Hangzhou - Suzhou - Shanghai - Chinese stories 2009 no 7


ΤΡΙΤΗ 21/7/2009

                           ΠΕΚΙΝΟ – ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ



Το Πεκίνο μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όμως ήρθε η ώρα να πάμε στο αεροδρόμιο, θα πετάξουμε για την ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ-HANGZHOU, τη πόλη με τους βουδιστικούς ναούς, τα πάρκα και την υπέροχη λίμνη West.

Μετά από μια  πτήση διάρκειας περίπου 2 ωρών ,τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας  ZHEJIANG GRAND HOTEL -595 YANAN ROAD – HANGZHOU

photo google
Λίγη ξεκούραση, ενώ ακολουθεί το δείπνο και κατόπιν πάμε να παρακολουθήσουμε την παράσταση IMRESSIN WEST LAKE, που σκηνοθέτησε ο παγκοσμίως γνωστός σκηνοθέτης  ZHANG YIMOU. Μια καταπληκτική παράσταση, στην κυριολεξία μέσα ή πάνω στο νερό, όπου εκατοντάδες καλλιτέχνες, υπέροχη μουσική, φανταστικά εφέ, φοβερά χρώματα μέσα στη νύχτα, πραγματικά βουνά, βάρκες και πλοία, παγόδες κ.α. παρουσιάζουν την ιστορία αγάπης δύο νέων που δεν τους αφήνει η κοινωνία να είναι μαζί, λόγω ταξικής διαφοράς. Η αγάπη όμως κάνει θαύματα και οι δυο ερωτευμένοι νέοι μεταμορφώθηκαν σε γλάρους και πέταξαν μακριά για να ζήσουν αυτό που επιθυμούν.
 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕ που ψάχναμε από την αρχή του ταξιδιού εισιτήρια για το παρακολουθήσαμε. (ευρώ 25).

Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

                             
                      ΤΕΤΑΡΤΗ 22/7/2009
                        ΧΑΝΓΚΤΣΟΟΥ-ΞΙΤΑΝΓΚ-ΣΑΓΚΑΗ

Πρωινό ξύπνημα. Βόλτα στην WEST LAKE  ή λίμνη XIHU και στους κήπους της. Αυτή η λίμνη ονομάζεται και "παράδεισος επί της γης", έχει έκταση 5,6 χλμ περιβάλλεται στις 3 μεριές της από βουνά και χωρίζεται με 2 αναχώματα, σε 3 τμήματα.
Η λίμνη είναι τμήμα του ποταμού CHANG JIANG και δημιουργήθηκε με αναχώματα (το πιο γνωστό είναι το ανάχωμα ΣΟΥ, μήκους 2,8 χλμ, μπορεί κανείς να κάνει βόλτα) συνδέεται με το ποτάμι και το νερό ανανεώνεται συνεχώς. Στη λίμνη υπάρχουν 3 τεχνητά νησάκια.

Το καινούργιο χαρτονόμισμα, του ενός γιουάν έχει στην μία όψη του, τη λίμνη WEST.


Βλέπουμε τη ραγισμένη γέφυρα, που συμβολίζει τις ραγισμένες καρδιές, ονομάζεται έτσι γιατί όταν χιονίζει το χειμώνα φαίνεται σαν να είναι σπασμένη στα δύο. Πολλές ιστορίες αγάπης υπάρχουν για αυτή τη λίμνη. Μία τέτοια ιστορία είδαμε και ακούσαμε χθες το βράδυ στο show. Βλέπουμε στις ακτές της παγόδες και ναούς. 


Η λίμνη τριγύρω έχει κατακλυσθεί από κόσμο, συνεργεία T.V., τηλεσκόπια, ο κόσμος έχει ανέβει στα υψώματα και τα γύρω βουνά.

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα. Δεν το ήξερα όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι, το έμαθα εχθές το βράδυ και πραγματικά ενθουσιάστηκα. 

Θα δούμε την έκλειψη του ηλίου!!!! Το φαινόμενο θα είναι ορατό  από την Ινδία μέχρι την Ιαπωνία, σε όλη την Ασία. Υπήρξαν ταξιδιωτικά γραφεία που οργάνωσαν ειδικές εκδρομές για την έκλειψη, ακόμη και ειδικές αεροπορικές πτήσεις 'έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, για την παρακολούθησή της. 

Ο υπόλοιπος κόσμος, στον πλανήτη, θα κοιμάται και δεν θα την δει. 



Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, είδα το φαινόμενο στην Λάρισα παρέα με τα γειτονοπούλα, με τη βοήθεια ενός καπνισμένου κομματιού από γυαλί. Κρίμα που δεν ήρθα προετοιμασμένη, πιστεύω ότι με την βοήθεια των γυαλιών του ηλίου θα μπορέσω να δω το σπάνιο αυτό φαινόμενο. 

Αρκετοί πολίτες που θέλησαν να δουν την έκλειψη αποφάσισαν να ταξιδέψουν σε μέρη, όπου η μόλυνση δεν θα τους εμπόδιζε να έχουν μια καθαρή εικόνα. Μεγάλο μέρος της Κίνας είναι  καλυμμένο από πυκνή νέφωση κατά την διάρκεια του φαινομένου. Όμως καταφέρνουμε με την βοήθεια των γυαλιών ηλίου και τα μικρά γυαλάκια που μας έδωσε ο Νίκος από την Αθήνα, αυτός ήρθε προετοιμασμένος με τα γυαλιά του και τα ειδικά φίλτρα, να το δούμε. 

Καθώς το φεγγάρι παίρνει θέση μπροστά στον ήλιο, το σκηνικό αρχίζει να αλλάζει, η μέρα σιγά σιγά χάνει το φως της, είναι πρωί, η θερμοκρασία πέφτει και ξαφνικά νυχτώνει, τα τζιτζίκια και τα πουλιά τρελαίνονται, επικρατεί αλαλούμ στη φύση, η λίμνη μαυρίζει και φαίνεται άγρια, τα φώτα από τις παγόδες που βρίσκονται γύρω στην λίμνη ανάβουν, τα αυτοκίνητα που κινούνται περιμετρικά της λίμνης ανάβουν τα φώτα τους.

Ο διακόπτης κατέβηκε, ζούμε συνθήκες νύχτας και είναι μόλις 10.34 το πρωί της Τετάρτης 22 Ιουνίου 2009. Το φεγγάρι μπήκε ολόκληρο μπροστά στον ήλιο, το βλέπουμε με τα ματάκια μας και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. 

ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. 

Το φαινόμενο κρατάει μόλις 6 λεπτά και μετά πάλι αρχίζει να ξημερώνει. 
ΘΑΥΜΑ!!!!!!!!!! 
Πρέπει να το ζήσει ο καθένας μας, έστω και μια φορά στην ζωή του. Συγκλονιστική εμπειρία !!!!!!!!!

Για τους Κινέζους η έκλειψη αποτελούσε κακό οιωνό και συνδεόταν με φυσικές καταστροφές και θανάτους στην αυτοκρατορική οικογένεια. Η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι το φαινόμενο προκαλούσε ένας δράκος που "κατάπινε τον ήλιο" για μερικά λεπτά. "Ο Δράκος που τρώει το Θεό Ήλιο!"

Ακόμη και σήμερα μέρος των κατοίκων της Κίνας, πιστεύει στους μύθους και πανικοβλήθηκε και οι αξιωματούχοι και τα κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά και δε θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο στην Κίνα.


Αφού επανήλθε η τάξη στο σύστημα συνεχίζουμε τις βόλτες μας και βλέπουμε τους ολάνθιστους λωτούς, στις προκυμαίες της λίμνης και συνεχίζουμε προς τον κήπο, όπου τα δένδρα και τα φυτά είναι καταπληκτικά, περνάμε μέσα από φυτείες με BABU, βλέπουμε τα κοκκινόψαρα  (ψάρια της τύχης) στις τεχνητές λίμνες, τους βραχόκηπους. Καθόμαστε στα παγκάκια ξεκουραζόμαστε και συνεχίζουμε τη βόλτα μέσα σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον μέχρι να φτάσουμε στο λεωφορείο.

Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και διασχίζουμε την ύπαιθρο της περιοχής, για να φθάσουμε στην περιοχή  LONGING  στην οποία υπάρχουν ολόκληρα βουνά με  φυτείες πράσινου τσαγιού, εδώ υπάρχουν τα καλύτερα και ακριβότερα τσάγια, αυτά είναι το  LONGING και το  OLONG


Η λέξη Olong σημαίνει "μαύρος δράκος" στα Κινέζικα. Ένας μύθος λέει πως ο ιδιοκτήτης μίας φυτείας τσαγιού, άφησε τα φύλλα του τσαγιού να ξεραθούν επειδή φοβήθηκε ένα μαύρο φίδι που εμφανίστηκε. Όταν γύρισε πίσω αρκετές μέρες αργότερα, τα φύλλα είχαν οξειδωθεί και του έδωσαν μία υπέροχη σοδειά.

Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με την καλλιέργεια τσαγιού, είναι  πλούσιοι με υπέροχα σπίτια και ακριβά αυτοκίνητα. Το καλύτερο τσάι είναι αυτό που προέρχεται από τα νεαρά φύλλα, δηλαδή τις κορυφές και βγαίνει την Άνοιξη. Αγόρασα φρέσκο τσάι, 2 κουτάκια πράσινο τσάι, που κάνει καλό στην υγεία, καθαρίζει τους πνεύμονες, διώχνει τις τοξίνες και είναι λιποδιαλυτικό. Αν το πίνω κάθε μέρα θα μείνω μισή σε κιλά.  Όνειρα ,,,

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας οδικώς για το ΞΙΤΑΓΚ, την αρχαία πόλη της Κίνας, μια πόλη που βγαίνει από το όνειρο. Ολόκληρη η πόλη είναι σαν ένα ποίημα ή μια φωτογραφία. Πρόκειται για μια υδάτινη μεσαιωνική πόλη αφού 9 ποταμοί ενώνονται σε αυτήν. Μέχρι σήμερα ο καιρός ήταν ηλιόλουστος. Ήμασταν τυχεροί. Όμως πριν λίγο άρχιζε να βρέχει. Βγάζουμε τα αδιάβροχα από τις τσάντες μας και συνεχίζουμε, έχουμε πολλά να δούμε τίποτα δεν μας σταματά ..


108 γέφυρες από την εποχή των Μίγκ ενώνουν διάφορα σημεία της πόλης, η οποία μένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Εδώ δεν υπάρχουν μοντέρνα κτήρια, σαν αυτά που είδαμε στις περισσότερες πόλεις και η επίσκεψη μας σε αυτή γίνεται μια σημαντική εμπειρία. 

Στη βόλτα μας βλέπουμε μαγαζάκια με κάθε λογής πράγματα, εντύπωση μου έκαναν τα κινέζικα παντοφλάκια με τα εκπληκτικά χρώματα και κεντήματα, όπως και οι κεντημένοι πίνακες με μεταξωτή κλωστή, τα τοπικά εστιατόρια που πωλούν τοπικές λιχουδιές, όπως φύλλα λωτού ή μπανάνας τυλιγμένα σε κρέας και ρύζι, ντάμπινγκ, κόκκινα ποταμίσια καβούρια,  τεϊοποτεία και καφέ μπαρ, πλοιάρια στα κανάλια που μεταφέρουν εμπορεύματα και ανθρώπους, ανθρώπους που μέσα στα σπίτια τους ή τα μαγαζιά τους κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές, σκουπίζουν, μαγειρεύουν, πλένουν και απλώνουν ρούχα, όλα αυτά με επίκεντρο το ποτάμι και τα κανάλια.


 Ώρα για επίσκεψη σε ένα παλιό εργοστάσιο κατασκευής χειροποίητων κουμπιών. Ο Κινέζος τεχνίτης μας έδειξε την τεχνική και μου χάρισε το κουμπί που έφτιαξε για να μας δείξει τον τρόπο, από φίλντισι. Το κράτησα για για  το φτιάξω και να το φοράω, στο λαιμό. Είδαμε στο μουσείο κουμπιών και τις κινέζικες κόκκινες με χρυσά σχέδια, στολές.

Αφήνουμε την παραδοσιακή Κίνα και  ακολουθούμε μια διαδρομή ανάμεσα σε υπέροχα σπίτια αγροτών, ορυζώνες, διάφορες άλλες καλλιέργειες μια πραγματικά μια πλούσια αγροτική περιοχή για να φθάσουμε νωρίς το απόγευμα στο Μαργαριτάρι της Ανατολής, στην ΣΑΓΚΑΗ , την πόλη – φάρο, στο δρόμο του εκσυγχρονισμού της Κίνας. 

Φθάνοντας στη πόλη, μία επιβλητική εικόνα μας καλωσορίζει, μια θάλασσα από ουρανοξύστες  αγγίζει τον ουρανό, ο ποταμός Χουανγπού την χωρίζει σε 2 τμήματα και πυκνή κυκλοφορία στις εναέριες λεωφόρους δεν αφήνει την αμφιβολία ότι ΕΔΩ ΞΥΠΝΗΣΕ ΕΝΑΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ. Δεν είναι η πρώτη φορά που την επισκέπτομαι, πριν 2 χρόνια έμεινα εδώ για ένα μήνα περίπου αλλά δεν παύει να με εκπλήσσει.


Είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας. Σε λίγο καιρό θα πάρει τα πρωτεία του HONG KONG. Λένε χαρακτηριστικά ότι # το πέταγμα μιας πεταλούδας στην ΣΑΓΚΑΗ μπορεί να προκαλέσει σεισμό στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο#.

        Είναι μία πόλη 17.000.000.- ανθρώπων. Κάποτε ήταν μία από τις πιο αμαρτωλές πόλης της Ασίας. Σήμερα απέκτησε την χαμένη αίγλη της και είναι οικονομική πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Από εδώ ξεκινούν πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο. Εδώ υπάρχει το τρένο που τρέχει με 400 χλμ την ώρα. Οι ουρανοξύστες στην περιοχή είναι περισσότεροι από 3.000.- και συνεχίζουν να γίνονται καινούργιοι.


 Άφιξη στο ξενοδοχείο HOLIDAY INN DOWNTOWN –HENG FENG LU 585 –SHANGHAI, δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας και αμέσως μετά ξενάγηση στην νυχτερινή SHANGHAI, περνάμε από την Γαλλική συνοικία, από την πανάκριβη αγορά με τα πανάκριβα και μοντέρνα ρούχα και κατευθυνόμαστε στο BUND στο οποίο δεν μπορούμε να μπούμε διότι γίνονται έργα ενόψει της ΕΧΡΟ 2010 που θα γίνει στην πόλη, την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση του κόσμου για το 2010. 


Επιβίβαση στο ποταμόπλοιο για νυχτερινή κρουαζιέρα, στον ποταμό ΧΟΥΑΝΓΚΠΟΥ, θα δούμε την φωτισμένη πόλη με τους ουρανοξύστες που φθάνουν στον ΘΕΟ. Η κρουαζιέρα έγινε παρότι έβρεχε και είχαμε ομπρέλες στα χέρια, θαυμάζοντας τη θέα από κατάστρωμα του πλοίου. Ωραία ήταν.

Κατά την επιστροφή κατεβήκαμε να δούμε την πλατεία του Λαού και κατόπιν πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο. Κουρασμένοι αλλά εντυπωσιασμένοι.



                                                  ΠΕΜΠΤΗ     23-7-2009                                                 
                                        ΣΑΓΚΑΗ-ΣΟΥ ΤΣΟΟΥ (Suzhou )-ΣΑΓΚΑΗ

Σήμερα θα πάμε οδικώς στο κοντινό Σου τσόου την πόλη του νερού, του ρυζιού και του μεταξιού, που είναι κτισμένη σε 14 κανάλια με 350 καμπυλωτές πέτρινες γέφυρες, 12 μεγάλες παγόδες και 50 τέμπλα.
 Με ιστορία 6.000 χρόνων αποτελεί κέντρο μεγάλης  πολιτιστικής σπουδαιότητας. Η Βενετία της Ανατολής, όπως την ονόμασε ο Μάρκο Πόλο. Είναι φημισμένη για τους καταπληκτικούς κήπους – μινιατούρες, των αρχοντικών της.
Η όμορφη πόλη  Σου τσόου βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Yangtze και στις όχθες της λίμνης Taihu.
Βόλτα στον υπέροχο σύγχρονο κήπο της πόλης, δίπλα στον ποταμό Yangtze. Επικρατεί γαλήνη και ηρεμία. Απόλυτο πράσινο στον κήπο, γρανίτης στα μονοπάτια που περπατάμε, παγκάκια για ξεκούραση, κάποια αγάλματα που αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή των Κινέζων. Πολλά έργα τέχνης κοσμούν τους κήπους, ξεχώρισα ένα άσπρο μισοφέγγαρο όπου επάνω του υπάρχει μια κατακόκκινη ορχήστρα μουσικής.


Η νέα πόλη επεκτείνεται συνεχώς με πολυκατοικίες και ουρανοξύστες κάτι που συμβαίνει βέβαια και σε όλη τη χώρα.


Φθάσαμε στην παλιά πόλη του νερού, είδαμε τη γέφυρα του Μάρκο Πόλο ο οποίος έφτασε εδώ τον 13 αιώνα, επιβιβαστήκαμε σε πλοιάριο για βόλτα στο Μεγάλο κανάλι και στα παρακλάδια του. Δεξιά και αριστερά όμορφα λευκά και γκρι σπίτια, πολλά κόκκινα φανάρια που συμβολίζουν την ευτυχία και ναοί. Περνάμε συνέχεια κάτω από γέφυρες και διαπιστώνουμε ότι η κίνηση στα κανάλια είναι μεγάλη . Πηγή ζωής σε κάθε εκδήλωση τους το νερό. Ο ιδιόκτητης του πλοίου έβγαλε την πραγματεία και άρχισε να μας πουλάει τράπουλες, μπλούζες, καπέλα κ.α. χα χα έχουμε αγοράσει από όλα!


Το μεγάλο κανάλι λέγεται και αυτοκρατορικό κανάλι, κτίστηκε τον 5οαιώνα για να διευκολυνθεί η μεταφορά αγαθών από και προς το Πεκίνο. Το βάθος του είναι 3 μέτρα και πλέουν μόνο μικρά πλοία.

 Συνεχίζουμε με επίσκεψη στον Λόφο της Τίγρης. Στην είσοδο βλέπουμε το Testing Rock , που  έχει σκιστεί στα 2, σύμφωνα με την παράδοση από το σπαθί του βασιλιά.       
Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, ο βασιλιάς Helu θάφτηκε στο λόφο κάτω από τα βράχια μέσα στη λιμνούλα μαζί με 3000 σπαθιά τα οποία βέβαια ποτέ δεν βρέθηκαν. Ο μύθος λέει ότι τρεις ημέρες μετά την ταφή του μια λευκή τίγρη εμφανίστηκε πάνω στο λόφο. Εξ ου και το όνομα του λόφου.



Εδώ στην κορυφή βρίσκεται η παγόδα Yunyan Temple Pagoda, είναι το σύμβολο της αρχαίας Suzhou, είναι ο δεύτερος κεκλιμένος πύργος, μετά από αυτόν της ΠΙΖΑ. Λέγεται και "Περίφημος πύργος της Κίνας ". Ο πύργος χτίστηκε (907-960 μ.Χ.). Η παγόδα υψώνεται σε ύψος 47 m (154 πόδια). Σε περισσότερα από χίλια χρόνια ο πύργος έχει σταδιακά γείρει λόγω των δυνάμεων της φύσης. Τώρα το άνω και κάτω μέρος του πύργου κυμαίνονται από 2,32 μέτρα. Η όλη δομή ζυγίζει περίπου 7.000.000 κιλά (7000 τόνοι),.

Το 1957 καταβλήθηκαν προσπάθειες για την  σταθεροποίηση του πύργου και να αποτραπεί η περαιτέρω κλίση. Έπεσε σκυρόδεμα, αντλήθηκαν τα νερά από στο έδαφος σχημάτισαν πιο ισχυρά θεμέλια. Από τον Ιανουάριο του 2007 επιτρέπεται η  πρόσβαση του κοινού στην κορυφή του πύργου.
Γύρω στο λόφο  υπάρχει οργιώδης βλάστηση .

Ο λόφος έχει  υψόμετρο πάνω από  30 μ. και καλύπτει περίπου 49.41ac., αρχίζουμε την κάθοδο από την κορυφή, μέσω μιας μεγάλης σκάλας για να βρεθούμε σε όμορφο κήπο και στην έξοδο, για να φθάσουμε στο λεωφορείο. Αυτό το λεωφορείο τελικά το βλέπω πολλές φορές, σαν σανίδα σωτηρίας!!

Επίσκεψη στο εργοστάσιο του μεταξιού. Εδώ παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία παραγωγής του μεταξιού, από το στάδιο του μεταξοσκώληκα μέχρι και την ύφανση του τελικού μεταξωτού υφάσματος και μετά περάσαμε στις αίθουσες για ψώνια. Εδώ θα βρεις μεταξωτές παπλωματοθήκες και μαξιλαροθήκες,  ευρώ 250.- τέλεια αφή ! Εδώ μπορείς να αγοράσεις  εκπληκτικούς  πίνακες, κεντημένους  με μεταξωτές κλωστές. Η Κίνα είναι φημισμένη για την παραγωγή μεταξιού, ειδικά στη περιοχή της Σαγκάη.

Επίσης υπήρχαν αίθουσες με μεταξωτά ρούχασακάκια, φούστες πυτζάμες, ρόμπες, και υπέροχες πασμίνες, ατέλειωτα μέτρα και ρολά  μεταξωτών υφασμάτων καθώς και  μεταξωτά κεντήματα.


Λίγα λόγια για την ιστορία του μεταξιού νομίζω ότι ταιριάζει να τα γράψω  εδώ...

 Μια μέρα η ΣΙ ΛΙΝΓΚ, σύζυγος του ΧΟΥΑΝΓΚ ΤΙ, που έκανε τον περίπατό της, στο κήπο των ανακτόρων, είδε ένα φίδι, φοβήθηκε και ανέβηκε σε ένα δένδρο που ήταν μουριά. Παρατήρησε κατά την διάρκεια της παραμονής της στο δένδρο την μεταμόρφωση ενός μεταξοσκώληκα καθώς σχημάτιζε το κουκούλι του. Δοκίμασε και πέτυχε να ξετυλίξει τη κλωστή από το κουκούλι και να υφάνει τα πρώτα μεταξωτά υφάσματα. Παρακίνησε και τις υπόλοιπες γυναίκες της αυλής και έτσι γεννήθηκε μια καινούργια απασχόληση. Η ΣΙ ΛΙΝΓΚ θεωρείται θεά-προστάτιδα του μεταξιού. Επτά αιώνες οι Κινέζοι θα κρατήσουν το μυστικό της σηροτροφίας και της παραγωγής του μεταξιού.

Το μετάξι ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι πριν 4.000 χρόνια. Με την πορσελάνη και το τσάι τα καραβάνια του περίφημου *δρόμου του μεταξιού* θα το φέρουν στην Δύση, όπου η αριστοκρατία θα γοητευθεί από την στιλπνότητα και τον πλούτο των σχεδίων του. Το 440 πχ για πρώτη φορά το μετάξι θα βγει έξω από την Κίνα. Το 550 μ.χ .δύο μοναχοί θα το φέρουν στο Βυζάντιο, ενώ θα ξεκινήσουν την παραγωγή οι Ινδοί, οι Πέρσες και διάφορες φυλές στους πρόποδες των Ιμαλάιων. Οι Κινέζοι μέχρι σήμερα κατέχουν τα πρωτεία στην παραγωγή μεταξιού (το 90% της παγκόσμιας παραγωγής) και ακολουθούν Ιάπωνες, Ινδοί, Ταϊλανδοί κ.α.

Συνεχίζουμε τον δρόμο των αγορών μας σ ένα κατάστημα με ρούχα φτιαγμένα από κασμίρ . Ωραία ποιότητα, τσουχτερές τιμές και τα σχέδια πολύ κλασσικά για τους δυτικούς. Δίπλα στο κατάστημα υπήρχε κατάστημα self service, μπορούσες να διαλέξεις τα υλικά και σου μαγείρευαν επί τόπου Κινέζικο φαγητό.

Ακολουθεί περιήγηση στον  ΚΗΠΟ των ΔΙΧΤΥΩΝ.

Ένας μικρόκοσμος, ζωντανός μάρτυρας μιας άλλης εποχής μας αποκαλύπτεται στην ΚΗΠΟ των ΔΙΧΤΥΩΝ, το μικρότερο και ωραιότερο κήπο της πόλης.
 Η ιστορία λέει ότι η κόρη του μανδαρίνου έπεσε στη λίμνη και ένας  ψαράς την ανέσυρε από τη λίμνη με τα δίκτυα του, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν. Ο μανδαρίνος έκτισε τον κήπο για να μείνουν.



 Όμορφος κήπος, ρομαντικό περιβάλλον. Τα κτήρια όμορφα διακοσμημένα με έπιπλα,  πραγματικά έργα τέχνης, έργα τέχνης από μάρμαρο, πολλοί χώροι σε αρμονία μεταξύ τους, υπέροχα ξυλόγλυπτα παράθυρα που αν σταθείς μπροστά τους βλέπεις  τον εσωτερικό κήπο με την λιμνούλα. Όπου και να σταθείς έχεις μια  διαφορετική εικόνα. Υπάρχει ένα καταπληκτικό αίθριο όπου το ερωτευμένο ζευγάρι έβλεπε τις ρομαντικές βραδιές το φεγγάρι, υπό τους ήχους της μουσικής .

Οι κήποι είναι μια ολόκληρη επιστήμη, μια φιλοσοφία ζωής για τους Κινέζους και τίποτα δεν βρίσκεται τυχαία μέσα σ αυτούς, φυτά, δένδρα, νερά, όλα σε αρμονία!

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ στους ΚΗΠΟΥΣ οι ΚΙΝΕΖΟΙ 

Το Μπαμπού χρησιμοποιήθηκε σε όλους τους παραδοσιακούς κινέζικους κήπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  το μπαμπού είναι  ανθεκτικό φυτό.
 Το  πεύκο χρησιμοποιείται για να αναπαριστά τη μακροζωία, επιμονή, επιμονή και αξιοπρέπεια.
Ο λωτός χρησιμοποιείται για να συμβολίσει καθαρότητα.
 Οι δαμασκηνιές είναι τα πιο σημαντικά δένδρα στους  κινέζικους κήπους, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει την ανανέωση και την δύναμη της θέλησης.
Οι  ροδακινιές συμβολίζουν την άνοιξη.
Το χρυσάνθεμο η χρήση συμβολίζει την  αίγλη, την λάμψη και "το θάρρος να κάνουν θυσίες για μια φυσική ζωή".
 Οι παιόνιες  συμβολίζουν τον πλούτο και οι μπανανιές χρησιμοποιούνται μόνο για τον ήχο που κάνουν, την αύρα.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούμε, το βράδυ θα απολαύσαμε τα διάσημα  ακροβατικά της SHANGHAI. 

 Τα κινεζικά ακροβατικά είναι από τα καλύτερα του κόσμου, και η Σαγκάη είναι από τα πιο κατάλληλα μέρη για να απολαύσουμε τέτοιες παραστάσεις! Τα Ακροβατικά της Σαγκάη αποτελούνται από ομάδες ακροβατών που συμπεριλαμβάνονται στους καλύτερους της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

photo google 

Η φιλοσοφία της ακροβατικής τέχνης στην Κίνα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του Δυτικού Κόσμου, η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των ακροβατών δεν μπαίνει ποτέ σε κίνδυνο, ούτε η ικανοποίηση των θεατών βασίζεται στην αγωνία τους για τη ζωή των καλλιτεχνών. Ζώα, κατά κανόνα δεν συμμετέχουν στις παραστάσεις και οι ασκήσεις που παρουσιάζονται θεωρούνται σαν πρόκληση τελειοποίησης της σωματικής και πνευματικής ετοιμότητας των καλλιτεχνών, μία όσο το δυνατόν τελειότερη ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα του ακροβάτη και τους φυσικούς νόμους. 

Πραγματικά μία ωραία παράσταση. Με τα δικά μου κριτήρια έχει επικίνδυνα ακροβατικά και για κάποια δεν μπορείς να φανταστείς πως γίνεται, ενώ εμείς δεν μπορούμε να κουνηθούμε, αυτοί να ενεργοποιούν, όλους τους μύες του κορμιού τους και να κάνουν τέτοια απίθανα πράγματα. Άλλα είπαμε και εδώ υπάρχει η δικιά τους φιλοσοφία.



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/7/200
                                      ΣΑΓΚΑΗ-ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα μας, πριν την αναχώρηση μας από την Κίνα. Με βαριά καρδιά παρά την κούραση, όλων  των ημερών είμαστε υποχρεωμένοι να μαζέψουμε βαλίτσες και να πακετάρουμε πράγματα. Κατεβαίνουν οι  βαλίτσες, σε όλο το ταξίδι μας τις μετέφεραν οι αχθοφόροι και πριν επιβιβαστούμε  στο λεωφορείο κάνουμε μια σύντομη βόλτα γύρω από το ξενοδοχείο, μπαίνουμε σε ένα φαρμακείο για να αγοράσουμε καραμέλες για το λαιμό που πονάει, ε τόσες μέρες που γίνομαι  μούσκεμα και μετά μπαίνω στην κατάψυξη του λεωφορείου, κρύωσα! Αγόρασα καραμέλες με τη βοήθεια του jack του Κινέζου guide μας, που βρήκαμε τυχαία, αγόραζε και αυτός χάπια για τον πονοκέφαλο του μάλλον τον ζαλίσαμε και γεμίσαμε και μια τσάντα με spray για τους πόνους στα πόδια, χάπια για αναζωογόνηση του οργανισμού ακόμη και κρέμα  προσώπου πήραμε και ποιος ξέρει τι άλλο θα αγοράζαμε αν δεν μας πίεζε ο χρόνος και επιστρέψαμε προκειμένου να αρχίσει η ξενάγηση στην πόλη της ΣΑΓΚΑΗ.




Επίσκεψη στο βουδιστικό ναό JADE BUDDHA. Είναι ο πιο δημοφιλή ναός με μια εξαιρετικά μικρή ιστορία, αφού έχει ολοκληρωθεί το 1918,  με έντονη τη μυρουδιά  του θυμιάματος, flashy διακοσμήσεις, και μια σκοτεινή ατμόσφαιρα. Έντονο λαμπερό κίτρινο χρώμα στους  τοίχους και μεγάλα κόκκινα φανάρια στην είσοδο. Ναοί με πολλές κόκκινες κορδέλες, με γραμμένες επάνω ευχές, που κρέμονται από τις πόρτες και τα μπονσαϊ . Μεγάλοι χρυσοί βούδες, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, πλαισιώνεται από τους χρυσούς οπαδούς τους, έντονα χρώματα ζωγραφισμένα στους τοίχους και στα χρυσό - κόκκινα παραβάν που κρέμονται από πολύ ψηλά, πολλά τα τάματα και πιστοί που προσεύχονται γονατιστοί.


Ο  Λευκός Jade Βούδας, βρίσκεται σ΄ ένα στενό τουριστικό κατάστημα αφού ανέβεις  σκάλες στον δεύτερο όροφο του Wentang Hall. Σκαλισμένος στη Βιρμανία τον έφερε στη Σαγκάη το 1881 από Huigeng, ένας Κινέζος  προσκυνητής, έχει βάρος 205kg / 455 λίβρες και τη ύψος 2m / 6 πόδια 7 in και βρίσκεται σε καθιστή θέση.

Σε ένα άλλο ειδικό περίπτερο υπάρχει ο Sleeping Βούδας, σκαλισμένος από μία μόνο πλάκα της Βιρμανίας, από νεφρίτη και τον έφερε στη Σαγκάη, ο ίδιος  μοναχός από Huigeng.

Στους ναούς υπάρχουν μοναχοί που φορούν πορτοκαλί χιτώνες και περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο.  

Συνεχίζουμε με τις απαραίτητες επισκέψεις σε καταστήματα και εργαστήρια τοπικών προϊόντων. Επίσκεψη σε κατάστημα μαργαριταριών αφού μας έκαναν μάθημα για το πώς θα ξεχωρίζουμε τα μαργαριτάρια του γλυκού από του αλμυρού νερού περάσαμε στην αίθουσα με τα κοσμήματα. Υπέροχα κοσμήματα και μαργαριτάρια, οι τιμές από 1 ευρώ έως και μερικά εκατομμύρια. Η κα Ελένη διάλεξε ένα δακτυλίδι με διαμάντια και σμαράγδια, το δοκίμασα και εγώ  στο δάκτυλο μου, το θαυμάσαμε και το αφήσαμε κάτω γιατί η τιμή του ήταν μόνο 175.000.- ευρώ. Ήταν φθηνό για μας. Αρκέστηκα στην αγορά ενός κολιέ από πραγματικά μαργαριτάρια ευρώ 40,έτσι για να θυμάμαι το ταξίδι μας.



Επίσκεψη στους κήπους Yu Garden .

Γνωστή περιοχή για μένα από το προηγούμενο ταξίδι μου τον Νοέμβρη του 2007, που μας φιλοξένησε ο φίλος μας RALF για ένα μήνα στη ΣΑΓΚΑΗ. Αυτή τη φορά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε, λόγω του φορτωμένου προγράμματος και των δυο, της καθημερινής κούρασης και του πρωινού ξυπνήματος, που με ανάγκασε να κοιμάμαι με το που γυρίζαμε στο ξενοδοχείο. Θα βρεθούμε όμως στην Ελλάδα όπως είπαμε στο τηλέφωνο που μιλήσαμε, όπου σε λίγες μέρες θα έρθει με την Υuki, την Κινεζούλα του, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι αυτή την  πόλη, που νόμιζα ότι ήξερα άλλα τώρα  κατάλαβα ότι είναι δύσκολο σε μια τόσο τεράστια πόλη που κάθε μέρα αλλάζει και επεκτείνεται, να βάλεις σημάδια και να θυμάσαι. Πιστεύω ότι κάθε φορά θα είναι διαφορετικά.

Περάσαμε από την γειτονιά που έμενα την προηγούμενη φορά, εντόπισα τον ουρανοξύστη και σε λίγο μέσω της μεγάλης λεωφόρου φθάσαμε στο Yu Garden που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης. Είναι ένας από τους ωραιότερους κλασικούς κινέζικους κήπους. Το όνομά του σημαίνει Κήπος της ικανοποίησης, και είναι ένα παραδοσιακό μέρος που δεν μοιάζει  με τη σύγχρονη  Σαγκάη.


Η κατασκευή των κήπων ολοκληρώθηκε το 1577 από έναν υπάλληλο, τον Yunduan, ήταν  ιδιωτική περιουσία για τον πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε στην Μινγκ εποχή ως κυβερνήτης του Σιτσουάν. Έχει γίνει ένας από τους πιο γνωστούς κήπους στην Κίνα. Το μέρος είναι γνωστό για τον  εσωτερικό κήπο (Νέοι Yuan) που προστέθηκε το 1709. Είναι ένας  λαβύρινθος με  κιόσκια και περίτεχνους  βράχους , τοξωτά γεφύρια, αίθουσα όπερας , και λίμνες με χρυσόψαρα, ενώ εκπληκτικοί  είναι οι κυματιστοί βράχοι που βρίσκονται επάνω στους τοίχους που περιβάλλουν τους κήπους. Καταλαμβάνοντας μόλις 5 εκτάρια (12,5 στρέμματα), φαίνεται  ως μια μικρή πόλη, με χώρο για 30 περίπτερα. Πριν μπούμε στον κήπο περάσαμε την zig zag γέφυρα, που είναι γεμάτη χρυσόψαρα και στην μέσης της υπάρχει ένα εκπληκτικό όροφο τεϊοποτείο. Η zig zag γέφυρα έγινε με αυτό τον τρόπο επειδή πιστεύουν ότι τα κακά πνεύματα πηγαίνουν ευθεία και δεν μπορούν να στρίψουν σε γωνίες.


Περιμετρικά του κήπου βρίσκεται η αγορά με μικρά μαγαζιά και δρομάκια που μοιάζουν με λαβύρινθο. O κόσμος πολύς, ο χρόνος για ψώνια περιορισμένος και σε αυτή την αγορά έχεις να δεις πολλά και για να αγοράσεις πρέπει να κάνεις παζάρια, που παίρνουν χρόνο. Χωθήκαμε σε ένα μαγαζάκι και πήραμε μαργαριτάρια για το λαιμό, σκουλαρίκια κ.α. Μόνο ο Γιώργος δεν ψώνισε και αυτό είναι το παράπονο του από όλη την εκδρομή. Είδε μια ζώνη δερμάτινη, καφέ με μαύρο, του καρφώθηκε και την θέλει. Του υποσχέθηκα ότι αν ξαναπάω θα του την πάρω δώρο.



 Μαζευτήκαμε στο τόπο του ραντεβού, είναι ήδη απόγευμα και έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η Εύα μας κάνει βόλτες στην πόλη με το λεωφορείο για να περάσει η ώρα πριν πάμε στο αεροδρόμιο και πέφτει η ιδέα να πάμε σε ένα κατάστημα με μαϊμούδες. Όχι για να δούμε τα συμπαθή ζωάκια αλλά σε κατάστημα με απομιμήσεις από ακριβά brand, υποτίθεται ότι εδώ είναι ο τόπος παραγωγής τους και όλα είναι τσάμπα.

Βρισκόμαστε έξω από ένα θέατρο για παραστάσεις ακροβατικών, ανεβαίνουμε στο δεύτερο όροφο, κτυπάμε μια πόρτα και βρισκόμαστε στον παράδεισο της μαϊμούς, επώνυμες τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες, ρολόγια, πένες ,βλέπεις και αγοράζεις ότι θέλεις και  αν δεν σου αρέσει η ποιότητα και θέλεις κάτι καλύτερο, ανοίγει μία άλλη πόρτα και βρίσκεσαι στον παράδεισο της original μαϊμούς, πράγματα φτιαγμένα από υλικά πρώτης ποιότητας, αυτά που περισσεύουν από τα original. Μου άρεσε μια μοβ cucci τσάντα μαϊμού, που έκανε ακατέβατα 250 ευρώ. Φυσικά δεν την πήρα, πρώτον γιατί ήταν ακριβή για μαϊμού και δεύτερον γιατί είμαι  υπέρβαρη στις αποσκευές από την αρχή του ταξιδιού, τώρα πρέπει να έχω 30 κιλά και κινδυνεύω να πληρώσω φόρο στο αεροδρόμιο. 


   Αφού συνεχίσαμε τη βόλτα μας στην νυχτερινή ΣΑΓΚΑΗ περάσαμε στην νέα Σαγκάη μέσω του ποταμού HUANGPU  και βρεθήκαμε στην περιοχή PUTONG, κάτω από τον πύργο της τηλεόρασης και κάτω από το νέο ουρανοξύστη, τον ψηλότερο στη ΣΑΓΚΑΗ που εγκαινιάστηκε το 2009. Μου μοιάζει σαν κινητό τηλέφωνο με μία μεγάλη τρύπα λίγο κάτω από την κορυφή του, για το καλό φενγκ σουι, για να περνάει ο δράκος από μέσα και να φθάνει στην θάλασσα. Την τρύπα την είδαμε σε πολλούς ουρανοξύστες. Όλα τα κτήρια είναι φωτισμένα. Το Νοέμβριο του 2007 που ήμουν εδώ, θυμάμαι ότι έβλεπα από την τζαμαρία του σπιτιού που έμενα, τους γερανούς να δουλεύουν μέρα νύχτα πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του, τότε ήταν υπό κατασκευή. 

        Αφού πήραμε τις απαραίτητες φωτογραφίες πήραμε το δρόμο για το αεροδρόμιο. Η ξενάγηση μας στην ΣΑΓΚΑΗ δεν μου άρεσε, θεωρώ ότι το πρόγραμμα του γραφείου υστερεί σε αυτήν την πόλη και πρέπει να το βελτιώσει. Κατά την διαδρομή και λίγο πριν φθάσουμε στο αεροδρόμιο, το λάστιχο του λεωφορείου τα έπαιξε ευτυχώς σιγά σιγά  φθάσαμε στο αεροδρόμιο παραλάβαμε τις αποσκευές και πήραμε θέση για το check in. Μετά την αναμονή μας στην αίθουσα αναχωρήσεων ανεβήκαμε στο αεροπλάνο με συναισθήματα ανάμικτα.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι μόλις τελειώνει, ένα ταξίδι όνειρο ζωής έφθασε σχεδόν στο τέλος του.



ΚΙΝΕΖΟΙ , Μάτια λοξά ,φιδιού
                  Ράτσα που αγάπησε την τέχνη και την παράδοση με πάθος
                  Ράτσα που οι δεσμοί οικογένειας είναι ακόμη ισχυροί
                  Λαός φιλικός ,εγκάρδιος, χαμογελαστός, ζει την κάθε στιγμή την απολαμβάνει και την χαίρεται ,δεν υπάρχει γκρίνια και μιζέρια.

Λαός με πληθυσμό 1.300.000.-  πολλοί από αυτούς  είναι φτωχοί, ζουν με 1 $ τη μέρα, ο μισθός τους είναι 65 $ το μήνα, προσπαθούν όμως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την βελτίωση ποιότητας των προϊόντων. Η ποιότητα ζωής και το βοιωτικό επίπεδο έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, έτσι δημιουργήθηκε νέα αστική τάξη με καινούργιες καταναλωτικές ανάγκες. Υπάρχει βέβαια και η τάξη των πλουσίων που είναι αρκετοί στην Κίνα κυρίως στις περιοχές που υπάρχει ανάπτυξη της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τουρισμού.

                 Λαός πειθαρχημένος, βάζει στόχους και τους πετυχαίνει.
                 Έχουν πάντα στο μυαλό τους, στο ΜΕΛΛΟΝ !!!!!!!

Ο 21ος αιώνας θα είναι χωρίς αμφιβολία ο αιώνας της Κίνας, ένας ισχυρός παίχτης στη σκακιέρα των παγκόσμιων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Η 10η σήμερα μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Είναι η χώρα που έρχεται από το παρελθόν άλλα έχει πολλά πρόσωπα και θέλει να κερδίσει το στοίχημα με τον 21ο αιώνα.


ΚΙΝΑ 
Mια φανταστική χώρα
Μια χώρα του χθες, μια χώρα του αύριο
Μεγάλες αντιθέσεις, άσπρο – μαύρο
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!

Εμείς πάμε για άλλα, έχουμε πτήση, είμαστε στο αεροδρόμιο της Sanghai 
                
    SANGHAI – DOHA 00.50-05.50 

Tα λέμε.....


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου