ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-Top 4 pastanesi in Istanbul


Περιπλανηθήκαμε έξω από τις καλύτερες βιτρίνες ζαχαροπλαστείων της Πόλης, τα είδαμε, τα δοκιμάσαμε και σας τα παρουσιάζουμε, καλή σας απόλαυση!!!

                                      Sakarya Tatlicisi



Θα σας αποκαλύψω που τρώω το καλύτερο ekmek με καϊμάκι (κρέμα από βουβαλίσιο γάλα)!!!! και ποτέ δεν φτάνει ένα, αφήνω όμως λίγο χώρο στο στομάχι μου και για ένα Σεκέρ παρέ με το υπέροχο σιρόπι του και το αμυγδαλάκι του. 



Αυτά κι άλλα πολλά, θα τα βρείτε στον φίλο μου τον Ζαχαρία (έτσι τον αποκαλώ δεν ξέρω το πραγματικό του όνομα) στο παραδοσιακό μικρό ζαχαροπλαστείο Sakarya Tatlicisι πίσω από το Balık Pazarı, Dudu Odaları Sokak, No:3, Beyoğlu με τα λίγα τραπεζάκια σε ένα στενάκι της Ιστικλάλ.

Αν βρεθείτε στην Πόλη το φθινόπωρο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ψητό κυδώνι του Ζαχαρία με καϊμάκι. Επιλέξτε επίσης τον μπακλαβά με σιρόπι από γάλα (σουτλού νουριέ) και τα μπουρέκια του. Ο ουρανίσκος σας θα ενθουσιαστεί!!!
 


                                    Saray Muhallebicisi





Βραδινή βόλτα στην Ιστικλάλ και φυσικά στάση στο Saray Muhallebicisi και να μην ξέρεις που βρίσκεται σίγουρα θα σταθείς έξω από την βιτρίνα του !!!!

 Μπακλαβάδες που τρέχουν τα σιρόπια, σεκέρ παρέ, γαλακτερά γλυκά, ψητά κυδώνια και κολοκύθες, γλυκά με πράσινο φιστίκι και ότι βάλει ο νου σου από γλυκιά αμαρτία. Αφού τακτοποιηθείς στο  τραπέζι, σε έναν από τους 3 ορόφους που διαθέτει θα έρθει ο σερβιτόρος με τον κατάλογο στα ελληνικά για να επιλέξεις το εισιτήριο για τον παράδεισο!!!!





Προσωπικά προτιμώ το κουνεφέ με καϊμάκι και πάντα με την συνοδεία μιας κούπας σαλέπι ή ένα τσάι μήλο.


                                                        INCI pastanesi


Θέλετε γλυκάκι!!! κερνάω!!! πάμε στο INCI PASTANESI
Όταν λέμε INCI εννοούμε ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ!!!!
Γνώρισα το ΙΝCI πρώτη φορά σε ένα ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη το 2010, ένα μαγαζάκι που αν δεν στο έδειχναν οι <<ψαγμένοι>> θα το προσπερνούσες χωρίς να το δεις, στον κεντρικό πεζόδρομο της Istiklal, δίπλα στο Ελληνικό Προξενείο. Άρχισε να λειτουργεί εκεί το 1944 με ιδρυτή τον Λουκά Ζηγκορίδη.
Όμως λόγω της ανάπτυξης και της γενικότερης ανάπλασης της μεγάλης του ΠΕΡΑΝ οδού, μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση. Το ανακαλύψαμε πάλι και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν άλλαξε τίποτα από την γεύση του θειικού προφιτερόλ του!!!
Inci Pastanesi - Mis Sokak No:18/a Beyoglu




Το ίδιο υπέροχο, στο μικρό πιατάκι με μπόλικη απαλή σοκολάτα και μικρά σουδάκια γεμάτα με κρέμα πατισερί, άγλυκο χωρίς να σε λιγώνει και πάντα να θέλεις και ένα δεύτερο αλλά από ντροπή, το παίρνεις στο μπολ τυλιγμένο για να το τσακίσεις στο ξενοδοχείο, λίγο πριν ξημερώσει, γιατί το μυαλό σου είναι κολλημένο εκεί. Οι φωτογραφίες μου είναι από το παλιό και το καινούργιο κατάστημα.



                                                         BAYLAN





Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθώ στην Πόλη και να μην περάσω με το καραβάκι στην Ασιατική πλευρά στο Καντίκιοϊ ή Χαλκηδόνα, για μια επίσκεψη στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο BAYLAN, ιδιοκτησίας του Ρωμιού Χάρη Λένα, νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια άλλαξε ιδιοκτήτη, για να γευτώ το περίφημο cup griye, ένα παγωτό που απογειώνει την γεύση και σε ανεβάζει στα ουράνια!!!

Παγωτό βανίλια με στρώσεις ζεστής καραμέλας, καβουρντισμένο αμύγδαλο και πάλι παγωτό και καραμέλα και από πάνω σαντιγί πασπαλισμένη με φιστίκι πράσινο και μπισκοτάκι παγωτού! ! τι να σας λέω τώρα μου τρέχουν  τα σάλια!!! για του λόγω το αληθές σας βάζω τις σχετικές φωτογραφίες .





                                   
                                                             ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου