ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΕΓΙΟΥΠ-ΠΙΕΡ ΛΟΤΤ


Σήμερα θα σας ταξιδέψω σε ένα κοιμητήριο στην Κωνσταντινούπολη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγο της θέσης του.

Βρίσκεται στην περιοχή Εγιούπ στο βάθος του Κερατίου κόλπου, δεξιά όπως το βλέπουμε από την γέφυρα του Γαλατά.

Με το λεωφορείο Νο 99, το οποίο παίρνουμε από το Εμινονού φτάνουμε μετά από μια όμορφη διαδρομή, παραλιακά του Κερατίου στην μουσουλμανική συνοικία, το Εγιούπ .

Κατεβαίνουμε και βρισκόμαστε στη μεγάλη πλατεία, όπου βρίσκεται το πρώτο τζαμί που έκτισαν οι Οθωμανοί μετά την άλωση της Πόλης, εκεί βρίσκεται ο τάφος (TURBΕ) του Abu Ayyub al-Ansari, βοηθού του Προφήτη Μωάμεθ που σκοτώθηκε το 668 κατά την πολιορκία της Πόλης από τους Άραβες. Το Τζαμί θεωρείται ιερός τόπος προσκυνήματος από τους μουσουλμάνους ο οποίοι συρρέουν κατά εκατοντάδες την ώρα της προσευχής.
Καλή ώρα για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι το απόγευμα, όταν ο ιμάμης καλεί τον κόσμο να προσευχηθεί.







Στο πίσω μέρος του τζαμιού υπάρχει ένα δρομάκι από όπου αρχίζει η ανάβαση προς το μουσουλμανικό κοιμητήριο, διαρκεί περίπου 15 λεπτά και είναι μια διαδρομή στην οποία μπορείς να δεις από κοντά τους τάφους πριν φτάσεις στο Πιερ Λοτί. Η διαδρομή έχει ενδιαφέρον, έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά τα μνήματα με τις αραβικές επιγραφές, τις επιτύμβιες στήλες, τις ταφόπλακες .









Ο οθωμανικός τάφος αποτελείται από την ταφόπλακα και 2 στήλες, η μια στο πάνω μέρος και η άλλη στο κάτω. Εκεί αναγράφονται το όνομα και η ημερομηνία θανάτου, στους ανδρικούς τάφους η μια στήλη έχει στην κορυφή ένα καπελάκι σε σχήμα μανιταριού, σαν φέσι από το οποίο καταλαβαίνουν το επάγγελμα και την κοινωνική θέση των νεκρών, στους γυναικείους τάφους λαξεύουν λουλούδια ανάλογα με τα παιδιά που είχαν, ενώ μπορείς να δεις λαξευμένα κείμενα από το Κοράνι, καθώς και κατεβατά από βιογραφικά και άλλα κείμενα. Φυσικά γύρω υπάρχουν τα απαραίτητα κυπαρίσσια και πολλές κουτσουπιές .








Το πιο εντυπωσιακό είναι να πάρεις το τελεφερίκ για να ανέβεις στη κορυφή του λόφου, θα δεις το κοιμητήριο από ψηλά, είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στο λόφο και οι τάφοι έχουν θέα προς τον Κεράτιο και μπορεί να γίνεις μάρτυρας μιας κηδείας ή ενός μνημόσυνου της οικογενείας προς τιμή του αγαπημένου της .







Με όποιον τρόπο και αν φτάσεις στην κορυφή του λόφου αξίζει μια επίσκεψη στο διάσημο καφέ του Pier Loti που βρίσκεται εκεί, πήρε το όνομα του από τον Pier Lotti ένα Γάλλο αξιωματικό του Ναυτικού ο όποιος έπινε τον καφέ του εκεί, ερωτεύτηκε μια Τουρκάλα παντρεμένη και έγραψε την αυτοβιογραφία του (Αζιγιαντε). Πρόκειται για ένα όμορφο καφέ που στο εσωτερικό του έχει διακόσμηση με έπιπλα του 19 αιώνα, ο καφές του και το τσάι του σερβίρεται από παραδοσιακά ντυμένους σερβιτόρους και είναι από τους καλύτερους που έχω πιει στην Πόλη.











Όταν ο καιρός είναι καλός, υπέροχη είναι η βεράντα που πάντα είναι γεμάτη με ντόπιους και τουρίστες, με την καλύτερη θέα στον Κεράτιο, ειδικά την ώρα που δύει ο Ήλιος!

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου