ΑΡΤΑ - ΨΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΨΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΒΡΑΚΙΩΝ

Ψάξαμε και βρήκαμε το πιο μικρό αρχαίο θέατρο στην Ελλάδα και θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας, έτσι όταν βρεθείτε και εσείς στην πόλη της 'Αρτας να το επισκεφτείτε.  Ανακαλύψαμε λοιπόν το μικρό Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίων.


Από τον κεντρικό εμπορικό δρόμο Βασ. Πύρρου θα κάνετε μια μικρή παράκαμψη με τα πόδια για να βρεθείτε στο πιο μικρό αρχαίο θέατρο της Ελλάδας που βρίσκεται μέσα σε πόλη. 

Χρονολογείται στα τέλη 4ου με αρχές 3 π.Χ. αιώνα τότε που βασιλιάς της Ηπείρου ήταν ο Πύρρος. Ανακαλύφθηκε το 1976 ανάμεσα σε πολυκατοικίες και οι εργασίες συντήρησης συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε  "Ο προορισμός του φαίνεται πως δεν ήταν ψυχαγωγικός. Ίσως, εκεί παρουσιάζονταν ελάσσονα θεατρικά και μουσικά έργα, κυρίως, όμως, γίνονταν συνελεύσεις. Στο μικρό Θέατρο, οι Αμβρακιώτες θα συζητούσαν θέματα διοικητικά και θρησκευτικά, όλα όσα απασχολούσαν την Μεγάλη Ήπειρο του βασιλιά Πύρρου."

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως την ορχήστρα του θεάτρου, ένα τμήμα του κοίλου, του  και των παρόδων. Το θέατρο χτίστηκε σε επίχωμα και επάνω σε θεμέλια και ψηφιδωτά δάπεδα λουτρών. Χαρακτηριστική είναι η απουσία προεδρίας, δηλαδή επίσημων θέσεων στην πρώτη σειρά.

Κόσμημα για το θέατρο αποτελεί το βοτσαλωτό δάπεδο με τα ασπρόμαυρα βότσαλα από ποτάμια και θάλασσα, που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού που ανασκάφτηκε βορειοδυτικά του Μικρού Θεάτρου. Οι παραστάσεις δείχνουν δελφίνια και έναν ερωτιδέα που απλώνει το χέρι σ' ένα κύκνο.

Ο βασιλιάς Πύρρος στην περιοχή της Αμβρακίας έχτισε 2 θέατρα, ένα ''Μεγάλο θέατρο"  εντυπωσιακό σαν της Δωδώνης εκτός των τειχών, στο Δυτικό τμήμα της πόλης  και ένα "μικρό θέατρο", κοντά στον ναό του Απόλλωνα. 

Από το Μεγάλο θέατρο δεν βρέθηκαν πολλα ευρήματα λόγω της ανοικοδόμησης της περιοχής στο πέρασμα των χρόνων και σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του είναι θαμμένο κάτω από πολυκατοικίες.

 Ευτυχώς όμως σώθηκε το "μικρό θέατρο" το οποίο θαυμάσαμε γιατί είναι μοναδικό λόγω μεγέθους, από όλα όσα επισκεφθήκαμε στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Για περισσότερα Trips and Dreams ακολουθήστε μας σε Facebook και instagram  και για περισσότερα άρθρα για το ταξίδι μας στην Ήπειρο στο blog 


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου