4+1 ΘΕΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

                                                                           
                                    1. RED THEATHER

RED THEATER με το εντυπωσιακό show SHAOLIN(THE LEGEND OF KUNG FU-THE MOST EXCITING KUNG FU SHOW IN THE WORD)





Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αγοριού που το πηγαίνει η μητέρα του στο ναό των SAOLIN για εκπαίδευση και ενώ στην αρχή δεν θέλει να μείνει στην συνέχεια εξασκείται στο KUNG FU και το ZEN, μαθαίνει, γίνεται αρχηγός και κατόπιν διδάσκει την τέχνη.
Το τάγμα των SAOLIN ιδρύθηκε το 540 μ.χ. από έναν Ινδό Βουδιστή, ονόματι Μποντιτάρμα, όταν έφτασε στον ναό των saolin, στους πρόποδες του όρους Σονγκ Σαν (Song Shan) της επαρχίας Henan, στην κεντρική Κίνα. Το μοναστήρι βρισκόταν σε μια απομονωμένη τοποθεσία και οι επιθέσεις από τους ληστές ήταν τακτικές, έτσι οι μοναχοί εκπαιδεύτηκαν από τον Μποντιτάρμα στις πολεμικές τέχνες, για να αμύνονται στους εχθρούς. Με το πέρασμα του χρόνου οι πολεμικές τέχνες των μοναχών εξελίχθηκαν σε ένα μοναδικό σύστημα αυτοάμυνας, αυτό που σήμερα ονομάζουμε SHAOLIN KUNG FU, τηρώντας πάντα τις αρχές του ΖΕΝ. Οι SAOLIN, είναι οι μοναχοί που κρατούν στο ένα χέρι την πένα και στο άλλο το σπαθί, θεωρούν όμως και τα δυο πολύ σημαντικά.
 Με τα χρόνια απέκτησαν την υποστήριξη της κυβέρνησης και έγιναν πολιτιστική, αθλητική και τουριστική ατραξιόν ώστε να δίνουν παραστάσεις και να συνδυάζουν το χορό, τις πολεμικές τέχνες και να διηγούνται την ιστορία τους όπως και να μυούν το κοινό στην φιλοσοφία τους.

Πραγματικά άξιζε τον κόπο που είδα αυτό το καταπληκτικό show. Καθόμουν στην πρώτη σειρά του κατάμεστου θεάτρου και κάποια στιγμή με συνεπήρε τόσο πολύ το θέαμα που νόμιζα ότι οι Saolin πολεμιστές θα μας επιτεθούν πραγματικά.

Οι πολεμιστές SAOLIN την ώρα της παράστασης, ζουν πραγματικά την τέχνη του KUNG FU, δεν είναι απλά τέχνη για αυτούς αλλά πραγματικός τρόπος ζωής! Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
                                                                          
                     2. ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

Δεν μπορεί να βρεθείς στο Πεκίνο και να μην παρακολουθήσεις την φημισμένη Όπερα του Πεκίνου ή Όπερα της Ανατολής, όπως επίσης λέγεται.




Η ιστορία της ξεκινάει  το 1790 όταν ο θίασος της όπερας Αν Χοθει από την βόρεια Κίνα πήγε στο Πεκίνο για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για τα γενέθλια του αυτοκράτορα. Από τότε διάφοροι θίασοι όπερας από όλη την Κίνα βρέθηκαν στην πρωτεύουσα για να διασκεδάσουν σε ειδικές τελετές τους αυτοκράτορες και η όπερα άρχισε να παίρνει την τελική της μορφή ,αυτό που σήμερα αποκαλούμε Όπερα του Πεκίνου.

Μην περιμένεις να παρακολουθήσεις μια παράσταση από αυτές που έχεις δει μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, η όπερα του Πεκίνου είναι ένα θεατρικό παραδοσιακό θέαμα όπου οι ηθοποιοί είναι συγχρόνως τραγουδιστές, χορευτές, ακροβάτες και κάνουν παντομίμα. Τα πρόσωπα τους είναι βαμμένα και μοιάζουν να φορούν μάσκα. Η πλοκή της παράστασης παραπέμπει σε επεισόδια της Κινέζικης ιστορίας, σε επετείους και εθνικές καταστροφές ,σε κοινωνικά θέματα, φανταστικές αλλά και αληθινές ιστορίες. Πνευστά, έγχορδα και κρουστά όργανα παίρνουν μέρος στην παράσταση αλλά το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της παράστασης είναι το τραγούδι των ηθοποιών που παράγουν ήχους περίεργους στα απαίδευτα, σε αυτό το είδος μουσικής, αυτιά μας, όπως ο ήχος του αέρα στα φύλλα των δένδρων, το νερό που κυλάει στο ρυάκι, το κελάηδημα των πουλιών.

 Έπιασα τον εαυτό μου κάποιες στιγμές να μην μπορεί να αντέξει  αυτό το ιδιαίτερο θέαμα αλλά κάποιες άλλες μια ηρεμία και μια ενέργεια πρωτόγνωρη. Κάποιες στιγμές μάλιστα με πήρε και ο ύπνος αλλά τελικά κατάφερα να την απολαύσω.

Μην  χάσετε την παράσταση ότι και να σας πουν οι φίλοι σας που την παρακολουθήσαν, δείτε την και θα σχηματίσετε την δικιά σας άποψη ..


                    3.TANG DYNASTY SHOW

Αν βρεθείτε στην Σιαν φροντίστε να κλείσετε  τραπέζι για φαγητό και ποτό σε έναν εκπληκτικό χώρο για να  παρακολουθήσετε  ένα υπερθέαμα, το φημισμένο και μοναδικό σε όλη την Κίνα, θέαμα χορού και μουσικής, της δυναστείας των ΤΑΝΓΚ, το TANG DYNASTY SHOW.





 Κουστούμια, σκηνικό, ήχος, φωτισμός και χορός, όλα παίρνουν ΑΡΙΣΤΑ!!!


                            4.IMPRESSION OF THE WEST LAKE

Αν βρεθείτε στην Ηangzhou μην χάσετε την παράσταση, IMPRESSION OF THE WEST LAKE που σκηνοθέτησε ο παγκοσμίως γνωστός σκηνοθέτης ZHANG YIMOU
.


Μια καταπληκτική παράσταση, στην κυριολεξία επάνω στο νερό, όπου εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσιάζουν την ιστορία αγάπης δυο νέων, που δεν τους αφήνει η κοινωνία να είναι μαζί, λόγω ταξικής διαφοράς και τελικά μεταμορφώνονται  σε γλάρους και πετούν μακριά για να ζήσουν τον έρωτα τους. 

Όλη η δράση εκτυλίσσεται επάνω στην Λίμνη WEST LAKE -XIHU, σε ειδικά τοποθετημένες εξέδρες μέσα στο νερό, τα σκηνικά (βουνά, γέφυρες, βάρκες, παγόδες) τα περισσότερα φτιαγμένα ειδικά για την παράσταση, μοναδικά, χιλιάδες χρώματα και φοβέρα εφέ κάνουν την νύχτα να φαίνεται η λίμνη υπέροχη, η μουσική και τα τραγούδια είναι καταπληκτικά  !




Πραγματικά άξιζε που ψάχναμε εισιτήρια από την αρχή του ταξιδιού μας για να την παρακολουθήσαμε. Αν βρεθείτε στην Ηangzhou μην χάσετε την παράσταση.

                                                                 
                      5. ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ

Τα κινέζικα ακροβατικά είναι τα καλύτερα του κόσμου και η Σαγκάη είναι από τα πιο κατάλληλα μέρη για να απολαύσεις τέτοιες παραστάσεις.





Τα Ακροβατικά της Σαγκάης αποτελούνται από ομάδες ακροβατών, που είναι οι καλύτεροι της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η φιλοσοφία της ακροβατικής τέχνης στην Κίνα είναι τελείως διαφορετική από αυτή του Δυτικού κόσμου.
Ζώα δεν παίρνουν συνήθως μέρος στις παραστάσεις ενώ οι ασκήσεις που παρουσιάζονται θεωρούνται σαν πρόκληση τελειοποίησης της πνευματικής και σωματικής ετοιμότητας των καλλιτεχνών, μια όσο το δυνατόν τελειότερη ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα του ακροβάτη και τους φυσικούς νόμους. Η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των ακροβατών δεν μπαίνουν ποτέ σε κίνδυνο αν και η αγωνία των θεατών για την καλή έκβαση του ακροβατικού πολλές φορές είναι μεγάλη. Θα σας εξομολογηθώ ότι πολλές φορές η καρδιά μου χτυπούσε γρήγορα ,από αγωνία βλέποντας πολλά  επικίνδυνα ακροβατικά.

Αξίζει να αφιερώσετε τον χρόνο σας για μια βραδινή παράσταση.








TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου