ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ BEREKET DONER?

Περπατώντας στην Πόλη έρχεται η στιγμή που θα πεινάσεις και δεν θα μπορείς να αντισταθείς στις μυρωδιές αλλά και στην θέα ενός γύρου που σιγοψήνεται, στα δεκάδες ντονεράδικα που θα βρεθούν μπροστά σου!

Ο γύρος στην Πόλη είναι από κοτόπουλο ή από μοσχάρι.
Οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε λόγω θρησκείας το χοιρινό κρέας.

Οι τιμές του γύρου διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και στο ιστορικό κέντρο που οι τουρίστες καθημερινά είναι αμέτρητοι, μπορεί να βρεις τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με την ποσότητα, η ποιότητα τις περισσότερες φορές είναι καλή. Μπορεί να βρεις να πουλάνε τον γύρο ακόμη και σε γραμμάρια, η αισχροκέρδεια σε όλο το μεγαλείο της.



Προσωπικά προτιμώ να επισκέπτομαι το γυροπωλείο του φίλου μου του Μουράτ , το Μπερεκέτι ντονέρ (BEREKET DONER), για να απολαύσω  γύρο σε μεγάλη ποσότητα, πολύ καλή ποιότητα αλλά και την απόλυτη φιλοξενία του Μουράτ  σε μια  μουσουλμανική περιοχή, στο Φατίχ, λίγο πιο μακριά από το κέντρο .

Το μαγαζί μου το σύστησε και τον ευχαριστώ, ο φίλος Αγγελής που ζούσε και εργαζόταν στην Πόλη πριν μερικά χρόνια και τώρα έχει μετακομίσει στην Νέα Υόρκη.


Ο Μουράτ φτιάχνει ένα μοναδικό γύρο. Κάθε πρωί μια καινούργια σούβλα ετοιμάζεται από τον ίδιο, αφού έχει μαρινάρει το κρέας με μια μυστική συνταγή αποβραδίς ώστε να δέσουν τα υλικά και να βγάλουν τα αρώματα τους, βάζει μια στρώση κρέας από μοσχάρι και ενδιάμεσα κιμά από αρνί, μια στρώση ψιλοκομμένη πικάντικη πιπεριά, μια στρώση φέτες ντομάτας για να κρατάει το κρέας ζουμερό και πάλι μια στρώση κρέας και πιπεριά και ντομάτα μέχρι να γεμίσει η σούβλα, όλη μέρα ο γύρος ψήνεται και  μέχρι αργά το απόγευμα έχει τελειώσει.
Αν πας μετά τις 7 το απόγευμα, το πιο πιθανό είναι να μην βρεις τίποτε να φας.

Μην περιμένεις να βρεις κανένα μεγάλο μαγαζί, μια σταλιά είναι, πεντακάθαρο και τακτοποιημένο.

Δεν θα βρεις τουρίστες, μόνο ντόπιους , κανείς τους δεν θα σε ενοχλήσει ίσα ίσα θα προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλά. Καμιά φορά μπορεί να περάσει και να σταθεί για παραγγελία στα όρθια,  κάποιο γκρουπ Αμερικάνων ή Ευρωπαίων που κάνει γαστρονομικές περιηγήσεις στην Πόλη. Είναι ένα μαγαζί που το γνωρίζουν λίγοι και ψαγμένοι, επειδή τους το σύστησε κάποιος .


Παράγγειλε μια μερίδα γύρο και πιλάφι και ένα ayran, όπως κάνουν οι ντόπιοι.
Αν δεν θέλεις μια ολόκληρη μερίδα πάρε ένα durum kebap doner  δηλαδή ένα γύρο μοσχάρι σε πίτα ή ένα ekmek kebap doner δηλαδή γύρο σε ψωμί.
Αν θέλεις γύρο κοτόπουλο ζήτησε durum tavuk doner ή ekmek tavuk doner.
Πιστέψτε με  ότι και αν φας θα ενθουσιαστείς και θα χορτάσεις.
Εγώ πάντα παίρνω και μια σουπίτσα από κόκκινες φακές που την κάνει καταπληκτικά και βουτάω μέσα μπόλικο ekmek.


Δεν είναι δύσκολο να το βρεις, από την Αιγυπτιακή αγορά προχώρησε προς την Γέφυρα"ATATURK" Ή "UNKAPANI" από όπου περνάει το μετρό και αφού φθάσεις  στο Κιουτσούκ Παζάρ ( Kucuk Pazar) και επειδή << ρωτώντας πας στην Πόλη>>  θα ρωτήσεις για την οδό Haci kadin cad. και όταν βρεθείς στο Νο 30  σε ένα γωνιακό μαγαζί με βιτρίνα τους γύρους ετοιμάσου να απολαύσεις έναν από τους καλύτερους γύρους της Πόλης.

Οι τιμές είναι προσιτές και επί πλέον θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις και να γνωρίσεις από κοντά μια μουσουλμανική γειτονιά γεμάτη με καταστήματα και εργαστήρια και πολύ ντόπιο κόσμο .

Ο φίλος Μουράτ είναι από το μακρινό ΒΑΝ της Τουρκίας και ζει στην Πόλη με την οικογένεια του, την τελευταία φορά γνώρισα την σύζυγο του και τα δυο παιδάκια του, ενώ περίμεναν και τρίτο. Είναι ένα χαρούμενος τύπος, εξυπηρετικός και αγαπάει πολύ τους Έλληνες.

Πραγματικά ανυπομονώ να ξαναπάω στην Πόλη και σίγουρα θα πάω να συναντήσω τον φίλο μου και την οικογένεια του για να τα πούμε από κοντά.

Αν θέλετε να το επισκεφτείτε η διεύθυνση είναι BEREKET DONER SALONU ATIKE ETE-HACICADIN CAD NO 30-FATIH ISTANBUL

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου