επίγειος παράδεισος αφού στην αυλή του οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές και τα περιποιημένα λουλούδια και φυτά, σε κάνουν να αισθάνεσαι μια αγαλλίαση. Οι μοναχές πρόθυμες να σου δώσουν πληροφορίες για το μοναστήρι αλλά και να σε κεράσουν ένα λουκούμι και ένα ποτήρι νερό για να ξεδιψάσεις



Το όνομα Κάτω Παναγία το πήρε για να ξεχωρίζει από την Παναγία την ΠΑΡΗΓΟΡΙΤΙΣΣΑ αφού και οι δυο μονές ήταν αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου.


Στον ναό υπάρχουν 3 κλίτη που χωρίζονται από 2 κιονοστοιχίες και οι τοίχοι έχουν τοιχογραφίες. Στον τρούλο δεν εικονίζεται, όπως συνήθως, ο Παντοκράτορας αλλά η Ανάληψη. Το κτιστό τέμπλο εικονογραφήθηκε το 1831 σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει.


Στην αυλή υπάρχει ένα παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Άννα. Μια μικρή πλακοσκέπαστη βασιλική χωρίς τοιχογραφίες, κτίσμα του 1880.
Το μοναστήρι διαθέτει κελιά τα οποία ανακαινίστηκαν λίγα χρόνια πριν.

Η μονή γιορτάζει στις 8 Σεπτέμβρη και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου.
Απέναντι από το Μοναστήρι υπάρχει ένας καινούργιος ναός, που κτίστηκε με έξοδα της μονής, αφιερωμένη στον νεομάρτυρα 'Αγιο Ζαχαρία εξ 'Αρτης. Στο ναό φυλάσσεται η πρωτότυπη εικόνα του Αγίου, που μαρτύρησε στην Πάτρα.


ΤΗΛ: 2681024829, 2681027660 σε περίπτωση που θέλετε να επικοινωνήσετε, το μοναστήρι τις μεσημβρινές ώρες παραμένει κλειστό, ωστόσο αν βρει τε την πόρτα εισόδου κλειστά κτυπήστε το κουδούνι και κάποιος θα έρθει να σας ανοίξει.

Η Άρτα έχει πολλα ακομη μνημεία ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, που μπορείτε να περιηγηθείτε μέσα στην πόλη και τα κοντινά περίχωρα της, όπως η ταφική οδος και το νεκροταφείο της Αρχαίας Αμβρακίας. το ιστορικό Μουσείο Π. Γαρουφαλιά, την Δημοτική Πινακοθήκη "Γιάννης Μόραλης" , το τζαμί του Φαικ Πασσά πολλούς ναούς και μονές, όμως είναι και μια σύγχρονη πόλη που σίγουρα θα θέλετε να γνωρίστε. Τα τελευταία χρόνια αλλάζει όψη με την δημιουργία πεζοδρόμων στο κέντρο, με δρόμους που διαθέτουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφε-bar, έχει πολλες πλατείες όπως η πλατεία Εθνικής αντίστασης, η πλατεία Σκουφά που σφύζει από ζωή αφου μαζεύεται κυρίως η νεολαία της πόλης. Είναι μια πόλη που κινείται σε ρυθμούς μοντέρνους χωρίς όμως να ξεχνάει την ιστορία της.


TIPS

Επειδή ζούμε στην εποχή του covid-19 μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας τις μάσκες σας, είναι απαραίτητες για την είσοδο σας σε ναούς και μουσεία όπου τηρούνται οι κανόνες υγειονομικού χαρακτήρα. Είναι κρίμα να μην τα δείτε επειδή τις ξεχάσατε. Έτσι προστατευτεί τον εαυτό σας αλλά και τους υπόλοιπους και κυρίως τους υπαλλήλους που είναι υποχρεωμένοι να τις φορούν σε όλο το ωράριο τους για να σας παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σε όλους τους χώρους που επισκεφτήκαμε υπήρχαν πινακίδες όπου δίνονταν αναλυτικές πληροφορίες για το τι θα βλέπαμε. Επειδή εμένα μου αρέσουν τα έντυπα για να τα διαβάζω αργότερα και να θυμάμαι ότι είδα και που πήγα, θα έλεγα ότι καλά είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν αρκετά και να εφοδιάζουν τους αρμόδιους, ώστε όταν ζητάμε να τα έχουμε για να μην επικαλούνται οι υπάλληλοι ότι η έλλειψη οφείλεται στον covid-19, θεωρώ γελοία την δικαιολογία.

Επίσης πριν ξεκινήσετε για να επισκεφτείτε κάποιο αξιοθέατο καλό είναι να τσεκάρετε στις επιστήμες ιστοσελίδες, αν λειτουργεί (λόγω covid-19 κάποια είναι κλειστά) καθώς και τις ώρες και τις ημέρες λειτουργείας τους.

Τέλος επειδή δύσκολα θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε πάλι στο εξωτερικό με ασφάλεια και χωρίς φόβο, μπορούμε να στραφούμε στον εσωτερικό τουρισμό και να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της χώρας μας και εμείς αυτό θα κάνουμε και θα τα μοιραζόμαστε μαζί σας.















TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου