Cappadocia best things to do - 1st day Goreme - Avanos - Uchisar

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ - ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΚΟΡΕΜΕ - ΑΒΑΝΟΣ - ΟΥΤΣΧΙΣΑΡ τα κορυφαία μέρη για επίσκεψη στην Καππαδοκία 

Δεν ήταν ποτέ στα σχέδια μου ένα ταξίδι στην Καππαδοκία αν και τον τελευταίο καιρό όλο και έβρισκα τον εαυτό μου, να χαζεύει φωτογραφίες με αερόστατα να πετούν πάνω από αυτήν την ιδιαίτερη γωνιά του κόσμου. Οσο το έψαχνα καταλάβαινα ότι η περιοχή έχει πολλά και ενδιαφέροντα σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος και να την εξερευνήσει.



Ηδη ήταν αρχές Σεπτέμβρη και μελετώντας για το ταξίδι άρθρα και πληροφορίες ταξιδιωτών που την είχαν ήδη επισκεφτεί, διαπίστωσα ότι έπρεπε να βιαστώ να κλείσω εισιτήρια, τα οποία ήταν ακριβά εκείνες τις ημέρες και έπρεπε να οργανώσω ένα πρόγραμμα στα γρήγορα, γιατί τον επόμενο μήνα θα αρχίζαν οι βροχές και τα κρύα στην περιοχή, ενώ οι πτήσεις με αερόστατο θα γίνονταν όλο και πιο δύσκολα εφικτές, λόγω των αέρηδων και των καιρικών συνθηκών.

Αποφάσισα ότι δεν θέλω να πιεστώ για να σχεδιάσω ένα πρόγραμμα για εμένα και την παρέα μου, αφού κανένας δεν βοηθούσε, αλλά πείσμωσα στην ιδέα να κάνω αυτό το ταξίδι τώρα και έτσι τους μάζεψα και με ταχείες διαδικασίες, κλείσαμε ένα έτοιμο πρόγραμμα που μας ταίριαζε, ενός έμπειρου ταξιδιωτικού γραφείου και έτσι ένα ωραίο πρωινό προς τα τέλη του Σεπτέμβρη ξεκινήσαμε για την Καππαδοκία.

Η παρέα μου, ήταν 4 άτομα και όταν φθάσαμε στον τελικό μας προορισμό διαπίστωσα ότι προστέθηκαν και άλλοι 4 που μέχρι εκείνη την στιγμή, έβλεπα πρώτη φορά στην ζωή μου. Γρήγορα όμως δέσαμε τόσο καλά και γίναμε μια παρέα, ενώ περάσαμε τέλεια όλες τις ημέρες και τα επόμενα χρόνια βρεθήκαμε αρκετές φορές ενώ με κάποιους κάναμε και άλλα ταξίδια μαζί, ενώ ετοιμάζουμε και άλλα πιο δυνατά και ιδιαίτερα ταξίδια.

Την Καππαδοκία την γνώριζα από την ιστορία αλλά και από λογοτεχνικά βιβλία που διάβασα κατά καιρούς με θέμα τον ξεριζωμό των Ελλήνων, τις δύσκολες στιγμές που ζήσαν όταν αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τα σπιτικά, τα υπάρχοντα τους, τις δουλειές τους, τους φίλους και τους έρωτες τους. Στιγμές και ζωές που χάθηκαν για πάντα παίρνοντας τον δρόμο της προσφυγιάς και αναζητώντας μια καινούργια πατρίδα και ζωή.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ


Η Καππαδοκία είναι μια περιοχή που βρίσκεται στην κεντρική Τουρκία. Το αεροδρόμιο Kayseri Erkilet Airport (Kayseri Havalimanı (ASR)) βολεύει για την προσεγγίσετε, βρίσκεται 5χλμ από την πόλη Kayseri (Καϊσέρι- Καισάρεια).

Θα φθάσετε μέχρι εδώ μέσω μιας αεροπορικής σύνδεσης από Κωνσταντινούπολη για Kayseri. Η πτήση διαρκεί 1.30 ώρα και έχει πολλές πτήσεις καθημερινά, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Άλλο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την περιοχή είναι το Nevsehir Kapadokya Airport (Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)) και βρίσκεται 30 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά του Νεβσεχίρ, της περιοχής που όπως θα διαπιστώσετε έχει και τα περισσότερα αξιοθέατα.

Οι πιο γνωστές αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν τα δρομολόγια είναι η Turkish Airlines και η Pegasus Airlines, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να φθάσετε από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με την Aegean.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Τα περισσότερα ξενοδοχεία της Καππαδοκίας βρίσκονται στις πόλεις Goreme, Uchisar και Urgup. Ανάλογα με το budget που διαθέτετε, θα επιλέξετε το ανάλογο κατάλυμα και την πόλη που θα μείνετε.


Έχετε μια μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστεριών, σε πιο οικονομικά καταλύματα ή ακόμη καλυτέρα μπορείτε να απολαύσετε την εμπειρία να μείνετε σε ένα cave hotel φτηνό ως και πολυτέλειας, ειδικά στη πόλη Goreme που συγκεντρώνει τα καλυτέρα του είδους και να απολαύσετε απεριόριστη θέα στην κοιλάδα, ενώ τα αερόστατα θα πετούν στην κυριολεξία πάνω από κεφάλι σας.

Προσωπικά προτίμησα να δώσω τα χρήματα και να απολαύσω την πτήση από ψηλά αντί να τα δώσω σε ένα πανάκριβο cave hotel (πανάκριβο γιατί είμαι της θεωρίας αν κάνεις κάτι, κάντο σωστά). Δεν ήθελα να δω τα αερόστατα μόνο από πάνω μου, για να φωτογραφηθώ την ώρα που τρώω πρωινό, επειδή το κάνουν οι διάσημοι instagramers, άθελα να είμαι μέσα σ αυτά. Φυσικά δεν μπορώ να σας κρύψω ότι θα ήθελα να τα κάνω και τα δυο, όχι τόσο για την φωτογραφία όσο για την δικιά μου απόλαυση σε ένα υπόσκαφο ξενοδοχείο. Ίσως μου δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να μείνω σε cave hotel, ποτέ δεν ξέρεις!

Τα cave hotel είναι υπόσκαφα κτίσματα, αφού η περιοχή είναι γεμάτη από βράχια με πορόλιθο, τα οποία έσκαψαν οι κάτοικοι της περιοχής για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες και στην συνέχεια στο πέρασμα των χρόνων, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία για να έχουν οι τουρίστες μια διαφορετική εμπειρία διαμονής.

Για την διαμονή μας επιλέχθηκε ένα αξιοπρεπέστατο ξενοδοχείο στο Urgup (Dinler hotel) με υπέροχη θέα ειδικά το βράδυ στα φωτισμένα βράχια του, με εξαιρετικό τουρκικό πρωινό, καθαρά και άνετα δωμάτια.


ΤΙ ΘΑ ΦΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ


Το ξέρεις ότι πάντα, όταν επιστρέφω από ταξίδι ετοιμάζω ένα άρθρο με την γαστρονομία της περιοχής που επισκέπτομαι έτσι και αυτή τη φορά σου έχω έτοιμο ένα υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι σε ιδιαίτερο άρθρο που μπορείς να το διαβάσεις  ΕΔΩ


ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ


Ξέρω ότι και εσύ μπορεί να πήγες στην Καππαδοκία και να έχεις επισκεφτεί πολλά από τα υπέροχα αξιοθέατα της σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα σου ή να προγραμματίζεις ταξίδι και να θέλεις να μάθεις περισσότερα, για αυτό με διαβάζεις τώρα.

Θα ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι σε αυτό το άρθρο, θα σας αποκαλύψω τα κορυφαία μέρη για επίσκεψη στην Καππαδοκία η οποία δεν είναι μια πόλη όπως πολλοί νομίζουν αλλά μια ολόκληρη περιοχή με κρυμμένους θησαυρούς, σύμφωνα με τα δικά μου ταξιδιωτικά πρότυπα, την καταγωγή και την θρησκεία μου (είμαι από Ελλάδα) που ίσως εσένα δεν σε ενδιαφέρουν για την ώρα, αλλά είμαι σίγουρη ότι αν τα επισκεφτείς και εσύ θα με θυμηθείς και θα με ευχαριστείς.

Ελπίζω οι πληροφορίες και οι συμβουλές μου να σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις την επίσκεψή σου στην Καππαδοκία με τον καλύτερο τρόπο.

Θα προτείνω 3 διαδρομές τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε είτε πάτε με δικό σας μεταφορικό μέσο (μπορείτε να νοικιάσετε, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 50 ευρώ την ημέρα), είτε ακολουθήσετε οργανωμένο πρόγραμμα με κάποιο τοπικό γραφείο που θα κλείσετε από το ξενοδοχείο σας ή σε κάποιο τοπικό γραφείο μόνοι σας, είτε χρησιμοποιήσετε ταξί ή μέσα μαζικής μεταφοράς, στην τελευταία περίπτωση δείτε από πριν την διαδρομή και φροντίστε να είσαστε ενημερωμένοι για τα δρομολόγια για να μην ταλαιπωριέστε άδικα ή χρειαστεί να κάνετε τελικά επιπλέον έξοδα για τις μεταφορές σας, ειδικά αν δεν αντέχετε το πολύ περπάτημα.

Γενικά η περιήγηση στην Καππαδοκία προσφέρεται για πεζοπορικές διαδρομές προκειμένου να δείτε σημαντικά αξιοθέατα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κατάλληλα παπούτσια για πεζοπορία, όχι πάντα σε ομαλούς δρόμους, ρούχα κατάλληλα, ανάλογα την εποχή που θα την επισκεφτείτε, το καλοκαίρι έχει πολύ ζεστή και θα είσαστε εκτιθέμενοι αρκετές ώρες κάτω από τον ήλιο, άρα καπέλο, αντηλιακά, γυαλιά ηλίου και δροσερό νερό κρίνονται αναγκαία ενώ το χειμώνα έχει πολύ κρύο και χιόνι και θέλει ζεστά ρούχα.
Θεωρώ ότι οι πιο ωραίες εποχές για επίσκεψη και περιηγήσεις στην περιοχή, είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Επίσης ένα μπουφάν με κουκούλα είναι απαραίτητο ακόμη και το καλοκαίρι, αν θα πετάξετε με το αερόστατο τις πρώτες πρωινές ώρες, που είναι και η πιο ωραία ώρα με την ανατολή του ηλίου.



ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ


Θα ξεκινήσω με μια συμβουλή, να φροντίστε μόλις φθάσετε στην Καππαδοκία να έρθετε σε επαφή αν δεν κάνετε προ κράτηση online πριν ξεκινήσει το ταξίδι σας, με μια από τις εταιρείες που κάνουν τις βόλτες με αερόστατο. Θεωρείτε το highlight του ταξιδιού και δεν πρέπει να το χάσετε. Αναζητήστε θέση στο καλάθι από την πρώτη ημέρα που θα πατήσετε το πόδι σας εδώ γιατί πολλές πτήσεις ακυρώνονται λόγω του αέρα και των καιρικών συνθήκων. Από τις 5 ημέρες που μείναμε στην περιοχή, μόνο την πρώτη ημέρα έγιναν πτήσεις και σταθήκαμε τυχεροί γιατί κλείσαμε από το πρώτο μας βράδυ θέσεις. Φυσικά υπάρχουν διάφορες εταιρείες και οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την ώρα, τη χωρητικότητα του καλαθιού, την διάρκεια της πτήσης ακόμη και την θέση από όπου θα σας ανεβάσουν ψηλά για να σας χαρίσουν υπέροχες στιγμές καθώς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από ψηλά το υπέροχο αυτό το μοναδικό επί γης, σεληνιακό τοπίο που μοιράζει με εξωπραγματικό.


Είχαμε την τύχη να βρεθούμε σε ένα καλάθι 12 ατόμων και 4 χωρίσματα, όπου σε κάθε χώρισμα αντιστοιχούσαν 3 από εμάς και έτσι είχαμε να ευκαιρία να έχουμε καλή θέα, κάθε στιγμή σε όλο το τοπίο. Ο πιλότος, μας χάρισε μια απίστευτη και ασφαλή πτήση, παρά τους φόβους κάποιων για ατυχήματα, πετώντας και 800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης ενώ βλέπαμε τον ήλιο να ανατείλει, τα άλλα αερόστατα να πετούν τριγύρω μας και από κάτω μας ενώ στην γη απλώνονταν εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, φαράγγια και αμπελώνες. Οι τιμές για την πτήση, κυμαίνονται από 120-150 ευρώ.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα περισσότερα ταξίδια με αερόστατο, στον κόσμο γίνονται εδώ. Μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε, μην τα κυνηγάτε μόνο από κάτω, πετάξτε μαζί τους, αξίζει!

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πτήσεις με το αερόστατο γίνονται πολύ νωρίς το πρωί, τα ξημερώματα έτσι η αναχώρηση από το ξενοδοχείο είναι πολύ νωρίτερα. Τη μεταφορά από και από και προς το ξενοδοχείο, αναλαμβάνει η εταιρεία με την οποία θα κλείσετε για να πετάξετε και συνήθως περιλαμβάνει πρωινό πριν την πτήση σε δικούς της χώρους, ενώ μπορείτε μετά την πτήση να γυρίσετε στο ξενοδοχείο σας και να πάρετε κανονικά το πρωινό σας.

Στο τέλος της διαδρομής και αφού προσγειωθείτε με ασφάλεια (εμείς παρεκκλίναμε αρκετά από το τερματικό σημείο, αλλά όλα καλά) θα σας ανταμείψουν με σαμπάνια και φράουλες αλλά και ένα αναμνηστικό μετάλλιο για να θυμάστε τις όμορφες ώρες που περάσατε στον αέρα.


ΔΙΑΔΡΟΜΗ Νο 1 ΓΚΟΡΕΜΕ -ΑΒΑΝΟΣ-ΟΥΤΣΧΙΣΑΡ

Η απόσταση από το Urgup για το Goreme είναι μόλις 8,8 χλμ, με αυτοκίνητο θα κάνετε από 15-20 λεπτά ανάλογα την κίνηση που θα βρείτε στους δρόμους. Θεωρώ ότι αυτές οι δυο πόλεις, είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί για να ξεκινήσετε τις αποδράσεις σας.


Ξεκινήστε από το Goreme και την κοιλάδα του Κοράματος - το Υπαίθριο Μουσείο Goreme, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα σπάνιο και ασυνήθιστο τοπίο με κωνικούς βραχώδεις σχηματισμούς από πορώδη πέτρα.


Εδώ σ αυτή την γη άνθισε ο Χριστιανισμός και η Καππαδοκία χαρακτηρίστηκε ως το ''λίκνο των Αγίων". Τα βράχια από πορόλιθο σκάφτηκαν ή σκαλίστηκαν από τους Χριστιανούς και έτσι η περιοχή διαθέτει περισσότερες από 360 λαξευτές εκκλησίες και πάνω από 30 υπόγειες υπόσκαφες πολιτείες. Οι πληροφορίες λένε ότι οι υπόσκαφες εκκλησίες που ανακαλύπτονται, (οι Τούρκοι τις φέρνουν στην επιφάνεια, έχοντας σε εξέλιξη πολλά έργα, γιατί κατάλαβαν ότι τους φέρνουν τουρισμό από όλο τον κόσμο και έσοδα) όλο και ανεβαίνουν σε αριθμό και μπορεί να φθάσουν σε 2.000. Εδώ στην κοιλάδα του Κοράματος λοιπόν αναπτύχθηκε ο μοναχισμός που ξεκίνησε τον 4ο αιώνα μέχρι και τον 13ο. Ιδρύθηκαν πολλές εκκλησίες και μοναστηριακά συγκροτήματα λαξευμένα στους βράχους και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αρκετά από αυτά, θαυμάζοντας τις αγιογραφίες και τα χρώματα τους, με θέματα από την ζωή του Χριστού και των Αγίων αλλά και τον τρόπο κατασκευής τους, όπως είναι λαξευμένα μέσα στους βράχους, σε κάποια θα έχετε την ευκαιρία να μπείτε απευθείας και σ αλλά να σκαρφαλώσετε μέσα από τους βράχους και τις λαξευμένες ή πρόσθετες σκάλες των ανακαινίσεων για να δείτε τα ιερά τους αλλά και τις τραπεζαρίες, τα δωμάτια, τις αποθήκες.


Κάποια μοναστήρια έχουν πάρει το όνομα τους από κάποια στοιχεία που βρέθηκαν σκαλισμένα ή ζωγραφισμένα στους τοίχους και αλλά πήραν τυχαία ονόματα επειδή δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες από την εποχή που εγκαταλείφθηκαν μέχρι την εποχή που αρχίσαν να επισκευάζονται.


Σημαντικές εκκλησίες για επίσκεψη είναι η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, η εκκλησία του Μήλου, της Αγίας Βαρβάρας των Σανδάλων (Azize Barbara), η Σκοτεινή Εκκλησία, η εκκλησία του Αγιου Ουνούφριου (Yilanli kilise) και η Εκκλησία των Κρίνων με υπέροχες αγιογραφίες.


Μην παραλείψετε, αν δεν επιλέξετε το Goreme (Κόραμα-Γκίορεμε) ως τόπο διαμονής σας, να κάνετε μια βόλτα στο χωριό, το οποίο πραγματικά είναι τόσο γραφικό και τόσο εξωπραγματικό λόγω του το ότι είναι χτισμένο μέσα στα βράχια από πορόλιθο, με υπέροχες λαξευτές κατοικίες και ξενοδοχεία, κάποιοι το χαρακτηρίζουν σαν εξωγήινο χωριό και δεν έχουν άδικο. Το χωριό έχει αναπτυχθεί τουριστικά χωρίς να χάσει την γραφικότητα του και στο κέντρο του μπορείτε να βρείτε τα γραφεία για να κλείσετε τις εκδρομές και την πτήση σας με το αερόστατο ενώ υπάρχουν πολύ ωραία μαγαζάκια για φαγητό. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει το Ρωμαϊκό κάστρο (Roma Kalesi) πάνω στο βράχο. ΄Αλλα αξιοθέατα το Konak Turk Evi, μια οθωμανική έπαυλη με υπέροχες τοιχογραφίες που ανήκε στον Μεχμέτ Πασά ενώ σήμερα λειτουργεί σαν εστιατόριο και οι εκκλησίες Orta Μahalle kilisesi και η Μονή του Αγίου Θεοδώρου.


Συνεχίστε την διαδρομή σας προς το Πάσαμπαγκ - Monks Valley (Pasabag)
για να επισκεφτείτε τις περίφημες ΝΕΡΑΙΔΕΝΙΕΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ. Θα βρεθείτε στην κοιλάδα των Νεραιδοκαμινάδων (Peribacalari Vadisi- Fairy chimneys). Βράχοι από πωρόλιθο στέκουν αιώνες εδώ και δίνουν την ευκαιρία στους τουρίστες να τρίβουν τα μάτια τους από το υπέροχο αυτό θέαμα. Τεράστιοι βράχοι που στο επάνω μέρος τους το πέτρωμα του βαλσάτη είναι πιο σκληρό ενώ το από κάτω έχει διαβρωθεί δίνουν την εντύπωση ότι βλέπεις καμινάδες, μανιτάρια, ζώα, ακόμη και πιο πονηρά σχήματα και ότι βάλει ο νου σου και η φαντασία σου.


Τριγυρίστε στα μαγαζάκια με τα σουβενίρ και αφού χαζέψετε και ψωνίσετε ακριβώς απέναντι υπάρχει μια ανηφοριά που σου δίνει απίστευτη θέα στην κοιλάδα και είναι ιδανικό μέρος για φωτογραφίες. Πολλά νιόπαντρα ζευγάρια έρχονται εδώ για φωτογράφιση.


Για όσους θέλουν μπορούν να πεζοπορήσουν στην κοιλάδα και στα φαράγγια και να ανακαλύψουν εκκλησίες, μοναστήρια και μοναδικούς σχηματισμούς βράχων.

Συνεχίζουμε για το Τσαβουσίν που βρίσκεται μεταξύ του Goreme και του χωριού ΄Αβανος για να επισκεφτούμε την εκκλησία του Νικηφόρου Φωκά (Cavusin Kilise) λαξεύτηκε στο βράχο το 964 και έχει αγιογραφίες των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, ενώ πήρε το όνομα της από την τοιχογραφία που βρέθηκε εκεί, του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά και της οικογένειας του.

Συνεχίστε προς ΑΒΑΝΟ - Avanos. Θα σας εξομολογηθώ ότι περνώντας με το αυτοκίνητο από την περιοχή, δίπλα στις όχθες του ποταμού Αλύ ή όπως είναι γνωστός και σαν Κόκκινο Ποτάμι, τα μέρη μου φάνηκαν γνώριμα από τις περιγραφές των συγγραφέων, στα βιβλία που έχω διαβάσει. Ήταν σαν να είχα ζήσει κάποτε εδώ.


Η πόλη ΄Αβανος είναι γνωστή για τα κεραμικά της και τα είδη λαϊκής τέχνης. Αν και θα τα βρείτε παντού στην Καππαδοκία, αφιερώστε λίγο χρόνο, εδώ που φτιάχνονται, για τις αγορές και τα δώρα σας. Ίσως μια επίσκεψη σε ένα εργαστήρι αγγειοπλαστικής και όνυχα είναι μια καλή ιδέα για να δείτε πως φτιάχνονται αλλά και για να δροσιστείτε, να ξεκουραστείτε για λίγο και να πείτε και ένα τσαγάκι που σίγουρα θα σας κεράσουν οι φιλόξενοι και καλοί έμποροι, Τούρκοι.


Ανακαλύψτε την υπόγεια πόλη του ΟΖΚΟΝΑΚ, απέχει 21 χλμ από Αβανο. Είναι πιο μικρή υπόγεια πόλη από αυτή της Μαλακοπής αλλά και εδώ θα έχετε την ευκαιρία να τη εξερευνήσετε να δείτε όλους τους χώρους της που είναι προς το παρόν επισκέψιμοι και χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της. Δωμάτια, αποθηκευτικοί χώροι, κελάρια και πολλά ακόμη. Αξιοπρόσεχτο είναι ότι η υπόγεια πόλη διαχωρίζεται σε 3 μέρη αφού την διασχίζει ο παραπόταμος του Αλύ ποταμού, ο Κiziloz.


Επόμενη στάση το ΟΥΤΣΧΙΣΑΡ UCHISAR για να επισκεφτούμε το Κάστρο Uchisar ύψους 60 μέτρων. Είναι πολύ εύκολο να το εντοπίσεις γιατί είναι λαξευμένο πάνω σ ένα βράχο, γεμάτο από λαξευμένες σπηλιές ενώ από κάτω του είναι χτισμένη η πόλη με τα γραφικά σπίτια και πολλά μαγαζάκια για καφέ, τσάι και σουβενίρ.

Στην κορυφή του δεσπόζει η τουρκική σημαία, που όπως θα διαπιστώσετε και εσείς κυματίζει παντού σε πόλεις και χωριά στην Τουρκία μαζί με τις φωτογραφίες του Κεμάλ κρεμασμένες στα μαγαζιά και δημόσια κτήρια.


Για να ανεβείτε στην κορυφή του κάστρου και να έχετε πανοραμική θέα στην περιοχή, πρέπει να είσαστε αποφασισμένοι ότι θα ανεβείτε τα 120 σκαλοπάτια του, θα έχετε όμως την ευκαιρία να κάνετε πολλές στάσεις για να επισκεφτείτε τις σπηλιές, τις μεγάλες και μικρότερες αίθουσες, τις σήραγγες που επικοινωνούσαν μεταξύ τους, ακόμη και δεξαμενή νερού υπήρχε, μην περιμένετε όμως να δείτε έπιπλα και αντικείμενα στο εσωτερικό του.

Το φρούριο Uchisar είναι μέλος της λίστας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1985.

Και αφού απολαύσετε την θέα από το κάστρο στην γη της Καππαδοκίας και κατέβετε στο χωριό πάρτε μια ανάσα, πιείτε ένα τσάι, έναν καφέ η δοκιμάστε ένα παγωτό από τα όμορφα μαγαζάκια με άρωμα Ανατολής, που υπάρχουν τριγύρω.

Το UCHISAR είναι επίσης ένα καλό σημείο για την διαμονή σας και για τις περιηγήσεις σας στην περιοχή.


Το Κάστρο Uchisar απέχει περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το Goreme. Το ανεβήκαμε μεσημέρι, ίσως με τις χειρότερες συνθήκες πολύ ζέστη και ήλιος και παρά την δροσιά που μας προσέφεραν τα υπόσκαφα κτίσματα ταλαιπωρηθήκαμε (ένα μπουκάλι δροσερό νερό να το έχετε οπωσδήποτε μαζί σας), σας προτείνω το επισκεφτείτε απόγευμα την ώρα που δύει ο ήλιος για να απολαύσετε την θέα στην περιοχή προς τους βραχώδεις σχηματισμούς της Καππαδοκίας να παίρνουν υπέροχα χρώματα, να δείτε από ψηλά την Κοιλάδα των περιστεριών μέχρι το χωριό Άβανος αλλά μέχρι και το Goreme ενώ στο βάθος η ματιά σας θα φθάσει από το όρος Erciyes μέχρι τα βουνά Hasan.

Το βουνό Erciyes είναι γνωστό και ως όρος Αργαίος και είναι ένα μεγάλο αδρανές ηφαίστειο στην Καππαδοκία και το ψηλότερο βουνό της Μικράς Ασίας δημιουργήθηκαν αυτοί οι ιδιαίτεροι σχηματισμοί βράχων που θαυμάζουμε, ενώ υπολείμματα της τέφρας του μπορείτε να δείτε ακόμη και σήμερα διασκορπισμένη στην περιοχή είτε στις πεζοπορικές σας διαδρομές ανάμεσα στους βραχώδεις σχηματισμούς και τα φαράγγια είτε από ψηλά στην βόλτα σας με το αερόστατο κυρίως στην περιοχή με τους αμπελώνες, η τέφρα αποτελεί και την αιτία της καλής ποιότητας και ιδιαίτερης γεύσης των φημισμένων κρασιών της Καππαδοκίας (θα σας μιλήσω πιο κάτω για τους αμπελώνες και τα φημισμένα κρασιά της Καππαδοκίας).
Στο όρος Erciyes, λειτουργεί ένα από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά θέρετρα της Τουρκίας ενώ προφέρεται για αναρρίχηση, πεζοπορία καθώς και εκδρομές για ορεινή ποδηλασία. Η πρόσβαση του είναι πιο εύκολη, από την πόλη Kayseri, γνωστή σε εμάς ως Καισάρεια.


Πάμε να γνωρίσουμε την Pigeon Valley, την ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ - GUVERCINLIK VADISI η οποία πήρε το όνομα της από τους πολλούς περιστερώνες που έχουν λαξευτεί στα βράχια της από τους τρωγλοδύτες και τους μοναχούς της περιοχής κατά την διάρκεια των αιώνων. Αν δεν θέλετε μπορείτε να να περπατήσετε ανάμεσα τους πείτε στον οδηγό σας να σταματήσει στο σημείο που σταματούν και τα περισσότερα γκρουπ, είναι ψηλά και θα έχετε υπέροχη θέα στην κοιλάδα. Είναι το κατάλληλο σημείο για ωραίες φωτογραφίες στην περιοχή.


Θα με ρωτήσετε βέβαια γιατί τόσοι περιστερώνες στην περιοχή? ο λόγος είναι απλός αλλά και πολύ σημαντικός όπως μας εξήγησε ο guide μας. Η περιοχή της Καππαδοκίας ήταν άγονη οι κάτοικοι της και οι μοναχοί που ζούσαν στις σπηλιές, άνοιγαν τρύπες στους βράχους για να έρχονται τα περιστέρια και να αφήνουν τις κουτσουλιές τους, τις οποίες αφού αναμείγνυαν με την τέφρα κάναν ένα μείγμα που το χρησιμοποιούσαν σαν λίπασμα στις καλλιέργειες τους και στους αμπελώνες τους παράγοντας έτσι τα προς το ζει και ένα από τα καλύτερα γλυκόπιοτα κρασιά. Επίσης τα χρησιμοποιούσαν σαν αγγελιοφόρους για να μαθαίνουν τα νέα αλλά και ποιοι απειλούσαν την περιοχή τους αφού η πρόσβαση λόγω του δύσβατου εδάφους δεν ήταν εύκολη.


Αναχώρηση για την κοιλάδα της αγάπης (Love Volley), το όνομα της το πήρε από τους τεράστιου βράχους σε σχήμα φαλού που κατακλύζουν το μέρος και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.


ΤΙPS

Το ταξίδι μας στην Καππαδοκία είχε διάρκεια μόλις 5 ημερών. Την πρώτη ημέρα την αφιερώσαμε στην πτήση μας, με μια στάση πολλών ωρών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των πτήσεων. Έτσι για να περάσει η ώρα μας και να μην αναλωθούμε τους χώρους του αεροδρομίου κάναμε μια επίσκεψη την Ασιατική πλευρά και πιο συγκεκριμένα κινηθήκαμε στην περιοχή του Καντίκιοϊ, επειδή για κάποιους φίλους ήταν η πρώτη φορά τους που βρέθηκαν σε αυτή τη μαγική ΠΟΛΗ και ήθελαν να πάρουν μια γεύση για το ταξίδι που σχεδιάζαμε στην Κωνσταντινούπολη για την επόμενη φορά.

Εσείς μπορείτε να διαβάσετε σχετικά άρθρα μας για τη Κωνσταντινούπολη ΕΔΩ

Έτσι την πρώτη ημέρα φθάσαμε σχετικά αργά στο ξενοδοχείο μας στο URGUP και κινηθήκαμε στην πόλη με τα πόδια αφού ήταν κοντά το κέντρο της, περιπλανώμενοι στα μαγαζιά, γνωρίζοντας τις συνήθειες τους ενώ δοκιμάσαμε τοπικά προϊόντα, φαγητά, γλυκά τσάγια και καφέ. Τις επόμενες 3 ημέρες περιηγηθήκαμε στις περιοχές της Καππαδοκίας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κάνοντας τις εξής διαδρομές με τη βοήθεια ενός έμπειρου guide που μας έδωσε πολλές πληροφορίες για την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη Καππαδοκία.

1.ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΚΟΡΕΜΕ -ΑΒΑΝΟΣ-ΟΥΤΣΧΙΣΑΡ
2. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΙΝΝΑΣΟΣ -ΠΡΟΚΟΠΙ
3.ΜΑΛΑΚΟΠΗ -ΚΟΙΛΑΔΑ ΙΧΛΑΡΑ


Την πέμπτη και τελευταία ημέρα του ταξιδιού μας, πήραμε το αεροπλάνο για το ταξίδι της επιστροφής.

Θα με ρωτήσετε αν ήταν αρκετές οι ημέρες που μείναμε εκεί και θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια, ΟΧΙ δεν ήταν. Πήραμε όμως μια γερή δόση Καππαδοκίας και τώρα ξέρω ότι στο επόμενο ταξίδι μας θα πρέπει να προσθέσω μερικές ημέρες ακόμη για να έχουμε την ευκαιρία για μερικές ακόμη πεζοπορικές διαδρομές σ αυτά τα αξιοπερίεργα μέρη που δεν χορταίνεις με μια επίσκεψη. Θα φροντίσω να έχουμε περισσότερο χρόνο στην διάθεση μας για να εξερευνήσουμε τις πόλεις και τα χωριά, τις συνήθειες των κατοίκων, να χαλαρώσουμε σε κάποιο χαμάμ, να ραχατέψουμε με ένα ναργιλέ, να δοκιμάσουμε και άλλες γεύσεις και τοπικά προϊόντα, να κάνουμε οινογευσίες.

Ξέρετε ο ταξιδιώτης ποτέ δεν χορταίνει με ένα ταξίδι, πάντα του γεννιέται η επιθυμία να δει και να κάνει περισσότερα, έχει την εντύπωση ότι κάτι του ξέφυγε και θέλει να ξαναβρεθεί στα ίδια μέρη ξανά και ξανά.


Φυσικά επειδή και οι δυο επόμενες διαδρομές που θα σας ταξιδέψω, έχουν πολλά αξιοθέατα και θέλω να σας τα επισημάνω ότι επειδή τα μεγάλα άρθρα είναι κουραστικά για τον αναγνώστη, αποφάσισα να γράψω αλλά δυο άρθρα με πολλές πληροφορίες και tips που θα κάνουν και το δικό σας ταξίδι πιο εύκολο στην προετοιμασία.


Οι μετακινήσεις μας έγιναν με ένα βανάκι με ντόπιο οδηγό και ελληνόφωνο guide που συναντήσαμε στο αεροδρόμιο άφιξης, τα είχε κανονίσει όλα το πρακτορείο που εμπιστευθήκαμε και το πρόγραμμα έγινε ακριβώς όπως συμφωνήθηκε (στείλτε μου μνμ αν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποιο ήταν) ενώ στον ελεύθερο χρόνο μας με τα πόδια ή ταξί κάναμε μόνοι μας επιπλέον πράγματα που μας ενδιέφεραν.


Στην Καππαδοκία μπορείς να ταξιδέψεις με ελληνικό διαβατήριο αλλά και με ελληνική ταυτότητα, με λατινικούς χαρακτήρες. Δεν χρειάζεται η έκδοση βίζας.

Καππαδοκία σημαίνει «γη των όμορφων αλόγων» στα αρχαία ελληνικά για αυτό εκτός τις πεζοπορικές σας επιλογές θα σας προτείνω να επιλέξετε κάποιες διαδρομές να τις απολαύσετε κάνοντας ιππασία. Επίσης μια ωραία ιδέα για όσους ποδηλατούν είναι να κάνουν κάποιες διαδρομές με ποδήλατο.


Ακολουθήστε μας, σε Facebookκαι instagram

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου